ÚTIKRITIKA.HU / Új-Zéland


Új-Zéland

Egészség | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás | Szórakozás | Közlekedés | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk

Egészség

Védőoltásra nincs szükség. A magas orvosi és gyógyszer költségekre tekintettel, elutazás előtt teljes körű egészségügyi- és baleset-biztosítás megkötését ajánljuk. Akik aktív turistáskodást terveznek azoknak nagyon ajánlatos olyan biztosítást kötni, ami kiterjed olyan tevékenységekre, mint pl. a búvárkodás, a vadvízi evezés, hegy- és sziklamászás stb. Amennyiben gyógyszert hoznak magukkal, azt tartsák a kézipoggyászban, és ne bontsák ki az eredeti csomagolásból. Nagyobb mennyiségű gyógyszer esetén hozzanak angolra fordított igazolást háziorvosuktól, melyet szükség szerint be tudnak mutatni.

 • Új-Zélandon a közegészségügyi helyzet jó. Az orvosi ellátás színvonala megbízható. A csapvíz iható.
 • Az új-zélandi karantén-szabályok szigorúak, az országba nem lehet bevinni nyers élelmiszereket (hús, húskészítmények, méz, tejtermékek, stb.).
 • Az ország földrajzi fekvéséből adódóan egészségügyi kockázatot jelent az erős napsütés, mivel a déli féltekén vékonyabb az ózonréteg.
 • Az országban turistákat veszélyeztető veszélyes hüllők (kígyó, skorpió, krokodil), rovarok és vírusok nincsenek. A tengerben a láthatatlan víz alatti áramlatok veszélyessége miatt, csak a kijelölt helyeken szabad fürdeni.

Étkezés

 • Sokféle nemzeti konyha kínálkozik a turista étkezéséhez (európai, thai, kínai,indiai, olasz illetve gyorséttermi láncok hálózata stb.)
 • Napi élelmiszer költség - átlagosan - felnőtt személyenként 40 NZD.

,, Sajnos Új-Zéland konyhája nem kápráztatott el bennünket…persze biztosan vanak szuper, drága éttermek, ahol francia, olasz, indiai ételeket lehet kapni. Na de mi szerettünk volna valami igazán helyit megkóstolni. Ez egyetlen nemzeti étel és mindenki, mindig ezt eszi (Mindennemű túlzás nélkül mondjuk ezt) a Fish and Chips, amit újságpapírba csomagolva vagy műanyag dobozban árulnak. (2014)" forrás

Vásárlás és pénzváltás

Jön!

Szórakozás

"Tévhit - Új-Zéland unalmas és ingerszegény, minden ötkor bezár, nincs itt semmi, mindenki szétunja magát. Valóban, az ország ha nem is mindenben, de szinte teljes egészében eltér a nyugati aluljárótól. A nagyvárosi élet is sokkal lassabban zajlik, mint egyes közép-európai városokban, ugyanakkor aki akarja, itt is megtalálja a számára megfelelő szórakozási lehetőségeket. Van színház, mozi (imax is), felnőtt bárok, éjszakai lokálok, sörözők, sörözők meccsnézéssel, éjjelnappali golfpályák, uszoda, kupleráj, az utasellátó színvonalától az über-exkluzív éttermekig minden. A szokásos gyorsétteremláncok és a szokásos márkák nagyjából itt is fellelhetőek, sőt kiegészülnek az ázsiai piacokra szánt holmikkal is. Ezen felül persze a természeti környezet végtelen lehetőségei, ahol nagyjából mindenki azt csinál amit akar, na mondjuk a sífutást leszámítva, mert ahhoz délebbre kell menni. Ha vadászni akarsz, (akár étkezési célból) pofonegyszerűen juthatsz vadászfegyverhez, ha pecázni akarsz, csinálhatod, a normál korlátozásoktól eltekintve (faj/mérethatár/szezon) azt csinálsz amit akarsz.

Az outdoor sportok leghülyébbjeit is gyakorolhatod, akkor sem szól rád senki, ha súlyzót lengetve hátrafelé sétálsz a tengerparton, vagy ha napi 20 km-t gyalogolsz 100 kiló súllyal, vagy viharban mész kajakozni a tengerre vagy minden csütörtökön tüntetsz a monociklizve-hegedülés olimpiai számmá nyilvánításáért. Ezekhez minden felszerelés beszerezhető minden sportboltban (a hegedű természetesen a hangszerboltban) az interneten pedig a futók, kutyával futók, több kutyával futók, babakocsit tolva több kutyával futók, babakocsit tolva több kutyával futókat monociklin hegedülve kísérők közösségi portáljait is megleled.

Emellett a helyi lapokban - a megnyerő mosolyú temetkezési vállalkozók képei között - remek dolgokba futhat az ember a “nézzünk együtt madarakat” mellett a “szedjünk szemetet lakatlan kis szigeten együtt az öbölben”, “nézzünk meg együtt egymás szép kertjeit és közben teázzunk” programok általánosan elérhetőek. Az emberek szórakoztatják magukat, no meg egymást, és amilyen felszínesnek tűnnek is néha, odafigyelnek egymásra, a szomszédokra, anélkül, hogy ZIL-tükröt szerelnének az ablakkeretre. A kis helyi közösségek, mint a kerületi zenekarok, rotary-klubok, festeni, túrázni, rádió-amatőrködni, búvárkodni, táncolni, ezotériáról beszélni, vitorlázni szeretők, sportegyesületek száma végtelen, ezekhez simán csatlakozhatunk, örömmel fogadnak, ahogy a gyerek-játszóházak vagy a természetvédők is.

Rengeteg múzeum, galéria, koncert zajlik, ahogy egy rendes nagyvároshoz illik. Az ünnepeken az utcai felvonulások nagyon népszerűek, az ANZAC napi katonás parádétól a mikulások felvonulásáig, e nyári hétvégéken a belváros amúgy is mozgalmas estéket kínál a szórakozni vágyóknak. Persze a pici településeken fentiek csak korlátozottan igazak, de ez minden más országban is így van. A természeti szépségek felfedezése pedig egy egész életre ellát időtöltéssel, látnivalóval, utazni könnyű és nem is túl drága, a belföldi turizmus erős és jól működő iparág. Aki itt unatkozik, az unatkozni akar." forrás

Közlekedés

Közlekedés autóval

Új-Zélandon baloldali közlekedés van, azaz a nálunk megszokottól eltérő, ellentétes oldali a közlekedés, emiatt fokozott figyelem javasolt mind a gyalogos, mind a gépjárművel való közlekedésben. Az ország úthálózata jó minőségű, az országutak többnyire kétsávosak.Az érvényes magyar jogosítványt elfogadják. A településeken belüli fix telepítésű traffipaxok vannak. Gépkocsi bérlésre különböző formában van lehetőség. A jó közbiztonság ellenére értéktárgyakat kocsiban hagyni, kocsiban aludni, vad-kempingezni nem ajánlatos. Sátoros turizmus, vagy lakókocsi igénybevétele esetén tanácsosabb a kijelölt kempingek területén tölteni az éjszakát.

"A közlekedés autóval kiváló, mindenkinek erősen ajánljuk, mert tömegközlekedéssel szinte lehetetlen bejárni az országot. És sokkal olcsóbb is autóval..." (Szila, Vista Allee, 2013)


Itt említenénk meg pár dolgot, ami tetszett a közlekedéssel kapcsolatban:

 • A baloldali közlekedést és a bal kézzel való váltást egész hamar meg lehet szokni. Bár mindig észnél kell lenni, mert a rutin az nagy úr! Utolsó nap, mikor indultunk a reptérre, szépen kikanyarodtunk a kempingből, és pár szár méter múlva egy rémült motor ébresztett rá, hogy nem a megfelelő oldalon közlekedünk! Szóval csak óvatosan!

 • Az első egy hétben egyáltalán nem láttunk rendőrt, sehol! De még csak rendőrautót sem!

 • Aztán a második héten egy rendőr látott meg minket... 70-es táblánál 98-cal! Roppant kedves volt, megkért, hogy figyeljünk oda, tartsuk be a sebességhatárokat! Juci megígérte a rendőrbácsinak, ezek után jobban odafigyel, hogy a Gábor mennyire nyomja a gázpedált!

 • Nagyon odafigyelnek a baleset megelőzésre.

 • A főbb utakon mindenhol, néhány kisebb úton is a felezőn illetve az út szélén is kiálló bigyók vannak, amire, ha rámész, akkor berezonál a kocsi, jelezvén, hogy épp a sávodat hagyod el.

 • Azoknál a kanyaroknál, ahol lassítani érdemes, mindig kiírják, hogy mennyivel biztonságos bevenni!

 • Rengeteg figyelmeztető tábla van az utak szélén! Pl.: Stop tábla előtt legalább kettő tábla figyelmeztet, hogy nemsokára stop tábla jön. Emelkedőknél kiírják, hogy mikor jön be egy plusz sáv, ahol biztonságosan tudsz előzni. Utána többször jelzik, hogy mikor szűnik meg ez a sáv.

 • Óriás táblákon egy mókás kivi madár figyelmeztet kedvesen, hogy álmosan, ittasan, túl gyorsan stb. ne vezess!

 • Új-Zélandon nincsenek fizetős utak, egy rövid szakaszt leszámítva Auckland-tól északra, és 600 Forintba kerül! Amúgy könnyen ki is lehet kerülni.

forrás

Lakókocsival

"Szerdán elmentünk az előre lefoglalt lakóautónkért. Új Zélandon sok campervan (lakóautó) kölcsönző cég van, és mint kiderült, ebből négy nagy, egy cég! Hát nagy izgalommal vártuk az autós utat, egyszer azért, mert a lakóautónk 6,5 méter hosszú, de legfőképp azért, mert Új-Zélandon bal oldali közlekedés van! Célszerű amúgy automata váltós kocsit bérelni, hogy legalább a bal kézzel történő váltással ne kelljen tökölni..., mint nekünk! Épp elég arra figyelni, hogy bal oldali a közlekedés, és hogy elférj a sávodban egy ilyen nagy autóval. És mivel a kormány jobb oldalon van, az is komoly munka, hogy ne az árok felé tarts.

Első nap 3 órát vezettünk, azaz Gábor vezetett, (Juci: hozzáteszem nagyon ügyesen, és hősként!). Az útnak több mint a fele, úgy telt el, hogy nem volt benne 30 méter egyenes, és vagy hegynek fel, vagy hegynek le mentünk. Pont jó volt Gábornak begyakorolni a vezetést! Ami borzasztó hasznos, és biztonságos, hogy szinte az egész úton végig – ugyanúgy, mint Amerikában – az út szélén és a közepén nem csak felfestés van, hanem kiálló pöckök is vannak, amire, ha rámész, egyből elkezd berezonálni a kocsi, jelezvén, hogy épp hagyod el a sávot. És, ha ez nem szándékos, akkor tudsz korrigálni! Mi ezt teszteltük párszor! Valóban hasznos! Tuti, ember életeket ment meg." forrás

Közbiztonság

Új-Zélandon nagyon jó a közbiztonság, a turisták elleni erőszakos bűncselekmények nagyon ritkák. Kisebb vagyon elleni bűncselekmények, jellemzően lopások, gépkocsi-feltörések azért előfordulnak a turisták által látogatott helyeken (pl. Rotorua, Queenstown, Coromandel-félsziget). Azért körültekintőnek kell lenni, pl. ne hagyjunk iratokat, értékeket a gépkocsiban, lehetőleg még a lezárt csomagtartóban sem. Ha megoldható, mindig tájékoztassunk valakit arról, ha hosszabb, esetleg több napos túrára indulunk. A jó közbiztonság ellenére kocsiban aludni, vad-kempingezni nem ajánlatos.

"A közbiztonság sajnos már csak általánosságban jó, a rohamosan hanyatló gazdasági körülmények hatására ott is egyre inkább vigyázni kell, bár főként Auckland és a nagyon szegény vidéki környezet a veszélyes." (Szila, Vista Allee, 2013)


"Új-Zéland a világ legbiztonságosabb országa: 23 mérőszám segítségével - Global Peace Index (GPI) - sorrendbe tett 149 országot biztonságuk alapján. Új-Zéland már második éve vezeti a toplistát, de tovább javított a pontszámán a politikai stabilitás javulásának köszönhetően. (2010)" forrás


"Persze mi alapvetően jó környéken élünk, hallottam hírét, hogy Dél-Auckland egyes negyedei inkább gettókra hasonlítanak, mint bármi egyébre. A maorik többsége él ott, ezért, hogy őszinte legyek, nem tudom mennyi a tapasztalat és mennyi az előítélet Dél-Auckland ilyetén megítélésében. Mindenesetre van híres aucklandi gang is, Black Power néven ismert, elsősorban maorikból álló motorosbanda. See megígérte, hogy megmutatja a területüket, székházukat és a befolyási övezetüket jelző graffitiket, amint ez megtörténik, fotókkal dokumentálom majd. (2006)" forrás

Black Power banda

Tetten érték az új-zélandi alsógatyatolvaj macskabetörőt

Magyar külképviselet

Az Új-Zélandra látogató magyar állampolgárok bizalommal fordulhatnak a Wellingtonban és Aucklandben működő magyar tiszteletbeli konzulokhoz, és indokolt esetben számíthatnak segítségükre. Az útlevél elvesztése vagy ellopása esetén haladéktalanul meg kell keresni a földrajzilag legközelebb lévő konzulátust. Hosszabb új-zélandi tartózkodás esetén tanácsos bejelentkezni a wellingtoni főkonzulátuson, megadva az elérhetőségi adatokat. Rövidebb új-zélandi tartózkodás esetén is ajánlatos a wellingtoni bejelentkezés.

Magyar főkonzulátus Wellingtonban

 • Waikato-tól délre fekvő, a Déli-sziget egész területére is felelős tiszteletbeli főkonzul: Szentirmay Klára
 • Postacím: PO Box 29-039, Wellington 6443, New Zealand
 • Cím: 37 Abbott Street, Ngaio Wellington 6035
 • Tel: +64 4 973 7507
 • Fax: +64 4 973 7509
 • E-mail: consul@hungarianconsulate.co.nz

A tervek szerint 2016. márciusától lesz magyar nagykövetség Wellingtonban. A nagykövetség az egész Csendes-óceáni térségben képviseli majd a magyar diplomáciát. 

A magyar konzulátus Auckland-ben

 • Waikato és északra fekvő területre felelős tiszteletbeli konzul: Szabó Miklós
 • Postacím: PO Box 7221, Wellesley Street, Auckland 1141, New Zealand
 • Cím: Level 9, 125 Queen Street, Auckland 1010
 • Tel:+64 9 369 1415
 • E-mail: miklos.szabo@xtra.co.nz

Egyéb hasznos információk

 1. Hálózati feszültség és ennek periódusa megegyezik az otthoni 220 V 50 Hz-cel. Használatához - az eltérő hálózati aljazatok miatt - hálózati adaptert kell venni, mely kapható a repülőtéren is. Ára 4-7 NZD.
 2. Vezeték nélküli telefonokat ottani használat előtt Magyarországon az utazás előtt érdemes bevizsgáltatni, az eltérő frekvenciák használata miatt a készülékek interferenciákat okozhatnak.

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon