ÚTIKRITIKA.HU / Katmandu


Katmandu

Katmanduról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

.

Ennek az aloldalnak a tartalommal történő feltöltése folyamatban van. Kérünk némi türelmet.

Katmanduról dióhéjban

1,4 milliós a nepáli főváros (2019-es becslés)

Katmandu 1400 méterrel a tengerszint felett terül el, négy nagyobb hegy ölelésében.

A világon nincs olyan város, ahol ilyen sűrűséggel (15 kilométeres körön belül) lennének egymáshol közel UNESCO világörökségi helyszínek. A világörökségi listán szereplő Katmandu-völgyhöz hét műemlékkörzetet sorolnak.   Ide tartoznak: Pashupatinath, a  Swayambhunath, Buddha stupa, Bhaktapur és a Patan Durbar square.

2015-ben súlyos földrengés rázta meg Katmandut és. Sok kiemelekedően jelentős műemléket ért nagy kár. Nagy erőkkel zajlanak a helyreállítások.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett:
-gyönyörű régi épületek és a kultúra .
- alegtöbb épület megmaradt a földrengés után és nem rongálódott meg.
-többnyire kedves és mosolygós emberek, sokkal kedvesebbek mint Indiában.
-felfedezni a templomokat, és a bazárt
- Swayambhunath,
Pashupatinath Temple ahol Nepál legszentebb helye található és ugyanitt megtalálható a krematórium is. Egyik oldalon a gazdagokat égetik másik oldalon a szegényebb embereket.
-Kathmandu Durbar Square,
-Thamel és a bazár és a helyi ennivalók.
-Kaathe Swyambhu ,
-Budhanilkantha Temple,
-Boudha Stupa,
Kumari place . Akit elő istenként tartanak számon , aki kislány és egészen tizenéves korig mennek hozza áldást kérni . Nepàl élő Istennője. Mikor nála voltunk szerintünk elege lehetett mert nem mosolygott semmit szerintem amiatt mert napi minimum 200-300 ember látogatja és unja. De mikor adtunk neki ajándékot annak viszont megörült 😊
- Kopan Monostor
- ellátogattunk több kolostorba is amik nagyon szépek .

Nem tetszett:
Kosz
Rossz utak
Sok bogár, csotány meg a jobb szállásokon is:( ezt sosem tudom megszokni.

(B. Bernadett, 2019)

Vélemények

,, A közlekedés még csak nyomokban sem tartalmaz kresz szabályokat. Egy lámpát láttam csupán eddigi ittlétünk alatt, de taxisunk úgy haladt át a piroson, mintha mi sem lenne természetesebb. Ebben még a felfestett gyalogátkelőn szétugráló emberek hada sem zavarta. Közlekedési tábla nincs, ebből kifolyólag egyirányú utca sem, de minek is, úgysem tartaná be senki. Az a pár kereszteződés, ahol nincs káosz, ott rendőr irányít, gyakran olyan bódéból, amire még halványan emlékszem gyerekkoromból.

De nem ez az, ami legjobban elképeszt, hanem a rengeteg por, ami itt van. Mindenen vastagon áll a retek, legyen az műemlék, vagy a táskaárus more original North Face sportszatyra. De nehogy azt higgyük, egy kiadós eső segít a helyzeten, (sajnos volt benne részünk) olyan folyékony sár lesz a finom porból, ami garantáltan felfröccsen a nadrágunk szárára lépegetés közben. De ezek a természeti népek nem csinálnak belőle problémát. A kosz az életük része, akárcsak Indiában. Még a boltos sem söpri el az üzlete elől a petpalackokat és egyéb eldobált mocskot. Szent tehén valamivel kevesebb kóvályog a városban, mint a déli szomszédnál, de lepény így is van bőven az utcákon. Van még kóbor kutya dögivel, és nem ritka látvány a makákó majom sem, amint kútászkodik a kukában. (2018)" forrás,, Szemetesládát először a Palota téren (Durban Squere) láttunk, ami Unesco világörökség része, és talán ezért raktak ki néhányat. Biztos szép lehetett a királyi palota a földrengés előtt, de most inkább egy rom- és állványtengernek hat. Ez persze nem akadályozza meg őket, hogy ne kérjenek el ezer rupit attól, aki mindezért idelátogatott a világ másik feléről, és pechére ez látszik rajta. Biztos vagyok benne, ha valaki Bódvalenkéről látogatna ide, simán besétálhatna a térre, senkinek fel nem tűnne, hogy turista. Hátizsákosoknak üzenem, ne próbálkozzanak a mellékutcák felől, mert bár ott nincs jegybódé, viszont a belépő mellé adnak egy nyakba akasztót, hogy az összes biztonsági őr (na és persze árus) lássa, ki a külföldi.

Nem akarok mélyen belemenni a helyi vallás rejtelmeibe, a lényeg, hogy a palota egyik épen maradt részében, külön beugróért, egy apácarácsos ablakon át mutogatnak egy hároméves kislányt, akit dísznepálba öltöztettek és egyfajta élő istenségnek (Kumari) tekintik. Olyasmi, mint a lámáknál az újabb reinkarnáció. Fényképezni persze nem szabad, úgy látszik, itt a személyiségi jogokat komolyan veszik. (2018)" forrás"A nevezetességeknél mind belépőt szednek a külföldiektől, a Durbar tér-nél 750 rupi, azaz 1.875 Ft a belépő, amivel a királyi palotából kialakított múzeumot is megtekinthettük. 2001-ben a királyi palotában történt mészárlás következtében meghalt a király, a királyné, gyermekeik és a király testvérei. A király életben maradt testvére lett a király, aki később a tüntetések hatására lemondott a trónról és az ország államformája köztársaság lett. Rembo mesélte nekünk Khangsarban, hogy a nepáliak véleménye megoszlik a változásokról, ő a királyságot szerette volna megtartani. Innen elsétáltunk a Swayambhunath sztúpához, egy kertvároson keresztül. Szépen karbantartott házak, mondhatni villák, rendezett kertekkel, de az utcán halomban áll a szemét. Szeretünk gyalog közlekedni, így sokkal jobban meg lehet ismerni a várost, mint tömegközlekedéssel. Az indiai városokhoz hasonlóan itt is "speciális" utcák vannak, a könyvesbolt mellett könyvesboltok, a virágbolt mellett virágboltok vannak. (2012)" forrás

Szállás

Helyi közlekedés

Nincs Nepálban Uber

Riksák

Étkezés

Vásárlás

Közbiztonság

Katmanduban jó a közbiztonság. A tursták rovására elkövetett erőszakos bűncselekmények (pl. rablás) rendkívül ritka. A fő közlekedési csomópontokon, nagy buszállomásokon vigyázzunk az értékeinkre, mert zsebtolvajok és zsebmetszők azért Katmanduban is vannak. 

Egyéb hasznos információk

1. Miként máshol Nepálban, a helyi emberek Katmanduban sem szoktak találkozáskor kezet rázni. Ehelyett csak érintik egymás tenyerét és fejet hajtva azt mondják Namaste, ami annyit jelent, hogy ,, Üdvüzlöm benned Istent". 

2. Számítsunk arra, hogy a város elhelyezkedése miatt a máshol megszokotthoz képest gyenge az internet jelereje.

Látnivalók

Durbar Square

Durbar múzeum

Olvasmányos linkek

Bernadett Katmanduban

Fotóegyveleg

Figyelem! Zokni&papucs együttes


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon