ÚTIKRITIKA.HU / Cartagena

Cartagena

Cartagena dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Történelmi óváros | Plaza de San Diego | Plaza Bolivar | Centro Cultural Ciudad Movil | Múzeumok | Egyéb látnivalók | Strandolás | Isla Mucura | San Felipe de Barajas kastély | Islas del Rosario | Volcán de Totumo | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Varga Gábor fotója

Cartagena dióhéjban

 • Cartagena de Indias Kolumbia északi részén, a Karib-ternegr partján fekvő város.
 • Rövidített nevén, Cartagena (ejtsd: Kártáhéna) lakossága 1 millió körüli.
 • A turista szempontjából a város lényege a 12 kilométer hosszú fallal körülvett óváros, ami az UNESCO kulturális világörökségének a része.
 • Minimum két teljes napot kell áldozni Cartagena felfedezésére.
 • Cartagenában kifejezetten jó a közbiztonság, főleg az óvárosban, ahol erős a rendőrségi ás katonai jelenlét. Nagyon vigyáznak arra, hogy turisták biztonságban érezzék magukat.

Varga Gábor fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A kolumbiai utazásunk kétségtelen csúcspontja, elsősorban persze a módszeresen felújított, tiszta, autóforgalomtól mentesített óváros miatt
 2. A finom karibi klíma
 3. 40 perces hajózás után megérkezni a Playa Blancára (hétköznap!)
 4. A Convento de la Popa nevű kolostor egy kis hegyen van és onnan a kilátás a városra
 5. Körbemenni a falon a naplemente idején, a Café del Mar közelében
 6. Az andalúziai stílusú villák, tarka házacskák, a festői kis utcák, virágos fabalkonok
 7. Bocagrande

Nem tetszett

 1. A városi partszakasz strandja nem vonzó, nem szép, igaz a Boca Grande standot legalább rendesen takarítják
 2. A Baru-szigeti túra motorcsónakos részének rázkódásai, az amúgy csodás ottani strandon a tömegnyomor
 3. Az óvárost az erődítményfalak miatt nem járják át a tenger felőli szellők és emiatt fülledt hőséget kellett elviselni
 4. Némileg idegesítőek a nyomulós utcai árusok (portékáik többnyire: szivarok, övek, üdítők, szuvenírek, kokain), még az éttermek teraszán étkezve sem lehet tőlük megszabadulni
 5. Az éttermeken kívül nincs igazán lendületes éjszakai élet
 6. Az óvárosban minden túlárazott (sör 1500 forint!)

Vélemények

"Cartagena egy csodálatos város, legalább 4-5 napot érdemes itt eltölteni. Sajnos nekünk csak 2 napunk volt a városban, de arra elég, hogy beleszeressek ebbe a kis ékszerdobozba. Nagyon sok, magas színvonalú szolgáltatást nyújtó butik hotel van a régi városfallal körülvett óvárosi részen (Hotel Bantú, Hotel Alfiz, Hotel Ananda). A belvárosi rész nem túl nagy, pár órás sétával könnyen bejárja az ember, de érdemes befizetni egy esti sétakocsikázásra. Nagyon sok szép templom van, szinte minden épület más színűre van festve. Érdekes az inkvizíció múzeuma. Esténként sok helyen salsa vagy cumbia szól, hétvégente hatalmas táncos mulatságokban találja magát az ember. A régi várfalon található a híres Café del Mar, ahonnan megcsodálhatjuk a tengert és a naplementét egy jó koktél vagy friss gyümölcslé kíséretében.

Az emblematikus óratoronnyal szemben található a Portal del Dulce, ahol a kis boltokban helyi édességeket, gyümölcsös-kókuszos finomságokat vehetünk. Mindenképpen érdemes megkóstolni a kisvendéglők halas-tengeri herkentyűs kínálatát, melyet általában kókuszos rizzsel, illetve sült banánnal (patacon) tálalnak. Félnapos program keretében fel lehet kirándulni a Szent Fülöp erődbe, mely a Cartagena-i öblöt védte a kalózok támadásától. Az erőd és a várfallal körülvett óváros 1984-óta az UNESCO világörökség része! Ha több időnk van és bejártuk a várost töviről hegyire, akkor 1 napra átmehet a közeli Barú szigetre, ahol igazán kék a tenger." (Szalay Szilvi, Vista),, Ha egy várost lehetne csak megnézni egész Dél-Amerikában, akkor Cartagena-t javasolnám. Számomra talán ez volt a legszebb és legszínesebb város, amelynek a hangulata jellemző Dél-Amerikára. Az óváros színessége, zenéje, ritmusa, a helyi emberek nyitottsága, az erkélyes, nagy belső udvaros színes házak mind azt sugározzák, hogy mennyire tele van élettel ez a Karib-tenger partján épült kikötőváros." forrás

Péter fotója

Szállás

Getsemani negyedben nagy az olcsó szállások választéka.

Közlekedés

 • Cartagena nemzetközi repülőtere a Rafael Nunez (CTG). Panamavárosból és Miamiból nemzetközi járatok is jönnek ide.
 • Cartagenát légi járatok kötik össze a fővárossal, valamint Medellinnel, Calival és San Andres-szel is.
 • A repülőtérről a központba jutás taxival kb. 8 ezer pesoba (alig ezer forintba kerül).

Taxik - Péter fotója

Étkezés

Ajánlott helyek:

 • Gato Negro (San Andres 30-39): friss gyümölcslevek, müzlik, kitűnő palacsinták!
 • El Bistro: reggelizéshez, friss pékárú (németes is)

Tanács: ha érzékeny a gyomrunk, akkor ne kíséretezzünk a sopa de mondongo (leves) megkóstolásával. A marhabelsőségek gyomorrontást okozhatnak, legalábbis az ilyesmihez nem szokott külföldinek.

Vásárlás

Kb. 300 forintnak megfelelő pesoért lehet venni egy szál kubai szivart.

Szórakozás

Este a leghangulatosabb hely nem is a falal körülvett óváros, hanem Getsemani, ahol van egy cuki kis tér (Plaza de la Trinidad), mozgalmassággal, főleg pénteken és szombaton este. A Bocagrande negyedet is ajánljuk esti szórakozásra. 

Közbiztonság

Az óvárosban nem kell tartani támadástól. Biztonságos este is. Viszont nem tanácsoljuk, hogy éjszaka az óváros övező fal tetején sétálgassunk romantikus élmény reményében. Tolvajok, rablók leselkedhetnek a turistákra, főleg az egyedül járkálókra. Cartagena tele van hajléktalanokkal, akiknek egy része szorgalmasan vadászik turistákra. A pénzváltásokat intézzük olyan helyeken, módon, hogy az utcán illetéktelenek ne nagyon vegyék észre a pénzfelvételt. Este, a Calle Media Luna környéke nem teljesen veszélytelen hely.

A Convento de la Popa-t semmiképpen se látogassuk meg gyalog. Biztonságosabb odataxizni. A turistát utcai árusok, mindenféle simlisek gyakran leszólítgatják. Jellemzően kérdezősködnek, hogy honnan jöttél, mit keresel, akarsz-e pénzt váltani. Gyakran elég tolakodóak. Ezeket a fickókat határozottan le kell rázni. Azokat is, akik idegenvezetőnek kínálják fel magukat. Ne hordjuk magunknál az útlevelünket, csak annak másolatát.

Egyéb hasznos információk

 1. Megbízható pénzváltó az óvárosban: Fredcambios (tulaj: Fredis Macias Romero), Cím: calle de las carrateras N 34 11
 2. Aki kellően normális, kulturált és nem haszonleső ember és helyi magyarral (csodálatos ember) szeretne kapcsolatba kerülni, az kérjen tőlünk kapcsolatfelvételi információt.

Történelmi óváros

Plaza de San Diego

Plaza Bolivar

Centro Cultural Ciudad Movil

Jön!

Múzeumok

Jön!

Egyéb látnivalók

Jön!

Strandolás

Playa Blanca

Isla Mucura

San Felipe de Barajas kastély

Islas del Rosario

Volcán de Totumo

Olvasmányos linkek

"Aki szerelmes Cartagenába: Sok más érdekes múzeumot is tartogatsz az idelátogatóknak, a Zenú indiánok több ezer éves örökségét bemutató Museo del Oro Zenú (Zenúk Aranymúzeuma) és a Museo de Arte Moderno (Modern Művészetek Múzeuma) mellett a kedvencem a Museo Naval (Haditengerészeti Múzeum) ami fantasztikus panorámát nyújt, hisz csak egy kicsiny tér és a várfalad, ami elválasztja a Karib-tenger hullámaitól. A kívülről szépen felújított épületedben belül megállt az idő. Hosszú-hosszú évtizedek, talán évszázadok óta nem nyúltak hozzá és egyfajta nemes rothadás szaga lengi át a teret miközben árad a történelmiség a falakból, itt elég egy kis szikra, hogy megelevenedjenek a képzeletünkben az elmúlt évszázadok tengeri csatái.

Városod költője Luis Carlos Lopez, aki egy elhasznált cipőhöz hasonlított: „elhasznált, de kényelmes”. A hatalmas szívedet szimbolizálandó egy óriási cipőpárt öntöttek bronzba, olyan nagyot, hogy egy ember is elfér ezekben a cipőkben. A vers márványtáblán megtalálható a cipők előtt. Gabriel Gracia Márquez nem csak a Szerelem a kolera idején művével kötődik hozzád, hanem a San Diego negyedben lévő legdrágább szállodád melletti villa boldog tulajdonosának is vallhatja magát. A keskeny félszigeten álló modern, Miami hangulatát árasztó Bocagrande égbenyúló felhőkarcolóinak a fénye éjszakánként a csillagos eget a tengerre vetíti. A történelmi városrészedben napokra elveszni, hangulatos kávézóidban megpihenni, a bástyáidról a végtelenbe merengni csak érlelte a köszönetet és a hálát szívemben, hogy létezel szerelmem!" forrás


"Egyedülálló hangulata van a helynek, macskakő és színes házak, lovas kocsik, panama-kalapban kártyázó és szivarvéget rágcsáló szenyorák és lartin szólamokat pengető utcazenészek, no meg rengeteg turista." (Zsófi, ex-vistás, 2015),, Este nyolcra érkeztünk Cartagenába, ahol még ekkor is mellbevágó volt a párás forróság. A félezer éves, várfalakkal körülvett belváros Getsemani részébe indultunk taxinkkal. Péntek este volt, igazi karibi partiba csöppentünk. A templom előtti téren salsáztak, a gyerekek ugrálóvárban játszottak, az idősek a lapostévét az utcára fordítva a járdáról nézték a műsort, mások a padkán ücsörögve söröztek. Minden házból más zene szólt, mindenki táncolt vagy beszélgetett.

A város a kolumbiaiak körében is felkapott turistahely. Kifejezetten biztonságos, éjjel is nyugodtan lehet itt sétálni, amit ki is használtunk. Csak légkondis szállásra szabad menni, mert éjjel se esik 30 fok alá a hőmérséklet a házak között. A jobb szállásokon az udvari medence is alapfelszerelés – sajnos nekünk nem ilyen jutott.

A városnézés szombaton, a rekkenő melegben igencsak fárasztó volt, de megérte. A tekintélyes méretű erődrendszert az angol és francia kalózok támadásai ellen építették a spanyolok. Ide futott be a legtöbb, rabszolgákat szállító hajó, a fekete kolumbiaiak jó része a mai napig itt él.

A belvárosban az egyik utcai árus, aki mellett szó nélkül elmentünk, ezt kiabálta utánunk: „Hová siettek? Ne rohanjatok el az élet elől!” Ez akár a helyi életfilozófia tömör összefoglalása is lehetne. Tanácsát megfogadva ráérősen ücsörögve megnéztük a karibi naplementét a várfalról. Egy kis pihenés után újraindult az össznépi utcai sokadalom.

Az Egyenlítőhöz közel, 30-35 fokos melegben, állandó napsütésben élnek itt az emberek. Nem csoda, hogy ilyen jó kedvük van,még ha anyagilag nem is állnak olyan nagyon jól. A minimálbér egyébként 60 ezer forint, ami nem sokkal kevesebb a hazai 73 ezernél. Nem kis hitetlenséget váltott ki a helyiek körében, amikor elmondtuk, hogy a mi európai országunkban mennyire hasonlóak a fizetések és az árak. (2016)" forrás


,, Ha inkább hangulatos kisvárosra vágysz, egy 5 órás buszozás után ellátogathatsz Cartagenába, ami igaz, kicsit csípősebb árakon dolgozik, mint Santa Marta, de ezért a látványért megéri belenyúlni a zsebbe.

Országon belül szinte fityingekből lehet repülni, így ha már mindent láttál, látogass el a Viva Colombia oldalára és foglalj repülőjegyet akár 9000 Ft-ért is.

Csapvizet inni tilos. Ne felejtsd el jobban sózni az életeket, mivel egész nap sokat izzadsz majd, pótolnod kell. Nem hinnéd, de nagyon hamar elkezdenek begörcsölni az izmaid, ha nem sózod az ételt.

Kolumbiáról sok rosszat hallani, de tapasztald meg, mielőtt elítéled. Igen veszélyes, de ha nem hagyod otthon a józan paraszti eszedet, nem lesz baj. Eddig egészen biztosan ez a kedvenc országom. (2016)" forrás

Fotóegyveleg

Botero szobor azért  Cartagenaban is akad (Kriszta)

Péter fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon