ÚTIKRITIKA.HU / Kína


Kína

Általános tanácsok | Nagy fal | Xi'an | Jilin | Hunan | Guangdong (Kanton) | Hangzou | Szecsuán | Tibet | Shenzen | Egyéb látnivalók

Általános tanácsok

  • Kína kontinensnyi méretű ország, amelynek különböző térségei között nagyon jelentős fejlettségi, éghajlati és természeti különbségek vannak. Az ország keleti és déli, tengerparti területei átlagosan fejlettebbek, a nyugati és az északi körzetek kevésbé fejlettek. Az utak, a szálláshelyek fejlettsége és a kommunikációs lehetőségek ennek megfelelően meghatározzák az utazási és tartózkodási lehetőségeket.
  • A nagyvárosokon kívül általában nagyon nehéz idegen nyelvű tájékoztatást kapni, szóban és írásban egyaránt. A terület fejlettségi szintje meghatározza a higiéniai körülményeket is, amelyek a beszerezhető élelmiszerekkel együtt általában szokatlanok lehetnek az európai utazók számára.
  • A bankrendszer folyamatos fejlődése ellenére a banki szolgáltatások igénybe vétele az ország egyes részein nehézségekbe ütközhet.
  • A belföldi turizmus folyamatosan fejlődik, azonban az ország egyes körzeteibe (pl. Tibet, Xinjiang/Ujgurisztán, Szecsuan tartomány tibetiek által lakott részei) a hatóságok a külföldiek beutazását időnként korlátozzák.
  • A turizmus, üzleti, családlátogatási célú tartózkodáson túlmenő utazási tervek (pl. hegymászás, régészet, filmkészítés, vallási közösségekhez történő csatlakozás) megvalósítása engedélyezést, bejelentést igényel. Ezekről célszerű előzetesen tájékozódni.

Az UNESCO világörökségének kulturális és természeti részei Kínában:

Kínai Nagy Fal (kulturális)
Taishan-hegy (kulturális/természeti)
A Ming- és Csing-dinasztia császári palotája Pekingben (kulturális)
A Mogao-barlangok (kulturális)
Az első kínai császár, Csin Shi Huang Ti síremléke az agyaghadsereggel (kulturális)
A "Pekingi előember" lelőhelye Csoukoutienben (kulturális)
A Huangshan-hegy (kulturális/természeti)
Jiuzhaigou-völgy Történelmi és Nemzeti Park (természeti)
Huanglong Történelmi és Nemzeti Park (természeti)
Wulingyuan Történelmi és Nemzeti Park (természeti)
Chengde, a nyári rezidencia és a hozzá tartozó templomok (kulturális)
A Konfucius-templom, a Konfucius-temető és a Kong család rezidenciája Kufuban (kulturális)
A Wudang-hegység történelmi műemlékegyüttese (kulturális)
A Potala-palota történelmi együttese Lhászában (Potala-Palota, Jokhang Templom és Norbulingka Palota) (kulturális)
Lushan Nemzeti Park (kulturális)
Az Emei-hegy környezete a „Leshani Óriás Buddha" szobor környezetével (kulturális/természeti)
Li Jiang óvárosa (kulturális)
Ping Jao óvárosa (kulturális)
Suzhou klasszikus kertjei (kulturális)
A Nyári rezidencia és a "Császári Kertek" Pekingben (kulturális)
A Pekingi "Mennyei Béke" temploma: a császári áldozati oltár (kulturális)
Dazu barlang sziklametszetek (kulturális)
A Fuji-hegy (kulturális/természeti)
Dél-Anhui ókori települései – Xidi és Hongcun (kulturális)
A Ming- és a Csing-dinasztia császári síremlékei (kulturális)
A Longmen-barlangok (kulturális)
A Csincseng-hegy és a Dujiang Jüan vízellátó rendszer (kulturális)
A Jungang-barlangok (kulturális)
A „Három párhuzamos folyó” a Yunnan Természetvédelmi Területen (Jangce, Mekong, Salween) (természeti)
Az Ókori Koguryo Királyság fővárosai és királyi síremlékei (kulturális)
Makaó történelmi városmagja (kulturális)
Sichuan - az óriáspandák védett területe, Wolong, Singuniang és Jiajin hegység (természeti)
Yin Xu régészeti ásatásai (kulturális)
Diaolou erődített falvai (kulturális)
Dél-Kínai Karszt (természeti)
A Fujian Tulou erődített lakóépületei (kulturális)
Sanqingshan-hegy Nemzeti Park (természeti)
Wutai buddhista szent hegy (kulturális)
China Danxia (természeti)
Dengfeng történelmi műemlékei az "Ég és Föld Központjában" (kulturális)
Hangzhou Nyugati-tó kultúrtáj (kulturális)

A Nagy Fal

A kínai Nagy Fal

"Nem mondanám tehát, hogy sétáltam a Nagy falon, fogalmazzunk úgy, hogy megmásztam azt. A tövében egy jó ideig kövezett, széles gyalogút vezet, amire helyenként le lehet térni. A távolság növekedésével így fogytak el a turisták is szép lassan. Helyenként az árusok mellett egy-egy étterem, vagy bob és hullámvasút keveréke található. A fal bejárható szakaszának a végén már csak a legelvetemültebbek járnak, és 5-10 percig egyedül lehet itt az ember, mások háborgatás nélkül. Sajnos az utolsó bástya ajtaja le van falazva, mert ettől kezdve a fal restaurálatlan. Pont ezt vártam, annyira el akartam jutni erre a részre, mert még nagyon hosszan megy tovább. Enyhén anyázva és mindenkit mindennek elmondva visszafordultam keresni egy alacsony szakaszt." forrás


"Második napon a Kínai Nagy-falat látogattuk meg. Nem akartam nagyon zsúfolt, turistáktól hemzsegő részre menni, ezért Badaling helyett a Mutianyu szakaszt választottuk. Ez körülbelül másfél órára van Pekingtől autóval, és a legszebben fotózható szakaszként tartják számon a sok zöld miatt. A bejáratnál sok kis boltocska, mind szuveníreket kínálnak, itt is kötelező az alkudozás. Az igaz meglepetés csak ezután jött! A falhoz feljutni libegővel lehetett! Pont olyan, mint nálunk itt Budapesten, talán egy kicsit még rozogább is, és elég hosszú utat kellett vele megtenni. De a látvány ami fent fogadott, mindenért kárpótolt! Itt valóban sokkal kevesebb a turista, gyönyörű képeket lehet készíteni, a fal pedig jó állapotban van, mindkét irányba sétálhatunk. Egy kardigán azért nem árt, itt sokkal hűvösebb van, mint a városban. Lefelé menet a bátrabbak választhatják a nálunk "nyári bob"-nak nevezett alkalmatosságot és lecsúszhatnak, vagy mehetünk visszafelé is a libegővel." forrás


X'ian

X'ian (helyes kiejtése: síán) város lélekszáma: kb. 8 és fél millió.

Jilin

Jilin (kiejtése: csilin) város lakossága: 4,1 millió.

Hunan

Jön!

Guangdong (Kanton)

Guangdong, vagy Guangzhou (kínai kiejtése kb ez: kuáktón) kb. 14 milliós megaváros. 

Hangzou

Hangzou (kiínai kiejtése kb: háncsó) kb. 9 milliós nagyváros.

Szecsuán

Kínai kiejtése: szicsuán.

Tibet

,, Tibetbe eljutni nagyon nehéz és drága. Bár a vasút Lhászába, illetve már tovább is megépült, nemsokára meg már Katmanduba is el fog érni, de a bürokrácia sokak számára elháríthatatlan akadályokat görget az ember elé. A legnagyobb baj ugyanis, hogy csak szervezett út keretében léphetünk be az országba. Az utazási irodák viszont pofátlanul lehúzzák az embert, és a gatyánkat ki fogjuk fizetni. Bejutni csak vasúttal, vagy repülővel lehet, de a megfelelő engedélyek nélkül erre esélyünk sincs. Ha ezt a problémát áthidaltuk, utána viszont cserébe a világ egyik legszebb helyét fogjuk látni.

Már maga Lhásza is megéri az ideutazást, de mindenképp érdemes egy körútra befizetni, és legalább a Mt Everesthez felmenni. A távolságok, és az útviszonyok miatt (és a rendőri túlellentőrzéseknek köszönhetően) itt is legalább félnapi autózásra találhatóak egymástól a látnivalók, így az út nagy részét valami járműben fogjuk tölteni.

A táj elképesztő gyönyörű, ha tudunk, mindenképp szervezzünk a programba egy kirándulást valahol (az Everestnél a legjobb). Közlekedni szervezetten fogunk leginkább, bár a városokban szabadon mozoghatunk. Vezetési kultúra nincs, szóval ha alkalmunk van rá se nagyon induljunk neki egyedül! A kulturális látnivalók nagy része kimerül a kolostorokban, vagy templomokban, igazából Lhászában és környékén ezekből láthatunk is eleget.

Az emberek fantasztikusak, és amelyik beszél angolul, azt nem is fogjuk akarni elengedni magunk mellől, annyira jó beszélgetőtársak. Az elnyomás egészen elképesztő, de mivel tudják, hogy velünk szabadon lehet bármiről diskurálni, rögtön kinyílnak. Nagyon szívesen beszélnek a kultúrájukról, és büszkék a történelmükre. Sajnos azonban angolul kevesen beszélnek még kínai viszonylatban is, így ne igazán számítsunk nagy traccspartikra. Rengeteg kínai települt már be az országba, őket kerüljük el, ha lehet, mert barátságtalanok, nem megbízhatóak, és amúgy is, kit érdekelnek itt? A vallás itt mindent áthat, de toleránsak mindenkivel, így élnek itt muszlimok, keresztények, stb. A papok, mint minden vallásban itt is kiváltságosak, és sokukat láthatjuk a legdrágább cuccokkal, ami gyomorforgató egy ilyen országban, de hát erről szól minden vallás, az üzletről, szóval ezt ne tegyük szóvá.

Ha megvannak az engedélyeink, tudunk magunknak szállást foglalni, nem kell feltétlenül az utazási irodán keresztül intézni. Ajánlott így is idejönni pár nappal a túra kezdete előtt, hogy legalább a fővárost be tudjuk barangolni a saját tempónkban. Lehet nagyon jó árban találni alvóhelyet, bár a nagy része túl van árazva. Próbáljunk helyiek által futtatott helyeken lakni, segítsük őket. Még a négycsillagos szállodákban is érhetnek meglepetések. Nekem például patkány volt a szobámban. Vidéken már kevésbé válogathatunk, de lehetőségek mindenhol vannak.

Jól reggelizzünk be minden nap, mert nem tudjuk, hol fogunk tudni legközelebb enni. A turistás éttermek ugyanis drágák, és borzalmasak tudnak lenni. A konyha amúgy sem egy tömény íz-orgia errefelé, de még ezt is könnyedén alul tudják múlni. A street food nem minden esetben biztonságos, hisz errefelé már nem a kínai tisztaság az uralkodó tényező, de mindenképp ajánlott. Itt nem feltétlenül azokra a helyekre mennék be, ahol a helyiek vannak, de be kell nézni mindenhova. Ha valami túl üres, akkor is menjünk el, nézzünk valamit, ahol van legalább egy pár tibeti vendég. Italozni nem nagyon ajánlott ilyen magasságokban.

Az árak, ha nem figyelünk, roppant magasak tudnak lenni, hisz a bőrszínünk itt sem előny ilyen szempontból. Alkudozni szinte kötelező. Budapesti, vagy afeletti árakra készüljünk mindenhol, akkor nem fog meglepetés érni minket. Az eldugottabb helyeken, pl. az everesti alaptáborban minden sokkal drágább, mint a városban, így érdemes becuccolni, mielőtt elmegyünk.

Szerintem pont jókor láttam az országot, mert egy évtizeden belül teljesen át fog alakulni, és sokkal rosszabb, sokkal kínaibb lesz. Az itteni kultúrát foggal-körömmel el akarják tüntetni. (2016)" forrás

Shenzen

Kínai kiejtése: senzsen.

"Shenzhen, vagyis Sencsen, ezelőtt harminc évvel poros kis halászfalu volt. Ma 9 millióan élnek itt, ami még kínai mércével sem apróság. Az utcákon szinte csak luxusautókat látni. BMW, Audi, Lexus azt jelenti errefelé, hogy a tulajnak igazán bejött az elektronikai biznisz. Mondjuk, errefelé nem számolnak kicsiben, hiszen a város manapság a mobilok töltőinek, memóriakártyáinak és mindenféle kiegészítőinek gyártásából él. Amúgy is itt található a kínai elektronikai ipar színe-java. Hogy pörög az üzlet azt az utcán is lehet tapasztalni. Amikor kollégáink megpróbáltak taxit fogni, a rohanó üzletemberek minden kocsit elhappoltak előlük. A várakozási idő negyven perc körül van, ami errefelé teljesen normális dolog.

A napot lopni nem szokás Shenzhenben. Már csak azért sem, mert szinte nem is lehet látni a hihetetlenül magas por és szmog koncentráció miatt, ami szinte rátelepedik a városra. Annak idején a szomszédos Hong Kong erőműveit mind idetelepítették, hogy kiszolgálja a gigantikus energia igényű gyártó kapacitásokat. Persze jött velük a környezetszennyezés is..

Az első milliókat itt is telekspekulációval keresték meg az élelmes és jól értesült befektetők, de ma már ez a múlté. Hong Kong felől az első, amit tapasztal az ember, a sok bevásárló központ. Ezekben nem igen találni márkás árút, de ahogyan befelé haladunk a városba, a gagyi helyét átveszi a luxus és az ehhez tartozó árszínvonal is. Viszont minden kapható, amit megkívánunk és a pénztárcánk is megenged magának. A helybeli hölgyek szívesen villognak vadonatúj, természetesen eredeti Gucci táskáikkal, hogy aztán az első adandó alkalommal letegyék a fűbe. Ilyenkor a Gucci helyett jön az igazi, kínai tai chi. Akár az autópálya mellett is.

A luxus határa a csillagos ég, ahogyan a felhőkarcolóké is. A városban 15 olyan épület van, mely magasabb 200 méternél. Üzleti negyedének ékköve a 441,8 méter magasra nyúló KK100, azaz a Kingkey Finance Center Plaza,. Száz emeletéből 68 A-kategóriás irodatér, összesen 173 ezer négyzetméteres, 22 emeleten egy 35 ezer négyzetméteres, ötcsillagos szálloda helyezkedik el.

Az utcaszinten eredeti kínai kajáldák és McDonald’s kinek-kinek ízlése szerint. Kollégáink inkább az autentikusat választották, hiszen a helyi konyha az egyik legjobb Kínában. A forgalom és a nyüzsgés európai szemmel szinte felfoghatatlan, de az is a virágzó kapitalizmus jele, hogy az autóállomány általában nem öregebb két évesnél. Hát igen egy igazi kapitalista-kommunista üzletember nem száll ki akármiből. Ez ugyanis árt az üzletnek és a tervgazdaságnak. 2014" forrás


Egyéb látnivalók

Fotóegyveleg

Díszkert Szucsouba - Elter Karesz fotója 

Kujlin - Nap és Hold pagoda - fotó by Elter

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Pekingbe Repülőjegyek Pekingbe
Olcsó repülőjegyek Pekingbe a Vistánál
Repülőjegyek Shanghaiba Repülőjegyek Shanghaiba
Olcsó repülőjegyek Shanghaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS