ÚTIKRITIKA.HU / Észak-Korea


Észak-Korea

Egészség | Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás | Vásárlás | Közbiztonság | Kockázatok és kellemetlenségek | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

Egészség

  • Észak-Koreában a csapvíz fogyasztása egyáltalán nem ajánlott. Csakis forralt vizet, vagy palackozottat igyunk.

Közlekedés

A turista szempontjából teljesen egysíkú a közlekedés, mert mindenhova külön-busszal megy a külföldi látogató. Meg lehet nézni a phenjani metrót, de az nem közlekedés, hanem turista program.

,, Számtalan körülmény veszélyeztetheti az észak-koreai autósokat: gyakran közlekednek kivilágítatlan teherautók, az alagutak sem rendesen beláthatóak, nincsenek jól elválasztva az egyes sávok, az utak rossz állapotúak. (2015)" forrás

Étkezés

A szervezett utazás folyamán az étkeztetést az idegenvezető vezényli le. Igen ez a helyes kifejezés. Persze az éttermek olyanok, ahová csak turisták mennek enni, és legfeljebb kemény valutával valamilyen okból rendelkező helyiek. Akiknek speciális étkezési problémái, irányultságai vannak, azt előre kell közölni az idegenvezetővel: pl. vegetáriánus, valamilyen ételallergia, hal vagy tojás fogyasztásának elkerülése stb. Egy igazi, hiteles helyi étterem meglátogatása csak úgy történhet meg, ha ehhez az idegenvezető engedélyt ad és a programot ki is vitelezi, hiszen egyedül nem lehet ide-oda kószálni. Ha valakinek elvonási tünetei vannak nyugati gyorséttermi láncok kajái vonatkozásában, akkor az idegenvezető segítségével el lehet érni valamit. Sőt a fővárosban van két olasz étterem is. A pizza kifejezetten jó. Phenjánban van egy bécsi kávézó jó kávéval.

A turistákat elfogadható színvonalon etetik. Semmi érdekes kulináris élmény, átlagos minőség, de jól lehet lakni és az étkek ehetőek. Sokkal jobbat eszik a turista, mint a helyi népek, de biztos, hogy más ázsiai országokban nagyobb élmény a kajálás.

Pénzváltás

A helyi pénz használatára lényegében nincs szükség. A csoportos utazás all inclusive jellegű. Ha mégis valamire költeni kell extra, akkor a dollár a fizetőeszköz.

Vásárlás

Lehetőleg ne engedjünk az idegenvezető azon igyekezetének, hogy majd ő beszerzi számunkra azt az ajándékot, vagy bármi árut, amit meg szeretnénk venni. Jellemzően rárakja a maga hasznát és így magasabb áron vásárolunk. Ha mód van rá, akkor közvetlenül mi vásároljuk meg azt, amit akarunk. Ugyanez vonatkozik amúgy a hotelszolgáltatásokra is. Előfordul, hogy az idegenvezető közvetítése plusz pénzbe kerül nekünk. A vásárlás dolgában amúgy a terep, a választék minimális. Alig-alig érdemes ott bármit is vásárolni. Bármit költünk, az amerikai dollárban történik.

Közbiztonság

Nincs bűnözés, nincsenek zsebtolvajok, nincs rablás.

Kockázatok és kellemetlenségek

  • Észak-Koreában minden külföldit megfigyelnek és sose tévesztik őket szem elől.
  • Észak-Koreában az internet hangsúlyosan cenzúrázott - ez azt jelenti, hogy nincs! Kizárólag helyi ellenőrzés alatt álló oldalak tekinthetők meg.

"Nemrég olvastam, hogy elkészült az első igazán fejlett (jaj) Észak-Koreai operációs rendszer, a Linux-alapú Red Star OS. Így már az észak-koreai átlagfelhasználó is bátran belevetheti magát abba a 10-15 oldalba, amit az észak-koreai 'internet' rejt. Külön mókás, hogy a rendszeren beállítható hátterek száma is korlátozott/cenzúrázott - választhatunk földművelős ("zúg a traktor, szánt az eke..."), légvédelmi ágyús és személyikultuszos-felvonulós háttereket..." (N. K. 2014)

A Red Star OS 2.0 töltőképernyője,, Az amerikai külügyminisztérium arra figyelmeztette az ország állampolgárait, hogy ha Észak-Koreába utaznak, számítsanak arra, hogy súlyos büntetéseket szabhatnak ki rájuk olyan cselekedetek miatt, ami hazájukban semmiképpen nem minősülhet bűnnek. Emlékeztettek: az elmúlt tíz évben legalább 14 amerikait tartóztattak le. Az elmúlt hónapokban két ilyen eset is volt: a 62 éves koreai-amerikai illetőségű Kim Dong Chult kémkedéssel vádolták meg, és tíz év munkatáborra ítélték, míg egy egyetemistát, Otto Warmbiert egy propagandazászló ellopása miatt ítéltek tizenöt év kényszermunkára.

Az amerikai külügy figyelmeztetett: bármilyen, az ország ellen irányuló kritikát súlyos bűncselekményként kezelhetnek az észak-koreai hatóságok. Bármiféle, akár nem is tudatos tiszteletlenség Kim Dzsong Un, Kim Dzsong Il és Kim Ir Szen iránt ürügy lehet a letartóztatásra, de az is, ha nem kérnek engedélyt egy fénykép elkészítésére, vagy hogy szóba elegyedjenek egy helyi lakossal.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az országba utazó amerikaiak a számukra kirendelt idegenvezetőtől sem számíthatnak védelemre és segítségre, ha bajba kerülnek. (2016)" forrás

Magyar külképviselet

A Koreai NDK-ban tartózkodó, konzuli segítséget igénylő magyar állampolgárok a pekingi nagykövetséghez fordulhatnak. Ezen kívül a Phenjanban működő EU tagországi (német, brit, svéd, lengyel, cseh, bolgár) külképviseletek segítségét is kérhetik, amelyek útmutatást adnak, és szükség esetén segítséget nyújtanak állampolgárainknak.

Egyéb hasznos információk

  1. Észak-Koreában a hálózati feszültség 110V (60 Hz), illetve a konnektor lehet európai (A-típus) és lehet amerikai (C-típus, lapos villás) dugós, így valószínű, hogy adapterre lesz szükségünk.

Fotóegyveleg

szortiment

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon