ÚTIKRITIKA.HU / Balatonszéplak-felső









Balatonszéplak-felső

Egészségi kockázatok | Mit vigyünk magunkkal? | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közlekedés | Közbiztonság | Magyar érdekképviselet | Sportolási lehetőségek | Fotóegyveleg

Balatonszéplak-felső - Hasznos információk és tanácsok

Egészségi kockázatok

Halszálka lenyelése

"A lenyelt halszálka semmiféle maradandó károsodást, évekig fennálló panaszt nem okoz, mivel a szálka 2-4 nap alatt a nyál savtartalmától ellágyul, feloldódik" - állítja dr. Gerencsér Emőke.


"Halszálka lenyelése esetén együnk egy szelet citromot vagy igyunk ecetes vizet, majd nyeljünk krumplipürét vagy kenyeret, hogy kitisztuljon a nyelőcső. Ha halszálkát nyelt, igyon kevés ecetes vizet vagy citromlevet. Ez felpuhítja a szálkát, így az már nem irritálja többé a nyelőcsövet." Forrás

(Képek forrása)

Prűdektől elnézést kérünk az alábbi link felrakásáért, de a szövegben szerepel Széplak, és ezért dokumentálási kötelességünknek éreztük az elgondolkodtató üzenetet hordozó dalszöveg megosztását. Gondoltuk, hogy a refrénben felvetett, közügyet érintő felszólítás miatt ez a műalkotás az egészségi rovatba illeszthető a leginkább: Delta - Ne pisálj bele a Balatonba

Egy lépcső a strandon

Vigyázat! Az Ezüstpart hotel előtt, a vízibicikli kölcsönzőtől balra a második lépcsőnél a legalsó lépcsőfok hiányzik és ha ezt az ember előre nem tudja, akkor hatalmasat eshet, igaz egyenesen a vízbe.

Update: Időközben a lépcsőt megcsinálták, talán a honlapunk információjának a hatására. Most viszont nagy kövekre lépve lehet csak elkezdeni a vízbe menetelt. Kényelmetlen. Átszoktunk a harmadik lépcsőhöz.

Többségben az erő

És még mondják, hogy fogyóban a magyar...

Szóval, engedéllyel mégis lehet kutyát bevinni?


Mit vigyünk magunkkal?

Pénzt mindenképpen. Ezenkívül: még több pénzt. Szúnyogirtót és - ha már megtörtént -, Antivakarin-t. Ez nem a reklám helye, de szerintem nagyon jó termék. Az elvárások minimalizálására való képességet. Felesleges álmodozni arról, hogy milyen lenne a Balaton térsége, ha sok pénzt költenének rá. A szolgáltatók többsége a túl rövid szezonban nem tud annyi pénzt keresni, hogy maradjon elég a fejlesztésekre is.

Étkezés

A legendás lángos

Elsőként emeljük ki a Hungária út 27/B-nél található lángos-büfét (Facebookon Széplaki lángos néven található meg), ami Balatonszéplak-felső emblematikus műintézménye. Jelentősége messze túlnő a település keretein kívülre, lévén a Balaton térségében tág hírnévnek örvend. A főszereplő évtizedek óta Erzsi néni, aki féltően őrzi zseniális lángosának receptjét. A korszerű trendek (pl. harcsás puru) ösztönzője a lánya, Heni, aki amúgy a metál zene és a motorozás nagy szerelmese.

Palacsinta vonatkozásában is erősek. E sorok írója azt szokta kérni, hogy kevesebb töltetet rakjanak bele. 2013-ban vannak szuper palacsinta újdonságok!

A lángosos nyáron általában déltől este kilencig van nyitva.

"Legendásnak számít Balatonszéplak-felsőn a Hotel Ezüstpart mögötti kis utcában található lángosos, ahol kétujjnyi vastag, kilós súlyú diszkoszokat süt ki anya és lánya évek óta. Sajnos azonban a nyitva tartásuk a szombat, vasárnap 13-19 órára korlátozódott, így nem volt alkalmunk idén is harapni egyet a lángos-óriásból." (Kultursuttyó, 2010)


"A SZOT-korszaknak leáldozott, de vendégek még mindig bőven vannak, mert Erzsi néni nem változtatott a recepten és továbbra is csak jó alapanyagokkal dolgozik. És hát a végeredmény, az olyan, hogy beleharapsz a lángosba, és mint egy hívő a papnak, úgy gyónod meg, hogy eddig csak értékelhetetlen szemetet ettél, de mostantól jó leszel, és csak rendes lángossal kezdesz."Forrás


"Egy pedagógusnap alkalmával a konyhás néni lángossal akart a kedvünkben járni. Olyan finomat még életemben nem ettem, ezért megkértem, hogy tanítson meg erre a különleges receptre. Egy hétig csak azt gyakoroltam, hogy a tésztagombócok elég méretesek legyenek, és szépen lehessen nyújtani." Forrás


"Kár, hogy Erzsi néni már nincs a közvetlen kiszolgálásban, csak a háttérből vezényli a termelést. Gondoljuk, már nem vállalja fizikaialag a sok álldogálást. Az ablakon keresztül látjuk, hogy bent (ahol készül a palacsinta és a lángos nyersanyaga) ül és intézkedik. Nincs semmi baj persze a nemzedéki váltással a frontvonalban, mert Heni nagyon iparkodik és prímán megteremti a nexust a vásárlókkal. Az is jó, hogy próbál újdonságokat is bevezetni. 2015-ös újdonságként még egy fagyis pult is megjelent. kíváncsiak vagyunk arra, hogy az siker lesz-e." (Spinat,2015. június)


„Gyenge” – gondolta Erzsike néni. Auráját talán még több hétig körül fogja lengedezni a chilis fokhagyma, de hát hiába… A nagy lángos, nagy felelősséggel jár. Tekintetemmel még félig elkísértem a bácsi rokonait, ahogy próbálták szegényt felkenni a földről, majd én is neki kezdtem kenegetni a lángosomat. Összességében minden rendben ment, az elején minden ember azt hiszi, hogy túl lehet élni. Az addikció talán legjellemzőbb aspektusa, hogy a vendég visszatér a tett színhelyére, amint feltámadt poraiból. A mennyei tésztadiszkoszok létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen, ennél nagyobb igény egyedül egy második gyomorra lenne, én valahogy így ítéltem meg az évek alatt. " (B. O., 2015)

Éttermek

Hintaló

"Kb. 5-6 évvel ezelőtt a jobb helyi vendéglőkhöz tartozott, de lassacskán kezd gyengülni a színvonal. Azért van egy-két jó tétel az étlapon. Kár, hogy lefelé menő ágban van, mert láthatóan igyekeznek és az utcai oldal az esti megvilágításban olyan kellemeset sejtet." (R. V., 2013)


"Családias a hangulat. A választékból számomra kiemelkedik az ördögfalatkák nevű étel, ami valóságos ízkavalkád. A szósz a lényeg, varázslatosan van össze keverve rengeteg mindenből, a húsnak már másodlagos szerepkör jut csupán." (A. K., 2013)


"A rántott velő nagyon jó volt. Príma a márványsajtos sertésszelet zöldségkörettel. A Cordon Bleu Mónika módra is finom. Tamásnak ízlett a hideg vegyes gyümölcsleves vanília fagylalttal.Vasárnap voltunk ott, élő zenét (gitárzene) nyomtak éppen. A felszolgálás kedves.Tamás szerint a Hintaló megfelelő, de semmi különös." (D. Zsuzsa, 2013)

Az étterem oldala: hintalo-etterem-siofok.hu

Kovács

"Kellemes meglepetés. Keveset reméltünk, és annál többet kaptunk. A steak burgonya fincsi (vajon mirelit?), nagyok az adagok. A libacomb (napi ajánlat) pont megfelelően volt átsütve, a hozzá kért grillezett zöldségek tűrhetőek voltak. A lekváros palacsinta teljesen szokványos, középszerű. A felszolgálás kedves, sőt viccelődős. A kertrészben padon kell ülni, de kértem széket és hoztak minden további nélkül. Törzsvendégek nem leszünk, de elégedettek vagyunk a teszteléssel. Valamivel jobb, mint az Új Muskátli, tán kreatívabb egy árnyalattal." (Little Spinach, 2013. július)


"A Kovács vendéglő évek óta változatlan és nem túl fantáziadús étlapja és a napi menü hiánya távol tart minket. Idén kikerült az Eladó tábla a kerítésre." (Botond, 2013)


Az étterem oldala: hovamenjek.hu/siofok/kovacs-vendeglo-es-panzio

Petrus

"2016 nyarán első petrusozás: semmi változás, étlap ugyanaz, de ez nem baj. A fokhagymás uborkasaláta már hazafelé menet visszaszólt büfizés formájában." (K.J., 2016)


"Mi hetente kétszer frekventáljuk, mert a fiam szereti a gyors, személyre szóló kiszolgálást. Egyszer a rendeléstől számított 9 perc alatt kijött a rántott csirkemell étele. Petrus úr egyszemélyes show műsora az étterem, ő a pincér és ő a szakács is. Szerény, rokonszenves, dolgos ember. Tizenéves fia néha besegít, kedvesen bénán. Reméljük, túléli az étterem azt, hogy kevés a vendég, még a főszezonban is. Ez részben amiatt is lehet, hogy a többi helyi étteremhez képest picit eldugottabb az elhelyezkedése. Több vendéget érdemelne. Szeretjük a fokhagymás harcsát. A palacsinta átlagos." (K. család, 2013)


"Itt Széplak-felsőn csak a Petrus-t kedvelem. Rokonszenvezek a légkörével, a szolgáltatás szellemiségével, a hozzáállással. Amit főznek, sütnek, az jó. A fokhagymás rántott harcsa nagyon finom, és előételként a rántott tintahalkarikák. Gyors a kiszolgálás." (K. K., 2013)


"A gesztenyepüré idén nem olyan finom, mint tavaly." (K.K., 2013)


"A Petrus vendéglő mindent vitt az idei szezonban! Max. grtatu Lacinak érte, mert megérdemli! Nagyon nagyot teljesítettek, minőség-gyorsaság-tisztaság-megbízhatóság és korrekt ár területén! 2014-ben újra csakis Petrus! (Syphax, 2014)


"Az én kedvencem a Petrus étterem, nem csak a gyorsaság, de az ételek minősége és mennyisége is kifogásolhatatlan. Személyes kedvencem a halászlé, nagyon sok helyen kóstoltam már, de ehhez foghatót még sehol sem ettem, mindenkinek csak ajánlani tudom aki Balatonszéplak-felsőn jár." (Barbi, 2013)


"2015 június közepén teszteltük a Petrust. A választék lényegében ugyanaz, mint tavaly. Kipróbáltam a szezámmagos bundában süt angolnát. Nem ízlett, eltekintve a szezámmagos bundától. Maradok a harcsánál, vagy a fogasnál." (Spenót, 2015)


"2016 nyara. Minden a szokásos. Ez alapvetőn jó, bár jó lenne néhány újdonság." (K. J., 2016. június)

Zöldfa

"Végre egy kellemes meglepetés. Tavaly vagy tavalyelőtt voltunk egyszer ott, de sokat kellett várakozni és nem volt jó a kaja (a palacsinta kivételével). Ellenben most ízlett minden. Simamama rántott sajtot evett príma salátakörettel, én tartalmas halászlét (korrekt halmennyiség). Jó volt a bor, és hatalmas örömmel fedeztem fel a menükártyán, hogy lehet rendelni mustot. Ittam egy pohár fehéret és egy vöröset. Fincsi volt! A palacsinta közepesre sikeredett. A baracklekvár finom volt, a mikrózásos elkészítés silány módszer. Tetszett nekünk, hogy automatikusan az asztalra teszik a wifi-hez a kódokat. A fiatal felszolgálólány ténylegesen üde színfolt a többi itteni étterem középkorú, szakmájába beleunt férfi pincérjeihez képest. Az étlap első oldalának hosszas szövegömlengése felesleges túllihegés, bár érthető, hogy a szponzoroknak hízelegni kell. Ide még visszajövünk, igaz gondban leszek, hogy mit rendeljek újat, mert a választék nem monumentális." (Spinát, 2013. július)


"A Zöldfában szuper a töltött paprika. Az unokám azt mondta, hogy van olyan jó, mint amit én csinálok otthon." (K.K., 2013)


"A Petrusba akartunk menni, de már 8-kor bezárt s így kerültünk nem tervezetten a Zöldfába. Kellemetlen élmény. Az étlapról három tételt kívántam meg, de egyik sem volt. Arra hivatkoztak, hogy valami nagy csoportot etettek aznap. A palacsinta gyenge. A pincér totál amatőr. A főnök asszony legalább mosolygós. Kriszta és Marci kajája közepes volt. Többet ide nem jövünk." (K.J. ,2016. június)

Új Muskátli (Vécsey utca 1.)

"Az elmúlt években egyszer-egyszer eljöttünk ide ebédelni vagy vacsorázni. Nem volt rossz, de nem volt igazán jó sem. Az Újházi tyúkhúslevesről pozitív élményeim voltak. Nos, emiatt mentünk el oda vacsorázni ma. Az étlap nem sokban változott. Tán a kacsacomb új étel. Az újházi tyúkhúslevesemben nem csalódtam. Az étlapon csészényit ígértek valójában egy nagyobb müzlis tálas mennyiség jött. A natúr fogasfilé finom volt, a grillezett zöldség elfogadható. Barátnőm roston csirkét evett salátaágyon. Az étek - szerinte - a fantázia teljes hiányról árulkodott. A Gundel palacsinta összecsapott volt, a csokoládéöntet silány. A rendelt paradicsomsalátát nem hozták ki, viszont felszámolták. Fizetéskor reklamáltunk. Elnézést kértek. A felszolgálás amúgy átlagos. A kertvendéglő belül szokványos "ungarische, gemütlich Balaton jelleg". Az étteremből távozva elénekeltem a Rolling Stones Last time (utoljára) című dalából azt, hogy Well this could be the last time. És Balatonszéplak-felsőn feltehetően nem is ez a legrosszabb étterem." (Spinat, 2013. június 27.)

Margaréta étterem (Vécsy utca, az Új Muskátlival éppen szemben)

"A rántott gomba jó volt, a rizs hozzá vacak. A félédes fehér bor kifejezetten jó volt. A fiam rántott pulykamelle közepesre sikeredett. A rántott csirkecomb átlagos, a tavaszi zöld köret elfogadható. A palacsinta négyes, a lekvár egész jó benne. A kiszolgálás kedves, készséges, bár túl szabványos. Említésre méltó a kellemetlenül eklektikus berendezés. A kockás abroszos asztalok körül a bankettes jellegű székek, így együtt ízlésficamosak. Ráadásul a járdára kitett asztalok és azok székei megint egy másik (modern) stílust jelenítenek meg. A Margaréta étterem illedelmesen besimul Balatonszéplak-felső középszerű vendéglátói átlagvilágába. Az ínyenc és egyben kreatív étkezésben reménykedőknek tanácsos fegyelmezetten tudomásul venni, hogy ezek az átlagos éttermek az éhség megszüntetésére alkalmasak, emlékezetes gasztronómiai élvezetekre nem alkalmasak. Ennek minimum két oka lehet: az igényesség hiánya és (még inkább) a gazdálkodási/szakember-felhozatali korlátok/kényszerek. A Balatonon a minőség biztosításának fő akadálya, hogy a szezon túl rövid, a fizetőképes kereslet gyenge és így nincs mód igazán megfelelően befektetni a magasabb színvonalba, átgondoltan fejleszteni, új irányokkal kísérletezni." (Spinat, 2013. július)

Palace

"Idén is kipróbáltuk a Palace-t. A légkör most is feszes, mesterkélt. Nekem nem jön be. Nagy bánatomra a csirkés-spenótos quessadilla minősége romlott. A tészta túl kemény, túl vékony, és nagyon smucig módon picike a tejföl adag. Az eperkrémleves jó maradt és penne arrabiata is elég jó. Nem jövünk idén ide újra, ha csak a családban valaki nem nagyon követeli ki. Nem én leszek az. (Spinat, 2014. július)


"Széplakon kakukktojás a profi, nemzetközinek ható színvonalával. Menő hely, elég drága. Elég feszes a légkör, a kiszolgálás, van némi sznobos lehelete. Viszont szép vékony a pizza tésztája, nagy az innivaló választék és szuper a csirke quessadilla. A díszlet dominánsan kapcsolódik a diszkó funkciójához." (2013)


"Öten voltunk, ötfélét ettünk. A pizza megszokottan minőségi, jó nagy adag volt. A spagetti arrabiata paradicsom szósza jellegtelen volt. A csirkeszárnyak közepesek voltak, a zöldségköret nem érdekes. A csirkés-spenótos quessadilla szuper. A natúr csirke rizzsel átlagos volt. Desszertként ettem eperlevest, hát az isteni. A tiramisu osztályzata négyes. A kiszolgálás feszes, túl formális, karakter nélküli. A zene túl hangos. A pizza és a quessadilla miatt visszajövünk. Nem nagyon értem, hogy miért ragaszkodnak a németre fordított ételnevekhez, amikor errefelé már a külföldiek többsége nem német. Az angol tán praktikusabb lenne." (Spinat, 2013. július)


"A Palace-t csak a pizzája miatt kultiválom néha. Azért a Siófok főtéri olasznál a pizza pár fokozattal jobb." (K.K., 2013)


"Újabb látogatás a Palace éttermében: az erények és a hibák ugyanazok. Mondom a pincér fiatalembernek, hogy a számlát kérem és készpénzben fizetek. Megkérdezi ott, azonnal tőlem: készpénz vagy hotelkártya? A srác az egész kiszolgálásunk folyamán csetlett-botlott, totál amatőr. De legalább lenne valami stílusa, egyénisége. Ja, túl sokat remélünk?" (Spinat, 2013)


,, Úgy döntöttünk, hogy idén is kipróbáljuk a Palace éttermet, jóllehet a családunk tagjainak többsége nem rokonszenvezik a hellyel. A személyzet részéről a fogadtatás langyos, közömbös volt. A lelkesedésnek, vendégszeretetnek nincs semmi jele. Az eső miatt bent ültünk le. A székek totál kényelmetlenek,a kanapé túl magas ülésű az étkezéshez. A Margaréta pizza Marci szerint szuper volt. Az én Ftutti di mare pizzám tésztája jó volt, a feltét tartalom közepes. A siófoki tenger gyümölcsei pizza sokkal tartalmasabb. Lányom spagettije és Kriszta quesadillas-a langyosan lett tálalva. A quesadillas-t vissza is küldtük. Semmi elnézés kérés. Ja és a quesadillashoz nem adnak guacamole-t, ami gáz. A fiam által rendelt tiramisu jó volt, a mogyorókrémes palacsinta elfogadható. A disco zene már fél kilenc tájban bömbölt, az étkezők érdekével, nyugalmával nem törődnek. A kiszolgálás volt a legnagyobb csalódás. Amatőr, közömbös bagázs. Ide többet nem jövünk, legfeljebb rendelünk pizzát, hogy ne ott kelljen megenni. Az egész hely tényleg lélektelen, antipatikus." (Gerzsonék, 2016. július)    

Camelot középkori étterem

"Régebben évente egyszer elmentünk, pláne ha voltak vendégeink, és akartunk valami spéci étkezési élményt domborítani. Már meguntuk. Tematikus étterem, azaz természetes, hogy egyszeri élményként érdekes. Évek óta lényegében ugyanaz a kínálat. Azért maradt Széplakon egy egyedi színfolt, és ennyiben örülünk, hogy egyáltalán van. Aki meg először jön Széplakra, annak érdekesség lehet." (K. család, 2013)

Étterem honlapja: www.camelotrestaurant.hu

Calypso (Vécsey Károly utca vége, vitorláskikötő)

"Kezdjük azzal, hogy az étterem parádés helyen van, roppant kellemes volt az ételre várakozás közben naplementét nézni, és kellemes a vitorlások látványa is. A kikötőt és környékének egy részét igazán megszépítették az utóbbi években. Az étlap és az itallap választéka lenyűgöző, valamennyire gyanakodtunk is, hogy nem vállal-e túl sokat a konyha a minőség rovására. Tapasztalatunk szerint a válasz: igen is meg nem is. A meggyleves szerintem menza színvonal. A fiam rántott csirkemell filéje jázminrizzsel hármas felé. A láva csirke steak krumplival jó volt, az én parajos pisztrángom wok-zöldséggel ugyancsak kaphat négyes osztályzatot. A palacsinták átlagosak, a császármorzsa szintén. A friss gyümölcsös vitaminkoktél ital kifejezetten jó, viszont a mojitoba túl takarékosan raktak alkoholt.

A felszolgálás fiatalos, volt egy bénázó kisegítő lány és egy magabiztos (az ízlésem szerint kissé műmájer) pincér srác. Az nem volt túl profi, hogy a személyzet a háttérben hangosan vitatkozott/veszekedett egymással. Hárman voltunk, 12 ezret fizettünk, azaz nem olcsó a hely. Visszajövünk még más családtagokkal, hogy kipróbáljuk a saláta kompozíciókat, és még mást. A Calypso a helyi éttermek mezőnyében mindenképpen megérdemli a figyelmet, magyarul a kipróbálást. Nem szerettünk bele, otthon néha jobbakat rakunk össze, nem szólva a palacsinta kategóriában Zöldi Jutka Balatonszéplak-felsőn varázsolt, mennyei málnakrémes palacsintájáról." (Spinat, 2013. július)


"Enni nem szoktam odamenni, csak kávézgatni, ezt-azt kortyolgatni. Viszem a iPademet és ott dolgozgatok a vitorláskikötő kellemes látványát is élvezve. Főszezonon kívül a legkellemesebb a hely, mert akkor nagyobb a nyugi. Rokonszenvesek a fiatal felszolgálók." (K.K., 2013)


"A kedvenc helyünk a Calypso. Ez egy családias étterem a vitorláskikötőnél, ahol ismerősként üdvözlik egymást a pincérek és betérő hajósok. Van mellette egy kis játszótér és még arra is gondoltak, hogy lábbal hajtható autókat tegyenek ki a gyerekek számára. Igazi gyerekbarát hely, az étlapon is külön fejezetet szentelnek a gyerekeknek (külön elismerés a méhecske alakban tálalt fagylaltért).
Idén szakácsot cseréltek, ez az étlapon és az ételek színvonalán is nyomott hagyott. A férjem évről-évre harcsapaprikást eszik túrós csuszával,most is ennél maradt és állítólag ez volt az eddigi legjobb próbálkozása. Én mindig a kakashere pörköltet választottam,de az sajnos,nem szerepel az étlapon. így most sok magvas bundájú, camemberttel, aszalt szilvával töltött csirkemellet rendeltem eper-szeder szósszal." (Csicseriborsó, 2011)


"A rövid vakáció utolsó estéjén hazaindulás előtt halászlét szerettem volna enni egy kis útszéli helyen, ahol már évek óta szoktam. Előtte egy kis sétát tettünk a széplaki strandon. Mielőtt elindultunk volna a partról, hogy elköltsük vacsoránkat, még kíváncsiságból megnéztem a strand végében található étterem étlapját. Az első oldalon ott virított "Balatoni halászlé bográcsban". Gondoltam, ha nem lesz szimpatikus mégsem a megszokott hely, akkor itt biztos hozzá fogok jutni a vágyott leveshez. Mikor elértük a tervezett helyet, a kiszolgáló hölgy gúnyosan közölte, hogy most adta ki az utolsó adag halászlét és jöjjünk vissza holnap. Ez kissé feldühített, de még mindig ott volt a "B" terv. Tehát vissza a kocsiba és irány az imént említett vízparti étterem, vagyis a Calypso. Sajnos a szeles idő nem tette lehetővé, hogy a teraszon üljünk le. Igazán hangulatos lett volna. Néhányan egy ideig dacoltak az időjárással és kint élvezték az élő gitárzenét, de rövidesen ők is behúzódtak a zárt részbe. Az étlapot meg se néztük. Rögtön rendeltünk két halászlét. Amíg várakoztunk, a szomszédos asztalokhoz érkező ételeket nézegettük. Igazán bizalomgerjesztők voltak. Végül megérkezett a kis piros bogrács egy kosár kenyér és egy kis erős pista is. Valamivel nagyobb adagra számította, de reméltem, hogy a tartalom kárpótol majd ezért. Az íze kifogástalan volt, de az ígért ponty patkó helyett csak egy kis darab hal úszkált darabokra esve az alján. Elfogyasztása után azonnal kértük a számlát. Kissé meglepődtünk, amikor külön felszámolták az elfogyasztott kenyeret. Ilyennel már nagyon régen nem találkoztam." (Étterem blog, 2008)


,, A tigrisrákos tészta erős 3-as osztályzatú, a palacsinta kettes. Ezek abból élnek, hogy csodálatos a parti elhelyezkedés. Arról bezséltünk, hogy amennyiben igazán jó konyhát vinnének, akkor mekkora sikere lenne. Feltehetően nekik ez így is megfelel. Nekünk nem. A társaság legalább jó volt" (Aji, 2016)

 

Az étterem honlapja: www.calypsocafe.hu

Ezüstpart étterem (Silver Beach, aminek a fedet része a Saloon) - Liszt Ferenc sétány

"Némileg ízlésficamos a koncepció, amúgy tűrhető a kaja. A házi limonádéjuk viszont botrányosan vacak."

Három királyok étterem, főleg pizzéria - Liszt Ferenc sétány

"2013-ban kibővített területen működik. Pizza a specialitásuk, lehet rugalmasan összeválogatni feltéteket a pizzaalapra. Szokványosnak tűnik, majd kipróbáljuk. Nos kipróbáltuk. Bizony szokványos, átlagos, középszerű. A felszolgálóknak valahogy jobban állna marhapörköltet vagy halászlét felszolgálni. Ez az olaszos irányzat nagyon magyarosra sikeredett. Pizzát rendeltem. A feltét dús volt, csípős, emberes, a tészta alatta diszkrét, viszont a pizza széle csalódást okozott. A gyerek a rántott hússal, rizzsel elégedett volt. A rántott camembert túl lett panírozva. Gyenge minőség. Az édesség választék mascarpone és profiterol. Na ezt már nem mertük kipróbálni. A kiszolgálás gyors, szokványos, semmi extra. Fiatalabb, akár amatőr pincérekkel talán hangulatosabb lenne. Jó, hogy kipróbáltuk, ismétlés nem lesz, mivel a választék erre nem ösztönöz." (Spinat, 2013)

Piroska Csárda (Zamárdi út utca, csaknem a vasútállomással szemben a túloldalon)

"2016 nyarán első látogatás: MInden rendben. Jó színvonal megmaradt. Lekváros palacsinta kellemsen vékony és a baracklekvár benne szuper." (Spinat, 2016. június)


"Szuper a Piroska! Heti ajánlatok közül választottunk. A zöldborsó leves pont olyan volt, amilyennek szerettem volna. A nyári hőségben a rántott fogasfilé köretének a hideg bécsi krumplisaláta ideális volt. Még az egyszerű palacsinta baracklekváros töltete is minőségi volt. Ide idén többszőr visszajövünk." (K. J., 2015. július)


"2015. júniusában elmentünk megnézni, hogy még mindig jó-e a Piroska. Az étlapon a választék kevesebbnek tűnt, de a lényeg, hogy minden nagyon finom volt. A húslevesben szívesebben láttam (ettem) volna cérnametéltet a csigatészta helyett, de sebaj. A kiszolgálás korrekt. Megyünk még ebben a szezonban." (Sipnat, 2015. június)


"Ez ám a meglepetés! Egy-két évvel ezelőtt többször is voltunk itt, és nem nyűgözött le minket, igaz elégedetlenek sem voltunk. Egy augusztus végi szombat este látogattunk el hozzájuk. Népes lakodalmi etetés zajlott, de egyéni vendégeket is kiszolgáltak. Mégpedig meglepően gyorsan.

Hárman ettünk, és mind a hárman nagyon elégedetten távoztunk. Karesz hagymás rostélyost rendelt. Furcsállta, hogy a pincér megkérdezte, hogy medium kéri-e. Karesz szerint egy hagymás rostélyos esetén - ellentétben a bélszínnel - nincs értelme megkérdezni, hogy milyenre süssék a húst. A lényeg azonban, hogy Karesz totál szerette az ételét, minden részletében. Marci rántott csirkéje is siker volt. Én kacsacombot rendeltem. Szuper volt, ahogy a hagymás krumpli és a lila káposzta is. Marcinak nagyon ízlett a bownie, az én ízes palacsintám is ötös volt. Ja, és Karesz fehér házi bora is prímának bizonyult.

A felszolgálás gyors, hatékony. Az ár-érték arány rendben van. Nem olcsó, de a minőség indokolja az árfekvést. Tetszett, hogy a hagyományos vendéglátást, konyhát profin "gondolták újra", azaz korszerűsítették. Le a kalappal! Visszajövünk." (Spinat, 2013. augusztus)


"2014. júniusában visszatértünk és örömmel állapítottuk meg, hogy a színvonal olyan jó, mint az előző évben. A falusi húsleves gazdagon tartalmas, finom. A tenger gyümölcsei vegyes tál elég jó, a lekváros palacsinta ás a brownie átlagos. A felszolgálás profi." (Spinat, 2014)

Kremán halsütöde - Liszt Ferenc sétány 31. Tel.: +36 (20) 314-0427, +36 (20) 434-0911

"Kremán János 1959-ben elsőként váltotta ki a halsütésre szóló iparengedélyt. A nádtetős kis kerthelyiséget (az Ezüst­part szálló mögött) ma már a harmadik nemzedék viszi. Csak halat árulnak, paprikás lisztben sült kárászt és keszeget, roston sült süllőt, pisztrángot meg hekket. Igazi balatoni harcsa szerintük már nincs, azt sajnos már a telepítéskor ellopják. " (magyarkonyhaonline.hu)


"A nádtetős kerthelyiség a szebb napokat is látott Ezüstpart szálloda mögött, a Liszt Ferenc sétány 31. szám alatt található. Ha vonattal érkezünk, a Balatonszéplak-felső állomásnál kell leszállni. A halsütödét 1959-ben alapította Kremán János, most a harmadik generáció, veje és unokái viszik a halászhálókkal dekorált helyet. A kínálatban csak hal - a hekk mellett keszeg, kárász, pisztráng és süllő - szerepel, a kötelező kenyérrel, kovászos uborkával és almapaprikával. Természetesen fröccsöt is adnak hozzá. 2013-tól halászlé is van!" (2013)


"Finom volt a pisztráng és a palacsintájuk is jó, bár a lekvár lehetne kevésbé átlagos. Ami a dekorációt illeti, a halászhálók, szárított halkreációk és a Nagy-Magyarország térkép eddig is megvoltak. 2013-ban dekoráció vonatkozásában egy újdonság vált láthatóvá: a Székely himnusz szövege van kitéve, nemzeti színű szalagokkal díszítve." (Pepe, 2013, forrás)


"Augusztus végén látogattunk el oda abban a reményben, hogy meg tudok enni egy szép nagy sült fogast. Fogas nem volt, hekkhez és fonnyadt pontypatkóhoz nem volt kedvem. Ettünk palacsintát. Teljesen átlagos volt, nem igazán finom. Nagyon takarékoskodnak, mert a három palacsintát egy félbevágott papíralátétre erőszakolták rá, nem volt kényelmes így megenni. Silány, kicsinyes megoldás. Még valami. A személyzet kedvtelenül végzi a dolgát, a vendégekre még véletlenül sem mosolyognak rá. Enervált egy társulat. Vagy fejétől bűzlik a hal? A főnök ember - a szezon folyamán többször tapasztaltuk - elég megkeseredett figura (válás?) és gyakran hangosan, a vendégek füle hallatára nyilatkozik frusztráltságáról. Hát akkor milyenek legyenek az alkalmazottai? Nem szívderítő, hanem szívlohasztó a hangulat. Ráadásul fogas sem volt. A palacsinta miatt külön meg nem fogok a jövőben idejárni. A lángososoknál ugyan az ízlésemnek túl vastag a palacsinta, de legalább ott pezsgő, élettel teli, karakteres a hangulat, barátkoznak a vendégekkel, na meg a lángos világbajnok." (Spinat, 2013. augusztus)


"A főnöknek új, fiatal barátnője van. Reméljük a szerelem pozitívan hat a létesítményre. A palacsinta még mindig jó." (Spinat, 2016. június) 

El Capo

Bár sokszor elmentünk mellette, de valahogy még kimaradt a kipróbálása. 2014 nyarán bepótoljuk ezt a hiányosságot. Egy kommentelőnek 2013-ban ez a steakhouse volt a favoritja. Mellékesen: Ha valaki ismeri a tulajt, szóljon már neki, hogy a két tábláján lévő Steakhause kiírást esetleg alakítsa át vagy angolra, ami steakhouse, vagy németesre, ami Steakhaus. A steakhause változat sem tilos, csupán béna kreálmány.

Parti kukorica- és kürtöskalácsárus (Mais bitte, Pfannkuchen bitte!)

Előszezonban a német szöveggel spórolnak. Ma már hatékonyabb lenne az ukrán vagy a lengyel felszólítás, legalábbis az Ezüstpart hotel előtti részen. Itt a magyarokon kívül már nem annyira németek vannak, hanem ukrán gyerekek és lengyel felnőttcsoportok. (A korábbi években az árusok kisebbségiek voltak, újabban a többség uralja a terepet e téren.)

Márta cukrászda

2016 nyarára a cukrászda a tavalyi terület kb. egyharmadára kisebbedett. A süti kínálat nem lett jobb minőségű. Szokványos, kisvárosi, középszerű választék. 

Lángosos-pizzás-palacsintás

A korábbi cukrászda kb. kétharmadán lángost, palacsintát és pizzát árulnak. Még a kiírások hiányoztak június közepén. A lánogos elég jó, persze még nincs a Hungária úti lángos szintjén. A palacsinta gyenge minőségű. Ezen javítani kellene!

Egyéb fagyis helyek

"Az Erkel Ferenc úton (a parttal párhuzamos nagy út, ahol a távolsági busz megy) hosszú évek óta működik egy gép fagyis, ami nagyon jó minőségű, ugyanis tejjel dolgoznak, nem vizezik. A választéka (eper, citrom, csoki, vanília) nem nagy, de ami van, az szuper. Lehet kombinációkat is kérni. Önteteket is lehet hozzá kérni. 500 forint a nagy adag és az tényleg nagy adag." (Sanya, 2014. augusztus)

Vásárlás

Marci ABC

A honlapunk éveken keresztül visszhangozta azokat a véleményeket, hogy milyen kellemetlen a kiszolgálás a Marci ABC-ben. 2015. június közepén azt tapasztaltuk, hogy a bolt belső, nagyobb kényelmességet teremtő átalakításával a kiszolgálás is alapvetően megváltozott. Egy-két mogorva hölgy eltűnt, egy-két korábbi mogorva normálisabbá vált. Ez annyira pozitív fejlemény, hogy úgy döntöttünk: eltüntetjük a múltbéli kritikákat. Új fejezet nyílt a Marci ABC történetében. A múltat eltöröltük, de azért figyeljük, hogy a pozitív változás tartós jelenséggé válik-e. A házi rétesük elég jó, de csak kilenc után jön az áru. Finom a bagett. Favágő kenyér, ciabata van most is, hála égnek.

A belső átalakítás révén az egész bolt tágasabb, szellősebb, kellemesebb. kultúráltabb lett. Régebben nehezen lehetet megközelíteni a pékárúk pultjait. Most ez nem probléma. Kérdéses, hogy a főszezonban a hosszabb sor miként tud állni a pénztárhoz anélkül, hogy zavarná a tejtermékes, húsos, édességes és pékárús pultok megközelítését.

CBA

A pékáru választék silány, a zsemlék szánalmasan fonnyadtak. Sok külföldi jár oda vásárolni. A CBA zsemléi vonatkozásában nem (sem) fogják jó hírünket vinni a nagyvilágba.

"A CBA nagy kalácsa jobb, mint amit a Marci ABC-ben lehet venni!" (Kriszta, 2013)

Szórakozás

Az Ezüstpart hotelben hajnali 3-ig működik diszkó. Viszonylag új, mindenképpen üde jelenség, hogy az Ezüstpart (Silver Beach Retro Hotel) szállodában nyaranta szervezett salsa tánctanfolyamok napközben egyszer-egyszer kitelepednek a tó partjára, és sekély vízben több tucat ember mozog - bénán vagy ügyesen - zenére, nagy közönséget hódítva.

A Palace Dance Club 1990-ben nyitotta meg kapuit az Ezüstparton. A klub a nyári szezonban (június végétől augusztus végéig) alapvetően a környéken nyaraló turisták éjszakai szórakozási igényeit hivatott kielégíteni. Nyáron minden nap nyitva van. Az év többi részében a klub zárva tart.

"Ingyen partik a Palace-ben: évről évre megörvendezteti a bulizni vágyókat, hogy a Palace INGYEN bulit szervez. A buli persze csak a reklámban ingyenes, többnyire kötelező fogyasztással lehet bemenni, ami legalább 3-5000 forintot jelent - ezt előre ki kell fizetni, mint belépőt. Ergo ne legyenek hiú ábrándjaink, hogy egy presztízsértékű diszkóban ingyen belépővel fogunk szórakozni! :)" (2014)

A partyk alkalmával legtöbbször külföldi sztár DJ-k lépnek fel a magyar élvonalbeli dj-k kíséretében.

Ajánlott linkek:

Uszoda az Ezüstpart Hotelben

"Elfogult vagyok, régi, megrögzött széplaki nyaralóként igen sok időt töltöttem cseperedő gyermekeimmel évekkel ezelőtt az uszodában. Jól ismertem a terepet. Most saját örömömre jöttem el egy órára úszni. Kedvesek, kellemesek az ott dolgozók, 1000 forint a belépő azoknak, akik nem a szálloda vendégei, korrekt. A víz tiszta, kellemes, délután alig voltak, a szauna működik, némi konditerem is fellelhető. Hanem az egész állapota bizony hagy maga után némi kívánni valót. Mindenhol látszik az oszlás, de talán a legrémesebb a női zuhanyzó. Ezt az üzemeltetők is látják, minden évben megcsináltatnak részleteket a hotelen. Érezhetően tesznek erőfeszítéseket. Az uszodában pl. a zuhanyzókat és az előteret sikerült leburkolni zöld gress-lapokkal. Kevés olyan dolog van, ami ennél jobban csúszik vizesen..." (Évi 2013. augusztus)

Közlekedés

  • Gyalog
  • Kerékpárral
  • Gépkocsival

"Vajon mi viszi rá a közlekedés irányítóit arra, hogy itt Balatonszéplak-felsőn a kereszteződésekben a közlekedési lámpákat minden nyári hétvégén következetesen kikapcsolják? Megkeserítik ezzel az összes szabálykövető autós életét. Aki tudja a kérdésemre a választ, az üzenjen ezen a honlapon." (K. K., 2014. augusztus)

Ez a fenti tábla a Gyöngyvirág utca elején áll (talán Széplak-alsó ez és nem felső). Próbáljuk értelmezni a táblát több variációban és vonatkozásban:

  1. Az utcába csak az ott lakók mehetnek be, akár a kutyájukkal.
  2. Az utcába csak az ott lakók mehetnek be, de az ő kutyájuk sem.
  3. A lakóknak és csak nekik, ez nem egy zsákutca.
  4. A német fordítással nyilván azt akarták mondani, hogy az utcába lakók kivételével mindenkire vonatkoznak a jelzett tilalmak. Csak hát az Ausserdem Einwohner magyarra fordításban azt jelenti, hogy amellett lakók. Talán az Ausnahme szót kellett volna használni?
  5. Amúgy, milyen alapon sajátítják ki maguknak az utcát az ott lakók? Vagy a hatóság döntött így? Ki tudja a megfejtést?

Közbiztonság

A nyaralók feltörése nem ritka. Az ellopott szajré állítólag az északi parti, Veszprém megyei piacokon kínálkozik újrahasznosításra, akár "visszavásárlásra".

"A napokban az Október 23. úton egy nyaralóban tucatnyi fiatal házibulizott, és míg szórakoztak a szobákból ismeretlenek ellopták az értékeiket (okostelefonok, laptopok stb.). A rendőrség megállapította, hogy a buli résztvevőin kívüli személyek lehettek a tolvajok, mert idegen lábnyomokat találtak. Június végén Széplak-felsőn volt még minimum 3 betörés. Egy idős házaspár annyira meg van ijedve, hogy mindketten együtt soha nem hagyják magára a házukat. Valamelyikük mindig őrzi." (2013. július 3.)


"Egy régi ismerősömnek a Deák Ferenc sétányon van nyaralója. Most nyáron egy éjszaka a hálószobájában aludt, miközben egy tolvaj a nyitva hagyott teraszajtón keresztül besurrant és a nappaliból ellopta ismerősöm pénztárcáját, telefonját, bankkártyáit, igazolványait, slusszkulcsát. A tolvaj benyitott a hálószobába is, és amikor látta, hogy ott a háziak tartózkodnak, menekülni kezdett. Így elmaradt az autó ellopása. A tolvaj menekülés közben hátrahagyta az egyik lábáról a cipőjét. A kihívott rendőrség sem a cipővel, sem az egyéb nyomokkal nem kezdett semmit, mondván, hogy éppen nem áll rendelkezésükre a nyomozó kutya. Semmi nem került elő az eltűnt értékek közül. Ismerősöm megfogadta, hogy ezentúl nem hagyja nyitva a teraszajtót éjszaka és nem rakja egy helyre az összes értékét." (J. K., 2013. július)

Csekély közbiztonsági kockázat érzékelhető a Széplak-felsői vasútállomáson működő büfé előterében. Az alkoholmámorban leledző helyiek, melósok, deklasszált elemek jellemzően nem jelentenek veszélyt az arra járókra. A vonatra várakozók számára esetenként szórakozást kínál egy-egy részeg figura indokolatlan zenei önbizalomról árulkodó danolászása.

"A közbiztonság témaköréhez tartozhat olyan eset is, amelyben valaki a saját biztonságát veszélyezteti. A Babits Mihály utcában állandó lakosként él egy családi házban egy német ember. Tavaly az utcában az árokban feküdt, azt hittem egészségi baja támadt. Gyorsan kiderült, hogy tökrészegen fetreng. Korpulens testét két embernek kellett kiemelni. Ennyire olcsó a a pia egy német munkanélküli segélyből élő egyénnek?" (Ko, 2013)


"Egy barátommal sétáltunk idén, az előszezonban (2013. május) a Liszt Ferenc úton. Egy autó lassított a közelünkben. Az autóban két kigyúrt, tetkós cigány strici ült, két cigány lánnyal. Világosan ki lehetett következtetni, hogy a lányokat akarják nekünk felkínálni, akkor még bátortalanul. Alig valamivel később ugyanez a társulat már kint a strand sétányán kezdeményezően lépett fel. Az egyik lány magát erőteljesen illegetve-billegetve kereste önzetlenül a barátságunkat. Kellő távolságból a stricik figyeltek. bennünk nem találták meg az ügyfelet. Furcsa volt ez a jelenség. Ilyet még nem tapasztaltunk Balatonszéplak-felsőn. Hiába a kulturális programok kínálatának egyszer végre errefelé is illik bővülni." (S. K., 2013)

Az úti kritikus a közbiztonság alfejezethez sorolta az alábbi, Hitchcock Madarak című filmjébe illő horrortörténetet. 2013 júniusában barátunk az idei nyaralás gyönyörűségének víziójával érkezett meg nyaralójába. Szörnyű látvány fogadta. A nyaraló teraszának asztalát, székeit becslése szerint közel egy kilogrammra becsülhető madárürülék rondította.

Barátunk a helyi ornitológiai viszonyokat jól ismerő emberhez fordult, aki tájékoztatta arról, hogy a jelentős ürülék koncentráció nagy valószínűséggel egy népes varjúsereg szőnyegbombázásának maradványa. A szakértő tájékoztatása szerint a varjak csapatban nem csupán rendeltetésszerűen repdesnek, hanem az ürüléküktől is egy időben, szinte vezényszóra szabadulnak meg. A szőnyegbombázás célpontja mindig más, így barátunk joggal reménykedhet abban, hogy a varjak csoportos teherkönnyítése a nyaralóját újra már nem fogja sújtani. Pedig, már esküdözött magának, hogy amennyiben a varjak bűnismétlést követnek el, ráadásul állandósuló jelleggel, akkor inkább eladja a nyaralóját.

Szívesen venné a honlap, ha olvasói beszámolnának esetleges hasonló légitámadásokról, mert így az úti kritikus felelős megállapítást tehetne arról, hogy a varjaknak van-e Balatonszéplak-felső vonatkozásában kollektív széklettámadási koncepciója.

Magyar érdekképviselet

Balatonszéplak-felsőn nincs a Magyar Köztársaságnak nagykövetsége, sőt rendőrőrs és önkormányzati hatóság sincs. A hatósági jelenlét néha észlelhető a parti sétányon:

  • Rendőrautó roncsolja a burkolatot
  • Néha lovas rendőrök parádéztak a paripák székletével megajándékozva a korzózó nyaralókat

Sportolási lehetőségek

Szörfölés, wind-surf

"Balatonszéplak felső - Csücsök beach

Csak egy órára Budapesttől, Siófok mellett található, egy a szörfösök és kiteosok által is kedvelt partszakasz. A szabad strandnak köszönhetően, bármikor is indulj útnak, lesz helyed a parton, és sekély vízben, élvezheted az általad szeretett sportot. A sekély vízzel és a fürdőzőkkel azonban vigyázz, mert a szeszélyes déli partvonalnak köszönhetően előfordulhat, hogy a szkeg a homokot fogja szántani! A keleti medencében általában az északnyugati szél működik jól, és a part felé visz ha valami gondba kerülnél! Ha viharosabbra fordul az idő, akkor itt hullámzásra is kell számítani, csak amúgy balatoni módra!

Tavaszi és őszi időben a köveken kell átvergődni a vízbejutáshoz, nyáron a strandlépcsők ezt kicsit komfortosabbá teszik! (Ezen a ponton 46.898877,18.003646 találhatsz homokzsákokat, ahol nincsenek kövek, így egyszerűbb bejutni!) A Széplak-felső részen nincs nádas csak egy mólókkal körbezárt vitorláskikötő, Széplak-alsó felé egy keskeny sávban találhatsz nádast! Ami nagyobb figyelmet igényel, az a napozó stégek amik a vízben több helyen is fel fel bukkannak. A parthoz közel tudsz parkolni is, vagy a csücsök melletti területen, amit a kiteosok is előszeretettel elfoglalnak ernyőkkel színesítve a területet, vagy a közeli utcákban! Koordináták: 46.89852,18.003292

A jó adottságok miatt, évek óta használják a partszakaszt kite és szörf oktatásra is, sőt a Balaton királyai szörfverseny is többször itt került megrendezésre. Olcsó szállást könnyen találhatsz a környéken, akár magánháznál, akár a retro-szoc hotelekben! Büfé nincs a közelben (a pataknál), hotelek előtt már találsz, így ennivalót jobb ha hozol magaddal! A legközelebbi büfé az Ezüstpart hotel felé található ( kb 300-400m). (szörftábor.hu - bázisával szemben) A családdal vagy egyedül, de megtalálod itt a számításod! És nem utolsó sorban, ha marad erőd, akkor vár a siófoki éjszaka!" Ákos (www.windsurfing.hu)

Horgászás

"A széplaki strandon ki van írva, hogy (a fürdőzőkre való tekintettel) tilos horgászni napközben hattól este kilencig. Van egy öböl rész a strand egyik végén, ahol ez a tilalom nem érvényes, mert ott nincs tiltó tábla. Viszont ott is fürdőznek, és zavarják a horgászókat. A fürdőzök igazán lehetnének tekintettel a pecázókra, nekik odébb lenne bőven helyük lubickolni. A fürdőzök kifejezetten genyó módon mászkálnak a vízben, hatékonyan bosszantva az összes horgászót. Beleakadnak a damilba, és ilyenkor még nekik áll feljebb." (Sanya, egy pecás, 2014. augusztus)

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Jánni Tibor, 2017. 04. 23. 20:05
A Hotel Ezüstpart udvarán található büféről nagyon szép kép került fel az öldalra, kár, hogy meg sem említik, hogy itt is lehet enni, inni!


P. Laci, 2016. 07. 20. 19:29
Ervin! Az utca legjobb kocsmája nem KEKE, az a tulaj beceneve volt. Egyébként Oázis söröző. Nem véletlenül zárt be: Kekét holtan találták háza kocsibejárójánál. Jópárszor voltam vendégük, reggelente ott indítottam a napomat egy jó kávéval, lévén, hogy a szomszéd étteremben ( Margaréta) voltam pincér 5 szezonon keresztül. Margaréta vendéglő... Csak ajánlani tudom mindenkinek. Szerettem ott melózni. Anno (2005-2009) között nem pont olyan volt a berendezés, mint a fentebbi jellemzésben. Akkoriban hófehér asztalterítők voltak bordó, illetve pezsgőszínű napronokkal. Árban elfogadhatóak, a kiszolgálásra mindig ügyeltek a tulajék, szerintem az nem változott. Vendégként 2014-ben voltam ott utoljára, akkor még szakmai szemmel is jó volt. Ismételvén önmagamat: csak ajánlani tudom.


B Zoltán, 2016. 07. 12. 14:48
Az El Capo nevezetű helyet melegen ajánlom mindenkinek messze ELKERÜLNI!!Akinek van szeme látja kik üzemeltetik ezt a borzadályt,többet nem is kellene elmondanom róla,magáért beszél.kapásból lehúznak,a kaja (lángos,hotdog) 25 perc után is csak többszöri kérésre készült el...ami ehetetlen volt..otthagytuk..sajnos nem fotóztam le...az is magáért beszélt volna.úgyhogy nagyivben kerülendő...én szóltam!!(Zoli)


Zalánfi Ervin, 2014. 07. 02. 15:19
Méltatlanul kimaradt ebből a klassz blogból a Hintaló mellett található "Utca legolcsóbb kocsmája" a KEKE. Sajnos bezárt, de mivel jó haver a tulaj, mindenképpen megérdemli a megemlékezést... A másik kimaradt hely az állomáson lévő "UTAS". Természetesen a tulaj itt is jó barát, de nem csak emiatt érdemel meg néhány szót. A "fíling" kiváló. Nyáron meccs nézés és itt van az egyik legjobb véres hurka (persze a májas és a kolbi is jó). Ferike a tulaj kitűnő vendéglátós...


syphax, 2014. 01. 05. 12:48
A Petrus vendéglő mindent vitt az idei szezonban !Max.grtatu Lacinak érte, mert megérdemli! Nagyon nagyot teljesítettek, minőség-gyorsaság-tisztaság-megbízhatóság és korrekt ár területén! 2014-ben újra csakis Petrus! Pécsiek


Botond, 2013. 12. 10. 08:49
4 éve szinte minden nyári hétvégénket Széplakon töltjük, de már évtizedek óta előfordulunk, viszont ezt a halsütőt nem ismerjük. A siófoki toplistás halsütőben nagyot csalódtunk. Lemaradt a listáról az El Capo, ami a 2013-as favoritja volt nálunk. A Kovács vendéglő évek óta változatlan és nem túl fantáziadús étlapja és a napi menü hiánya távol tart minket. Idén kikerült az Eladó tábla a kerítésre.


Barbi, 2013. 08. 23. 06:57
Az én kedvencem a Petrus étterem, nem csak a gyorsaság, de az ételek minősége és mennyisége is kifogásolhatatlan. Személyes kedvencem a halászlé, nagyon sok helyen kóstoltam már, de ehhez foghatót még sehol sem ettem, mindenkinek csak ajánlani tudom aki Balatonszéplak-felsőn jár!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon



Nyaralás belföldön - Akciós utazások!!! Nyaralás belföldön - Akciós utazások!!!
VISTA ajánlatok
Balaton, Wellness, Termálfürdő, Aquapark, Vakáció, Pihenés





SZÁLLÁSFOGLALÁS