ÚTIKRITIKA.HU / Belize

Belize

Belize dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Vízum | Megközelítés | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás | Egyéb hasznos információk | Látnivalók | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Helyi konyha | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Belize - Utazás és nyaralás

Belize dióhéjban

 • A Közép-Amerika keleti partján, a Karib-tenger partján fekvő Belize 22 965 négyzetkilométer nagyságú ország, s mindössze kb. 387 ezer lakosa van (2019-es becslés).
 • Belize független állam, alkotmányos monarchia, a Brit Nemzetközösség tagja, s az államfő a mindenkori brit uralkodó, fővárosa: Belmopan.
 • Belize Közép-Amerika egyetlen angol nyelvű országa. Belize északon Mexikóval, délen és nyugaton Guatemalával határos. Észak-dél hosszban 290 km hosszú és nyugat-kelet szélességben 110 km.
 • Magyar állampolgároknak turista célú utazáshoz nincs szüksége vízumre Belize-be történő belépéshez.
 • Belize hatalmas hozzájárulása az emberiség fejlődéséhez, hogy innen ered a rágógumi.
 • Belize-ben kb. 900 maja romterep látható.
 • Belize-ben van a világ egyetlen jaguár rezervátuma: Cockscomb Basin Wildlife sanctuary.
 • Belize a világon az egyik legmegfelelőbb hely cápanézésre. E tekintetben a legjobb cápanézési időszak április ás július között van.
 • Belize-t inkább a rutinosabb utazóknak ajánljuk, mert a körülmények, a turista infrastruktúra igényli a rutinosságot, a talpraesettséget.
 • Kiejtése: bélíz

fotó by Jetta

Belize-nek nagyon kellemes a klímája. Az évi átlaghőmérséklet 28-29 fok körül van. Még a legmelegebb nyári hónapokban is enyhítik a hőséget a parti tengeri szelek és a dzsungelek, esőerdők felől jövő kellemes, hűs levegő. tehát soha nincs túl meleg, vagy túl hideg.

Miért érdemes meglátogatni? Mert érdekes, hogy földrajzilag közép-amerikai ország, viszont jellegében, kultúrájában sokkal inkább karibi. A természetet még nem rontották el, Belize-ben igazán érintetlen. Szuperek a dzsungeltúrák, a vízesések, a maja romok és a barlangok. A Karibi térségben itt vannak a legjobb búvárkodási terepek. Itt húzódik partjaihoz közel a világ második legnagyobb korallzátonya! A karib-tengeri területein vulkanikus sziklás terepen lehet búvárkodni. A Belize-i korallzátonynál elképesztően gazdag, látványos és színes a tengeralatti élővilág. Szóval Belize a karibi térségben az egyik legjelentősebb búvárkodós, sznorkelezős célország.

Bróker Marcsi

Vannak magyar turisták, akik szívesen maradtak volna tovább Belize-ben...

NCL Getaway - Nyugat-karibi hajóút

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Két éjszakát eltölteni egy családi panzióban Toledo maja faluban
 2. Belize City sokféle lakossága
 3. Az elképesztően sokfajta, káprázatos kinézetű madár
 4. A hippis Caye Caulker (jelszó: no shirt, no shoes, no problem) a kerékpárok dominanciájával
 5. Nagyon olcsó a távolsági busz
 6. Vitorlás kirándulás elszigetelt, varázslatos kis szigetekre
 7. Kajakozás a Glover korall atollnál
 8. A nyugati országrészben, Cayo régióban lovas kirándulás (maja romok, vízesések, természetes medencékben fürdés)
 9. Shark-Ray Alley és Hol Chan Marine Reserve
 10. A Crooked Trees Wildlife Sanctuary a jaguárokkal

Nem tetszett

 1. A főváros, Belmonte egy mesterséges város, jellegtelen, érdektelen
 2. Belize City nem igazán kellemes nagyváros, a sok utcai drogkereskedővel és rossz arcú figurával
 3. Úgy tűnt, hogy kevesen dolgoznak (pl. a kínaiak), a többség pedig, egész nap lustálkodik
 4. A helyi sörök nem ízlettek (bezzeg a mexikói Corona)
 5. A kínai kajáldákon kívül a helyi étkezdékben unalmasan minden étel a babról és a rizsről szól (na most a rizst utálom)
 6. A közutak vacak állapota
 7. A Blue Hole búvárkodás szempontjából csalódás volt
 8. Rengeteg szúnyog, mindenhol
 9. Belize City rossz közbiztonsága, még nappal is csak a főutcákon járkálhat biztonságban a turista (jobb ezt a várost egyszerűen kihagyni a programból)
 10. Sok a turista becsapására szakosodott léhűtő az utcákon (buszállomások!)

Vélemények

"Magyarország ötödnyi területére esik dzsungel, maja romok, latin és főleg nagyon laza karib kultúra, világszínvonalú búvárkodás, valamint még karib mércével is paradicsomi szigetek. Tíz napra ebből azért lehet válogatni. (2013)" forrás


,, Sajnos Guatemalához hasonlóan itt is pocsék a kajaválaszték. Tortilla, bab és csirke.
Viszont legalább az emberek kedvesek, minden méteren leszólítanak és kíváncsiak a messziről jött idegenre.

Belize Citybe sötétedés után értünk és minden taxis váltig állította, hogy veszélyes ilyenkor az utcán sétálni, de ők 8 dollárért elvisznek a 700 méterre levő szállásra. Jót röhögtünk és persze gyalog mentünk. Az utcáknak volt némi gettós hangulata a kint játszó feka kölykökkel, a kerítést támasztó asszonyságokkal és a padkán iszogató férfiakkal. Aztán persze rájöttünk, hogy itt sincs nagy veszély, csak mivel nagyon feketék az emberek, kicsit ijesztőbbnek tűnnek. A szállást direkt úgy választottam ki, hogy közel legyen a kikötőhöz. Belize City sem az a hely, ahol napokat akarsz eltölteni, viszont az ország legfelkapottabb szigeteire óránként indulnak a szárnyashajók. (2016) forrás

fotó by Jetta

Vízum

 • Magyar magánútlevéllel turista célú látogatás esetén maximum 30 napot lehet tartózkodni Belize-ben. Belépéskor a határőrök kérhetik a visszaútra szóló repülőjegy, vagy a továbbutazásra szolgáló hajójegy felmutatását.
 • 24 óránál rövidebb időre beutazó EU-s állampolgárok 15,-US dollárt, ennél tovább bent tartózkodók, kb.25,-US dollárt fizetnek a kilépéskor.
 • Sok légitársaság és hajóstársaság is, az eladott jegy árába már bekalkulálja a kilépéskor esedékes díjfizetések tételeit.

Megközelítés

Jön!

Szállás

Jön!

Egészség

A Belizébe turista utat tervező magyar állampolgároknak nagyon javasolt a WHO (a Világ Egészségügyi Szervezet) és a Járványügyi- Ellenőrző- és Megelőző Központ – Centers of Disease Control and Prevention’s (CDC) Web-lapjait tanulmányozni. Utoljára a 'Dengue-láz' járványt jelentette be hivatalosan a kormány, 2011-ben. Míg 2009. szeptembertől, a H1N1 vírus okozta országos járványt kellett az ország egészségügyi hatóságainak kezelni és visszaszorítani. Malária elleni gyógyszer. (Az ország Karib-tenger menti részében nagy a fertőzés kockázata.)

Érdemes minden esetben a hazai szakemberek segítségét is kérni az utazás tervezése során. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a háziorvosuknál, ahol meg is kaphatják a legkülönbözőbb oltásokat (esetleg hepatitis, tífusz stb.). A sárgaláz elleni oltóanyagot a Regionális ÁNTSZ-ekben, az Országos Epidemiológiai Központban, a Nemzetközi Oltóközpontban és a Tiszti főorvos által kijelölt oltóhelyeken lehet felvenni. A 'Dengue-láz' gyakori helyi népbetegségnek számít Latin-Amerikában és a Karib-tenger térségében is. Jelentések szerint, az utóbbi 3 - 4 évben jelentősen megnőtt ebben a régióban az ilyen típusú megbetegedések száma.

Közlekedés

Az országba belépők számára a nemzetközi jogosítványok három hónapon át érvényesek Belizében. Az országban a legfőbb közlekedési eszközök az autóbuszok és a magán személygépkocsik. Vasútvonal nincs. Az angol gyarmati hagyományokat követve, a közlekedés iránya és rendje megegyezik az Egyesült Királyságban tapasztaltakkal. A távolságokat mile-ban, a sebességet mile/hour-ban jelzik. Az országutakon megengedett legnagyobb sebesség 55 mile, a városokban és az egyéb települések közútjain 25 mile/óra. A korábbi évek hurrikánjai, és trópusi viharai sok kárt okoztak a közlekedési infrastruktúrában. A Manatee út (Coastal Road – a tengerpart menti főút), amely a nyugati autópályát jelenti Belmopan fővárostól észak- keletre fekvő Dangriga-kikötőig, legnagyobb részt burkolatlan. (Ezt az útszakaszt, a nagy trópusi viharok után gyakran sárral és üledékkel árasztja el a tenger.) A tengerpart mentén, egészen le az ország déli határán fekvő Punta Gordáig, a burkolat rendezett, és az úton, valamint a bekötőutak mentén, a jelzések is jól láthatók. Belize összesen 2900 kilométernyi közútjából csupán 600-700 aszfaltozott. A szerviz- és tankállomások, ezeken a tengerparti szakaszokon jobban kiépítettek, mint az ország egyes, belső régióban, az ottani, gyakran őserdei települések között. Biciklisták az egész országban nagy számban találhatók és sok problémát jelentenek az autósoknak a közlekedésben elkövetett szabálytalanságaik miatt.

Étkezés

 • Érdekes módon a globalizáció nem igazán érintette meg Belize-t a tömegétkeztetés terén. Belize-ben nincs McDonald's, KFC, Burger King vagy Starbucks.
 • A tipikus helyi ebédben benne van néhány étekelem ezek közül: töltött kukoricalevél (tamales), húsos lepény, tenger gyümölcsei, bab, hal, manióka (cassava).

Languszta grill

,, Hivatalos látogatásán II. Erzsébet királynő jó étvággyal elfogyasztotta az asztalára helyezett ételt, megtörölte a száját, majd rákérdezett, hogy mit is evett pontosan. Ekkor árulták el, hogy egy méretes rágcsálót szolgáltak fel neki, amelyet „gibnutnak” neveznek. Íze állítólag a nyúléhoz hasonlít. Az emlékezetes eset óta az állatot Royal Ratnek, vagyis királyi patkánynak nevezik." forrás

Altún Ha

Altún Ha - Nappali ellátó központ

Vásárlás és pénzváltás

Pénzváltás

1 USD = 2 belizi dollár (BZD)

Vásárlás

Közbiztonság

Az ország területén áthaladó számos, a drog-bandák által, az illegális kábítószer-kereskedelem számára használt útvonalak miatt, az utóbbi években ebben az országban is nagy mértékben megromlott a közbiztonság.

,, Belize City a harmadik helyen áll a világ legveszélyesebb városainak listáján. Bár elméletileg béke honol az országban, a városban folyamatosak a bandaháborúk. A déli negyed a legkeményebb környék: itt több ember halálát okozzák a golyók, mint a rák és a szívroham együttvéve. (2016)" forrás,, Belize Cityből végül is elmenekültem. Rosszabb volt a leglepusztultabb magyarországi cigánytelepnél. A boltokon rácsok, ha valaki akart valamit vásárolni, rámutatott, és a rácson keresztül beadta a pénzt. A boltosoknak jó okuk volt erre a rendszerre.

Mindenki be van tépve és teljesen kiszámíthatatlanok. Az egyik pillanatban jólelkűen rád köszönnek, hogy „élvezd a napsütést, fehér ember”, a másik pillanatban elszavalják neked a saját maguk írt szerelmes verset, de ha nem fizetsz érte, hirtelen agresszívvé válnak. Bizonyos szituációkban nem szabadott volt sem angolul, sem spanyolul beszélni, csak a magyarul, nagyjából annyit, takarodj innen, vagy hazaváglak anyádba. Ezt minden esetben megértették és a legmeglepőbb módon, tolerálták.

De azért a városból mégis megszöktem egy hajnalon. A csirkebusz (Latin-Amerikában az Egyesült Államokban kiselejtezett, régi iskolásbuszok közlekednek, amelyeken az égvilágon mindent szállítanak, így baromfit is, innen az elnevezés) lassan haladt déli irányba, kezdett világosodni, fellélegeztem. Nagyon elegem volt már. (2014)" forrás

Egyéb hasznos információk

Látnivalók

Great Blue Hole - Nagy Kék Lyuk

"A Nagy Kék Lyuk egy hatalmas víznyelő, mely a Világítótorony-zátony közepén található, Belize, az egykori Brit Honduras partjainál. A kis, kör alakú atoll a Karib-tenger egyik gyöngyszeme. Eredetileg egy mészkőből kialakult barlangrendszer volt, de amikor az óceán vízszintje megemelkedett, a barlangok teteje beomlott. A helyet Jacques Cousteau tette ismertté, aki a világ 10 legjobb búvárhelyei közé sorolta. Nem érdemtelenül: a búvárok kristálytiszta vízbe merülhetnek, és mindenféle halakkal ismerkedhetnek, veszélyes cápákkal is." forrás

Altun Ha - maja romváros

"Miután megérkeztünk Belizébe, vízi taxival szálláshelyünkre, egy zátonyszigetre hajóztunk, és rövid felderítő séta után feliratkoztunk az Altun Ha maja romvároshoz szervezett kirándulásra, amit egy helyi túravezető szervezett. Ricot házigazdáink ajánlották figyelmünkbe, aki teljes mértékben rászolgált a bizalomra. (2010)" forrás

Caye Caulker

Harvest Caye

Ide jön a Norwegian Cruise Line. 

Földrajz és időjárás

Az ország politikai rendszere parlamentáris demokrácia és alkotmányos monarchia, II. Erzsébet brit királynőt tekintve legfelsőbb uralkodónak. A Belize nevet használják a Belize folyóra, Belize leghosszabb folyójára, valamint a volt fővárosra és Belize legnépesebb városára, Belizevárosra is. Hivatalos nyelve az angol. Beszélt nyelvek még: a spanyol, a maja, a garifuna (karib-nyelv) és a kreole. Belize a Karib-tengeri Közösség (CARICOM) tagja, és ugyanúgy karibi országnak tartja magát, mint közép-amerikainak.

A Közép-Amerika északkeleti részén - a negyed Magyarországnyi területű - a Yucatán-félszigeten elterülő trópusi ország széles, mocsaras parti síksággal érintkezik a Yucatán-tenger sekély, korallzátonyos térségével. Északnyugati, 200 méter fölé emelkedő része a Yucatáni mészkőtáblához tartozik. Az ország déli részén a Maja-hegység fekszik. Legmagasabb pontja: Victoria Peak (1160 méter). A tengerpart előtt húzódik 320 km hosszan a világ második leghosszabb korallzátonya. (Az első Ausztráliában a Nagy Korallzátony.) Legnagyobb folyói és egyéb vízrajzi adottságai: A Karib-tengerbe ömlő széles, homokos, mocsaras deltájú Belize River (Belize-folyó), és az ország északi részén a tengerbe ömlő New River. A tengerparton lagúnák alakultak ki, északon nagy területek mocsarasak.

fotó by Jetta

Az országban több ezer fajta növény él, 200 fajta orchidea (az ország nemzeti virága) és 500 különböző fa. Az országban sokfelé esőerdő is található. Főként az őserdőkben és a kapcsolódó területen megél a jaguár, a tapír, a tukán. A folyókban kígyók, krokodilok is honosak. Az ország fele lakatlan ill. a természeté. Valamilyen formában az ország területének a 37-40%-a a védetté nyilvánított és a Nemzeti parki területekhez tartozik. Az UNESCO világörökségi listáján is szerepel: az ország Karib-tengeri partszakaszának élővilága miatt, a természeti világörökségnek is része.

Időjárás: Éghajlata szubtrópusi, meleg és párás. Az esős évszak május közepétől november végéig tart, hosszabb szárazabb időszak februártól május elejéig van. A part mentén 25 °C-tól (télen) 31 °C-ig (nyáron) változik a hőmérséklet, míg az ország belsejében télen valamivel hidegebb, nyáron pedig melegebb is lehet. A hurrikánok szezonja júniustól novemberig tart (de már májusban és decemberben is előfordultak nagy kiterjedésű trópusi viharok). Északon az átlagos csapadékmennyiség kb. 1500 mm évente, míg a hegyek övezte déli területeken a 4000 mm-t is meghaladja.

Történelem

 • Régészek szerint a maja civilizáció fénykorában 1-2 millió maja élt a mai Belize területén.
 • Belize britkoronagyarmat volt több mint száz évig, és Brit Honduras néven volt ismert 1973-ig. 1981-ben nyerte el függetlenségét.
 • 1961-ben a Hattie nevű hurrikán csaknem teljesen lerombolta az akkori fővárost, Belize City-t. Ezért is határozott úgy a kormányzat, hogy az ország belsejében a semmiből felépítenek egy új fővárost, Belmopan-t. Belmopan a kb. 12 ezer lakójával a világ legkisebb lakosság fővárosa.

Manapság

 • A mezőgazdaság legfontosabb terményei a cukornád és a banán. Jelentős a területén a trópusi őserdő, ennek legfőbb kincse, az értékes fafajtáinak kitermelése (pl..mahagóni). 
 • Belize-ben a legmagasabb építmény egy maja templom.
 • Azt mondják, hogy manapság Belize mindennapjait teljesen átitatja a drogkereskedelem. A taxisok egy része nem annyira utast, hanem ,,anyagot" fuvaroz ide-oda, és ezzel többet keres, mint egy helyi orvos.
 • Fura módon Belize-ben az infrastruktúra (közutak, hidak) fejlesztésére sok-sok pénzt az Európai Unió (!) költ.

A nemzeti lobogójuk mottója: “Sub Umbra Florero”, azaz: Az árnyékban virágzom

(Két melós támogat egy cimerpajzsot egy mahagónifa előtt. Tán ez a fa adja az árnyékot?)

A helyiekről

 • A belize-i emberek nagyon babonásak, főleg a tengerrel kapcsolatban.
 • A helyiek nem szeretik a betelepedett kínai kereskedőket és a nagyképű amerikai turistákat, átmenetileg letelepedőket.

Turista etikett

 1. Belize-ben bunkóságnak számít ismerkedés kezdetén valakit a keresztnevén szólítani. Összehaverkodás után lehet a keresztneven szólítani a másikat.
 2. Előnyösebb mihamarabb közölni a helyiekkel, hogy Európából jöttünk és nem vagyunk amerikaiak. Ugyanis a belize-iek nagy része rühelli az amcsikat. Nem az országot, hanem azokat a nagyképű turistákat, akik pöffeszkednek a pénzükkel egy szegény országban.

Helyi konyha

Legnépszerűbb helyi étkek:

Fry jacks - zsírban, olajban sült tortilla babbal, sajttal kisérve

Rice and beans - kókusztejben főzött babos rizs (jó esetben) valami hússal

Conch - olajban sült kagylóétel

Stew chicken - gazdagon fűszerezett csirkepörkölt

Chimole, avagy ,,Fekete vacsora" -  majdnem leves

Olvasmányos linkek

"A belizei tengerpart két eredeti látványossággal vonzza az utazókat. Közelében húzódik a nyugati félteke legnagyobb korallzátonya, mely kb. 40 kilométer távolságban 200 kilométer hosszan követi a part vonalát. A zátony mögött, az atollok által körülölelt Karib-tenger csodálatos élővilága terül el, ahol amatőr könnyűbúvárok és kevésbé gyakorlott légzőpipás merülők is zavartalanul gyönyörködhetnek. (Nem véletlen, hogy a Kajmán- szigetek után éppen Belize-t keresik fel a legnagyobb számban.)

Belize tengerparti övezetében található a Karib- tenger legnépesebb manati populációja. A manati, a tengeri tehenek családjába tartozó emlős. Több fajtája van, az itt élők az ún. nyugat-indiai manatik, ezek valamivel kisebbek a Mexikói Öbölben és Florida partjainál előforduló, floridai manatinak nevezett rokonaiknál. A Belize-i kormány és a környezetvédők, az egyébként veszélyeztetett faj ígéretes szaporodásáért sokat tettek, és remélik, a populáció a közeljövőben képes lesz emberi beavatkozás nélkül is a kívánt ütemben regenerálódni." forrás,, Belize angol és egyben a Föld egyik utolsó gyarmata volt, 1981-ben nyerte el a függetlenségét, Közép-Amerika egyetlen angolul beszélő állama. A maják a lakosság tíz százalékát teszik ki, elsősorban a mexikói és a guatemalai határ közelében élnek. Az ország kalózparadicsom is volt egykoron. A lakosság meghatározó részét teszik ki az Afrikából származó rabszolgák helyiekkel keveredett leszármazottai, ők a garifunák, az ország középső és déli részén élnek elsősorban.
Kicsit olyan tehát, mint Jamaica, mindenhol reggae szól, fekete emberek járkálnak az utcákon, és gyakorlatilag mindenki be van lőve. Belize City azért nem kerülhető meg logisztikailag, mert innen közelíthető meg a világ második legnagyobb korall-zátonya (Caye Caulker); az első az ausztrál Nagy-Korallzátony. Bár a városban akadnak jobb részek – ezeket szigorúan őrzik -, jellemző, hogy egyes városrészekben csakis úgy lehet vásárolni, ha az ember beadja a pénzt a rácson keresztül, és bentről kiadják az árut.

A város azért tartozik szerintem a világ legveszélyesebb települései közé, mert az európai utazóhoz teljesen szétütött feketék jönnek oda percenként, és pénzt kérnek, vagy, hogy vegyél nekik tortillát, hot-dogot, sört, bármit. Többen kifejezetten agresszívek, és ilyenkor egyetlen megoldás van: sem angolul, sem spanyolul nem szabad velük beszélni, csakis a legválogatottabb magyar káromkodásokból értenek és mennek arrébb. Jobb estben, mert több olyan is volt, akit odébb kellett löknöm, és még akkor méltatlankodott. (Dr. Drávucz Péter blogjából, 2012)" forrás

Fotóegyveleg

Privát sziget óceánjáró utazóknak - E-O. Ágnes

Vissza az elejére


Kommentek

Alex Alex, 2014. 12. 27. 02:22
Magyar Telenoros kártyával semmilyen mobiltelefonos szolgáltatás nem elérhető az országban :(


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS