ÚTIKRITIKA.HU / Cres-sziget / Valun

Cres-sziget / Valun

Valun dióhéjban | Hol? | Megközelítése Magyarországról | Szállások | Tengerpart | Vendéglátás | Látnivalók | Aktív pihenés | Praktikus | Fotóegyveleg

.

Valun dióhéjban

Kellemes, csinos, régimódi, tipikus, elvarázsolt halászfalu s egyben üdülõhely kis kikötõvel, ahonnan nagyon szép a panoráma. Azért is olyan szép Valun elhelyezkedése, mert itt az öböl mélyen benyúlik a szárazföldbe. Mára tán a százat sem éri el a helyi lakosok száma. A kis kikötõben fõleg halászhajók horgonyoznak. Amilyen picike a település, annyira hangulatos a szinte csak lépcsõkbõl álló utcácskáival, szép strandjával, kis kiülõs éttermeivel a tengerparti sétányon. Aki az otthoni városi forgatagtól távol szeretne feltöltõdni, néha aktívan mozogni és egy áldott nyugis helyen sétálgatni a párjával, annak ideális választás ez a kis falu.

Hol?

A Cres-i-öböl déli végében van, a Pernat-hegység elõhegyeinek oltalma alatt, egy elterpeszkedõ partkanyarulatban. Cres város 15 kilométer távolságra található (autóval kb. 22 perc).

Megközelítése Magyarországról

Kb. 6 óra 15 perc alatt lehet eljutni Budapestrõl Valun-ba. 563 kilométerrõl van szó, amibõl 471 kilométer autópálya. Valunt a Lubenice felé vezetõ úton lehet elérni. A városba nem lehet autóval behajtani, azt kötelezõen le kell parkolni a város fölötti, fizetõs parkolók valamelyikében. Innen gyalog lehet megközelíteni a központot. Arra készüljünk fel, hogy meredek lépcsõkön visz az út. Valunból mennek hajók Lubenice gyönyörû, kocsival szintén megközelíthetetlen strandjához.

Szállások

Szálloda nincs Valun-ban, de vannak apartmanok, ezek közül is a legjobbak a parthoz közeli házakban találhatóak. Ezek elég hamar megtelnek, szóval érdemes vagy nagyon korán befoglalni, vagy más településen megszállni, és átkirándulni. Valun-nak van egy kicsi, príma, hangulatos kempingje (Zdovica), amely egy kavicsos strandnál, egy domb lábánál helyezkedik el. A kempinget sem lehet/szabad gépkocsival, lakókocsival megközelíteni.

Szálláshelyre biztonságos ajánlatok itt

Tengerpart

Valun-on belül nincs kijelölt strand, de a peremén igen. Pár perc gyalogtávolságra van két egész jó, és csodálatos fekvésû strand. Mindkettõ kavicsos és alkalmas a fürdésre gyerekeknek és úszni nem tudóknak is. Szép az erdõs környezet és természetes jellege.

Vendéglátás

A faluban négy vendéglõ várja a nyaralókat. Jól ellátottak helyben fogott friss zsákmányokból készült étkekkel (rákok, kagylók, tintahalak stb.). A kikötõi vendéglõk mind halakra, a tenger gyümölcsire specializáltak. Ilyen a Na Moru és a Toš nevûek. A legnagyobb helyi éttermet Palac-nak, azaz Palotának nevezik. Itt nem csak halételek vannak, hanem báránysültek is. A bárányhús is a szigetrõl való. Valunban a legnívósabb étterem a MaMaLu bisztró és pizzéria. Nagyon kellemes a teraszán ülve étkezni, mondjuk homárt, vagy grillezett halat. Aki szórakozóhelyre vágyik, annak bizony be kell autóznia Cres városba.

Látnivalók

Aki szépet akar látni, annak érdemes a parkoló tájékáról lenézni a falu parti részére, a kikötõre. Valunban van egy pici plébániatemplom (Szent Márk), ezen kívül nincs nagyon látnivaló.

Aktív pihenés

  • Érdemes csónakot bérelni és elevezni az öböl szemben lévõ partjainak aranyos öbleihez.
  • Ugyancsak jó program Valun-ból elkerékpározni Cres kikötõjéig (Marina). Az út mentén olajfaligeteket lehet megcsodálni, és hát speciel ilyen élményben itthon nem lehet részünk.

Praktikus

  • Valun-ban mindössze két vegyesbolt van, de ez elég a legszükségesebb dolgok beszerzéséhez.
  • A falu peremén, magaslaton találunk parkolót, ugyanis Valun parti részén csakis rövid idõre lehet leállni gépkocsival.

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Nyaralás Horvátországban!!! Nyaralás Horvátországban!!!
VISTA akciós ajánlatokSZÁLLÁSFOGLALÁS