ÚTIKRITIKA.HU / Kína


Kína

Általános tanácsok | Nagy fal | Xi'an | Jilin | Hunan | Guangdong (Kanton) | Hangzou | Szecsuán | Tibet | Shenzen | Egyéb látnivalók

Általános tanácsok

  • Kína kontinensnyi méretű ország, amelynek különböző térségei között nagyon jelentős fejlettségi, éghajlati és természeti különbségek vannak. Az ország keleti és déli, tengerparti területei átlagosan fejlettebbek, a nyugati és az északi körzetek kevésbé fejlettek. Az utak, a szálláshelyek fejlettsége és a kommunikációs lehetőségek ennek megfelelően meghatározzák az utazási és tartózkodási lehetőségeket.
  • A nagyvárosokon kívül általában nagyon nehéz idegen nyelvű tájékoztatást kapni, szóban és írásban egyaránt. A terület fejlettségi szintje meghatározza a higiéniai körülményeket is, amelyek a beszerezhető élelmiszerekkel együtt általában szokatlanok lehetnek az európai utazók számára.
  • A bankrendszer folyamatos fejlődése ellenére a banki szolgáltatások igénybe vétele az ország egyes részein nehézségekbe ütközhet.
  • A belföldi turizmus folyamatosan fejlődik, azonban az ország egyes körzeteibe (pl. Tibet, Xinjiang/Ujgurisztán, Szecsuan tartomány tibetiek által lakott részei) a hatóságok a külföldiek beutazását időnként korlátozzák.
  • A turizmus, üzleti, családlátogatási célú tartózkodáson túlmenő utazási tervek (pl. hegymászás, régészet, filmkészítés, vallási közösségekhez történő csatlakozás) megvalósítása engedélyezést, bejelentést igényel. Ezekről célszerű előzetesen tájékozódni.

Az UNESCO világörökségének kulturális és természeti részei Kínában:

Kínai Nagy Fal (kulturális)
Taishan-hegy (kulturális/természeti)
A Ming- és Csing-dinasztia császári palotája Pekingben (kulturális)
A Mogao-barlangok (kulturális)
Az első kínai császár, Csin Shi Huang Ti síremléke az agyaghadsereggel (kulturális)
A "Pekingi előember" lelőhelye Csoukoutienben (kulturális)
A Huangshan-hegy (kulturális/természeti)
Jiuzhaigou-völgy Történelmi és Nemzeti Park (természeti)
Huanglong Történelmi és Nemzeti Park (természeti)
Wulingyuan Történelmi és Nemzeti Park (természeti)
Chengde, a nyári rezidencia és a hozzá tartozó templomok (kulturális)
A Konfucius-templom, a Konfucius-temető és a Kong család rezidenciája Kufuban (kulturális)
A Wudang-hegység történelmi műemlékegyüttese (kulturális)
A Potala-palota történelmi együttese Lhászában (Potala-Palota, Jokhang Templom és Norbulingka Palota) (kulturális)
Lushan Nemzeti Park (kulturális)
Az Emei-hegy környezete a „Leshani Óriás Buddha" szobor környezetével (kulturális/természeti)
Li Jiang óvárosa (kulturális)
Ping Jao óvárosa (kulturális)
Suzhou klasszikus kertjei (kulturális)
A Nyári rezidencia és a "Császári Kertek" Pekingben (kulturális)
A Pekingi "Mennyei Béke" temploma: a császári áldozati oltár (kulturális)
Dazu barlang sziklametszetek (kulturális)
A Fuji-hegy (kulturális/természeti)
Dél-Anhui ókori települései – Xidi és Hongcun (kulturális)
A Ming- és a Csing-dinasztia császári síremlékei (kulturális)
A Longmen-barlangok (kulturális)
A Csincseng-hegy és a Dujiang Jüan vízellátó rendszer (kulturális)
A Jungang-barlangok (kulturális)
A „Három párhuzamos folyó” a Yunnan Természetvédelmi Területen (Jangce, Mekong, Salween) (természeti)
Az Ókori Koguryo Királyság fővárosai és királyi síremlékei (kulturális)
Makaó történelmi városmagja (kulturális)
Sichuan - az óriáspandák védett területe, Wolong, Singuniang és Jiajin hegység (természeti)
Yin Xu régészeti ásatásai (kulturális)
Diaolou erődített falvai (kulturális)
Dél-Kínai Karszt (természeti)
A Fujian Tulou erődített lakóépületei (kulturális)
Sanqingshan-hegy Nemzeti Park (természeti)
Wutai buddhista szent hegy (kulturális)
China Danxia (természeti)
Dengfeng történelmi műemlékei az "Ég és Föld Központjában" (kulturális)
Hangzhou Nyugati-tó kultúrtáj (kulturális)

A Nagy Fal

A kínai Nagy Fal

"Nem mondanám tehát, hogy sétáltam a Nagy falon, fogalmazzunk úgy, hogy megmásztam azt. A tövében egy jó ideig kövezett, széles gyalogút vezet, amire helyenként le lehet térni. A távolság növekedésével így fogytak el a turisták is szép lassan. Helyenként az árusok mellett egy-egy étterem, vagy bob és hullámvasút keveréke található. A fal bejárható szakaszának a végén már csak a legelvetemültebbek járnak, és 5-10 percig egyedül lehet itt az ember, mások háborgatás nélkül. Sajnos az utolsó bástya ajtaja le van falazva, mert ettől kezdve a fal restaurálatlan. Pont ezt vártam, annyira el akartam jutni erre a részre, mert még nagyon hosszan megy tovább. Enyhén anyázva és mindenkit mindennek elmondva visszafordultam keresni egy alacsony szakaszt." forrás


"Második napon a Kínai Nagy-falat látogattuk meg. Nem akartam nagyon zsúfolt, turistáktól hemzsegő részre menni, ezért Badaling helyett a Mutianyu szakaszt választottuk. Ez körülbelül másfél órára van Pekingtől autóval, és a legszebben fotózható szakaszként tartják számon a sok zöld miatt. A bejáratnál sok kis boltocska, mind szuveníreket kínálnak, itt is kötelező az alkudozás. Az igaz meglepetés csak ezután jött! A falhoz feljutni libegővel lehetett! Pont olyan, mint nálunk itt Budapesten, talán egy kicsit még rozogább is, és elég hosszú utat kellett vele megtenni. De a látvány ami fent fogadott, mindenért kárpótolt! Itt valóban sokkal kevesebb a turista, gyönyörű képeket lehet készíteni, a fal pedig jó állapotban van, mindkét irányba sétálhatunk. Egy kardigán azért nem árt, itt sokkal hűvösebb van, mint a városban. Lefelé menet a bátrabbak választhatják a nálunk "nyári bob"-nak nevezett alkalmatosságot és lecsúszhatnak, vagy mehetünk visszafelé is a libegővel." forrás


X'ian

X'ian (helyes kiejtése: síán) város lélekszáma: kb. 8 és fél millió.

Jilin

Jilin (kiejtése: csilin) város lakossága: 4,1 millió.

Hunan

Jön!

Guangdong (Kanton)

Guangdong, vagy Guangzhou (kínai kiejtése kb ez: kuáktón) kb. 14 milliós megaváros. 

Hangzou

Hangzou (kiínai kiejtése kb: háncsó) kb. 9 milliós nagyváros.

Szecsuán

Kínai kiejtése: szicsuán.

Tibet

Jön!

Shenzen

Kínai kiejtése: senzsen.

"Shenzhen, vagyis Sencsen, ezelőtt harminc évvel poros kis halászfalu volt. Ma 9 millióan élnek itt, ami még kínai mércével sem apróság. Az utcákon szinte csak luxusautókat látni. BMW, Audi, Lexus azt jelenti errefelé, hogy a tulajnak igazán bejött az elektronikai biznisz. Mondjuk, errefelé nem számolnak kicsiben, hiszen a város manapság a mobilok töltőinek, memóriakártyáinak és mindenféle kiegészítőinek gyártásából él. Amúgy is itt található a kínai elektronikai ipar színe-java. Hogy pörög az üzlet azt az utcán is lehet tapasztalni. Amikor kollégáink megpróbáltak taxit fogni, a rohanó üzletemberek minden kocsit elhappoltak előlük. A várakozási idő negyven perc körül van, ami errefelé teljesen normális dolog.

A napot lopni nem szokás Shenzhenben. Már csak azért sem, mert szinte nem is lehet látni a hihetetlenül magas por és szmog koncentráció miatt, ami szinte rátelepedik a városra. Annak idején a szomszédos Hong Kong erőműveit mind idetelepítették, hogy kiszolgálja a gigantikus energia igényű gyártó kapacitásokat. Persze jött velük a környezetszennyezés is..

Az első milliókat itt is telekspekulációval keresték meg az élelmes és jól értesült befektetők, de ma már ez a múlté. Hong Kong felől az első, amit tapasztal az ember, a sok bevásárló központ. Ezekben nem igen találni márkás árút, de ahogyan befelé haladunk a városba, a gagyi helyét átveszi a luxus és az ehhez tartozó árszínvonal is. Viszont minden kapható, amit megkívánunk és a pénztárcánk is megenged magának. A helybeli hölgyek szívesen villognak vadonatúj, természetesen eredeti Gucci táskáikkal, hogy aztán az első adandó alkalommal letegyék a fűbe. Ilyenkor a Gucci helyett jön az igazi, kínai tai chi. Akár az autópálya mellett is.

A luxus határa a csillagos ég, ahogyan a felhőkarcolóké is. A városban 15 olyan épület van, mely magasabb 200 méternél. Üzleti negyedének ékköve a 441,8 méter magasra nyúló KK100, azaz a Kingkey Finance Center Plaza,. Száz emeletéből 68 A-kategóriás irodatér, összesen 173 ezer négyzetméteres, 22 emeleten egy 35 ezer négyzetméteres, ötcsillagos szálloda helyezkedik el.

Az utcaszinten eredeti kínai kajáldák és McDonald’s kinek-kinek ízlése szerint. Kollégáink inkább az autentikusat választották, hiszen a helyi konyha az egyik legjobb Kínában. A forgalom és a nyüzsgés európai szemmel szinte felfoghatatlan, de az is a virágzó kapitalizmus jele, hogy az autóállomány általában nem öregebb két évesnél. Hát igen egy igazi kapitalista-kommunista üzletember nem száll ki akármiből. Ez ugyanis árt az üzletnek és a tervgazdaságnak. 2014" forrás


Egyéb látnivalók

Fotóegyveleg

Díszkert Szucsouba - Elter Karesz fotója 

Kujlin - Nap és Hold pagoda - fotó by Elter

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Pekingbe Repülőjegyek Pekingbe
Olcsó repülőjegyek Pekingbe a Vistánál
Repülőjegyek Shanghaiba Repülőjegyek Shanghaiba
Olcsó repülőjegyek Shanghaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS