ÚTIKRITIKA.HU / Agadir


Agadir

Agadir dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás és ajánlott hotelek | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás és vásárlás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Látnivalók és kirándulások | Strandolás | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Agadir - Utazás

Agadir dióhéjban

Agadir Marokkó déli részén fekszik. Európából sokan jönnek ide nyaralni, mert Marokkón belül ez a legmelegebb átlaghőmérsékletű, strandolós hely. Az Agadirban nyaralók többsége nem hagyja ki, hogy ellátogasson (általában 1 vagy 2 napos program keretében) az elbűvölő Marrakeshbe.   

1960-ban az egész várost elpusztította a földrengés. 15 ezer ember vesztette életét. Az újjáépítés a régi várostól 3 kilométerre történt meg.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

1. Ahogy este a helyi srácok (néha turistákkal együtt) fociznak a megvilágított strandon 

2. A teljesen megnyugtató közbiztonság

3. Kulturális turizmus tekintetében Agadir nem nyújt szinte semmit, de hát ide alapvetően strandolni jönnek a turisták

4. Marokkói viszonylatban itt viszonylag elég nagy a rend és megfelelő a tisztaság

Nem tetszett

1. Alapvetően egy mesterséges turista város, azaz nincsen hagyományos háttere, helyi lakosság általi hétköznapi élete   

Vélemények

"A város leginkább nyaralóhelyként vált nevezetessé. Neve szó szerint gabonatárolót jelent. 9 km hosszú a plázs, folyamatosan bővítik és újítják fel, próbálnak a francia riviérához felzárkózni. A hegyen állt a város régen, de 1960-ban egy földrengés elpusztította. A hegy lábánál kezdték meg az újjáépítést és hozták létre az új Agadirt, a hegy pedig egy romos kilátóként funkcionál tovább. Mondhatni, hogy egy steril, turizmusra koncentrálódó várost hoztak létre, amely nem büszkélkedhet műemlékekkel és történelmi látnivalókkal. A híres felirat a hegy oldalán: Isten, Haza, Király.

A hegyhez közel található a legmodernebb városrész, tele bárokkal és szórakozóhelyekkel. Ha pedig valaki nem bírná a marokkói kajákat, akkor a főtéren talál McDonald’s-ot és Pizza Hut-ot is. (Van még egy meki közvetlenül a tengerparton is.) Aki a körutat kihagyja, és csak nyaralni indul ide, annak is azt tanácsolom, hogy fizessen be egy-két fakultatív programra, hogy legalább egy kicsit belekóstoljon Marokkóba, mert az igazi arcát csak a steril turistaövezeten kívül látni!" (László Orsi, Vista, 2013)

Repülés és repülőjegy

Agadirnak van nemzetközi repülőtere, ahová Európából direkt járatok hozzák a turisták sokaságát.

Szállás és ajánlott hotelek

Ajánlott szállodák

2 csillagos:

3 csillagos: Hotel Omega,

4 csillagos: Iberostar Founty Beach Hotel, Al Moggar Beach Club Hotel, Hotel Argana,

5 csillagos:

Egészség

Jön!

Közlekedés

Vonattal nem lehet eljutni Agadirba.

Étkezés

A turisták többsége fél- vagy teljes panzióra fizet be, tehát a hoteljükben étkeznek, különböző színvonalon. Azért van bőven éttermi választék mind a parthoz közeli területeken, mind a városközpontban. 

A legolcsóbb éttermek a New Talbourj városrészben vannak. Kevesebb, mint ezer forintnak megfelelő helyi pénzért egy fő jól lakhat. A nagy központi strandnál vannak a legdrágább éttermek. A választék a nyaralók igényeihez is igazított, azaz vannak nem marokkói ételeket kínáló éttermek is. (pl. indiai, avagy gyorséttermek).    

Pénzváltás és vásárlás

Agadirnak van egy bazárja (szuk), ahol közel 3 ezer pulton árulnak ezt-azt. Hétfőn zárva tartanak.

"A főtér olyan nagy, és úgy van járó-lapozva, mint nálunk a hősök tere. A tér szélén áll az UNIPRIX áruház, ami a város egyetlen fix áras boltja!!! A vásárolgatás előtt ide mindenki térjen be, hogy az árakról tájékozódva ne engedje magát túlságosan becsapni. Taxit fogva elmentünk a piacot megnézni, ami egy nagy sík területen fekszik. Portékáik szerint helyezkednek el az árusok. Vannak sorok ahol csak arany van, van ahol csak fűszer, avagy csak bútor. Aranyat venni nem ajánlatos, mert mindenféle értéktelen fémet vegyítenek az aranyba, így trükközve könnyen átvertté válhatunk. Megszámlálhatatlan -féle -fajta fűszert kínálnak fillérekért." forrás

Közbiztonság

Agadirban békés a helyzet, nincs probléma sem a terrorizmus, sem a bűnözés tekintetében (2016). A városban, a központi nagy strandon azért van rendőri jelenlét, inkább elővigyázatossági jelleggel. 

Magyar külképviselet

Tiszteletbeli magyar főkonzul Agadirban: Brahim Ouakhir

  • Cím: Av. Général Kettani BP 724 Agadir Maroc
  • Előhívó: 212
  • Telefon: 6 61 14 57 09
  • Fax: 052 884-6141
  • E-mail: president@bovoyages.com

Látnivalók és kirándulások

Agadirból induló kirándulások:

  • 1 napos marrakech-i kirándulás: Bahia palota, sírkert, berber patika, piac, főtér. Ezen a programon megismerhetjük az egyik legfontosabb város kulturális oldalát, viszont az esti forgatagot nem látni, mert késő délután már indul is vissza a busz Agadirba.
  • 2 napos Essaouira és Marrakech: ezt mindenképp javaslom, egy nagyon jó program, ahol Marrakech esti forgatagát is átélhetjük.
  • Massa safari
  • Ezeken kívül van még tevegelés, hajós program (nincs cápa!), parton quadozás, kisgyerekes családoknak csacsin lovagolás, stb.

"Az egyik honlapon olvastam, hogy a város déli részén a tengerpart közvetlenül a homokdűnék lábát nyaldossa, így délután elindultunk a part mellett gyalogosan. Menyasszonyom még megjegyezte, hogy érdemes lenne bekennünk magunkat naptejjel, de ingerültségemben teljesen bolondnak néztem. Erősen gesztikulálva mutattam az égen az ott gomolygó felhőket, és cinikusan megkérdeztem, hogy Írországban is eszébe jutna magára naptejet kenni??? Mert az idő hőmérsékletben, és napsütésben is megegyezett az írekével.

A parton a város déli részéig intenzíven gyalogolva másfél óra alatt le lehet érni. Idő közben egyik pillanatról a másikra eltűntek a felhők és kisütött az "AFRIKAI" nap. Lekerült rólam a póló, és szívtam magamba a napsütést! Ki tudja hány percig tart a simogató szánsájn. Elérkezünk a déli dűnékhez. Itt már csak 5 csillagos szállodák találhatóak, amelyeknek a nevében általában benne van a "Dunas" azaz dűnék kifejezés. A szállodák után következő tengerpart valóban a dűnék lábánál van, és délnek haladva percről-percre ritkul a tömeg. 10 perc séta után egyedül érezhettük magunkat az immáron több száz méter széles homokos fövenyen. (2013)" forrás

Strandolás

Jön!

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon