ÚTIKRITIKA.HU / Kolumbia

Kolumbia

Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás | Szórakozás | Közbiztonság | Kellemetlenségek | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

Egészség

Egészségügyi kockázattal jár a főváros, Bogotá meglátogatása azok számára, akik hajlamosak valamilyen szív- és érrendszeri betegségekre a tengerszint  feletti magasság miatt. Sőt az egészséges utazóknak is kalkulálni kell arra, hogy érkezés után Bogotában alkalmazkodni kell a magassághoz. Kolumbia trópusi övezetben van, s tanácsos az az 1500 m alatti területek (Amazónia, Atlanti partvidék, Csendes-óceáni partvidék) tanácsos megfelelő óvintézkedéseket tenni a hepatitisz A, B, a dengue és a malária ellen: védőoltás felvétele, szúnyogok és egyéb rovatok elleni védekezés, megbízható helyen való étkezés, stb.). Ajánlatos itthon tájékozódni, hogy szükséges-e a sárgaláz elleni oltás. Ez nagyban függ attól, hogy Kolumbián belül pontosan merrefelé tervezünk utazást. Kolumbiában a nagyvárosokban az egészségügyi ellátás színvonala elfogadható. Jóllehet a nagyobb városoknak kitűnő ivóvíz-ellátási rendszere van, tanácsos mégis inkább palackos vizeket inni.

Minden utazónak nagyon ajánlott, hogy rendelkezzen uatsbiztosítással. Minden Útikritika olvasónak jár 10% kedvezmény minden utasbiztosítás árából , ha ezen a linken kereszül köti meg a biztosítást. 

A felirat szövege magyarul: Az Ön biztonsága érdekében kérjük, hogy ülve használja a vécét. A képet az egészség alfejezetbe csupán azért raktuk be, mert felmerült bennünk a kérdés, hogy egészségi-higiéniai szempontból milyen problémákat vethet fel az illusztráció pontos lemásolása, azaz a nadrág lehúzása nélkül történő nagydolgozás.

Közlekedés

Minden odalátogatónak nagyon oda kell figyelnie arra, hogy az autósoknak a gyalogos nem fontos szereplője a közlekedésnek. Autót alapos megfontolás után kell bérleni. Előre el kell tervezni az útvonalat és a helyiekkel egyeztetni a biztonsági megfontolásokról. enélnil senki se induljon útnak bérelt autóval.

Belföldi légiközlekedés

 • A belföldi légi közlekedésre leginkább használható légitársaságok ezek: Aires, azaz Alternative Airlines (fapados), Avianca.
 • Átlagos egyirányú jegyárak néhány viszonylatban:
  • Medellin-Cali: 100 USD
  • Medellin-Cartagena: 110 USD
  • Cartagena-Bogota: 110 USD
  • Bogota-Medellin: 115 USD

Belföldi távolsági buszközlekedés

"Rengeteg a taxi, de ami még jobb, hogy teljesen elérhető áron működnek. A fuvar kb. 300 forintba került, ami egy akkori buszjegy árának a duplája volt. Kisebb városokban, de főleg a tengerparton a rendes taxik mellett motoros taxik is működnek, amiken szintén nagyon jó áron lehet utazni. Városon belül kb. egy buszjegy áráért, de talán nem is ez a legfontosabb érv mellettük, hanem, hogy míg a buszok és autók a dugóban araszolnak, a motoros taxik vígan át tudnak vágni közöttük.

Nagyon tetszett a városon belüli helyijárat buszok rendszere is. Bogotában például a metróbuszok mellett rengeteg kis magán busztársaság működik, akik egymással versenyezve száguldoznak az utakon. Némelyik busz szó szerint száguldozik, a buszokat ugyanis bárhol le lehet inteni és bárhol jelezni is lehet, hogy le akarunk szállni, így konkrét megállók híján az emberek az út szélén várakoznak a buszokra. Nyilván amelyik busz gyorsabb, az több utast is tud felvenni. Ennek persze vannak hátulütője is, mivel ezek a buszok SOHA nincsenek tele, így néha elég zsúfoltak tudtak lenni. (2015)" forrás

Étkezés

"Mindenképpen érdemes legalább egyszer az utcán reggelizni, a sarkon árult friss, tojással, sajttal töltött arepa-t (kukoricalisztből készült kenyérféle). Ez kb. 200 Ft-nak megfelelő peso-ba kerül. Sok bárban lehet komplett kolumbiai reggelit enni, gyümölccsel, frissen facsart gyümölcslével és Pan de Bono sajtos cipócskával. Városszerte a kisebb éttermekben bőségesen meg lehet ebédelni max. 10 000 Pesoból. A bogotai specialitás az Ajiaco egy sűrű leves, amibe csirkét, krumplit, kukoricát tesznek és avokádóval, rizzsel, kapribogyóval és tejföl szerű szósszal tálalják. Ezután a kiadós leves után már nem nagyon bír az ember főételt enni. A másik közkedvelt eledel a Bandeja Paisa, amin mindenféle hús és köret (bab és rizs mindenképpen) található, amolyan bőségtál. A sült / főtt Maniókát (yucca) és sült / főtt banánt (patacones) is sok étel mellé adják köretként. Bár a csapvíz Bogotában jó minőségű és emberi fogyasztásra alkalmas, ezért inkább a palackozott víz fogyasztása javasolt, mert az európai ember gyomra nem biztos, hogy jól alkalmazkodik! (nem árt ha van kéznél széntabletta!)" (Szalay Szilvi, Vista Utazásszervezés, 2014)

,, Kolumbiában a régiótól függ a konyha, a legjellemzőbb étel az arepa. Gyakorlatilag kenyér helyett fogyasztandó kukoricalepény. Alapvetően elég ízetlen, de számtalan formája létezik.

A legtutibb colombiai kaja nem más, mint a bandeja paisa. Ez egy tál, amely a következőket tartalmazza: egy tükörtojás, rízs, sült banán, arepa, egy hatalmas szelet sült hús, egy sült kolbász, egy avokádó, és mindezek mellé egy darab ropogósra sült szalonna – igazi N. update shit! (2016)" forrás


,, Sokat vártunk a karibi konyhától, de nagyon különleges falatokra nem leltünk. Kolumbiában, akár a többi dél-amerikai országban, a hús a fő étel, és igencsak tekintélyes adagokat adnak. Ami nagyon tetszett, az a sült banán volt, ezt szinte mindenhez kaptunk.

A véres és májas hurka mintha csak hazai lett volna, a húslevesük viszont még a miénknél is zsírosabb és gazdagabb. Finom volt, de a kánikulában megterhelő. Ja, és a banán persze ebből sem maradhatott ki.

Az étkezéssel kapcsolatban megfogadtuk itt élő barátunk tanácsát:az utcai árusokat érdemes kerülni, mert előfordulhatnak higiéniai problémák. Ezt rögtön világossá vált, amikor a limonádéárus az utca kövén kezdte feldarabolni a jégtömböt. Szerencsére azonban mindenhol volt jó étterem. Szótár nélkül viszont nem érdemes étterembe menni, az angol nyelvű étlap igencsak ritka. (2016)" forrás


,, Minden utcasarkon, boltban, étteremben a gyümölcsválaszték elképesztő. Rászoktam, hogy mindennap eszem  gyümölcsöt/friss gyümölcslevet és a kihagyhatatlan avokádót, ami sokszor ötször akkora, mint a magyar boltokban kapható kistestvére. (2018)" forrás

Vásárlás és pénzváltás

 • Kolumbia hivatalos pénzneme: a kolumbiai peso (COP).
 • Kolumbiában (ellentétben néhány más dél-amerikai országgal) nincs értelme feketepiaci pénzváltásra számítani. Az utcán történő pénzváltásnak csak hátrányai lehetnek. A városokban van csomó pénzváltó (casa de cambio). érdemes ott váltani. Ha utcán leszólítanak pénzváltási ajánlattal, akkor térjünk ki a lehető leghatározottabban.
 • Kolumbiába amerikai dollár tanácsos vinni. Ez eurót és főleg a brit fontot nem annyira kedvezően váltják.
 • Kolumbiában sok hamisított pénz cirkulál. Főleg akkor legyünk éberek ha taxis vagy bár pénztáros ad vissza pénzt.

,, Kolumbia furcsa ország, mert vannak dolgok, amik brutálisan drágák a magyar árakhoz képest, de vannak dolgok, amik jóval olcsóbbak. Úgy gondolom, hogy aki megszereti a helyi ételeket, italokat, gyümölcsöket, annak Kolumbia ár/érték arányban egy nagyon jó hely lesz.

Drágább jóval az összes olyan termék, ami import (egész Latin-Amerikára jellemző a protekcionista gazdaságpolitika), szóval a bor, a sajtok, a felvágottak, az autók!!, illetve a szórakozóhelyeken az alkoholos italok jóval drágábbak, mint otthon.

Alapvetően a szállások, a benzin, a kolumbiai ételek, gyümölcsök (és a szolgáltatás szektor úgy általában) olcsóbbak, mint Magyarországon. (2018)" forrás

Szórakozás

A kolumbiaiak nagyon tudnak bulizni, szombat éjjel pl. Bogotában nagy a zsúfoltság és nagyon jó helyek között válogathat az utazó.

Közbiztonság

A világ 15 legveszélyesebb helyének listáján a 6. helyezett: Barrio Santa Fé de Bogotá. Bogotá továbbra is a kábítószer- és fegyverkereskedelem kolumbiai főkapuja Panama és észak felé. A Bogotá belvárosában található Barrio Santa Fé egy olyan terület, ahol a crack, heroin és kokain még az üzletek kirakataiban is megtalálhatóak. A turistákra még nagyobb veszélyt jelentő "buruganda" egy olyan a kolumbiai bűnözésben gyakran használt kábítószer, amely csökkenti a személyek ellenállását és emlékezeti zavarokat is okoz.

Kellemetlenségek

Jön!

Magyar külképviselet

Újra van magyar nagykövetség Kolumbiában. Címe: Carrera 7 #75-51, Edificio Terpel, Oficina 301 Bogotá

Telefon: 00-57-1 541 8465 - Ügyeleti mobiltelefon: 00 57 314 221 5585

Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Endreffy Lóránd

Serfőző Adrienne első beosztott, konzul

E-mail: mission.bog@mfa.gov.hu - honlap: bogota.mfa.gov.hu

Cartagenában van egy tiszteletbeli magyar konzul: Ricardo Lequerica

 • Cím: Cartagena de Indias (Bocagrande) Carrera 1 Numero 6-106, Edificio 'MAR ADENTRO', oficina 101.
 • Telefon: (0057-5) 665-8291 - Mobil: 0057-315-735-40-45 - E-mail: lequerica@ieee.org

Egyéb hasznos információk

Jön!

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon