ÚTIKRITIKA.HU / Crikvenica Riviéra / Novi Vinodolski


Crikvenica Riviéra / Novi Vinodolski

Novi Vinodolski dióhéjban | Hol? | Szállások | Tengerpart | Vendéglátás | Látnivalók | Aktív pihenés |Praktikus | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Novi Vinodolski dióhéjban

  • Novi Vinodolski kedves, csinos, mediterrán hangulatú kis település a Crikvenicai Riviérán. Évről évre rengeteg visszajáró vendéget fogadnak. Sokan jobban szeretik, mint Crikvenicát, mert kevésbé városias, mégis zajlik az élet.
  • Novi Vinodolskiban a strandok, a vízminőség, a szálláshelyek, a városi szolgáltatások alapján akár hosszabb időre is érdemes nyaralást tervezni. A belvárosi részt pár éve felújították, és így hangulatosabbá varázsolták. A korábbi, forgalmas főutat sétáló utcává alakították át. Így az éttermek ki tudták szélesíteni teraszaikat, megnövelték a kapacitásukat. Sok bolt is kihelyezte az utcára a portékáját. Főleg apróbb ajándékokat, képeslapokat vagy strandfelszerelést lehet vásárolni. Természetesen itt is találhatunk sok kis ékszerbolt.
  • A város gazdag történelmi emlékekben. Híres nemesi családok emléke él ma is. A nevezetes Frangepán vár nagy része ugyan földrengés martalékává vált, de gyönyörű tornyát ma is meg lehet csodálni. A horvátok számára becsben tartott történelmi emlék, a 13. században itt készült Vinodoli Kódex. Ez az okirat az európai jogtörténetben is nagyon jelentős dokumentum.
  • A település egyik ékessége a vele szemben fekvő icipici sziget, a San Marino, és annak még kisebb kápolnája. Ide sokan átúsznak, de érdemes felkészülni rá, hogy távolabb van, mint azt az ember elsőre gondolná. A szigetre nehéz kimászni, mert csak sziklák vannak a partjain, amelyek sok gyík, sikló lakhelye is egyben. Érdemesebb vízi biciklivel áttekerni, és akkor vihetünk lábbelit és italt is.
  • Novi Vinodolski közúton 510 kilométerre van Budapesttől (460 km autópálya), megállás nélküli autózást feltételezve 5 óra 45 perc alatt a táv megtehető. Kb. 4 ezer forint autópályadíj, 18 ezer forint üzemanyagköltség.

Hol?

A város Crikvenicától kb. 10 km-re, Selcétől pedig kb. 5 km-re fekszik délre. Megközelítése Crikvenica felől a tengerparti főúton, azaz a Jadranska Magistrala-n történik. Régebben nagy dugók alakultak ki rögtön a városba érve, de 2012 tavaszán körforgalmat alakítottak itt ki, ami remélhetőleg kiküszöböli a problémát.

A parkolás itt talán egy fokkal könnyebb, mint a többi környékbeli városban, hiszen a belvárosban több fizetős parkoló is van, és a Lišanj Hotel környékén is el lehet néha csípni egy-egy helyet. Bár az ember jobb, ha arra készül, hogy mindenképpen kicsit gyalogolnia kell majd az autójáig. A parkolás itt is az átlagosnak mondható 5-8 kunába (200-320 Ft) kerül óránként. A lakóövezetben, az apartmanoknál nem jellemző a parkolási probléma.

Szállások

Novi Vinodolskiban bárki megtalálhatja a számára megfelelő szálláshelyet és online lefoglalhatja itt - hotelscombined.com

Itt van például az ország egyik legnagyobb spa és wellness központja, a Novi Spa Hotels and Resorts területén. 5*-os szállást foglalhatunk a Hotel The View Novi Spa-ban vagy a hozzá tartozó Familly apartmanokban. Nagyon szép hotel, bár sok vendég panaszkodik rá, hogy a pár éve épült szállodát jobb minőségben is megcsinálhatták volna, hiszen már most mállik pár helyen a vakolat, és nem ritka, hogy az egyébként design csap egyszerűen a kezünkben marad megnyitáskor. Szóval a hotelre ráférne egy renoválás.

A városban ezen kívül egy nagyobb hotel van, a 2*-os Hotel Lisanj. Messze földön híres hotel, mert az elhelyezkedése mondhatni tökéletes. Mindenhez közel van, és közvetlenül előtte terül el a város legmenőbb strandja. Annak ellenére, hogy egy egyszerűen berendezett hotelről van szó, szinte mindig teli van, de itt az embereknek nincs is akkora elvárása a berendezéssel kapcsolatban, mint egy 5*-os szállodában.

A nyugalmasabb nyaralást keresők pedig a város apartmanjainak széles kínálatából tudnak válogatni. Ezek jellemzően kicsit távolabb vannak a belvárostól, főleg a város déli részében. A tengerhez jellemzően dimbes-dombos utcákon, sőt gyakran lépcsősorokon lehet lejutni.

Ajánlott apartmanok:

Tengerpart

Novi Vinodolskiban nagyon jók a strandok. Főleg a kiépített, betonos, és a sziklás vadstrandok váltakozása a jellemző. A belváros alatti Riva strandjának betonteraszai nem a legideálisabbak, de itt is rengetegen szoktak napozni. Ez a strand elég közel van a kikötőhöz és az autóúthoz is. Létrákon lehet a vízbe ereszkedni. Innen elindulva a Hotel Lišanj-ig sziklás szabad strand van. Ez a város legnyugisabb szakasza, itt nincsenek boltok, sem kávézók, csak a füves, kavicsos sétány és a tengerpart.

A Hotel Lišanj előtti öbölben rengeteg a fürdőző, lévén ez a város legismertebb strandja. A part homokos/aprókavicsos. A vízbe lépcsőkön lehet bejutni, vagy ugrani is lehet a móló végéről, mert itt gyorsan mélyül a víz. A homokos rész és a tenger között egy beton/terméskő járda húzódik. Ezen a strandon vannak zuhanyzók, öltözők, strandröplabda pálya, búvárközpont, kávézók, fagyi árusok és étterem is. Lehet bérelni vízibiciklit, jet-skit, lehet „banánozni” vagy akár húzathatjuk magunkat motorcsónakkal, ejtőernyővel a hátunkon.

A gyerekek és fiatalok kedvence a parttól kb. 50 m távolságban levő, a tengerből kiemelkedő roppant csúnya betontorony. Amilyen ronda, annyira imádja mindenki, hiszen itt két szintről lehet biztonságosan a mély vízbe ugrálni. Az ember órákig el tudja nézni a helyi fiatalokat, ahogy egymással versengve szaltóznak a tengerbe. Itt csak arra kell figyelni, hogy kivárjuk, amíg az előttünk ugró felszínre bukkan és elúszik a veszélyzónából. Délebbre haladva a San Marino szigettel nagyjából szemben van a Lopar nevű strand. Ez ideálisabb lehet kisebb gyerekekkel, mert nyugalmasabb és a víz is lassabban mélyül. Innen érdemes elindulni, ha át szeretnénk úszni a szigetre.

Vendéglátás

Főleg a belvárosi sétálós negyedben vannak egymás hegyén-hátán az éttermek, kávézók és szórakozóhelyek. Nagyon jó fagyisok is vannak itt, ahol a szokásos horvát gombócméretekkel számolhatunk, szóval lehet, hogy elég a két gombóc is a három helyett. Itt van az Adria Étterem is, ahol Djeke Zoltán vendégszeretetével és magyar nyelvű kiszolgálással találkozhatunk. A menü nem különbözik sokban a szomszédos éttermekétől, de lehet találni magyar ételeket is.

A főtéren egy nagy Konzum bolt van, ahol viszonylag normális áron lehet élelmiszert vásárolni.  Még jobb, hogy van egy Lidl is a településen. A Hotel Lišanj közelében is vannak kávézók, éttermek. Szórakozási lehetőségként igazából nem lehet megjelölni konkrét helyeket, itt is az a jellemző, hogy beszélgetős-iszogatós „bulik” vannak, amik vagy átcsapnak egyszer csak asztalon táncolós mókába, vagy nem. Főleg horvát zenéket lehet hallani itt is. Nem ritka, hogy a tengerparton is kialakulnak bulik, de ezek spontán történnek, szervezés és beharangozás nélkül.

Látnivalók

Novi Vinodolskiban minden évben tartanak karnevált (július elején), amit érdemes megnézni, ha a városban, vagy a közelében tartózkodunk. Sokszor szerveznek koncerteket a főtéren és a belvárosi parkoló területén felállított ideiglenes színpadon. Itt főleg horvát sztárok koncertjeit lehet elcsípni. Régen volt kertmozi is a városban, de sajnos megszüntették. Bár a helyén parkoló lett, szóval nem volt haszontalan ez a változtatás. Történelmi szempontból a Frangepán-kastély a Kvadrac toronnyal érdekes, illetve A TA 45 (SPICA) német hadihajó roncsa, amely egy víz alatti régészeti emlék (koordináták: N=45 05 27, E=14 45 35).

Aktív pihenés

A városban leginkább a vízi sportok kipróbálásával tehetjük aktívvá a pihenésünket. A Lišanj strandon ezeknek az egész palettáját megtalálhatjuk, akár búvárkodásról, akár parasailing-ről legyen szó. Úszni kitűnőeket lehet itt. Novi Vinodoski-ból több remek kirándulást lehet tervezni: innen kb. 2 óra vezetéssel elérhetjük a gyönyörű Plitvicei Nemzeti Parkot, vagy hajóra is pattanhatunk, és átmehetünk Krk –szigetre.

Praktikus

Érdemes felkészülni, hogy Novi Vinodolski egy dombos hely, így - hacsak nem a Lišanj Hotelben szálltunk meg - esélyes, hogy sétálnunk kell a partig, sok esetben nem is keveset. A tengerig még könnyedén lemegy az ember, de utána a pancsolástól kifáradva vissza is kell mászni az apartmanig, ami nap mint nap egy kicsit fárasztó lehet. Ami azt illeti, kocsival is le lehet menni, de akkor megint felmerül a parkolás problémája.

Olvasmányos linkek

"2013 júliusának 3. hetében voltunk Novi Vinodolskiban. A hőmérséklet 30-32 fok körül volt. A tenger elsőre kicsit hűvösnek tűnt,de ha belemerészkedett az ember és úszott akkor kellemessé vált. Nagyon szép, takaros, csendes, hűvös szállást sikerült kifogni. Nem messze a strandtól (kb. 6-700 m) és a belvárostól (8-900 m). A strand hatalmas, rengeteg az árnyék, nem kell megsülni. A strand hol sziklás, hol kavicsos, lehet választani. Szerintem kevés a kisgyerekek számára alkalmas rész. Az infrastruktúrája nagyon jó. Rengeteg a söröző, fagyizó, kávézó, étkező. A városban kellemesen lehet sétálni. Mindig akad valami néznivaló. Utcai zenészek, bioétel kiállítás. Színes a kulturális élet. Éttermekben, fagyizókban, bárokban kedves a kiszolgálás. A sétáló utcában van egy Kosmos és egy DM. Kicsivel kijjebb egy LIDL nagyon jó árakkal. Mindenkinek ajánlom! Kellemes hely." forrás


"Novi Vinodolski nagyon hangulatos kis üdülőváros (kb. 6 óra alatt le lehet érni Pestről), kifejezetten nem volt most a cél valami partyközpontba menni ide sokkal inkább családok mennek és a kulturális programokon van a hangsúly. Rengeteg a magyar turista.  Nagyon szép hangulatos belvárosa van az egyetlen nevezetesség a Frangepán torony. Több kilométer hosszú kavicsos gyönyörű tengerpartja van, ami különlegessé teszi, hogy kb. 200 méterre a parttól van egy kis szigetecske San Marino egy kedves kis kápolnával, amire simán át is lehet úszni, én nem kockáztattam meg szóval inkább vízi biciklivel mentünk. :D Kipróbáltuk a „fánk”-ot is ami hasonló a banánozáshoz, csak sokkal parább, meg azért elég nagyon lehet róla esni én persze kb. összefostam magam közben. :D A város főterén esténként hangulatos utcai fesztivál volt, toltuk a tenger gyümölcsei tálakat jobbnál jobb borokkal. (2012) " forrás


"Noviban az a jó, hogy a parttól kb. pár száz méterre van egy kis sziget: Szent Marin avagy San Marino. A 17-18 században épült és 1818-ban építették újra a rajta lévő ugyanazon nevű kis kápolnát. A neten nem nagyon találtam bővebb infót, ezt az ott lévő kis tábláról jegyeztem meg, mert átúsztam párszor. Ezen kívül tájrészletek, hangulatképek, formák-minták-absztrakt. Szerencsém volt, mert volt részem a 4 nap alatt orkán erejű szélben, viharfelhőkben, sima bárányfelhőkben, ragyogó napsütésben, nagyon vad tarajos, kissé hullámos és tükörsima tengerrel, valamint a kék és türkiz sokféle árnyalatával. Érdemes a közeli kisvárosokba is ellátogatni amennyiben kocsival vagyunk, de kerékpárral sem rossz ötlet. Igazi kalandoroknak pedig vannak 30-50 km-es túrák is." forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Bátonyi György, 2016. 08. 06. 06:38
Mi Novi Vinodolskiban durván át lettünk verve!!!A Vila Pavo-t vettük ki a győri ETK PRINT UTAZÁSI IRODA ajánlására.A vila Pavo nem leinformálható hely,ezt az ETK PRINTES gyerek azzal magyarázta hogy a hely új.Amikor megégérkeztünk a Novi Vinodolskiban lévő Novi Turisthoz,semmiféle infót nem adtak arról hogy hol találjuk a Vila Pavot.kereken 7 órát vártunk arra hogy valaki elvigyen minket a szállásra-buszos utazás a la grotta szervezésében(soha többet)-,majd a Novi turist egyik alkalmazottja felvitt kocsival minket a hegy tetejére,ahol egy teljesen más szállást kaptunk ,mint amit kivettünk.a Novi Turist alkalmazottján ezt számon kértem,erre ő azt mondta hogy ez az ,csak a tulaj átalakította.persze egyértelmű volt hogy elcsesztek valamit,de egyszerűbb hülyének nézni az elcsigázott utazót.később a Vila Pavot megtaláltuk a Novi Turist közelében...egyébként itt fel kell készülni arra hogy kevesen beszélnek angolul,ha igen,akkor is keverik a horváttal,gyakran hülyének nézik az embert,a horvátok nem valami nyitottak,kedvesek.A la Grottát,és a Novi Turistot mindenki kerülje el nagyon nagy ívben.Novi Vinodolski silány hely,ezerszer inkább a Balaton.Semmilyen kultúrális élet nincs,a városka lapos,unalmas.Egyedül az időjárás változatos,de az nagyon.a tenger sziklás,baleswtveszélyes,de szerintem elég jó.a dan marino szigetecske szót sem érdemel.szánalmas.csak az foglaljon a hegytető közelében szállást,aki jó kondiban van!!!!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Nyaralás Horvátországban!!! Nyaralás Horvátországban!!!
VISTA akciós ajánlatokSZÁLLÁSFOGLALÁSFOTÓGALÉRIA