ÚTIKRITIKA.HU / Agadir


Agadir

Agadir dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás és ajánlott hotelek | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás és vásárlás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Látnivalók és kirándulások | Strandolás | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Agadir - Utazás

Agadir dióhéjban

2017. október 31-től repül a Wizzair ide, hetente kétszer: keddenként és szombatonként

Odafelé a gép 16.20-kor indul és 20.05-kor érkezik. A menetidő odafelé: 4 óra 45 perc. (Vissza Budapestre 4 óra 30 perc). Agadirban az időeltolódás szerint egy órával korábban van, mint Pesten.

Visszafelé a gép 20.45-kor indul és hajnali 2 óra 15-kor érkezik Ferihegyre. Ha el akarjuk kerülni kint az utolsó nap a kényelmetlenséget, akkor a hotellel meg kell pénzért valahogy egyezni, hogy ne kelljen 11 vagy 12 órától délután kb. hatig a fogadótérben várakozni a csomagokkal. 

A nemzetközi repülőtérről kb. 20 perc alatt jutunk el a hoteles övezetbe (21 km). A taxi korrekt viteldíja kb. 200 dirham, forintban kb. 5500 forint. Busszal kissé komplikált, mert át kell szállni.

Agadir Marokkó déli részén fekszik. Európából sokan jönnek ide nyaralni, mert Marokkón belül ez a legmelegebb átlaghőmérsékletű, strandolós hely. Az Agadirban nyaralók többsége nem hagyja ki, hogy ellátogasson (általában 1 vagy 2 napos program keretében) az elbűvölő Marrakeshbe.   

1960-ban az egész várost elpusztította a földrengés. 15 ezer ember vesztette életét. Az újjáépítés a régi várostól 3 kilométerre történt meg.

Egyetlen hotelnek sincs privátstrandja. Az első épületsorban lévő hotelekből a sétányon átkelve jutunk ki a közstrandra. Az a turista jár jól, akit nem zavar a helyi népséggel való keveredés, közös fürdés. A jobb hoteleknek azért van a part felső részén egy elkülönített rész a napozóágyak, napernyők számára. Sok turista inkább a hotelmedencénél időzik és csak ritkábban jár ki a közstrandra. Nem véletlen, hogy a 4 és 5 csillagos szállodákat vonzó medencekomplexumokkal tervezték meg.

Az Agadir-i parti sétány a jachtkikötőtől (marina) egészen a Robinson Club-ig terjed, három kilométer hosszúságban. A sétányon nagy az élet, főleg a hétvégéken. A szép és tiszta sétány mentén sok az étterem és kávézó. Van este élőzenés bár is. Este a sétány szépen ki van világítva.  

A mi telünk idején nincs strandolós klíma Agadirban. December és március között nappal 17-18 fok körüli a hőmérséklet, a tengervíz 16 fok körüli. Januárban éjszaka 8-10 fok van. Június és október között érdemes Agadirban nyaralni. Nyáron nincs nagy hőség (26-27 fok). Novemberben maximum 20-22 fok.       

Vista-ajánlatok - Agadir

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

1. Ahogy este a helyi srácok (néha turistákkal együtt) fociznak a megvilágított strandon 

2. A teljesen megnyugtató közbiztonság

3. Kulturális turizmus tekintetében Agadir nem nyújt szinte semmit, de hát ide alapvetően strandolni jönnek a turisták

4. Marokkói viszonylatban itt viszonylag elég nagy a rend és megfelelő a tisztaság

5. Szép a tengeri panoráma és - ha nincs éppen tömeg - jókat lehet sétálni a parton, a strand alapvetően tiszta, nincsenek algák és egyéb természetes hulladékok

6. Elsétálni a parton a jachkikötőbe (marina), ami meglepően kulturált, civilizált

7. Gyönyörűek a naplementék

8. Barátságosak a helyiek a turistákkal (főleg, ha azok is kedvesek hozzájuk) 

Nem tetszett

1. Alapvetően egy mesterséges turista város, azaz nincsen hagyományos háttere, helyi lakosság általi hétköznapi élete

2. A központi strandszakaszon (közstrand) a hétvégéken túl nagy a tömeg    (a mozlim nők felöltözve fürdenek)

3. Gyakran annyira hullámos a tenger, hogy nem lehet nyugodtan dagonyázni, lubickolni

Vélemények

"A város leginkább nyaralóhelyként vált nevezetessé. Neve szó szerint gabonatárolót jelent. 9 km hosszú a plázs, folyamatosan bővítik és újítják fel, próbálnak a francia riviérához felzárkózni. A hegyen állt a város régen, de 1960-ban egy földrengés elpusztította. A hegy lábánál kezdték meg az újjáépítést és hozták létre az új Agadirt, a hegy pedig egy romos kilátóként funkcionál tovább. Mondhatni, hogy egy steril, turizmusra koncentrálódó várost hoztak létre, amely nem büszkélkedhet műemlékekkel és történelmi látnivalókkal. A híres felirat a hegy oldalán: Isten, Haza, Király.

A hegyhez közel található a legmodernebb városrész, tele bárokkal és szórakozóhelyekkel. Ha pedig valaki nem bírná a marokkói kajákat, akkor a főtéren talál McDonald’s-ot és Pizza Hut-ot is. (Van még egy meki közvetlenül a tengerparton is.) Aki a körutat kihagyja, és csak nyaralni indul ide, annak is azt tanácsolom, hogy fizessen be egy-két fakultatív programra, hogy legalább egy kicsit belekóstoljon Marokkóba, mert az igazi arcát csak a steril turistaövezeten kívül látni!" (László Orsi, Vista, 2013)

Repülés és repülőjegy

Agadirnak van nemzetközi repülőtere, ahová Európából direkt járatok hozzák a turisták sokaságát.

Szállás és ajánlott hotelek

Ajánlott szállodák

3 csillagos: Al Moggar Garden Beach Hotel,  Hotel Adrar , Hotel Argana

4 csillagos: LTI Agadir Beach Club Hotel , Hotel Anezi Tower , Clubhotel Riu Tikida Dunas

5 csillagos: Royal Atlas Hotel & Spa , Sofitel Agadir Thalassa Sea & Spa Hotel

Egészség

Agadirban nincsenek jelentősebb egészégügyi, higiéniai kockázatok. A város egészségügyi intézmányekkel jól ellátott. Az orvosok nagy része Franciaországban is kapott képzést. A kórházakban, klinikákon, orvosi rendelőkben kommunikációs nehézségeink lehetnek, ha nem tudunk franciául (vagy arabul, persze). A helyi közkórházakban a tisztaság nincs rendben, de a turissták amúgy inkább a privátklinikák valamelyikére mennek, ha szükséges.

Csapvizet inkább ne igyunk, bár sokan állítják, hogy a szállodákban a vezetékes víz iható. Fogat moshatunk a csapvízzel.  

Közlekedés

Ha Agadir nemzetközi repülőteréről nem taxival akarunk eljutni a szálláshelyünkre, akkor közlekedhetünk busszal is. A 22-es normál helyi buszjárat megállója a repülőtér terminál épületánek kijáratától rövidebb sétára található. Ez a buszjárat valójában nem Agadir központjába visz, hanem az Inezgane nevezető teleüléshez, ami lényegében Agadir egyik elővárosa. Ennek a busznak a viteldíja 4 dirham (kb. 110 forint) Inezgane-ból egy másik busszal (20,24 vagy 28 jelzésű) jutunk be Agadir központjába. A buszjegy 3 dirham, kb. 80 forint.

A normál taxin és a buszon kívül van még az iránytaxi, amibe idegenekkel utazunk. A viteldíj kb. ugyanannyi, mint a buszé. 

-------------------------------

A városon belül - ha nem gyalogtávolságra cél - narancs színű Peugeot 206- os taxit használhatunk. Petot Taxi-nak (kicsi taxi) hívják őket (). Ezek a taxik eléggé rozoga álllapotban vannak. De legalább olcsók, sok van belölük, és gyorsan közlekedhetünk velük. Ragaszkodjunk ahhoz, hogy a taxióra be legyen kapcsolva. Főleg az újabb, jobb álllapotú taxik (gyakran Dacia) sofőrjei próbálják átvágni a turistát. nem kapcsolják be a taxiórát és a végén dupla összeget követelnek. A városon belüli távolságokat figyelembe véve 10-20 dirham (kb. 300-600 forint) lehet a korrekt viteldíj.

A buszok túlzsúfoltak, menetrendjük átláthatatlan. Kerüljük használatukat.

----------------------------------

Vonattal nem lehet eljutni Agadirba.

Étkezés

A turisták többsége fél- vagy teljes panzióra fizet be, tehát a hoteljükben étkeznek, különböző színvonalon. Azért van bőven éttermi választék mind a parthoz közeli területeken, mind a városközpontban. 

A legolcsóbb éttermek a New Talbourj városrészben vannak. Kevesebb, mint ezer forintnak megfelelő helyi pénzért egy fő jól lakhat. A nagy központi strandnál vannak a legdrágább éttermek. A választék a nyaralók igényeihez is igazított, azaz vannak nem marokkói ételeket kínáló éttermek is. (pl. indiai, avagy gyorséttermek).    

Pénzváltás és vásárlás

Agadirnak van egy bazárja (szuk), ahol közel 3 ezer pulton árulnak ezt-azt. Hétfőn zárva tartanak.

Ne váltsunk pénzt a reptéren és a hotelben. A reptéren legfeljebb annyit váltsunk, ami szükséges a taxira, vagy/és az első napra. Agadirban a turista övezetben van pénzváltó és pénzváltó automata.

"A főtér olyan nagy, és úgy van járó-lapozva, mint nálunk a hősök tere. A tér szélén áll az UNIPRIX áruház, ami a város egyetlen fix áras boltja!!! A vásárolgatás előtt ide mindenki térjen be, hogy az árakról tájékozódva ne engedje magát túlságosan becsapni. Taxit fogva elmentünk a piacot megnézni, ami egy nagy sík területen fekszik. Portékáik szerint helyezkednek el az árusok. Vannak sorok ahol csak arany van, van ahol csak fűszer, avagy csak bútor. Aranyat venni nem ajánlatos, mert mindenféle értéktelen fémet vegyítenek az aranyba, így trükközve könnyen átvertté válhatunk. Megszámlálhatatlan -féle -fajta fűszert kínálnak fillérekért." forrás

Közbiztonság

Agadirban békés a helyzet, nincs probléma sem a terrorizmus, sem a bűnözés tekintetében (2016). A városban, a központi nagy strandon azért van rendőri jelenlét, inkább elővigyázatossági jelleggel. 

Magyar külképviselet

Tiszteletbeli magyar főkonzul Agadirban: Brahim Ouakhir

  • Cím: Av. Général Kettani BP 724 Agadir Maroc
  • Előhívó: 212
  • Telefon: 6 61 14 57 09
  • Fax: 052 884-6141
  • E-mail: president@bovoyages.com

Látnivalók és kirándulások

Agadirból induló kirándulások:

  • 1 napos marrakech-i kirándulás: Bahia palota, sírkert, berber patika, piac, főtér. Ezen a programon megismerhetjük az egyik legfontosabb város kulturális oldalát, viszont az esti forgatagot nem látni, mert késő délután már indul is vissza a busz Agadirba.
  • 2 napos Essaouira és Marrakech: ezt mindenképp javaslom, egy nagyon jó program, ahol Marrakech esti forgatagát is átélhetjük.
  • Massa safari
  • Ezeken kívül van még tevegelés, hajós program (nincs cápa!), parton quadozás, kisgyerekes családoknak csacsin lovagolás, stb.

"Az egyik honlapon olvastam, hogy a város déli részén a tengerpart közvetlenül a homokdűnék lábát nyaldossa, így délután elindultunk a part mellett gyalogosan. Menyasszonyom még megjegyezte, hogy érdemes lenne bekennünk magunkat naptejjel, de ingerültségemben teljesen bolondnak néztem. Erősen gesztikulálva mutattam az égen az ott gomolygó felhőket, és cinikusan megkérdeztem, hogy Írországban is eszébe jutna magára naptejet kenni??? Mert az idő hőmérsékletben, és napsütésben is megegyezett az írekével.

A parton a város déli részéig intenzíven gyalogolva másfél óra alatt le lehet érni. Idő közben egyik pillanatról a másikra eltűntek a felhők és kisütött az "AFRIKAI" nap. Lekerült rólam a póló, és szívtam magamba a napsütést! Ki tudja hány percig tart a simogató szánsájn. Elérkezünk a déli dűnékhez. Itt már csak 5 csillagos szállodák találhatóak, amelyeknek a nevében általában benne van a "Dunas" azaz dűnék kifejezés. A szállodák után következő tengerpart valóban a dűnék lábánál van, és délnek haladva percről-percre ritkul a tömeg. 10 perc séta után egyedül érezhettük magunkat az immáron több száz méter széles homokos fövenyen. (2013)" forrás

Strandolás

Széles és hosszú a finom homokos strandja. Apálykor nyilván sokkal szélesebb a part, de dagálykor is marad elég hely a napozóágyak övezetének. A víz lassan mélyülő, ami jő a kisgyerekeknek.

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon