ÚTIKRITIKA.HU / Tadzsikisztán


hirdetes
útikritikák


Tadzsikisztán

Egészség | Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás | Vásárlás |Szórakozás| Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

Az Anzob-hágó tűkanyarjainak egyike - Elter Karcsi fotója

Egészség

A csapvíz fogyasztását nem ajánljuk, inkább palackozott ásványvizet igyanak. Lehetőség szerint kerüljék az utcai, piaci árusoknál való étkezést. Elindulás előtt célszerű tájékozódni az ajánlott védőoltásokról az illetékes magyar egészségügyi hatóságoknál. Magyarország és Tádzsikisztán között nincs olyan megállapodás, amely automatikusan ingyenes orvosi ellátást biztosítana a magyar utazóknak. Ezért mindenre kiterjedő egészség- és baleset-biztosítás nélkül ne induljanak útnak. A korábban előfordult tömeges, halálos áldozatokkal is járó gyermekparalízis (poliomielitisz) járvány kapcsán fokozott elővigyázatosságot kérünk a Tádzsikisztánba utazóktól. Az országban maláriás megbetegedésekkel lehet számolni, különösen a nyári, meleg időszakokban.

stabil rötyi

Közlekedés

A közúti közlekedésben sok a kockázat, főleg a közutak rossz állapota és a fejletlen szolgáltatóhálózat miatt, de gondokat okozhatnak a nehéz domborzati viszonyok és a nagy távolságok is. A nagyvárosokban olcsó taxizva közlekedni. A taxisofőrrel előre meg kell alkudni a viteldíjban. ha nem tudunk oroszul, akkor ez nem könnyű feladat. A turistának nem ajánljuk, hogy a helyi lakosokhoz hasonlóan illegális fuvarozók autóiba beszálljanak. Az illegálisan taxizó rengeteg autó nagy része elég lerobbant állapotú, mégis a luxusautókba kockázatosabb beszállni, mert azok a lenyúlást is nagyobb mértékben űzik. Sok az iránytaxi személyautó és minibusz formájában egyaránt. Menetrend nincs, menetirány van, de a turista arról nehezen tud tájékozódni. A sofőrtől kell megkérdezni, hogy merre megy.

Varzob után haladva tikkadt birkanyáj képez elválasztó vonalat - Elter Karcsi fotója


Ugyan magyar jogosítvánnyal lehet autót vezetni Tádzsikisztánban, de ezt nem javasoljuk. Az ottani közlekedési szokásokhoz alkalmazkodás túl nehéz és időigényes. A hegyvidéki, az alsóbbrendű utak állapota borzasztó, és túl nagy kihívás még a profi vezetőknek is. Az éjszakai vezetés nagyon veszélyes az úthibák és a közbiztonság miatt is. Bárhol, bármikor felbukkanhatnak elakadt, műszaki hibás járművek vagy szabadon kószáló, nagytestű háziállatok. A hegyvidéki utakon a lavinák, földcsuszamlások miatt van állandó veszély. Emiatt nemcsak a téli időszakban gyakoriak a teljes útzárak és a forgalomkorlátozások. A parkoló gépkocsikban látható helyen semmilyen értéket nem szabad hagyni.

Hajtűkanyarok az Anzob-hágónál - fotó by Elter

Közúti ellenőrzés - n. b. fotója

Étkezés

Egy helyi ebédel féloldalasan heverve - Elter fotója

Pénzváltás

  • Amerikai dollárt érdemes leginkább vinni Tádzsikisztánba. Teljesen felesleges itthon megpróbálni tádzsik pénzt, somonist beszerezni. Mert lehetetlen.
  • A helyileg a pénzüket röviden som-nak (szom) nevezik. A legkisebb bankó az 1 som, a legnagyobb az 500-as. 1 USD = 5 somonis (TJS)
  • A fővárosban, és a nagyobb vidéki városokban van ATM, amiből csak a helyi pénz nyerhető ki, dollár nem.Az ATM-ek elfogadnak Mastercardot, Visat és Maestrot.

Vásárlás

Egy kis tádzsik faluból akartam képeslapot küldeni haza. Nem volt képeslap, de a könyvtárban kivágtak egy fotót egy helyi útikönyvböl, hogy az majd jó lesz. Boríték se volt, és a postás is hazament aludni, mert kevés volt a fizetés. Miután felébredt egy óráig kereste a borítékot, mire talált kb. 40 éveset, amire előre volt nyomtatva a bélyeg CCCP felirattal. Augusztus végén adtam fel. Decemberben érkezett meg - egy időkapun keresztül, egy letűnt korszakból. (bézé)

Fűszerek színkavalkádja - Elter Karcsi fotója

Rengetegféle teafű a Dusanbe-i piacon - Elter fotója 

n.b. fotója

Szórakozás

Lakodalmi tánc, karnay (hagyományos hosszú fúvós hangszer) és hejehuja - Elter fotója 

Közbiztonság

Pitiáner lopások előfordulnak. A szálláshelyen, vagy bárhol ne hagyjuk nyitva a bőröndöt, hátizsákot, táskát stb. A lelakatolás kicsit segít. Tádzsikisztánban komoly veszélyforrás a lappangó iszlám szélsőségesség, a térség bizonytalan politikai helyzete, a határviták, az etnikai ellentétek, illetve az, hogy a tádzsik hatóságok nem reagálnak hatékonyan az Afganisztán felől terjedő bűnözésre. Terrorista akciók ugyan ritkán fordulnak elő, azért a turistának óvatosnak, figyelmesnek kell lennie. A nagy forgalmú piacokon, bevásárlóközpontokban, vasúti- és autóbusz pályaudvarokon nagyon ügyeljünk az értékeinkre. A magyar külügyminisztérium szerint az átlagosnál veszélyesebb területnek számít a több mint 1.300 km hosszúságú tádzsik-afgán határkörzet, mivel a környéken gyakoriak az afgán fegyveresek átcsapásai. Ezeknek a támadásoknak célja az utasok kifosztása, de a fegyverhasználat komolyabb következményekkel is járhat.

Egyéb hasznos információk

  1. Dusanbéban van egy tiszteletbeli magyar konzul: Akbar Hursed - E-mail cím: akbar.hurshed@mail.ru
    Telefonszám: +992919243333 , Cím: Dusanbe Foteh Niezi utca 36. 734000 Dushanbe
  2. A kazah fővárosban, Almati-ban lévő magyar főkonzulátus felelős diplomáciailag Tadzsikisztánért. Almati azonban több mint ezer kilométerre van, tehát a a konzuli segítség időigényes, lehetőségei erősen korlátozottak.
  3. Tádzsikisztánban a konnektorok európai szabványúak, a feszültség 220 volt, a váltakozó áram frekvenciája 50 Hz.
  4. Tadzsikisztánban közterületen tilos a dohányzás! Könyörötelenül büntetnek. 

Fotóegyveleg

A Dusanbe-i piacon - Mi szem-szájnak ingere - Elter Karcsi fotója

Szamarak az országútra lépnek, szemben a forgalommal - Elter fotója 


Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes