ÚTIKRITIKA.HU / Krk-sziget / Baska


Krk-sziget / Baska

Baška dióhéjban | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Vendéglátás | Egyéb hasznos információk | Strandok | Látnivalók és programok | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Felhőlány fotója

Baška dióhéjban

 • A Krk-sziget délkeleti végén, egy tágas, védett öbölben fekvő Baška tengerparti város közel két kilométer hosszú, finom kavicsos stranddal. A tengervíz lassan mélyülő, és a bóra nevezetű horvát tengerparti szelek finomra csiszolták a parti kavicsokat.
 • A strand közelében található sok apartmanház és hotel, amelyeket jellemzően szőlő- és olívakertek szépítenek. Baška igazán látványos a tengerrel, az öblök előtti kis szigetekkel, és a háttérben húzódó hegyvonulatokkal.
 • Baška kicsi város a Kvarner-öböl jellegzetes építészeti jegyeit mutató épületekkel. A vendéglátás, a kereskedelem erősen összpontosul a parti sétányhoz közeli területekre. Rengeteg ajándékbolt, és vendéglő található egymás mellett. Baška jól ellátott turista település.
 • Baškának van némi éjszakai élete: bárok, táncos helyek. A nyári hónapokban gyakoriak az utcai kulturális, szórakoztató rendezvények.
 • Baška közúton 20 kilométerre van Krk várostól, átlagban 35 perc autóval. A Krk-sziget ellentétes, északi végén fekvő Omisalj 41 kilométerre van Baškától, ez kb. 57 perces út.
 • Horvátul így írják: Baška, és így ejtik ki: báská.

Vélemények

"Baška sok mindent kínált nekünk: hegyi kirándulás (a kék úton Batomaljon keresztül), strandolás, bicajozás, a sziget felfedezése, szomszédolás Rab-szigeten és (komppal) Mali Losinjban. Minden este mászkáltunk a sétányon egész az óvárosig, és fagylaltoztunk, kacérkodtunk a vendéglők kínálatával. A Baška-i vendéglők között sok a szuper. A Vela Plaza főstrand szerintünk az egész horvát tengerpart egyik legtisztább, legsokoldalubb, legszebb strandja. A tengervíz csodásan átlátszó, a napsugarakban a víz kék színárnyalatai elképesztőek. Nagy hátránya, hogy ismertsége, népszerűsége miatt túlzsúfolt. Ez részben azért is van, mert az amúgy álomszép strand kifejezetten keskeny! Mi reggel nyolckor mentünk ki, hogy kicsit élvezzük a tömeg hiányát. Vittünk összehajtható nyugágyat, székeket és így megspóroltuk a bérlés magas költségét (2 ágy és egy ernyő kb. 4500 forint/nap). A strandon nem tiltják, hogy magunkkal hozott ülő- vagy fekvő alkalmatosságot vessünk be. Ja, és tengeri sün problémánk nem volt, pedig egy ismerős ezzel ijesztgetett az utazásunk előtt. A Punat és Baška közötti út (R 102?) csodás szakasz, élvezetes az autóból csodálni a környezetet." (J. K., 2014)

Felhőlány fotója

,, Baska a sziget déli részén található, a település hatalmas sziklafalak által körülvett öbölben helyezkedik el. Itt leginkább a stranndolásról és a gasztronómiáról lehet ódákat zengeni, olyannyira, hogy Horvátországban gyakorlatilag minden Kék zászlós strandot a baskaihoz mérnek. (2018)" forrás

Megközelítés

 • Baška közúton 541 kilométerre van Budapesttől (471 km autópálya. Hat órás autózás, ha non-stop.
 • Baška a Krk-sziget legdélebbi települése.

Baska térképen

Szállás

Erősen ajánlott a főszezonra előre szállást foglalni. Ha online akar foglalni, akkor itt közvetlenül megtalálja a Baška-i szálláshelyeket - hotelscombined.com

Ajánlott hotelek:

 • 3 csillagos:  
 • 4 csillagos: 
 • Ajánlott apartmanok:
  • Krk szigeten 

Vendéglátás

Egyéb hasznos információk

 1. Baška a szigeten arról is közismert, hogy ott különösen nehéz parkolóhelyet találni a főszezonban.
 2. A központban van 2-3 élelmiszerbolt is. Pénzváltóból is van több.

Strandok

Baška térségében a főszezonban a strandok rendkívül zsúfoltak. Tanácsos korán délelőtt kimenni a strandokra, hogy megfelelő helyet foglaljunk el. A főstrandon kívül Baska szélétől a Prvic-szigetig egyik strand követi a másikat. A strandokból a választék hatalmas.

Felhőlány fotói

,, Baška-ba érve a strandolás előtt érdemes a város temetőjéhez felmenni, a főútról balra fog nyílni egy kis szerpentines út. Ha felküzdöttük magunkat, a sárga színű Sveti Ivan templomot és a kertjében a temetőt láthatjuk. A temető széléről gyönyörű kilátásban lesz részünk a strandszakaszra és a Krk-sziget melletti szigetekre.

Ha eleget gyönyörködtünk a panorámában, keressünk a part felé vezető úton parkolóhelyet, több nagyobb parkoló is vár minket. Közvetlen part menti parkolót nem fogunk találni, de egy kis séta belefér. A part melletti sétányon üzletek, árusok, szuvenírboltok, éttermek és bárok várnak minket. A part közepe felé az apró kavicsos part egyre inkább homokos lesz. Sokszor mezítláb vagy strandpapucsban közlekedtünk itt. De azért nem árt a cipő használata, kisebb sziklák, kövek a part másik vége felé haladva előfordulhatnak. Ettől függetlenül ez a partszakasz a legjobb strandja a szigetnek. Nagy, jól felszerelt, biztonságos. Van két ugráló stégje. De húzathatjuk magunkat traktor belsőn, banánon és ernyővel, ha extrémebb szórakozásra vágyunk. (2015)" forrás

Vela Plaza

Baška 1,8 kilométer hosszú főstrandja, a Vela Plaza a Kvarner-öböl legszebb strandjai közé sorolható. Ezt bizonyítja, hogy minden nap buszok sokasága hoz más nyaraló településekről turistákat megcsodálni a Vela Plaza-t. A Vela Plaza fövenye vegyesen kavics és homok. A gyermekes családok és a vízben pancsolni szerető felnőttek számára ideális ez a strand. (Parkolódíj 50 kuina).

"A változatos méretű kavicsokkal borított part, annak ellenére, hogy az egyik leghosszabb Horvátországban, mindig tömve van, így ajánlatos már korán helyet foglalni magunknak. A part közelében elterülő mederszakaszt bár lelkesen takarítják, így nem kell attól tartanunk, hogy sünbe, vagy egyéb egzotikus állatba (illetve a lelkébe) taposunk, mégis ajánlanám a sünpapucs használatát, ugyanis a part kavicsos mivolta elég kellemetlen akupunktúrás kezelésnek veti alá a talpunkat, amíg elérjük a vizet. A parton minden klasszikus vízi sport kipróbálására adott a lehetőség, de akár távolabbi szigetrészekre is átmotorcsónakozhatunk, illetve lehetőség van nyugágyak, napernyők bérlésére is." forrás


Bunculuka nudista strand

Ez a nudista strand, Baškától kb. egy kilométerre, keletre egy ugyancsak Bunculuka nevű kempingnél található. Főszezonban nagy a pőre tömeg.

Zarok kutyás strand

"Akik szeretnének a kutyájukkal nyaralni, ők ezen a partszakaszon ezt szabadon megtehetik. Erre a szakaszra mindenképpen ajánlom a sünpapucsot, mivel itt egyáltalán nem tisztítják a medret és már a vízbe való be- illetve kijutás és kihívás néha a sziklás parton át. Cserébe viszont gazdag tengeri élővilág tárul ki alattunk már egy egyszerű búvárszemüveggel is. További előnye, hogy a parton magasodó sziklafalak hűs árnyékot adnak, viszont sem mosdók, sem éttermek nincsenek ezen a részen, igazi szabad strand. Ennek megfelelően az értékeinkre is ajánlatos jobban figyelni itt." forrás

Látnivalók és programlehetőségek

Baška környékén jól kiépített túraútvonalak találhatók, a magaslatokról szuper panorámában lehet részünk. Rendszeresen indulnak hajós kirándulások Rab-szigetre, a közeli Senj (Zengg) városába és a lakatlan Prvić-, Grgur- és Goli-szigetre. Mindenképpen érdemes meglátogatni autóval (szerpentínek!), vagy gyalogosan (időigényes!) a dombon álló Sveta Ivana templomot az onnan nyíló káprázatos kilátás miatt.

Baska - hajókázás

Olvasmányos linkek


,, A sziget déli csücskében lévő Baškában Az első nap kötelező tengerparti láblógatását a Vela plazán, a település 1800 méteres, kavicsos, szépen kialakított, kék zászlós strandján ejtettük meg. Annak is a Zadok felé eső részén, ahol napernyők híján jobbára a part szélén lévő kis fák alá lehet behúzódni, ha egy kis árnyékra vágyik az ember. Itt nem volt zsúfoltság, a tenger viszont ugyanolyan kristálytiszta volt, és a hegyek ugyanolyan pazar módon magasodtak fölénk, mint az öböl felkapottabb partszakaszán.

Baška tengerpartja egyébként sokféle kívánalomnak megfelel, amolyan multifunkciós üdülőterület. Kisgyerekes családok a kavicsos, helyenként homokos részei miatt szeretik. Az extrémebb fürdőzést kedvelők a sziklás partokat és a kisebb, eldugottabb öblöket részesítik előnyben, ahol elterjedt a naturista strandolás. Aki pedig a mozgalmas vízparti üdülés híve, az a Vela plaza (Nagy strand) két ugráló stégjével, a vízi banánnal és fánkkal, valamint jetskizéssel dobhatja fel a strandolást.

A másnap a környék turistaútjain talált bennünket. Elsőként a kék és a sárga jelzésen, egy kellemes, fenyvesekkel szegélyezett, szerpentines úton mentünk fel a város keleti része fölött magasodó Sveti Ivan-templomhoz, amelynek kertjében temetőt találunk. Képeslapra illő kilátás nyílt Baškára, az öbölre, a türkizkék tengerre és a Krk melletti kis szigetekre.

A 126 méter magasan álló, Keresztelő Szent János tiszteletére szentelt templomot a Baškai-öböl első szentélyeként tartják számon, melyet a 11. században építettek. A ma is látható harangtorony 1431-ből származik.

Délután rövid kirándulással ütöttük el az időt, amely négy kisebb-nagyobb öblöt fűzött fel egy 4 kilométeres útra (Baška – Recepcija Naturist Camp Bunculuka – Bunculuka raskrizje – Uvala Bunculuka – Uvala Vela Vrzenica). A piros jelzésű turistaút igen változatos és látványos terepen kanyarog közvetlenül a tenger mellett. Néhol fenyves-erdős vidéken, sokszor viszont sziklák között, sőt hatalmas sziklákon át, meredek ösvényeken. Itt tényleg hasznos lehet a jó sport-, illetve túracipő, mert a bakancs merev talpa csak még nehezebbé teszi a sziklákon való mászást, és a csúszkálás sem segíti a haladást ezen a kemény terepen.  (2017) forrás"Baška két, párhuzamosan futó, letarolt csupasz mészkőgerinc által közrefogott völgy végződésében terül el. A város központjának nappal a hosszan elnyúló kavicsos tengerpart tekinthető, míg éjjel a városka sétálóutcáiban, óvárosában pezsdül fel az élet. A parton számos sportolási, szórakozási lehetőség kipróbálására van lehetőség, de már egy sima búvárszemüveggel és pipával felszerelkezve is sok élménnyel lehet gazdagabb az amatőr búvárkodáshoz kedvet érző nyaraló. A parton és a városban lehetőség van megismerkedni a helyi gasztronómiával és persze a nagy választékban kapható horvát sörökkel is. A főszezonban a 40 fokos hőség sem ritka, erősen ajánlott a különféle napvédő krémek használata. Aki pedig nem szeretné otthon hagyni kedvenc háziállatát is, az is megtalálja a számítását ebben a földi paradicsomban, a strand végén ugyanis kutyáknak kijelölt partszakasz is található.

A part mentén sorakoznak a különféle éttermek, illetve ital és hűtött gyümölcs mérő helyek, főleg utóbbi nagyon kellemes tud lenni a nagy melegben. Az árak általában a hazai balatoni árszínvonal 1,5-2x-esét teszik ki. Egy üveg ásványvíz például 600Ft-nál kezdődik átszámolva. A parttal párhuzamosan futó sétáló utca a régi óvárosig húzódik és nappal leginkább csak ebédidőben telik meg. Este és éjszaka pedig egy lüktető szórakozóhellyé változik az egész utca, éttermek és szuvenír boltok sora váltja egymást, mindenhol szól a zene és tömve van minden a turistákkal (akiknek jelentős része magyar és olasz volt ottjártamkor). Amennyiben a vacsora után valamilyen desszertre vágynánk feltétlenül az itteni egyik fagyi árust kell felkeresni, hatalmas adagokat mérnek és nem spórolják ki az anyagot a különböző ízekből, a szinte már fekete csoki fagyira ránézve összefut az ember szájában a nyál. A belvároshoz érve eldönthetjük, hogy egy lépcsőn felsétálunk az óváros felé, vagy tovább folytatjuk utunkat a part mentén a mólók és éttermek sora felé.

Az Óváros jellegzetes, mediterrán hangulattal rendelkezik, ahol még a helyi lakosokkal is találkozni lehet elvétve. Ezen a részen kis túlzással több a szuvenír bolt, mint a lakóház, de itt találhatunk nagyobb élelmiszerboltot, bankot, turista információs irodát, gyógyszertárat stb., persze az éttermek és a bárok sem hiányozhatnak. Az óváros belseje felé haladva egyre több szűk, sikátoros utcával találkozunk, amelyek egyedi hangulata magával ragadó és olyan, mintha egy másik városba csöppentünk volna, az utcák szinte kihaltak és szinte teljes csönd van, miközben tőlünk légvonalban 10-20 méterre a partra levezető szűk utcák és lépcsősorok végén pezseg az éjszakai élet a parti sétányon.

Az Óváros jellegzetes, mediterrán hangulattal rendelkezik, ahol még a helyi lakosokkal is találkozni lehet elvétve. Ezen a részen kis túlzással több a szuvenír bolt, mint a lakóház, de itt találhatunk nagyobb élelmiszerboltot, bankot, turista információs irodát, gyógyszertárat stb., persze az éttermek és a bárok sem hiányozhatnak. Az óváros belseje felé haladva egyre több szűk, sikátoros utcával találkozunk, amelyek egyedi hangulata magával ragadó és olyan, mintha egy másik városba csöppentünk volna, az utcák szinte kihaltak és szinte teljes csönd van, miközben tőlünk légvonalban 10-20 méterre a partra levezető szűk utcák és lépcsősorok végén pezseg az éjszakai élet a parti sétányon." forrás


"Hát elcsodálkoztam a szűk sikátoros utcák láttán, megdöbbentő élmény volt számomra, mert még nem jártam ilyen helyen, csak filmekben láttam, hasonlót. Nagyon nagy élményt nyújtott nekem. Egy kicsit körbe sétáltunk a várost. Igaz ugyan, hogy egy napra ez nagyon zsúfolt program volt , hogy strandolás és városnézés is, de ezt könnyen meg tettünk,mert a csoport egyik fele várost nézett a másik strandolt. Ez a település egy kis nyaraló városka. Valószínű régi a házakból ítélve,a település több száz éves is lehet, talán halász település lehetett a sziget ezen a részén is. Programunk séta a parton , majd ismét vissza a városba a séta közben gyönyörű panoráma tárult elénk." forrás


"Baška a hangulatos főúton Malinskából indulva 25-30 perc alatt elérhető. A sziget egyik legbulisabb, legkiépítettebb városa. Hosszú, minőségi strand, rengeteg üzlet és árus, a gyorsétteles bódék és éttermek egymást érik a part mentén. Nyugdíjasoktól a kisgyerekes családokon át a párokig, barátokig minden korosztály megfordult itt, pedig kimondottan nyüzsgő hely. Nagy nehezen találtunk csak a parton árnyas helyet. A betonozott parton néhány domboldalba épített padkákra menekültünk a hőség elől. Ott viszont nagyon kellemes volt a fák alatt. (2014)" forrás


,, Stara Baška-ra, neve lefordítva Régi Baška-t jelent. A Stara Baška felé vezető autóút egy igen látványos útvonal, érdemes legalább egyszer végigautóznunk rajta. Itt forgatta a Quimby zenekar az “Autó egy szerpentinen” című dalának videoklipjét. A kanyargós szerpentinen a kis városkába megérkezve szűk utak fogadnak minket. Egy pici kikötővel, parkolási lehetőséggel. Két étterem található itt. Fő szezonban meglehetősen zsúfolt lehet a városka, ahol egy kicsi homokos strand is található. (2015)" forrás

Komment a fotóegyveleg után!

Fotóegyveleg

Baska - városkép

Baska - tengerpart

Vissza az elejére


Kommentek

Martiditti, 2018. 06. 30. 08:36
Baska megunhatatlan! több, mint 10 éve töltjük itt a nyári szabadságunkat. Próbálkoztunk többször is, hogy ide nem, csak más tájakra utazunk, de a hiánya egész évben kísértett minket. Páratlan hangulata, ezer arcú természeti szépsége igazi feltöltődés minden évben!
Érdemes kijjebb jönni a városból, akár a naturista kemping strandjára, ha valaki elutasítja a naturizmust, akkor "zergézhet" tovább a sziklás partszakaszon így is találhat szinte érintetlen öblöket. A városból motorcsónakkal is ki lehet jutni e kissé elhagyatottabb öblökbe. Érdemes rászánni az időt! Árakat tekintve Balaton, vagy kissé olcsóbb. (2018)


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon