ÚTIKRITIKA.HU / Jordánia


Jordánia

Általános tanácsok | Petra | Amman | Holt-tenger | Aqaba és Vörös-tengeri nyaralás | Wadi Rum | Kanyon túrák | Fotóegyveleg

Általános tanácsok

  • Amman és Aqaba közötti utazást meg lehet és érdemes is megszakítani a labirintusos Karak várának meglátogatásával.
  • A kanyontúrák terén Jordánia szuper hely. Nem kell félni az ilyen túráktól, mert ki lehet ügyesen választani a bevállalható nehézségi fokot. Vannak keményebbek és nagyon light-osak is. Nagyon jónak mondják a Wadi Mujib kanyontúrát.
  • Több utazó lelkesen számolt be az Azraqi és a Shawrami nemzeti parkokról. Az Azraqi vizes élőhely, a Shawrami a védettséget élvező onyx antilopokok miatt érdekes.

"Utólag azt szervezném másképp, hogy a Holt-tengernél egy pár órás kis megálló vagy fél napos kitérő elegendő lett volna szerintem, és aztán előbb mennék tovább Wadi Musa felé, hogy ott egy picit több időm legyen." forrás

Amman

A főváros felfedezését nem szabad kihagyni, szép a város fekvése, kellemesebb, mint a legtöbb arab főváros. Érdemes megnézni a király autómúzeumát, a Citadellát, és a mecseteket (a palesztin városrészben van egy nagyon mutatós).

Holt-tenger

Fél napot el lehet itt tölteni, ha nem helyben van a szállás. A Holt-tengerben való fürdés azonban programként egy óra után már unalmas. A pihenéshez, strandoláshoz már fizetős strandra van szükség. Ilyen strand az Amman Beach, ahol 20 helyi pénz (gyerekeknek 10) a belépő (van öltöző, WC, zuhany). Van mellette egy másik hely, ahová a belépődíj drágább, viszont van medence és étterem. Az étteremben állítólag egy magyar pincér is dolgozik. Van egy szabadstrand is, amit főleg a jordániaiak szoktak használni, meg a nagyon takarékos külföldi turisták. Érdemes a Holt-tengeri kirándulást kombinálni a Nebo-hegy és a Madaba-i templomok meglátogatásával.

Az erősen sós vízen simán lehet így lebegni és közben olvasgatni...

Aqaba és a Vörös-tengeri nyaralás

Aqabában vásárolgatáskor tanácsos bemenni a mellékutcai boltokba, mert ott az árak alacsonyabbak. Lehet venni némi alkoholt tartalmazó sört is, igaz keresgélni kell azt a helyet, ahol ilyet árulnak. Segítőkészek a helyiek, nyugodtan lehet kérdezni, hogy hol mi kapható. Érdemes egy este néhány órát eltölteni a helyi bazárban. Ne lepődjünk meg, hogy néhány árus felismeri a magyar nyelvet és elkezd mondani ezt-azt magyarul. Viccesek.

"Aqaba fura egy hely, arab városokhoz nem méltóan, meglepően nyugis. Csodálkoztunk, hogy mennyi kész lakóépület áll nagyjából üresen. Aqaba adómentes övezet, olcsón lehet vásárolni tartós fogyasztási cikkeket a tax-free boltokban. Aqaba fürdés szempontjából jó, de sok látnivaló nincs. Maximum 4 napot érdemes ott eltölteni, utána unalmassá válik." (Gegiék, 2013)

Vannak magyar utazók, akik az izraeli Eilatból látogatnak át Aqabába. Eilat és Aqaba között a távolság jelentéktelen.

"A városban sétálgatva többször tapasztaltuk, hogy néhány bazáros és fűszerárus pár szót beszél magyarul. Egy időben nagyon sok magyar járt ide, így ez nem is annyira meglepő, aztán egy eldugott mellékutcában az egyik árus miután meghallotta, hogy magyarok vagyunk, szinte hibátlan magyarsággal szinte teljesen magyar mondatokkal kezdett hozzánk beszélni. 1-2 szót, amit nem tudott magyarul, azt az angol megfelelőjével helyettesítette de így teljesen folyamatosan tudott beszélni. A legszürreálisabb rész mégis azt volt, amikor az egyhúros hangszerén elénekelte nekünk az "Az a szép"-et…(2016)" forrás

Wadi Rum

"A Wadi Rum-ban, kint a sivatagban érdemes egy éjszakát eltölteni, mert így lehet megcsodálni a csillagos eget. A szabad égen elképesztő mennyiségű a csillag, nagy élmény. Éjszaka lehet nyugodtan mászkálni a sivatagban elemlámpával. Eltévedni nem lehet és nincsenek egyáltalán veszélyes állatok. Napközben a dzsiptúrák is roppan élvezetesek." (R. L., 2012) forrás

Kanyon túrák

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon