ÚTIKRITIKA.HU / Mianmar (Burma)


Mianmar (Burma)

Repülés | Szállás | Vízum | Vám | Fotóegyveleg

Repülés és repülőjegy

Jön!

Szállás

Nyáron (ami ott holtszezon) a hotelárak gyakran 50 százalékkal olcsóbbak mint télen.

A fővárosban, Yangonban nem érdemes ragaszkodni ahhoz, hogy a szálláshelyünk a központban legyen, ugyanis a centrum eléggé kaotikus, szagos, koszos, dacára annak, hogy így is érdekes, izgalmas. Szálláshelynek jobb kellemesebb külső negyedekben lévőt választani, pl. a repülőtér és a központ közötti távon valahol. 

"Az igazsághoz hozzátartozik, hogy épp beutazásunk előtt néhány hónappal emelkedtek a szállásárak két-háromszorosukra. (2013. április)" forrás

Vízum

A magyar állampolgároknak a Mianmarba történő beutazásnál rendelkezniük kell érvényes vízummal és a belépéstől számított legalább hat hónapig érvényes útlevéllel. A négy hétre érvényes turista vízumot a Mianmari Unió Köztársaság külképviseletein lehet beszerezni. De a magyar állampolgárok jogosultak turista, üzleti és tranzit célú visa on arrival-t (a repülőtéren, belépéskor igényelhető vízum) beszerezni Rangun és Mandalay városok nemzetközi repülőterén. A vízumigénylés feltételeiről az utazók Mianmar nagykövetségein valamint a Mianmari Bevándorlási és Népességügyi Minisztérium honlapján tájékozódhatnak.

Érdemes tudni, hogy a 2013 elején bevezetett visa on arrival rendszer még kezdeti stádiumban van. A vízumkiadás hosszas, korántsem automatikus folyamat is lehet, amely során a bevándorlási hivatal tisztviselői ugyanazokat a dokumentumokat kérhetik, mint a nagykövetségeken igényelt vízumok esetében. Amennyiben ezeket az utas nem tudja bemutatni, megtagadhatják tőle a belépést. A fentiek miatt tanácsosabb még itthon gondoskodni a vízum beszerzéséről. Ebben biztos segítséget tud nyújtani a Vista tapasztalt vízum részlege (vizum@vista.hu).

Sokan Bangkokban szerzik be a vízumot helyi utazási irodák révén, akár egy nap alatt is. A korábbiakkal ellentétben most már van mód arra, hogy a turista ne csak a belépésnél használt határátkelőhelyen hagyja el az országot. Ez azonban CSAK a légi határátkelőhelyekre vonatkozik! Ha az utazó repülőgéppel érkezik, és szárazföldi határátkelőhelyen kívánja elhagyni az országot, ahhoz továbbra is a turizmusért felelős minisztérium engedélye szükséges:

2015-ös új fejlemény vízumügyben!

2015. január elsejétől (több más országgal együtt) Magyarország állampolgárai is kérhetnek elektronikus úton vízumot Mianmarba. Ezzel a vízummal aztán az eddigi 1 helyett most már 3 határátkelőhelyen léphetnek be a délkelet-ázsiai országba, a néhai Burmába. A vízum díja 50 dollár, amit Visa vagy American Express kártyával lehet online kifizetni.

A mianmari hatóságok figyelmeztetnek arra, hogy vannak olyan megtévesztő weboldalak (pl. a Myanmar-visa.org) is, amelyek akár száz dollárt is elkérnek a vizumért. Az egyetlen hivatalos oldal, ahol igényelni lehet a mianmari vízumot, az az evisa.moip.gov.mm. A turisták által nem látogatható területek listája a mip.gov.mm oldalon olvasható.A turisták 2015 január elsejétől nem csak akkor kérhetnek evízumot, ha Yangonban lépnek az ország területére, hanem Mandalay és az új főváros, Nay Pyi Daw repülőterén történő belépés esetén is. A vízumigényléshez ki kell tölteni egy online jelentkezési lapot, csatolni kell egy 4,8 x 3,8 cm-es színes fényképet, az útlevélnek pedig érvényesnek kell lennie még legalább hat hónapig. A kérelmezőnek meg kell neveznie azt a bejegyzett hotelt vagy vendégházat, ahol meg fog szállni. Evízum ugyanakkor üzleti célú utazás esetén nem kérvényezhető. A vízum elbírálása három napig tart. Az evízum elfogadása esetén kiállított igazolással 90 napon belül kell felvenni a repülőtéren az érkezéskor a vízumot, amely 28 napra érvényes, és nem hosszabbítható meg.

Aki segítséget akar igénybe venni a vízum beszerzéséhez az forduljon a Vistához: vizum@vista.hu

,, A vízumhoz be kellett mutatnom a repjegy foglalásom, a szállásom, amit én csak pár napra foglaltam, egy levélre a munkaadómtól, és egy üres A4-es lapra leíratták velem, hogy hova készülök menni a két hét alatt, míg ott leszek. Ez utóbbinál megadtam pár random dátumot, de egyáltalán nem tartottam magam hozzájuk. Az országba belépéskor is ki kellett tölteni egy lapot, ami nem volt bonyolultabb, mint mondjuk egy thaiföldi belépőkártya. Ezzel persze nem akarom azt mondani, hogy hagyjunk figyelmen kívül minden biztonsági előírást, de beparázni sem kell. Mianmar hatalmas ütemben változik, és a legtöbb útikönyvben, illetve blogon leírtak már nem feltétlenül vannak érvényben. (2016)" forrás

Vám

Külföldi állampolgárok bejelentési kötelezettség nélkül vihetnek be 2000 USD értéket meg nem haladó készpénzt. Az ezt meghaladó összeget - valamint a bevinni tervezett ékszereket, elektronikai termékeket, fényképezőgépeket - a határon be kell jelenteni.

  • Vámmentesen bevihető termékek: 200 szál cigaretta vagy 50 szivar, 1 üveg szeszes ital, 1 üveg parfüm.
  • Antik vagy archeológiai jelentőségű tárgyak kivitele tilos. Kizárólag arra felhatalmazott helyen vásárolt - és megfelelő tanúsítvánnyal ellátott - ékszer, ezüsttermék kivitele engedélyezett.
  • Tilos az országból - bármilyen címletben - kivinni a helyi fizetőeszközt (Kyat).

Fotóegyveleg

fotó by Elter

Zsiráfnyakú padaung (kayan) lány - fotó by Elter

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon