ÚTIKRITIKA.HU / Kenya


Kenya

Egészség és higiénia | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

Egészség és higiénia

A kenyai hatóságok szigorúbban ellenőrzik a sárgaláz oltás felvételét!
A belépés csak sárgaláz elleni oltásról szóló érvényes igazolás birtokában lehetséges. (Az oltást igazoló könyvet helyi szóhasználatban "sárga könyvként" is említik.)

Az Országos Epidemiológiai Központ a sárgalázoltást írja elő kötelezően. Ajánlott oltás a hepatitis A és B, hastífusz, diftéria-tetanusz, veszettség, poliomyelitis, meningococcus meningitis.

 • Cím: 1097 Budapest, Gyáli út 2-6.
 • Tel: 476-1100
 • Fax: 476-1223
 • Honlap: www.oek.hu

HIV: A HIV/AIDS fertőzés veszélye a turisták által látogatott városi szórakozóhelyek környékén magas. Az AIDS-ben fertőzöttek száma 1.300.000 ez a felnőtt lakosság 6,3 százaléka.

Ivóvízfogyasztás: A fertőzések elkerülése miatt csak palackos víz fogyasztását javasoljuk, fertőtlenítés nélkül nem ajánlott gyümölcsök és zöldségek fogyasztása.

A kenyai magánkórházak kiváló színvonalúak, az állami ellátórendszer szakmailag felkészült, de a szolgáltatások minősége jelentősen elmarad a magyar színvonaltól.

Repülő-orvosi Szolgálat: Utazás előtt javasoljuk, hogy a Kenyába utazó turisták vegyék fel a kapcsolatot a kenyai “Flying Doctors Service”-szel (honlap: www.amref.org, tel: +254 20 6993000 Fax: +254 20 609518), amely esetleges baleset vagy hirtelen betegség esetén komoly és gyors segítséget tud nyújtani a legtávolabbi helyeken is a bajbajutottaknak. A betegekhez a nap 24 órájában kiszállnak, a legközelebbi leszállópályán megszervezik a felvételt és a beteget gondos orvosi ellátás mellett a legközelebbi, megfelelően felszerelt kórházba viszik.

Dohányzási tilalom Kenya nagyvárosaiban: Nairobiban, Mombasában és Nakuruban a közterületeken és a középületekben egyaránt betiltották a dohányzást. A tilalom ellenére dohányzókat őrizetbe veszik, és eljárás alá vonják. Az első ízben tetten értek büntetése 2000 kenyai shilling (mintegy 6 ezer forint) vagy akár 6 havi börtön lehet, a visszaesők 3000 shillinges (mintegy 9 ezer forint) büntetésre, 9 havi börtönre vagy mindkettőre számíthatnak. A rendelkezés nem határozza meg pontosan a közterület fogalmát, már a nyílt utcán dohányzókat is vontak felelősségre.

A kompozás előtti várakozáskor a Mombasa-i piac rötyije ennél sokkal elrettentőbb volt

Butaság Kenyába utazni baleset- és egészségbiztosítás nélkül. A Vista utazási tanácsadói az egyéni szempontok alapján, rengeteg tapasztalatra építve adnak ez ügyben tanácsot: foiroda@vista.hu

Közlekedés

Helyi közlekedés
A városban nem javasoljuk helyi tömegközlekedési eszközök használatát (matatut, kisbuszt). Ezek használata nem biztonságos, a járművek többnyire rossz műszaki állapotúak. A gépjármű vezetési szokások jelentősen eltérnek az Európában megszokottól. A városban mindennaposak a közlekedési dugók és a személyi sérüléssel járó balesetek.

UBER használata Nairobiban
Az UBER használata Nairobiban is elérhető. A szolgáltatást Kenyában készpénzben, nem bakkártyával kell kifizetni. Az eddigi tapasztalatok szerint az UBER sofőrök ellen nem érkeztek panaszok. Azonban 2016 február végétől a klasszikus taxikat üzemeltető cégek több tüntetést is szerveztek az UBER ellen. Több olyan eset is előfordult, hogy UBER ügyfeleket bántalmaztak taxisok. Ezért nyilvános helyeken (éttermek, szórakozóhelyek) környékén óvatosságot javasolunk az UBER használatakor. Beszámolók szerint a taxisok az ilyen frekventált helyeken figyelik, sértegetik az ügyfeleket, esetleges atrocitások is előfordulhatnak.

Busszal, repülővel
Kenyában a távolsági buszokkal való utazás fokozott kockázatot jelent, ezért ezek használatának elkerülését javasoljuk. 2014. május elején az al-Shabaab négy távolsági busz ellen hajtott végre merényletet, kettőt Mombasában, kettőt Nairobiban.
A kenyai belső légi forgalom megfelelő minőségben nyújt szolgáltatásokat. A Kenya Airways és más fapados légitársaságok számos útvonalon - és az eddigi tapasztalatok szerint - biztonságosan repülnek az országban. Ugyanakkor jelentős késések előfordulhatnak.

A tábla szövege: Figyelmeztetés. Ez a híd maximum 11 tonna terhet bír el. Ezért kérjük az elefántokat, hogy egyszerre legfejlebb csak ketten közlekedjenek rajta.

Étkezés

 • A turisták jellemzően a szállodai éttermekben esznek, vagy a szafarikon szervezett keretek között a lodge-ok étkezdéiben.
 • A hotelek büfé étkeztetésében dominálnak az európai szokványos étkek, főleg az olaszos tészták, emellett gyakoriak az indiai konyha specialitásai, és persze helyben fogott halak és a tenger gyümölcsei.
 • Létezik persze kenyai konyha, például: a nyama Choma (grillezett hal), az ugali (kukoricakása), a sukuma wiki (egyfajta spenót), a kachumbari (paradicsomsaláta). Népszerű a chapati (ami azonban indiai eredetű, egyfajta kenyérlepény).
 • A magasföldön a kenyai konyha egyszerű, nem túl fűszerezett, a parton viszont dívik a csípős étel. A parti nyaralóhelyeken a halakat, a tenger gyümölcseit gyakran kókusztejjel és egzotikus fűszerekkel sütik.
 • A kenyai hagyományos húsételekben többnyire ezek vannak: csirke, kecske, juh, vagy marha. Különlegességnek számít az antilop- és a strucchús.
 • Jók a nyaralóhelyeken a koktélok és a turisták többnyire szeretik a kenyai söröket: Tusker, White Cap.

Vásárlás és pénzváltás

Kenya fizetőeszköze a kenyai schilling (KES). Egy schilling=száz cent.

 • A turistáknak alig-alig van szüksége a helyi pénzre, mert a nyaralóhelyeken, a szafari túrákon minden előre vagy utólag bankkártyával vagy "kemény valutával" van kifizetve.
 • Pénzautomaták vannak a turisták által frekventált helyeken.
 • A magyar turista készpénzként vigyen amerikai dollárt, eurót vagy angol fontot. A borravalózáshoz tanácsos kis címleteket is vinni (pl. egydolláros bankjegyeket).

Közbiztonság

Kenya szudáni, etiópiai és szomáliai határvidékét - Nairobi nyomornegyedeihez (Kibera, Mathare, Huruma, Kariobangi, Kawangware és Eastleigh) és a kenyai partszakaszhoz hasonlóan - az I. Nem javasolt utazási célországok és térségek - kategóriába sorolta.

A biztonsági szolgálatok tájékoztatása szerint az elmúlt időszakban növekedett a váltságdíj ellenében történő túszejtések száma országszerte. Tapasztalatok szerint a váltságdíj kifizetésének elmaradása esetén a túszokat általában megölik. Külföldieket érintő túszejtésre az elmúlt időszakban nem került sor Nairobiban, azonban a közelmúltban több rablótámadás történt külföldiek ellen.

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a turisztikai főszezon kezdetével megnövekedtek a buszvégállomásokon, repülőtereken elkövetett bűncselekmények száma. A zseblopások, a csomagok eltulajdonítása, az autófeltörések kiemelten Nairobi és Mombasa környékén gyakori jelenségek.

Nairobi: Kenya fővárosa ez elmúlt évtizedekben több terrortámadás elszenvedője volt, ezért a város terror fenyegetettsége kimondottan magasnak értékelhető. Az eddigi támadások hátterét, illetve az elkövetők motivációit vizsgálva megállapítható, hogy továbbra is terrorista támadások célpontjai lehetnek a bevásárlóközpontok, nyitott teraszok, éttermek, templomok, sportközpontok valamint az éjszakai szórakozóhelyek.

"2014. július 25.: Egy 28 éves nőt és 33 éves kísérőjét támadta meg két ismeretlen a kenyai Mombasában, a nyílt utcán. A nő meghalt, ugandai kísérője megsérült. Legutóbb egy orosz turistanőt lőttek le ugyanitt egy rablótámadás során. A mostani gyilkosságnál tettesek elmenekültek. A lövöldözés háttere egyelőre ismeretlen. A német külügy egyelőre nem erősítette meg a hírt, a kenyai német nagykövetségen tájékozódnak a helyzetről." forrás

Magyar külképviselet

Magyarországnak van Nairobiban nagykövetsége.

 • Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Máthé László
 • Cím: Kabarsiran Avenue (off James Gichuru Road) Lavington, Nairobi, Kenya
 • Postafiók: 661146-00200
 • Telefon: 00-254 738 905 187
 • Konzuli ügyeleti mobil: (Bajba jutott magyar állampolgárok részére): 00-254 (0) 738 150 391, 00-254 (0) 706 233 176
 • E-mail: mission.nai@mfa.gov.hu
 • További országok, amelyekbe a misszióvezető akkreditálva van: Tanzánia, Dzsibuti, Uganda, Szomália, Seychelle-szigetek, Ruanda, Kongói Demokratikus Köztársaság

Konzuli Hivatal Nairobiban:

 • Konzul: Papp László
 • Cím: Kabarsiran Avenue (off James Gichuru Road) Lavington, Nairobi, Kenya
 • Postafiók: 661146-00200
 • Konzuli ügyeleti mobil (bajba jutott magyar állampolgárok részére): 00-254 (0) 738 150 391, 00-254 (0) 738 105 671, 00-254 (0) 706 233 176
 • E-mail: mission.nai@mfa.gov.hu
 • Ügyfélfogadás: kedd és csütörtök: 9:00-13:00
 • Konzuli kerület: Kenya, Tanzánia, Uganda, Ruanda, Burundi, Kongói Demokratikus Köztársaság, Dzsibuti és Etiópia

Az óceánparton nyaralók számára praktikus, hogy Mombasa városában van Magyarországnak egy tiszteletbeli konzulja, aki a Nairobiban lévő magyar nagykövetség felügyelete alatt ténykedik: Mike James Kirkland
Magyar állampolgárok kereshetik őt, ha bajba kerülnek.

 • Cím: Mombasa Kastan Center NR Nyali Bridge P.O.Box 90653
 • Előhívó: (254)(41)
 • Telefon: 00-254-733-608-767
 • Fax: 471-257, 473-533
 • E-mail: mike@southerncrosssafaris.com

Egyéb hasznos információk

A kenyai nagyvárosokban, így Mombasában és a fővárosban, Nairobiban is szigorúan tilos a dohányzás a középületekben és közterületeken. Annyira túlzó a szigor, hogy a tilalmat megszegőket akár őrizetbe is vehetik. A szigor a külföldi turistákra is érvényes, ezért azt tanácsoljuk, hogy csakis olyan helyen cigizzenek, ahol biztosan engedélyezett. A nyaraló övezetben tanácsos tájékozódni, hogy ott a tilalom pontosan miben áll.

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon