ÚTIKRITIKA.HU / Észak-Korea


Észak-Korea

Országnézési lehetőségek és korlátok | Phenjan | Kommunista emlékművek és emlékhelyek | Fotóegyveleg

Kim Ir Szen és fia, Kim Il Szung

Országnézési lehetőségek és korlátok

Jön!

Phenjan, a főváros

"Phenjan nem egy szép város, de van valami sajátos hangulata, főleg a széles sugárutak miatt. Nem feltételeztem, hogy ennyi igazán magas épületet látok majd a fővárosban. Nagyon nagy a tisztaság az utcákon. A járókelők között bizony lehet látni stílusosan öltözött nőket magassarkú csizmában és gondosan kozmetikázott arccal." (B. A., 2013)


,, A számokat nézve Észak-Korea fővárosa nem különbözik más, hasonló méretű országok központjától, sőt, úgy tudni, hogy a phenjani lakásárak is beérték az európai szintet. Az ok egyszerű: az országon belül is elzárt város, ami elsősorban a legfontosabb kormányzati és állami hivataloknak, és az ott dolgozóknak ad otthont, letért a szocializmus munkával kikövezett útjáról, az ügyeskedők hamar meggazdagodhatnak.

Miközben csak a belügyi irányítószerveknél több mint 130 ezren, a polgári titkosszolgálatoknál pedig 30 ezren dolgoznak, Phenjanban nyíltan megy a feketézés. A beszámolók szerint a várost elöntötték a Kínából csempészet holmik: filmektől hűtökőn át autókig tart a sor, egészen a kínai jüanig, amit már egyre több boltban is elfogadnak. Illegálisan.

A technikai eszközök terjedése bizarr képet mutat. A mobiltelefont használók száma például már átlépte a hárommilliót Észak-Koreában, de a híváson, üzenetküldésen kívül más funkció továbbra sem elérhető a készülékeken. Egyre több phenjani lakásban van már lapos tévé, DVD-lejátszó, de legális forrásból nem lehet filmekhez jutni, végignézésük amúgy is nehézkes lenne, olyan sűrűn és hosszan tartanak az áramkimaradások.

Bár a feketepiac sokak szerint már nagyobb forgalmat bonyolít, mint a legális, a teljes termelés 50-60%-a már az ügyeskedőknek köszönhető, a diktatúra vezetése továbbra is elnéző velük szemben. Elemzők szerint Kim Dzsongun tisztában van azzal, hogy enélkül még tragikusabb állapotban lenne az ország gazdasága. (2016)" forrás

Kommunista emlékművek és emlékhelyek

Kim Ir Szen mauzóleum

Itt mutogatják a Kim Ir Szen és a fiának a bebalzsamozott testét. A turista csaoportoknak sok unalmas termet végig kell látogatni, míg megnézhetik a lényeget. Az unalmas termekben azt mutogatják, hogy mennyi ajándékot kapott a két diktátor. A látogatóknak meg jkell hajolni mindkét szarkofág előtt, az észak-koreaiaknak kötelezően, a turistának kedve szerint. Viszont a turistának is ki kell öltözködni a megható programra.

A mauzóleum hivatalos neve: Geumsusan Emlékhely palota. A Kim Il Szungot a fater termével szomszédosban mutogatják. Az egész progrram szürreális, azaz spéci élmény. 

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon