ÚTIKRITIKA.HU / Petra


Petra

Petra dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Hasznos információk | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Petra bejárat

A Petra dióhéjban

 • A jordániai Petra romváros az UNESCO kulturális világörökségének a része (1985 óta). Az ókorban a nabateusok királyságának itt volt a fővárosa.
 • Petra meglátogatásához minimum 4 óra kell, de akár egész napot is el lehet ott időzni. A Petra-i belépő fejenként 50JD, 15 év alatt pedig ingyenes. Két vagy több napot csak azoknak érdemes ott tölteni, akik természetkedvelőként a környéket is be akarják járni, pl. szamárháton.
 • Petra meglátogatásának kiinduló pontja a Wadi Musa. Itt vannak éttermek, cukrászdák és néhány szálloda (még olyan is ahol árusítanak piát).
 • Érdemes a látogatás végére időzíteni a Látogató Központban lévő múzeumot.
 • Nyáron kegyetlen a hőség. Kora délután lehet akár 50 fok is!

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Egész Petra felejthetetlen élmény: gigantikus, lenyűgöző
 2. Eltávolodni a turistatömegtől, élvezni a nyugalmat, a hely hitelesebb hangulatát
 3. A vörös elképesztő színárnyalatai
 4. Jó a turista infrastruktúra (pl. étkezőhelyek, vécék)
 5. Jobb gyalogolni, mint ló- vagy szamárhátra ülni, kivéve a magaslatokra való feljutásoknál
 6. Kedvesek a beduinok

Nem tetszett

 1. Nem éreztem kellemesnek a tevegelést, a ringató mozgása valahogy szédített
 2. A kolduló gyerekeket felnőtt gazemberek zsákmányolják ki
 3. A romvároshoz közel eső éttermek drágák és ehhez képest a minőség nem jó (pl. a Cave nevű étterem)

Vélemények

"A sziklába zárt város – Petra: számítottam rá, hogy ez lesz, de ilyen közel állni a sivatag hajójához – ehhez a hatalmas állathoz – kizökkentett amúgy sem sziklaszilárd nyugalmamból, hiszen karnyújtásnyira voltunk Petra lenyűgöző városától. Hallottuk, hogy nem elég rá pár óra; nem is úgy terveztük. Kényelmesen elhelyezkedtünk a nyeregben, és abban a pillanatban úgy éreztük, mintha az Ezeregy éjszaka meséinek díszletei közé csöppentünk volna, pedig még el sem indultunk a híres Siq magas falú, szűk szurdokának árnyékában. A tevék puha, lassú léptekkel indultak meg a kanyon bejárata felé, ahol várnunk kellett egy kis ideig, mert a turistacsoportokat csak korlátozott számban engedik be. De jó is volt ez, így legalább csak a porba fulladtunk bele, nem a tömegbe. Persze Petra csodás városát más közlekedési eszközökkel is meg lehet közelíteni, például kis szekéren vagy szamáron, de a tevénél autentikusabbat nem találni, hiszen anno ily módon utaztak a napkeleti bölcsek és a sivatagi karavánok népei is.

Elméletben már ismertük a sírokat, szentélyeket, a sziklába vájt lakóházakat, de a valóság sokkal lenyűgözőbb volt, mint remélni mertük volna. Már maga az 1,2 kilométer hosszú, fölénk magasodó Siq is ráhangolt a csodákra, de amint feltűnt a Kincsesház, amint a napfényben fürdik – azt sem tudtuk hová legyünk a gyönyörűségtől. A sziklából kifaragott, hellenisztikus stílusú sírhomlokzatok, a színház vagy a városközpont egykori épületei, palotái annak a változásnak a bizonyítékai, amelyet a korabeli hódítók, ha erővel nem is, de kulturálisan sikerrel értek el. A rózsaszín, a vörös, a sárga százféle árnyalata, valamint itt-ott egy zöldes tónus játszott a homokkő falak felületén, amelyeken kacskaringók és hullámok, valamint a kőzetrétegek mintái bűvöltek el minket. Ha festményen láttam volna ezt a szín- és formaorgiát, azt mondanám, giccses, de a természet nem szokott ízléstelen dolgokat alkotni." (Fillinger G. Dóra, 2014)

Megközelítés

 • Amman és Petra között a távolság kb. 180 kilométer. Autóval 2,5-3 óra lehet ezt a távot megtenni.
 • A Holt-tengertől Petráig az út kb. két és fél óra.
 • Aqabából Petra 127 kilométer távolságban van. Autóval: kb. 1 óra 50 perc.
 • Ammanból vagy Aqabából idetaxizni nagyon drága (kb. 200 euró). Érdemes autót bérelni vagy befizetni  buszos túrára.
 • Ha az izraeli Eilatból akarunk idelátogatni, akkor kell vízum (2016. január elseje óta), és fizetni kell mind Izrael, mind Jordánia elhagyásakor.

Szállás

Ajánlott szállodák:

 • 2 csillagos: Petra Bed&Breakfast
 • 3 csillagos: Candle Hotel Wadi Musa, Petra Forum Guesthouse
 • 4 csillagos: Amra Palace, Petra Moon
 • 5 csillagos: Grand View Resort, Petra Marriott

Hasznos információk

 1. Jó túracipő legyen rajtunk, ne strandpapucs vagy szandál.

Látnivalók

Kincstár

Petra kincstár

Királysírok

Petra - királysírok

Dzsin sziklák

Dzsin sziklák

Kolostor

Petra - Kolostor

A Homlokzatok utcája

Színház

Obeliszkek

Olvasmányos linkek

"A kanyon bejáratánál örömmel tapasztaltuk, hogy Petrába turistacsoportokat csak korlátozott számban engedik be, és ezért egy turistacsoport szomorúan várakozott a kanyon bejáratánál [míg mi, "egyéni turisták", ellibbentünk előttük]. A kanyonban rájöttünk, hogy Petra, Wadi Rum és Timna park (Izrael) sziklái ugyanabból a fajta kőzetből vannak, legalábbis a felületükre hasonló formák erodálódtak, bár Petra és a Timna park sziklái kissé vörösesebbek. Végigjártuk Petrát egész a Monastery-ig, sőt még azon is túl egy hegytetőig (igaz, hogy csak Tamás és Matusz) ahonnan gyönyörű volt a kilátás. Még a Negev sivatagot is lehetett látni, amire az útmutató táblák fel is hívták a kedves turisták figyelmét (persze az "Israel" szó mind a két táblán össze volt karcolva)." forrás


"A szellemvárosba irányuló turizmusnak hatalmas lökést adott az 1989-ben készült Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag. Ha úgy dönt, hogy ön is elutazik Petrába, lelkiekben azért készüljön fel arra, hogy a sziklatemplom belsejében nincs semmi különös, csak nagy üres terek." forrás


"Petrában, a fő útvonalak mellett rengeteg helyi ajánlgatja a szamarait vagy a tevéjét a turistáknak. Árképzésük meglehetősen rugalmas. És amennyire jól jön a szolgáltatásuk azoknak, akik saját erőből nem bírnának eljutni a távolabbi, vagy akár a közelebbi látványosságokhoz sem, annyira nem indokolt, hogy csak kényelemből felüljünk egy szamár hátára.

A patáik ugyanis sokkal jobban koptatják a homokköveket, mint a mi túrabakancsunk. És ezzel helyrehozhatatlan kárt tudnak tenni ebben a csodás világörökségben. Nem utolsó sorban pedig állatkínzásnak számít, ha igénybe vesszük őket. Erre a bejáratnál több nyelvű tábla figyelmeztet, még ha bent látszólag ez senkit nem is zavar. (2016)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon