ÚTIKRITIKA.HU / Tadzsikisztán


hirdetes
útikritikák


Tadzsikisztán

Dusanbe | Khodjent |Hudzsant|Hisszar erőd|Iskenderul-tó| Fotóegyveleg

.

Nureki víztározó - Elter Karcsi fotója

Dusanbe

A kb. 550 ezres lakosságú Dusanbéban sok a zöldterület. Maga a dusanbe szó perzsa, és annyit jelent, hogy hétfő.

.

,, Dusanbe nem tartozik az átlagos turisztikai célpontok közé. A kultúra iránt érdeklődő turistákat a selyemút közeli nagyvárosai, Híva, Bukhara és Szamarkand szipkázzák el, míg a természetjárók a Pamírba, vagy a Tien-Shanba igyekeznek. Dusanbe pedig e között a két világ között egyfajta turisztikai vákuumban található. Leginkább a Pamírba utazók fordulnak meg itt, hiszen a Pamírból minden út Dusanbe-ba (vagy Os-ba :)) vezet. Ha azonban erre vet minket a sors, semmiképpen ne rohanjunk tovább.

Saját személyes véleményem szerint Dusanbe a közép-ázsiai fővárosok közül talán a legizgalmasabb. Asztana csak egy modern és kissé rideg felhő-karcoló dzsungel, Biskek egy kissé szürke nagyváros, Asgabat szintén egy rideg, csupa márvány-arany kirakatváros, Taskent pedig, bár sok látnivalója van, alapvetően egy szmogos metropolisz. Ezzel szemben Dusanbe látnivalók sokaságát kínálja az ide látogatóknak. Lakói ráadásul barátságosak, az árak kifejezetten barátiak, és van egy kicsit kopottas, szovjetes bája is a városnak.

A látnivalók főleg a Rudaki-sugárúton találhatóak, ez a város fő tengelye. Rudaki (teljes nevén: Abu Abdollah Jafar Ibn Mohammad Rudaki) IX. századi perzsa költő volt, a perzsa költészet megalapítójának is tartják, nem csoda, hogy a város egyik legfontosabb útját is róla nevezték el. Virtuális sétánkat kezdjük a vasútállomásnál, ahonnan a sugárút is indul. Maga az állomás épülete nem túl szép, de a Szovjetunió építészete iránt érdeklődő embereknek érdekes lehet.

Bár közigazgatásilag nem tartozik Dusanbéhez, Hisszar meglátogatása gyakorlatilag egy dusanbei programnak tekinthető, a város alig fél órára van Dusanbe határától. Az Iszmail Szomoni sugárút végéről taxival, vagy marsrutkával közelíthetjük meg Hisszart. Taxival egészen az erődig vitethetjük magunkat, a marsrutkák viszont csak a város központjában található Főtérig mennek, innen mindenképpen taxival kell tovább utazni (a Főtértől az erőd még kb. 5 kilométer, így gyalogolni nem érdemes).

Dusanbe a Fan-hegység lábánál fekszik, a közeli hegyekben bizonyosan több kiránduló-hely is van, ám a tádzsik hegyvidék hatalmas, csak óvatosan kóboroljunk! Aki szeretne kicsit kimozdulni a hegyekbe, annak észak felé érdemes elindulni. Dusanbétól, alig 10km-re található Varzob, a Dusanbe-Hudzsand főút mentén már a hegyek között. A Rudaki sugárút végén érdemes ide taxit, vagy marsrutkát nézni. Egyébként a Dusanbe részét képező győzelem-park is a Fan-hegység egyik hegyére épült.

Összességében Dusanbe egy szép környezetben elterülő, kicsit kopottas, de mégis csillogó nagyváros, mindenkinek csak ajánlani tudom!  (2015)" forrás


Dusanbe - Nagymecset  kivül és

belül - Elter fotói


,, A látnivalók a szállásunkhoz közel, az elnöki park körül koncentrálódnak, így gyalog is bejárhatóak, de természetesen a 70 éves szovjet trolin is utazni kell. Ez a belvárosi rész nagyon szépen ki van nyalva, és a megalomániának megfelelően egyre több modern és hatalmas épület épül. Az elnöki palotát egyébként csak óvatosan fényképezni, mert például ránk fütyült a palotaőr, amikor látta, hogy fényképezünk... gyorsan el is iszkoltunk. Szóval már az első naptól kezdve kicsit paranoiás lettem a rendőröktől és a fényképezéstől.

A belvároson kívül lehet már érdekesebb dolgokat látni. Például ha az ember felkeresi az egyetlen görög katolikus templomot, vagy felmegy a Győzelem Parkjába.

Egyébként minden nagyon olcsó, így az ember olyan dolgokat is megengedhet magának, amit máshol nem feltétlenül, például a város legmagasabb épületében lévő éttermében való ebédelést, ami egyébként nem volt (sokkal) drágább, mint egy akármilyen másik étterem, és a kilátás lenyűgöző. (2016)" forrás


Khodjent

Jön!

Hisszar-erőd

Elter Karcsi fotója

Hisszar-hegység - Elter fotója

Hudzsant

Iskenderul-tó


Elter Karcsi fotója

Hegyek a tó mentén - Elter fotója

Fotóegyveleg

                                                                            Iskenderul-tó - fotó by Elter

                                                                                   Nureki víztározó - fotó by Elter

Dusanbe - Szent Miklós-templom - Elter fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes