ÚTIKRITIKA.HU / Jordánia


Jordánia

Egészség | Mit vigyünk? | Pénzváltás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

Egészség

A nagyobb városokban biztosított a modern orvosi ellátás, bel- és külföldi gyógyszerek a gyógyszertárakban beszerezhetők. Az orvosi és kórházi kezelés költségeit általában azonnal és készpénzben kell kifizetni. Elsősorban a fővárosban és környékén - több Magyarországon végzett orvos praktizál, akiket az ammani nagykövetség, szükség esetén ajánlani tud. A két ország között 1981 óta - elsősorban a sürgősségi ellátást szabályozandó - egészségügyi megállapodás van hatályban. Az azonnali készpénzes fizetés kivédésére javasolt az utasbiztosítás megkötése.

A csapvíz fogyasztását egyáltalán nem tanácsoljuk, sőt fogmosáshoz is jobb palackos vizet használni. Csak Aqabában mondják ihatónak a csapvizet (erősen klóros). Jordániában a csapvízzel egyszerűen az a gond, hogy nem klórozzák és így a baktériumok, vírusok nem semmisülnek meg, sőt a melegben virgoncan érezhetik magukat. A helyiek szervezete biológiailag és már szinte genetikusan jól hozzászokott az ilyen vízhez, viszont a turistának a csapvizük hasmenést, sőt hányást is okozhat. A szállodákban sem klórozzák a vizet, tehát az ottani fürdőszobákban sem jó nekünk a víz. A jobb szállodákban van valamilyen víztisztító rendszer tehát nyugodtan lehet hajat mosni, fürödni, arcot lemosni.

 • Jordániai utazáshoz nem szükséges, nem kötelező semmilyen védőoltás! (Hepatitis A és B oltások javasoltak.)
 • Jordániában sok boltban (főleg drogériákban) kapható vízmentes kézmosó. Ilyet érdemes vásárolni.
 • Az italokba tanácsosabb nem kérni jégkockát. Biztonságosabbak a palackos italok.
 • Ami az utcai evéseket illeti, nyugodtan lehet enni, ha az ember előtt sütik meg a kebabot vagy rakják össze a szendvicset.

Nehéz ajánlani a hasmenések, fertőzések megelőzésére való úgynevezett pre-probiotikumokat. Azok, akik nagyon aggódóak, konzultáljanak gyógyszerésszel, vagy a háziorvosukkal utazás előtt. De hangsúlyozzuk Jordánia nem az a turista desztináció, amelynek meglátogatása előtt higiéniai, egészségügyi vonatkozásban túlságosan sokat kell aggódni. Aki szeszes italtól reméli a prevenciót vagy az utólagos fertőtlenítés, az ne legyen teljesen biztos ennek a "csodafegyvernek" a hatékonyságában. Otthonról amúgy sem érdemes piát vinni Jordániába, mert kapható az a turistás helyeken bő választékban. Jordániában a turistákkal jóval ritkábban fordul elő hasmenés, gyomorrontás, mint Egyiptomban ("a fáraó átka"). Sokkal gyakoribb, hogy a magyar turista a svédasztalos étkezéseknél túlzabálja magát, össze-vissza keverve eszik egy étkezésnél számára szokatlan kajákat, és ez megfekszi a gyomrát. Az étkezéseknél legyünk körültekintőek, némileg óvatosak, főleg a nyers gyümölcsök és zöldségek esetében. A nem hámozható gyümölcsöket alaposan mossuk meg, viszont a fertőtlenítés túlzás. A nem importált zöldségeket, gyümölcsöket a sivatagban termesztik és olyan vízzel locsolják, amiben lehetnek kórokozók és hasonlók. Több napig tartó gyomorrontása ritkán van a turistának, inkább egy alkalmas hasmars. Folytonos aggodalomra azonban nincsen semmi ok, az átlagos turista szállodákban és turistás éttermekben étkezik, és ezeken a helyeken bármilyen étel kockázatoktól mentesen fogyasztható. Az utcai árusoknál kínált húsok esetén csakis a jól átsültek ajánlottak.

A részletes tanácsadásunk mögött nem az van, hogy gyakoriak az egészségi problémák, valójában nagyon kevés turistának akad problémája, de inkább az értelmes óvatosság miatt. Tanácsos felkészülni gyógyszerekkel gyomorrontáshoz és napszúráshoz.

Jordániában a közegészség és az orvosi ellátás állapota a turista szemszögéből teljességgel megnyugtató. Nem kétséges, hogy Jordániában sok más arab országhoz képest jobbak a higiéniai állapotok. Azért Jordániában is találni bőven kivetnivalót tisztaság ügyben. Lévén sivatagi ország, arról nem tehetnek, hogy sok a por és a homok. A helyi népek ide-oda szórják a szemetet. A sok kutya, macska, teve kecske, birka is megtermeli a maga természetes hulladékát. A legnagyobb tisztaság talán Aqabában van.

Mit vigyünk?

 • Május és szeptember közötti jordániai utazások esetén különösen fontos a bepakolásnál készülni a kemény hőségre.
 • Vékony, jól szellőző, természetes anyagú ruhákra van szükség, és fejfedőkre. Az esti hűvösebb órákra számítva jobb berakni a bőröndbe valami pulóvert vagy dzsekit is.
 • Napvédő krémet tanácsos vinni.
 • Az aqabai hotelekben lehet a nőnek bikiniben is napozni, fürödni, de máshol nem illő, ezért érdemes vinni egy "konzervatívabb" fürdőruhát is.

Pénzváltás

 • Jordániában a hivatalos fizetőeszköz a dinár (JOR). Felesleges keresni itthoni pénzváltási lehetőséget a dinárra. Érdemes eurót vinni, inkább, mint amerikai dollárt.
 • 2017 júniusi állapot szerint 1 euró: 0.79 jordániai dinár (1 jordániai dinár értéke kb. 389 HUF)
 • A jelentősebb bankkártyákat (Visa, American Express) elfogadják a szállodákban és a komolyabb üzletekben. Bankautomaták vannak Ammanban, Petrában és Aqabában.
 • A bankok általában vasárnaptól csütörtökig vannak nyitva, pénzváltók még szombaton is.

Közlekedés

Jordániában a közlekedés alapvetően biztonságos. A tömegközlekedést a turisták ritkán tudják praktikusan igénybe venni. A turisták jellemzően vagy szervezett formában buszokkal közlekednek, vagy taxival. Az autót bérlő turistának tudnia kell, hogy Jordániában a közutakon gyakoriak a balesetek. Elsősorban az éjszakai autózásoknál kell nagyon körültekintően vezetni, mert a balesetek jelentős hányada a rosszul megvilágított járművekkel kapcsolatos.

Izraelből Jordániába közlekedés:

,, A térképre ránézve egyből látszik, hogy Eilat és Aqaba igen közeli szomszédok, a szárazföldi határátkelés sem lehetetlen. A transzfert egészen Aqabáig foglaltuk. Előbb elvitt a határig, ahol a sofőr az átkelő felé intett és jelezte, hogy menjünk át, majd a túloldalon vár bennünket valaki. Hát ööö, jó… nem voltunk derülátóak, mert az eilati repülőtéren is kb. 1 órát kellett várni, és kisebb busz jött, mint ahányan voltunk. Végül 3-an taxival mentünk el a határig 15 USD-ért.

A határátkelőn izraeli és jordán járművek sem kelhetnek át, de gyalog a megfelelő vízum birtokában át lehet jutni. Jordániában 2016. januártól megszűnt a határon felvehető vízum lehetősége. Így aztán előre kellett intézkedni. Az egyszeri belépésre jogosító vízum a budapesti nagykövetségen 21.900,- Ft, de ha legalább 3 éjszakát töltünk Jordániában akkor sokkal jobb ajánlat a Jordan Pass. A JordanPass 70-80 dínárért tartalmazza a belépőjegyet 40 látványossághoz és legalább 3 éjszakás tartózkodás esetén a vízumot is kiváltja. Így az előre megváltott JordanPass-szal indultunk neki a határátkelésnek. A JP-t az interneten percek alatt meg lehet venni, PDF-ben elküldik emailen, ami vagy kinyomtatunk, vagy a QR kódot letöltjük a telefonunkra. (Utóbbit is könnyen le tudták olvasni Petrában).
Az izraeli kilépési illeték megfizetése után (kb. 33-35 USD/fő) gyorsan meg is kaptuk a kilépő pecséteket az útlevélbe, jöhetett a beléptetési procedúra a jordán oldalon.

A határátkelő izraeli oldala teljesen 21. századi, tiszta, csilli-villi: automata szkenner, modern épületek. Bár az mókás, hogy ki akartuk kerülni a duty free-t, mondván a mindenki más mellette ment el, de az egyik őr visszafordított minket és jelezte, hogy át kell mennünk rajta. Így már továbbengedtek. A kilépő papírokat és az útleveleket kb. 5x ellenőrizték, de egyszer sem kötözködtek, csak megnézték, hogy minden megvan-e (kilépési illetékfizetés, kilépési papír, útlevél). (2018)" forrás

Étkezés

Jordániában jókat lehet enni, főleg a menőbb szállodákban és éttermekben persze. A turisták jellemzően alaposan bereggeliznek, délben csak keveset esznek és nagyokat vacsoráznak. Délben elég valami rágcsálnivaló, akár bolti felhozatalból. Napközbeni étkezés náluk kevésbé jellemző, mivel BŐSÉGESEN reggeliznek és vacsoráznak. Azt javaslom, hogy ne 7-kor reggelizzenek - ha nincs program. Ha 9 után reggelizik, 10 lesz, mire végeznek; akkor simán ki lehet bírni 3-5 órán át, főleg melegben. Vacsora meg van 6 után, amiből megint lehet bőségesen enni. Sertéshús csak kevés boltban lehet vásárolni, az éttermek választékában nem szerepel. Az alkoholfogyasztás egyáltalán nem tilos a turistának, és szállodákban, éttermekben nem nehéz hozzájutni alkoholos italokhoz, sörhöz. Valójában Jordániában gyártanak bort, sört, sőt égetett szeszeket is.

"Alkoholfogyasztás: A Muszlimok vallása tiltja az alkohol fogyasztását. Ezért a nyaralás alatt ne keressünk sörözőket, bárokat, discokat. Alkohol természetesen kapható – szintén kedvező áron – az italboltokban. Alkohol az utcán sem fogyasztható!

Vízipipa: A vízipipázás utcán ülve és friss gyümölcslevet kortyolgatva, nagyon kellemes időtöltés. Jó alkalom arra is, hogy a helyi emberekkel ismerkedjünk, és érdekes dolgokat tudhassunk meg a Jordán emberek életéről. Kevés turista tér haza egy szép vízipipa nélkül. Végtelen a választék és roppant kedvező áron juthatunk hozzá. Megjegyzés: nézzük meg a pipát vásárlás előtt, mert természetesen ebből is létezik hamisítvány." forrás

Vásárlás

A szupermarketekben eszébe se jusson a turistának alkudozni. Fixek az árak. A piacokon és az ajándékboltokban lehet alkudozni.

"Költségeink pontosan kétharmada, egyenlő arányban, kajára és szállásra ment el. Míg az utóbbival csak dormitorykban aludva lehetett volna spórolni, addig a zabálást visszafogottabban is lehetséges űzni. Végigettük Ammán jó közel-keleti éttermeit (és az ország állítólag legjobb haléttermét). Tegyük hozzá, hogy Ammán nem olcsó, ennyi pénzért nemhogy Budapesten, de még Berlinben, sőt esetenként Barcelonában is lehet nagyon jót enni. Pénzünk egynegyede belépőkre ment el. Ez szerintem bámulatosan magas érték, még akkor is, ha eléggé telesűrítettük programokkal a 11 napunkat. A fejenként 70 dolláros petrai belépőről már írtam, de Wadi Mujib és a Holt-tenger is 20-20 dollár, a jerash-i romok megtekintése pedig 12 dollár.

Jordánia pici, a benzin viszonylag olcsó, a buszhálózat rendben van, ennek megfelelően pénzünk kevesebb, mint hatodát költöttük közlekedésre, amennyiben a 130 dolláros Akaba – Nuweiba kompot nem számítjuk. Adminisztrációs költségek a fejenkénti 28 dolláros vízumon és a világ legpofátlanabb adóján, a 14 dolláros kilépési illetéken kívül nem voltak. Összevetve, ha az ember dormitorykban alszik, beéri falafellel és csirkés szendvicsekkel, és nem szeretne majdnem mindent megnézni, akkor a mi fejenkénti 50 dollárunknak a feléből ki lehet jönni. De semmittevésre – ami a világ egyik legnagyszerűbb tevékenysége – vannak Jordániánál alkalmasabb úti célok is." (forrás: nilusirto.cink.hu - Üvegzseb Jordánia, 2013)

Közbiztonság

Jordániában kifejezetten jó a közbiztonság, nagyon ritkán válnak turisták bűncselekmények áldozatává. A jordán hatóságok kiemelt figyelmet fordítanak a hotelek és a turistás helyek biztonságának fenntartására. A turisták által sűrűn látogatott nevezetességeknél, a szűk utcákban kell leginkább elővigyázatosnak lenni, mert nagyon elvétve azért előfordul, hogy a turistát kizsebelik, lekapják a táskáját. Rablás, kifejezetten erőszakos bűncselekmény nincs. A fővárosban, Ammanban az óváros bizonyos területein, így a Hashimiyah tér és a Római színház környékén tanácsos a turistának egy kicsit jobban odafigyelnie az értékeire. Némileg veszélyesek még a szegénynegyedek, de itt a turistának semmi keresnivalója nincs. Férfi kíséret nélkül utazó turista lányoknak, nőknek tanácsos némi elővigyázatossággal beülni a taxiba.

Egyedül az iraki és szíriai határterületeket érdemes elkerülni, de a két határszakaszt a jordán hadsereg amúgy is zárt katonai övezetté nyilvánította.

Magyar külképviselet

Nagykövetségünk Amman-ban:

 • Cím: 24, Hani Al-Akasheh Street, Abdoun, Amman
 • Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Czibere Csaba
 • Előhívó: (00)-(962)-(6)
 • Telefon: 592-5614
 • Fax: (00 962) (6) 593-0836
 • Ügyelet: 00 962 778 425 551
 • E-mail: mission.amm@mfa.gov.hu

Konzulátusunk elérhetőségei Ammanban:

 • Cím: 24, Hani Al-Akasheh st. Abdoun, Amman 11181 P.O.B. 3441
 • Előhívó: (00)-(962)-(6)
 • Telefon: 593-4056
 • Ügyelet: 962 778 425 551
 • Fax: 593-0836
 • Konzul: Egri Magdolna
 • E-mail: consulate.amm@mfa.gov.hu
 • Honlap: amman.mfa.gov.hu
 • Ügyfélfogadás: Hétfő és szerda: 9.00-12.00
 • Konzuli kerület: Jordánia

Van egy tiszteletbeli konzulunk, Tareq Ibrahim Nassar Naffa személyében Aqabában is:

Egyéb hasznos információk

Ünnepnapok:

 • május 25-én a függetlenség napja
 • január 1.
 • január 30.
 • február 10.
 • április 21.
 • május 1.
 • szeptember 1.
 • december 1.
 • december 25.
 • Eid Al Fitr (Ramadán után)
 • Eid al-Adha, minden évben változó

Jordániában a munkahét vasárnap kezdődik és csütörtökig tart. A heti pihenőnapok: péntek és szombat.

Jordániában működőképesek a magyar mobiltelefon-szolgáltatók kártyái, amennyiben az előfizetőknek van erre kiterjedő szerződéses viszonya.

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon