ÚTIKRITIKA.HU / Hongkong


Hongkong

Repülőjegy | Szállás | Úti okmányok

Repülőjegy és repülés

Érdemes megfontolni az Austrian Airlines közvetlen járatán repülést Bécsből! Nyáron heti ötször, 17.50-kor indul Bécsből és száll le Hongkongban helyi idő szerint 11.25-kor, vissza 1255-kor száll fel, 1925-kor érkezik. Télen heti négyszer bécsi indulás 13.00-kor, érkezés másnap 07.25-kor, vissza 1040-kor, leszállás aznap 1610-kor.  

"Hong Kongba nagyon sokféle úton repülhetünk, akár Budapestről, akár Bécsből szeretnénk indulni. Közvetlen járat híján, átszállásos lehetőségek közül válogathatunk. Kedvező árakat szokott kínálni a Finnair helsinki átszállással, korrekt ár korrekt légitársaság. Ha valaki az ázsiai kényelmet részesíti előnyben, választhatja a Cathay Pacific-et, amivel Dohán keresztül juthatunk el Hong Kongba. A British Airways londoni átszállása is lehet alternatíva, viszont nagy reptérre készüljön az utazó és válasszon hosszabb csatlakozási időt, nehogy lekésse a következő gépet Hong Kong felé. A kedvező árú repülőjegyekre vadászók kedvence az Aeroflot, aminek gyakran nagyon jó áraival lehet találkozni számos ázsiai desztináció esetében. Átszállási helyük Moszkva, ahol amennyiben a magyar állampolgár nem hagyja el a tranzit területét, nem kell vízumot igényelnie, hisz csak átszáll. Amszterdami átszállással KLM-mel, párizsi átszállással Air France-ot lehet választani. A Lufthansa hozza a szokásos formáját, megbízható légitársaság, müncheni vagy frankfurti átszállással közepesen drága áron juthatnak el vele Hong Kongba, a megszokott dolgokat kedvelő utasok. Bécsi indulással az előbbiekben említett légitársaságok szintén elérhetőek, viszont mellettük még meg kell említeni az Emirates légitársaságot is, ami dubai átszállással repít el minket végcélunkhoz kényelmes, minőségi járatain kellemes kiszolgálás mellett nem túl olcsó áron. Persze a minőséget mindig meg kell fizetni!" (Szanyó Ági, Vista repülőjegy szakértő, agnes.szanyo@vista.hu, 2014)


"Egyik legkedvencebb légitársaságunk a Cathay Pacific, Hongkong saját légitársasága. Minden egyes utas elragadtatottan beszél róla! Sajnos sem Bp-ről, sem Bécsből nem repülnek közvetlenül Hong Kong-ba. Londoni, amszterdami és frankfurti átszállással lehet velük utazni. Az átszállási idő Londonban nagyon jó, úgy 2 és fél óra az odaúton, de akár azt is meg lehet csinálni, hogy reggel elutazunk Londonba, kimegyünk a városba, mert hát mégis csak Londonban vagyunk, és az este 22:00 órás járattal tovább utazunk Hong Kong-ba. Ugyanis Londonból napi 5 járat közlekedik Hong Kong-ba, szóval van választási lehetőség. A londoni átszállás nagy előnye az is, hogy ha az indulás napja még munkanap, akkor a 18:15-ös londoni járattal is el lehet repülni Budapestről, így nem kell szabadságot kivenni arra a napra. Amszterdamban, Frankfurtban 3-4 órás csatlakozási időkkel lehet utazni, reggel kell elindulni Bp-ről.

Visszaúton számítsunk rá, hogy éjfél körül indulnak a járatok Európába, tehát az utolsó napot tervezhetjük jó hosszúra. Igaz, a szállodai szobát már dél körül el kell hagyni, de a bőröndjeinket ott hagyhatjuk a csomagszobában, és lehet még bolyongani a városban. A Cathay Pacific-hez hozzáteszem Ausztráliára vonatkozóan, hogy Hong Kong átszállással repülnek Brisbane-be, Melbourne-be, Sydney-be, Perth-be, és ami a legjobb, hogy a légitársaság ad ingyenes belső szakaszt, tehát meg lehet csinálni, hogy az utas elindul Bp-ről, Hong Kongban megáll 1-2 napra, elrepül Brisbane-be, majd onnan Qantas járattal Melbourne-be és onnan indul haza - természetesen ismét hong kongi átszállással. Visszaúton egyébként mindhárom átszállási ponton 2-3 óra a csatlakozás, de be lehet iktatni itt is egy városnézést, pl. Amszterdamban, ahová reggel 7-re megérkezik a járat.Budapestre több közvetlen KLM járat is repül, így akár az este 9 órásra is foglalhatunk helyet, és miénk az egész nap Amszterdamban, ami elég kicsi város ahhoz, hogy egy kellemes napot sétálva eltöltsünk itt. Hong Kong-ba egyébként nagyon jó áron repül az Aeroflot, odaúton mindössze 3,5 órás, visszaúton 1,5 órás csatlakozással (moszkvai átszállás), vmint a Turkish Airlines, esti indulással Bp-ről, 2 órás átszállási idővel Isztambulban. És vannak természetesen a nagyok, a Lufthansa, KLM, Air France, utóbbi kettő újabban gyakran hirdet akciós jegyeket, érdemes figyelni. (2014. február)" forrásunk a repülőjegyek szakértője: andrea.aracsi@vista.hu


"A Cathay járatán mindenkinek saját monitorja van, még a marhavagon osztályon is, negyedévente frissülő mozifilm kínálattal, elég jó, végig is néztem jó pár filmet. Olyan hármat kényelmesen végig lehet zúzni egy ilyen utazás alatt. Át lehet kapcsolni térképre is, sőt, a gépen hazafelé volt külső kamera. Mondanom sem kell, hogy azt bámultam fel és leszálláskor is, hatalmas élmény ilyet először látni. Mivel Hong Kongból ottani idő szerint 04:00-kor indultunk el és arra haladtunk, amerre a nap felkelt, első körben egyszer csak kivilágosodott, aztán végig a nappal együtt zúztunk." forrás

Mivel a belső óra 24 órásnál hosszabb ritmusú, és nyugat felé repülve lerövidülnek a napok, ezért a jetlag nem a repülőút hosszától, hanem kizárólag a kelet-nyugati irányban megtett távolságtól függ

Szállás

"Megérkezek a célomhoz, a kikötőtől mindössze pár száz méterre található Chungking Mansions épület-labirintushoz. A hong kongi szállások – mint maga a város – nagyon szélsőségesek, vagy piszok gazdagnak kell lenni, vagy hátizsákos turistának. Én ez utóbbi csoporthoz tartozom, így választottam ezt a szálláslehetőséget. Chungking Mansions valójában egy legális és illegális bevándorlókat tömörítő épület, vannak itt pakisztáni, indiai, nigériai, kínai, és az ég tudja még, hogy milyen nemzetiségű étkezde tulajok, hostel szoba bérbeadók, kacatokat árulók. Az épület homlokzatát nemrég felújították, a csúf és kopott külső modern, neoncsíkokkal díszített felületet kapott, de a belső tér nem változott. Az éjszaka közepén ledér hölgyek kínálják a bejáratnál a bájaikat, néhány méterrel odébb a kerítőik rágóznak unott arccal." (E. O. 2013)

Úti okmányok

Hong Kongba látogatáshoz NINCS szükség vízumra!

Jóllehet a Kínai Népköztársaság a magyar állampolgárok számára vízumköteles, Hong Kongra külön megállapodás van érvényben. Ennek alapján a magyar állampolgárok 90 napot nem meghaladó tartózkodás esetén vízum kötelezettsége nélkül látogathatnak Hong Kongba és Makaóba. Az útlevélnek a beutazástól számított 3 hónapig érvényesnek kell lennie. A külön megállapodás abból adódik, hogy Hong Kong és Makaó ugyan a Kínai Népköztársasághoz tartozik, de különleges igazgatási területként. Ez azt jelenti, hogy e két terület jogrendje bizonyos vonatkozásokban eltér a Kínai Népköztársaság jogrendjétől. Hong Kong és Makaó sajátos helyzetét mi sem jelzi jobban, mint az, hogy a két területről Kína egyéb területére lépve határellenőrzésnek megfelelő idegenrendészeti kontroll alá vetik a külföldieket.

Bonyolulttá válik, ha a magyar állampolgár elveszíti Hong Kongban vagy Makaóban az útlevelét. Hivatalos konzuli képviselethez ugyanis nehézkesen fordulhat, de szerencsére van Hong Kongban egy tiszteletbeli konzuli képviselet, amely korlátozott formában, de segítséget nyújthat a magyar állampolgároknak. A tiszteletbeli konzuli képviselet elérhetőségét megtalálja a hasznos információk fejezetünk utolsó alfejezetében. 2013. novemberi hír szerint hamarosan megnyílik a magyar főkonzulátus Hong Kongban.

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Hongkongba Repülőjegyek Hongkongba
Olcsó repülőjegyek Hongkongba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS