ÚTIKRITIKA.HU / Kína


Kína

Egészség | Mit vigyünk? | Internet és cenzúra | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás | Szórakozás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

Egészség

 • Közegészségügyi téren Kína magán viseli a fejlődő országok jellegzetességeit. Kínában nem működik ingyenes orvosi és életmentési rendszer, az orvosi ellátásért fizetni kell. Európai szintű orvosi ellátás csak néhány nagyvárosban vehető igénybe (ideértve Hongkongot és Makaót) és rendkívül magas költségekkel!
 • Néhány, külföldiek által működtetett kórház kivételével a nemzetközi utasbiztosításokat direct billing rendszerben nem fogadják el, az igénybe vett szolgáltatásokért helyben fizetni kell. Az igénybe vehető orvosi szolgáltatások elérhetőségeiről a külképviseletek tudnak tájékoztatást adni.
 • Kínában a csapvíz fogyasztása nem ajánlott, helyette javasoljuk a mindenhol könnyen hozzáférhető palackozott ivóvizet.
 • Kínába minden itthon szedett gyógyszert  vinni kell. A nagy nemzetközi  márkák nehezen, de megtalálhatóak, de erre inkább senki  se számítson. A szokásosnál nagyobb gyógyszerkészlet javasolt azoknak is, akik nem rendszeres gyógyszerszedők. Nagy segítség lehet a nedves törlőkendők használata, mert  akézmosási lehetőségek sokszor még az éttermekben is korlátozottak.

Testedzés Kínában - videó


Madárinfluenza

A kínai hatóságok az elmúlt időszakban több, az influenzavírus A (H7N9) törzsétől származó fertőzésről és ezzel összefüggő halálesetről adtak hírt Sanghajban és a környező kelet-kínai tartományokban. A folyamatban lévő vizsgálatok nem találtak arra utaló jelet, hogy a fertőzés emberről emberre terjed. Az elsődleges veszélyforrást a fertőzött szárnyasokkal, illetve a szennyezett környezettel való közvetett, vagy közvetlen érintkezés jelentheti. A fertőződés veszélyének elkerülése érdekében – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásaival összhangban – az alábbiak betartását javasoljuk:

 • Kerüljék az élő, vagy nyers szárnyasokkal való érintkezést;
 • A húsételeket csak megfelelő elkészítés (legalább 70 C fokon történő sütés-főzés) után fogyasszák;
 • Fokozottan tartsák be a higiéniai szabályokat, gyakran és alaposan mossanak kezet;
 • Influenzára utaló tünetek (magas láz, hasmenés, hányás, alhasi fájdalom, légzési nehézségek) esetén haladéktalanul forduljanak orvoshoz;
 • Szükség esetén használjanak védőmaszkot.

A kínai hatóságok szoros figyelemmel kísérik a helyzetet és folyamatosan megteszik a szükséges intézkedéseket.

Puki-doktorok Kínában

Nem viccelünk! Kínában jól kereső, igazi foglalkozásnak számít a fingszagolás. Arról van szó, hogy erre kiképzett szakemberek egy páciens fingjának szaga alapján állapítanak meg diagnózisokat. A segglehelet szaga alapján rá tudnak mutatni, hogy a test melyik része beteg. Ez egy jól kereső foglalkozásnak számít kínai viszonylatban: évi 50 ezer dollárt lehet keresni bélgáz (farlehelet) szimatolással.

Kínában a cigarettázás feltűnően elterjedt, főleg a férfiak körében.

Mit vigyünk?

1. Füldugót, mert a kínai szállodák szobái jellemzően gyengén hangszigeteltek, viszont a folyosón mozgő helyi vendégek nagyon hangosan beszélnek.

2. Szagtalanítószereket, mert helyben az ilyesmik beszerzése a beazonosítás tekintetében komplikált lehet.

3. Útleveleinkről másolatot

4. Lányoknak, hölgyeknek tampont, mert többek szerint a kínai tampon a bőrre irritáló lehet. Szárnyasbetét azért  van. Nedves törlőkendőket.

Internet és cenzúra

Internet-használat, korlátozások, blokkolt oldalak, Arany Pajzs projekt

Kínában az utazónak fel kell készülnie arra, hogy számos korlátozással fog találkozni, ha az internetet akarja használni. A kínai kormányzat már évek-évtizedek óta tart attól, hogy ablakot nyisson a világra, hiszen a kommunista elvrendszert féltik a beáramló "bomlasztó" elemektől. A rendszer védelmére alakult meg az Arany Pajzs projekt, amit gúnyosan sokan a Kínai Nagy Tűzfalnak (Great Firewall of China) neveznek. Ennek a több kormányzati rendelkezésből és vér-verítékes műszaki megoldásokból álló projektnek a célja a hálózaton megjelenő és elérhető információk cenzúrázása, a rendszer ellenségeinek ellehetetlenítése valamint a totális ellenőrzés. Az Arany Pajzs keretében Kína közel 18000 külföldi weboldal elérhetőségét korlátozza, több nemzetközi Top100-as oldalét is. Az oldalak mellett a nagy blog-szolgáltatók, képmegosztók elérését és az internetes keresők találatait is korlátozzák, szűrik.

Ami egy utazó számára a legfájóbb lehet, az a közösségi oldalak korlátozása, mivel sokan ezeken tartják a kapcsolatot itthoni rokonaikkal, ismerőseikkel. A Facebook, a Google+ és a Twitter évek óta blokkolás alatt áll, a Yahoo, a Skype és több jelentős kommunikációs platform pedig csak úgy működhet Kínában, ha tartalomszűrővel vizsgálják az átáramló információt.

Fontos: Ezért mindenképpen tanácsoljuk, hogy nézzen utána az összes közösségi oldalnak, e-mail szolgáltatónak és munkához használandó oldalnak, hogy nem állnak-e blokkolás alatt!

Van-e megoldás? Hogyan érhetek el blokkolt oldalakat?

A cenzúra teljes kikerülésére van mód, ha igénybe veszünk egy VPN hálót (Virtual Private Network) vagy pedig egy Kínán kívüli proxy szervert. A VPN-t és a proxyt úgy kell elképzelni, mintha egy ismerősünk ülne itthon a cenzúra nélküli internet-elérésű gépnél és mi egy csak kettőnk között működő, titkos telefonon mondanánk neki, hogy mit nyisson meg, majd mondja el, hogy mit lát. A proxy szerver és VPN ugyanezt teszi a weben, közvetít a szabad zónából (egy nyitva hagyott kiskapun át) a tiltottba - az oldal pedig megjelenik a gépen nekünk is Kínában, mintha otthon (vagy a proxy szerver országában) néznénk.

Ezek használata némi felkészültséget és tájékozódást követel és nem is biztos, hogy turistaként kellene, hogy igényünk legyen rájuk. Huzamosabb kint tartózkodás esetén viszont esetleg érdemes utánajárni - főleg, ha munka tekintetében esszenciális, hogy tájékozódjunk a világ dolgairól (pl. befektetések, üzleti tervezés, stb.). Azt viszont tudni érdemes, hogy mostanra az ismertebb VPN-ek és proxyk mind blokkolás alatt állnak, így csak egy ismeretlen hálóval van esélyünk - valameddig. Egyes információk szerint a TOR Network (az egyik leghíresebb-hírhedtebb titkosított virtuális háló, amit fekete-kereskedők és bűnözők is előszeretettel használnak) még elérhető HTTPS protokollon keresztül, de ez közel sem biztos.

Mobiltelefonon elvileg az interneteléréshez az Opera Mini és a Bing verzióit használva képesek lehetünk kikerülni a blokkokat, mivel az proxy alapú adatkapcsolatot használ a letöltések felgyorsítására, de a Kínában vásárolt készülékeken már szinte kivétel nélkül a böngésző kínai verziója van (ha van...), ami nem ezen az elven működik.

Mit csinálok majd internet nélkül? Jó ég!!!

Először is, nem maradunk internet nélkül, Kínában is működik a világháló és az oldalak túlnyomó többsége elérhető. Másodszor vannak kínai keresőoldalak (Pl. Baidu), kínai közösségi oldalak és kínai hírportálok is, sőt kedvenc magyar vagy nemzetközi hírportálunkról se kell lemondani feltétlenül, ha az nincs blokk alatt. Az ismerősökkel való kommunikációra viszont nem árt felkészülni, pl. keresni egy olyan e-mail szolgáltatót, ami nem áll blokkolás alatt, esetleg olyan kínai e-mail szolgáltatót, ami simán küld levelet külföldre. Jelenlegi állás szerint a Hotmail (live.com) és a Yahoo mail még használható Kínában, de ki tudja meddig... Arra azonban készüljünk fel lelkileg, hogy a leveleinket esetleg nem csak a címzett fogja olvasni. Főleg ha bizonyos nem-kommunistabarát szófordulatokat írunk.

WIFI és internetkávézók

WIFI elérhetőség tekintetében azt lehet mondani, hogy a nagyvárosokban biztosan úton-útfélen belebotlunk nyilvános hotspotokba - ezek használata ugyanakkor nem javasolt kritikus műveletekhez, mint a banki utalás például.

A tapasztalatok többnyire azok, hogy a helyi internetkávézókban kínai nyelvre beállított gépek vannak, így ha nem ismerjük a nyelvet, akkor nehézségeink adódhatnak. Persze ha megkérjük a netkávézó alkalmazottait, talán tudnak segíteni, hogy átállítsák a gépet angolra - bár a billentyűzettel akkor is lesznek konfliktusaink. Szerencsére léteznek képernyő-billentyűzet alkalmazások, amikkel az egér segítségével gépelhetünk - persze lassabban. Szállodákban és jobb éttremekben van elérhető wifi, a nagy probléma az inkább, hogy rettenetesen lassú.

Közlekedés

Vonat

Peking-Shanghai vonaton

,, Kicsit komplikált a jegy megszerzése, de nem lehetlen. Sok vonat van naponta, de fix foglalással kell rendelkezni ahhoz, hogy kiadják  a jegyet. Egy órával előtte ki  kell menni a pályaudvarra, ott is van biztonsági ellenőrzés, világítanak, kérdezgetnek, sorba állítanak, ahogy azt  kell. Felesleges a beengedőkapunál parázni,  kb. olyan, mint a reptéren sorban állni előre. Mindenki be fog jutni, akinek jegye van. Maga az út öt és fél óra. Nagyon tanulságos az ablakon kifelé bámulva megnézni azt az 4-6 falut (kb. 2-4 milliónyi lakossal), ahol a vonat megáll.  Így az ember kicsit betekintést  nyer Kína valódi dimenzióiba.

Az út tálalása hagyományos kínai módon teljesen amatőr. Kb. húsz percet töltöttünk azzal, hogy a kijelzőn lefotózzuk a pillanatot, amikor 300-zal megy a vonat, de teljes kudarc lett a project. A kijelző  maga is úgy van kitéve, nehogy könnyedén láthasd. Maga a vonat, az ülések remekek, a kiszolgálás is jó, az étkező kocsi is.

Nem kicsit volt fura az, ahogy az utaskísérő , kezében egy tálcányi gőzölgő  valamivel rohangál az ülések között. Hogy mit és kinek adott el út közben, arra nem tudtunk rájönni.  Megállítani sem tudtuk, nemhogy vásárolni tőle. Shanghaiba pontosan érkezett, de ott sem tudtuk megrendezni a peronon romantikusan várakozó családtagokkal teli  jelenetet. Biztonsági okokból itt sincs lófrálás a peronon, az mehet be, akinek jegye van. Összességében fényévekre van így is az itthoni vonatoktól, sajálatos módon előttük. " (K.K, 2016) 

Taxi

,, A kínai soförök becsületesek, ami nagyon fontos érv a taxizás mellett. Mindig a legrövidebb utat
választják, és ha esetleg az embernél nincs kellı mennyiségő apró, még ők adnak engedményt. Mint
minden kínai szolgáltatásra, a taxizásra is igaz, hogy borravalót nem kell adni!

Viszont a repülıőtereken és turistákkal sűrűn ellátott helyeken azért előfordulnak simlis taxisok. A díjszabás egyébként minden taxi jobb hátsó ablakán kötelező jelleggel fel van tüntetve. Csakis hivatalos, regisztrált autóba-soförhöz üljünk be. Ez viszonylag könnyen leellenırizhető, hiszen minden mőszerfalon megtalálható a soför fényképes engedélye és a taxióra. Amennyiben a vezető az indulás után rögtön elindítja a számlálót, az pedig 10 jüant mutat (vagy az éjszakai kezdőösszeget), úgy minden a legnagyobb rendben van. Ha arra hivatkozik, hogy elromlott, vagy alkuba próbál bocsátkozni, akkor a legokosabb kiszállni és másik jármű után nézni. Olyan trükk is előfordul, hogy a taxi megérkezésekor a – viszonylag rejtett helyen lévő – taxiórát lehajtják, és a gép által kinyomtatott számla helyett egy másik, logikusan jóval magasabb összegről szóló számlát adnak az utasnak. Beszálláskor ellenőrizzük, hogy látható helyen van-e a
taxaméter!

A legnagyobb nehézség, ami Kínában történő taxizás során elıfordulhat az az, hogy a gépkocsivezetők alacsony képzettségűek és nem beszélnek idegen nyelveken. Nehézséget okoz az is, hogy a szálloda angol és kínai neve gyakran teljesen eltérı, és nem is beaznosítható. A legegyszerűbb megoldás, ha a szállodában elinduláskor valamelyik angolul
beszélő alkalmazott segítségét kérjük, és lő fordítja le az uticélt a sofőrnek. Sőt, akár még a taxi rendelést
/ fogást is rábízhatják. Amennyiben a helyzetünk nem teszi lehetővé az ilyen külső segítség igénybevételét, egy
térkép – lehetőleg kínai jelekkel is ellátva – bőven megfelelhet. Ebben az esetben akár az útvonal is ellenırizhető. A későbbi kellemetlenségek elkerülése végett nem árt leíratni a hotel nevét kínaiul, vagy beszerezni egy hotel-névjegyet, ami  minden szálloda recepcióján kapható.


Íme néhány fontos kifejezés:
Kérem indítsa el a taxiórát! - Qing da biao! ( Tyhing tá biao! )
Állítsa meg az autót! - Ting che! ( Thing cshı! )
Adjon számlát! - Kai fa piao! ( Kháj fá phiao! )" forrás

Étkezés

"Vacsorázni étterembe mentünk. A hely jellegzetessége volt, hogy mindenféle dolgokat tűzdeltek fel nyársra, csak ki kellett választani a nekünk szimpatikusat. Így ettem csirkét, marhát, bárányt, gombát, rákot. A sült banánt külön tányéron hozták. Kíváncsiságból rendeltünk egy nyárson bogár bábokat. Olyan 3cm hosszú, 1,5cm átmérőjű bábokat kell elképzelni, amelyet faszénen megsütöttek. Peti sem evett még korábban, “de ha te is én is” elven bevállaltuk. Amikor bevettem a számba és elkezdtem vadul rágni, egész kellemes meglepetésben volt részem. Az íze édes volt, az állagát is a gesztenye püréhez tudnám legjobban hasonlítani. Az elsőt így elég hamar benyomtam. Ezen felbuzdulva, levettem egy kevésbé sültet is a nyársról. Itt azonban már értek meglepetések. A báb héja teljesen elvált a belsejétől, ami enyhén folyós volt. Az íze sem a gesztenye püréhez hasonlított. Nem volt nagyon rossz, ezért gondolkoztam rágjam még a cuccot, vagy köpjem ki. Sokáig kell rágni, mire az ember le bírja nyelni, nem úgy van, hogy bekapom lenyelem azt csá. Végül nem köptem ki, valahogy letuszkoltam. De utána semmi bajom." forrás

Vásárlás és pénzváltás

Baszd meg a zöldségeket

"Alkudozás: A mai nap nagy része szuvenír vásárlással telt. A Selyem piacon voltunk, ami elég híresnek számít Pekingben. A hely problémája az, hogy rájöttek az itt dolgozók, hogy nagyon magas árat mondhattak egy-egy termékért, mert a külföldiek, leginkább az angolok és az amerikaiak nem foglalkoznak az árakkal. A magyarok viszont igen... Tény azonban, hogy a kínaiak nagyon értenek az alkudozáshoz. A Selyem piacon az eladók nem várják meg, míg valaki bemegy a boltjukba. Az átlag eladó kiáll az üzlet ajtajába, és onnan ordít folyamatosan, angolul vagy kínaiul, hogy ez mennyire olcsó, ide jöjjön be. De az igazán rámenősek csak megfogják az ember karját, és behúzzák az üzletbe. Ott végigmutogatják, hogy mi mindent lehet náluk kapni, majd, ha észreveszik, hogy a páciens hezitál, azonnal előveszi a hatalmas számológépét, elfordulunk a többiektől, hogy senki se hallja és “Mond egy jó árat”. Itt egy csillagászati árra kell gondolni, a múltkori pólóra például rámondják a 295 yuant. Az ár természetesen csak nekünk szól, senki másnak, mert látja, hogy jó emberek vagyunk. A szitu tehát egyértelmű: alkudni kell." forrás

Szórakozás

Kínában a szórakozóhelyeken (diszkók, bárok) jellemző a pénzköltéssel kapcsolatos sznobság. Ha egy asztalhoz ülünk, akkor elsődleges presztízsszemponttá válik az, hogy milyen sokat és milyen értékben rendelünk. Az öltözködési külsőségek csak azután jönnek, hogy mennyire mutatkozunk versenyképesnek a pénzszórásban.

A lényeg: Kínában a hátizsákos turista, vagy/és szűk költségvetésű utazó számára jellemzően túl drága program bemenni egy szórakozóhelyre. Gyorsan kiderül, hogy csórók vagyunk és akkor lenéző reflexeknek lehetünk kitéve.

Bulizó lányok Kantonban

Közbiztonság

Kínában a közbiztonság alapvetően jó, részben az intenzív rendőri jelenléteknek köszönhetően. A turisták ritkán válnak bűncselekmények áldozatává. Ha mégis, akkor gyakran a nagyobb komplikációt az azt követő rendőri eljárások okozzák, elsősorban a nyelvi megértési akadályok miatt. Természetesen a turisták által erősen frekventált helyeken fokozottan óvni kell személyes értékeinket. Óvatosnak kell lenni az internetes lenyúlások, a bankkártyák adataival való visszaélések tekintetében. Ha az utcán leszólítják különböző ürügyekkel a turistát, akkor óvatosnak kell lenni, mert vannak jócskán csalók, ezzel-azzal trükközők.

Szeretik az átvilágítós beléptetőkapukat, minden metróállomáson van 4-5 pl. Nem érdemes vitatkozni ezen velük.

Kézigránát

A turistának Kínában nagyon kell vigyázni a helyi szabályok betartására, mert a helyi hatóságok szigorúak, az Európában megszokott szabadságjogokat ők gyakran másképpen értelmezik. Egyes, a kínai kormányzat számára belpolitikailag érzékeny körzetekben a hatóságok ideiglenes beutazási korlátozásokat rendelhetnek el, amelyekről a tervezett beutazás előtt a budapesti kínai nagykövetségen célszerű tájékozódni. A jelentős távolságok és fejlettségi különbségek miatt az ország egyes területein nehézséget jelenthet a Magyarországgal és magyar külképviseletekkel való kapcsolattartás, a személyes konzuli segítségnyújtás, különösen az úti okmányok pótlása.

Javasoljuk, hogy útlevelüket, okmányaikat lehetőleg biztonságos helyen zárják el, az útlevél adatoldaláról és a vízumról/tartózkodási engedélyről készítsenek fénymásolatot, és azzal közlekedjenek. A kínai idegenrendészeti szabályokat tartsák be. Szükség esetén a nagykövetségünk a konzuli segítségnyújtás keretében tud támogatást adni.

Kínában jellemző, hogy az emberek űllandóan sorban állnak. Sajnos ennek semmi kultúrája nincs, az egymás lökdösésén és hasba könyöklésén kívül. És nem ismernek irgalmat, terhes nő, kisgyerek ugyanúgy megkapja a magáét. Ha valaki  belekerül egy ilyen tömegjelenetbe, ne udvariaskodjon, az nem segíti a túlélést. 

,, A legnagyobb kínai városokban a külföldi turistának nem kell aggódnia attól, hogy kirabolják, legfeljebb úgy, hogy átverik, és a normálisnál magasabb árat fizettetnek meg vele. A külföldi turista lehet szemtanúja kínaiak közötti erőszakos cselekménynek, de kicsi a kockázata, hogy maga károsultja legyen ilyen konfliktusoknak. Ha a külföldi turista verbálisan nem inzultál egy helyit, vagy - mondjuk - nem megy bele túl heves vitába egy simlis taxissal szemben, akkor konfliktus nélkül megúszhatja a kínai utazást. 

A legrosszabb közbiztonságú kínai nagyváros állítólag Sencsen, főleg mert tele van nagyon szegény vidéki bevándorlókkal. Rémhírek terjednek arról, hogy milyen apróságokért is kirabolnak járókelőket. Sencsenben ne mászkáljon a külföldi turista magányosan éjszaka és kihalt utcák tájékán. (T.G.)"  

Ha el vagy lopva, akkor rögtön hívjad fel a rendőrséget

Magyar külképviselet

Pekingi magyar nagykövetség:

 • Cím: San Li Tun, Dong Zhi Men Wai No.10 , Beijing 100600, PRC
 • Telefonszám: (00 86) (10) 6532-1431, 6532-1432, 6532-1433
 • Fax: (00 86) (10) 6532-5053
 • E-mail: mission.pek@mfa.gov.hu
 • Nagykövet: Szilas Andrea Cecilia

Egyéb hasznos információk

Csak deformált személy használhatja

Fotóegyveleg

4 csillagos minősítésű rötyi - fotó by Elter

Meleg javaslat: Vigyázz a lépteidre. Óvatosan essél bele a vízbe

Addig basszad a kacsát, amíg fel nem robban (és ez csak 10,8 euróba kerül)

Óvatosan essél bele a vízbe

 

Vissza az elejére


Kommentek

Kriszta, 2014. 08. 28. 10:57
A Pekingben turistáskodó Andrissal a WhatsApp alkalmazással mobilon prímán kommunikálunk egymással! (A WhatsApp Messenger egy cross-platform mobil üzenetküldő szolgáltatás, amely lehetővé teszi üzenetek küldését SMS díjak nélkül.)


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Pekingbe Repülőjegyek Pekingbe
Olcsó repülőjegyek Pekingbe a Vistánál
Repülőjegyek Shanghaiba Repülőjegyek Shanghaiba
Olcsó repülőjegyek Shanghaiba a Vistánál
SZÁLLÁSFOGLALÁS