ÚTIKRITIKA.HU / Pomorie

Pomorie

Pomorie dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Programlehetőségek | Strandok | Fotóegyveleg

Pomorie dióhéjban

 • Burgasztól északra fekszik, attól kb. húsz kilométer távolságban. Pomorie a Naposparttól és Neszabartól délre van, kb. 18 kilométer távolságban.
 • A város egy sziklás, keskeny félszigeten helyezkedik el, van egy óvárosa és egy újvárosa; az óvárost jobban átjárják a szelek és így ott a nyári hőség jobban elviselhető; a félsziget egyik oldalán van a kikötő, inkább kisebb hajókkal, csónakokkal, a félsziget másik oldalán vannak a strandok, távolabbi részein a homokföveny sötét, csaknem fekete.
 • Sokak véleménye szerint Pomorie strandjai általában nem olyan jók, mint a bolgár tengerpart felkapott részein. Az általánosítást árnyalni kell azzal, hogy valóban van sok vacak, szemetes strand, de lehet találni jókat, szépeket is, csak erőfeszítéseket kell tenni.
 • Olcsóbb, mint a bolgár tengerpart jelentősebb, ismertebb üdülő települései, az itt nyaralók között kevés a nyugat-európai, a többség: bolgár, orosz, ukrán, román, balti államokból, egyéb kelet-európai (sok orosz vett apartmant Pomorie-ben, amit a Krím-félszigethez hasonlónak éreznek).
 • Pomorie kisvárosi méretű, úgy 17 ezres a lakossága, a központban a házak többnyire 3-4 emeletesek.
 • Van egy tava (Pomorie-tó), amelyből gyógyhatású iszapot nyernek ki. A városnak van egy szanatóriuma, ahol az iszappal kapcsolatos kezelésekkel mozgásszervi betegségeket, bőrbetegségeket gyógyítanak.
 • Olyanoknak való Pomorie, akik helyben csak strandolni akarnak, a hotelben lustálkodni és nem várnak el sok látnivalót, bulizósoknak nem való hely.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Sokan megszeretik, mert nyüzsgő, de még sem túlzsúfolt
 2. Valamivel olcsóbbak az árak, mint az ismertebb bolgár tengerparti helyeken
 3. Éttermekből, kávézókból van választék, és a bazársoroknál is jól el lehet időzni a nézelődéssel, a belváros tetszetős, este van élet, főleg a főszezonban
 4. Azért van egy-két viszonylag szép strandja is, a jobb hotelek előtti partszakaszok tiszták, a tenger tiszta és fincsi meleg, a víz lassan mélyülő
 5. Ha valaki bolgár nyaralókkal akar együtt lenni, itt nagyobb arányban vannak hazaiak, mint a Naposparton, vagy az Aranyhomokon, amúgy Pomorie "bolgárosabb", mint a kozmopolita, említett két hely
 6. Könnyen, nagyon olcsón el lehet jutni busszal Neszebarba és a Napospartra
 7. Gyermekes családoknak (5-10 év közötti kicsikkel) jó választás lehet Pomorie!
 8. Üldögélni Pomorie tengerparti sétányának valamelyik kőpadján és megcsodálni a naplementéket
 9. A gyalogos zóna kellemes, főleg a város többi, eléggé félkész és rendezetlen részéhez képest
 10. A szabadtéri, teraszos vendéglők, főleg egy-két kis, halas étterem

Nem tetszett

 1. Kevés a szórakozási lehetőség, nincsenek helyben igazán érdekes látnivalók (csak egy városközponti templom és egy elővárosi kolostor), Szozopolba kell átmenni szórakozni és szép óvárost nézni, Pomorie unalmas lehet a tizenéves fiataloknak
 2. A strandjai nem olyan szépek, mint a más bolgár tengerparti helyeken, a homok nem annyira finom és a sok kulturálatlan strandoló miatt sok a szemét (cigicsikk stb.)
 3. Júliusban a nagy hőség
 4. Pomorie-ben az épületek nem igazán hangulatosak, nincs karakterük, régen szebb város lehetett, de elcsúfították mindenféle betonborzalmakkal, mogorvák a beton mólók is, félbehagyott építkezésekkor helyen nem gondoskodnak kellően a szemét elszállításáról, még egyes szállodák tágabb környéke is gondozatlan, piszkos
 5. Főszezonon kívül Pomorie egy szellemváros, kevéske szolgáltatással
 6. A bolti eladók, az éttermi felszolgálók őszinte és kitartó komorsága, kedvtelensége (tisztelet a kivételeknek), sokszor lehet sejteni, hogy tudnak valamicskét angolul, németül, de undokságból bolgárul szólnak a külföldi turistához
 7. A járdákat sok helyen pimasz módon elfoglalják parkoló autók és a boltosok is túlterjeszkednek (amúgy az autósokra vigyázni kell, mert a közlekedési kultúra alacsony), a göröngyös járdák amúgy is veszélyesek, főleg ha nincs kellő kivilágítás
 8. Bár a bolgárok tisztának mondják a csapvizet, de az óvatosaknak inkább ajánlott ivóvizet vásárolni
 9. Egyes napokon olyan erősek voltak a vízben a hullámok, hogy tiltották a vízbe menetelt

Vélemények

"Néhány ár: pizza: kb. ezer HUF, fél literes víz vagy üdítő palack a strandon 150-400 HUF, egytálétel: 800-1600 HUF, salátafélék: 450-800 HUF; vendéglőben egy főre kaja, benne süti és üdítő kb. 2 ezer forintnak megfelelő leva." (2013)


"Csak azt tudom mondani, szeretjük Pomoriet, és megtaláltuk azt a helyet, ahol nyugodtan tudtunk napozni, fürdőzni, a legközelebbi pár is legalább 50-100 méterre volt tőlünk- azt hiszem ez mindent megér!" (Vista-utazó, 2015)

Szállás

A közvetlen tengerparti szállások hátránya, hogy ott erősebbek a zajhatások.

Ajánlott hotelek:

Közlekedés

Étkezés

Olcsóbb étkezni itt, mint a Naposparton. Jó espresso kávét lehet találni és finom a köfte. Ajánljuk a Zaharo nevű kávéház meglátogatását. Ez Pomorie egyik emblematikus vendéglátóhelye. A tortaválaszték jelentős. Étteremben egy főétel és valami itóka kb. 1500-2500 HUF/fő. A pizza vagy egy tésztaétel ára kb. 800-1100 HUF-nak megfelelő leva. A helyi sör kb. 2 leva (azaz kb. 320 HUF). A strandokon árulnak kukoricát, fagyit, szeletelt gyümölcsöt.

Vásárlás

A helyi árusoknál van jócskán választék friss gyümölcsökből és zöldségekből. Igen finomak a helyi termékek, főleg a tejtermékek. A gyerekek általában szeretik a helyi joghurtokat (van tehén-, kecske-, juh- és bivalytejből készült). Sokan megkedvelik a bivaly joghurtot (bivolsko kiselev mljako, vagy valami ilyesmi). Minden friss és olcsó. Aki önellátó szálláshelyet választ, az akár friss halat is vehet reggel a mólón közvetlenül a halászoktól. Nagyon finomak a pékségek árui, főleg ha reggel vásárolunk, még amikor frissek. A helyiek nagyon büszkék, hogy az itteni raki (pálinka) a legjobb egész Bulgáriában. Van jó néhány ruhaüzlet bolgár, török, olasz, német, portugál, spanyol cuccokkal.

Szórakozás

A városközpontban van egy diszkó és egy kaszinó (is).

Programlehetőségek

Itt van Kelet-Európa egyetlen Só múzeuma (2002-ben nyílt meg).

Az Óvárosban van egy sós tó, ami a só mellett gyógyiszapot is produkál. Az iszappakolási szolgáltatásokra nagyon ráálltak. Sokan kizárólag emiatt jönnek Pomorie-be.

Pomorie-tó:

 • Este az óváros utcáin van mozgalmasság, a gyerekek szeretik bámulni a különböző mutatványosokat, utcai műsorozókat.
 • Neszebárba busszal 25 perc alatt bel lehet jutni (és érdemes itt), a Napospart 45 perc távolságban van busszal, autóval.

Strandok

 • Lehet katamaránozni
 • Lehet 'banánon' lovagolni
 • Több helyen van lehetőség strandröplabdázni

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon