ÚTIKRITIKA.HU / Jereván


Jereván

Jereván dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Jereván - Utazás

Jereván dióhéjban

 • Jerevánban lakik Örményország lakosságának kb. egyharmada, kb, 1,2 millió ember.
 • Jereván neve réges-régen Erebuni volt. Jeruzsálem és Damaszkuszt leszámítva ez a világ legrégebb óta lakott városa. Több mint 2700 éve lakott település!
 • 1988-ban hatalmas földrengés sújtotta Jerevánt. Hozzávetőleg 25 ezren haltak meg a természeti katasztrófa következtében.
 • Az utóbbi években Jereván központi részét szépen rendbe hozták, kicsinosították.

Fő látnivalók:

 • Köztársaság-tér
 • Történelmi múzeum
 • Matenadaran múzeum
 • Tömegmészárlás-emlékmű

Örmény genocidium emlékműve - fotó by Elter

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A Köztársaság-téren esténként a szökőkutas show klasszikus és rock zenével
 2. Sétálgatás az Abovjan utcán, ott rátalálni a 13. századi picike Katoghike kápolnára
 3. A Köztársaság-tér peremén a WIFI-állomás padokkal
 4. Az olcsó, hatékony, gyors és nem zsúfolt metrójuk (szovjet kinézetű)
 5. A taxik olcsósága
 6. Vicces volt ennyi Lada autót látni (időutazás)
 7. A Matenadaran, azaz az ősrégi kéziratok múzeuma, ami nagyon színvonalas
 8. A kaszkád lépcsősor tetejéről az Ararát-hegy látványa
 9. A Genocid emlékmű felől a kilátás Jerevánra
 10. Hétvégéken a parkokban sakkozó férfiak

Nem tetszett

 1. Képtelenek befejezni a kaszkád (lépcsősor) megépítését
 2. A Történelmi múzeum nincs elég jól kitalálva, nem nyűgözött le
 3. A túl sok hamis divatmárkás cucc
 4. A központi pályaudvar komorsága
 5. Hétköznap csúcsidőkben a borzasztó közlekedési dugók

Vélemények

Közlekedés

 • Jerevánnak jelenleg egy metróvonala van, de épülőben van egy második. A jereváni tömegközlekedés egyelőre inkább a busz- és troliforgalomból áll.
 • Az örmény fővárosban nem ajánlott a turistának kerékpárral közlekedni. Még nincs ott meg ennek a kultúrája, az autósok nem tolerálják a bicajosokat, akikből nincs is sok. Nem is látni kerékpárboltot sehol.
 • Gyalogosoknak vigyázni kell, mert az autósok nincsenek tekintettel rájuk. A közlekedési szabályok megsértését gyakran büntetik, és még a gyalogosok esetében is, ha piros lámpánál mennek át az úttesten.


,, A város metrója talán az egész világ egyik legkihasználatlanabb metróüzeme, napi kevesebb mint 40 ezer utassal. Az egy vonalból és egy rövid szárnyvonalból álló hálózat 13,4km-es 10 állomással. Jereván dimbes-dombos felszíne miatt az állomások egy része a felszínen, másik része pedig mélyen a föld alatt található. Az állomások 100 méter hosszúak, melyek a nálunk is ismert szovjet szerelvényekből 5 kocsis vonatok befogadására lennének alkalmasabbak, ám az alacsony utasforgalom miatt mindössze 2(!) kocsis szerelvények közlekednek.

A vonal állomásait is igyekeztek a Szovjetunió nagyvárosaiban már megszokott módon, nagy terekkel, gazdagon dekorálva megépíteni, de itt már meglátszott, hogy az ország gazdasága bajban van, és egy vidéki provinciális kisvárosban már nem engedhették meg maguknak a Moszkvában megszokott fényűzést. Emiatt az állomások nagy része elég puritán megjelenésű, bár látszik, hogy a vezérfonal a moszkvai metró volt. A felszíni állomások kifejezetten egyszerűre sikeredtek. Az állomások közül a legszebb talán a két belvárosi, a Hanrapetutyan Hraparak (Köztársaság tér, régi nevén Lenin tér), illetve a Yeritasardakan (Ifjúság) állomások.

A fővonalon csúcsidőben 3-4 percenként közlekednek a vonatok, de nagy zsúfoltság ekkor sincs, legtöbbször még le is lehet ülni. Egy utazás 100dramba (50Ft) kerül, a jegyeket zseton formájában kapják az utasok, ezeket a zsetonokat kell a beléptető-kapukba dobni. A vonal 5:30-tól este 11-ig üzemel. (2014)" forrás

Étkezés

Jellemzőek Jerevánban az utcai strandok, ahol a pizza örmény változatát árulják. Neve: "lamehjun" vagy esetleg "lahmajoun".

Vásárlás

Szórakozás

Közbiztonság

Jereván jobb közbiztonságú város, mint sok európai nagyváros. A turistákat érintő bűnözés szinte nincs is, és az erőszakos bűncselekmények is ritkák. A nagyon zsúfolt helyeken a zsebtolvajok azért némi veszélyt jelentenek.

Egyéb hasznos információk

Jön!

Látnivalók

Tömegmészárlás múzeum

Konyakmúzeum

fotó by Elter

Ararát konyak - fotó by Elter

Cascade

fotó by Elter

Olvasmányos linkek

"Jerevánt a magasból nézve a legnagyobb jóindulattal sem lehet szépnek nevezni, de ha az ember közelebbről is szemügyre veszi, rengeteg izgalmas dolgot találhat benne. A város leginkább a riói favelák és a szovjet szocializmus idején épült lakótelepek keveréke, mely még vár a megújulásra. Ha egy épület nem lepusztult blokkház, akkor a városban mindenütt fellelhető, kilencféle színben létező tufából épült, ami a régi építészeti hagyományokat követi (a régi házak a maguk szigorú stílusában is szépek). De ma mintha túlzásba vinnék a rigorózusságot, hiszen például az egyszínű sötétszürke kövek lehangolóvá teszik az épületek megjelenését. A szovjet időket idézi az a gigantikus Örményország Anyácska szobor is, mely a város minden pontjáról látható. A modern szemléletet tükrözi viszont a híres Cascade, mely mintha Szemiramisz függőkertjének XX. századi átirata lenne. A négyszintes múzeumkomplexum (Cafesjian Center) ötlete, melyet egy impozáns lépcsősor, szökőkút és szobrok egészítenek ki, a '70-es években pattant ki Jim Torosyan építész fejéből, de csak 2002-re készült el teljesen. (2014)" forrás


"Jereván egy hatalmas völgyben és az azt körülölelő hegyek oldalain terül el. Nincs olyan meghatározó folyója, mint Tbiliszinek, vagy éppen Budapestnek, de azért szép a fekvése. Ahogy beérkeztünk, egyből feltűnt, hogy az autósok sokkal visszafogottabbak, mint a környező országokban.

Jerevánban túl sok látnivalót nem ír az útikönyv, mi egy jó fél nap alatt bejártuk őket. Először a Genocídium múzeumot látogattuk meg, aki nem tudná mi az, nem szégyen, valamiért nem tanítottak nekünk erről történelemórán, de most itt az alkalom, hogy beüsse a Google-ba, „örmény genocídium” legalább olyan fontos szó az alapműveltséghez, mint a holokauszt. Itt egy emlékpark is van, ahol a világ különböző nagy államfői mellett a Pápa is ültetett emlékfát. Végig jártuk a parkot és felfedeztünk benne egy magyar fenyőt is, amit a XVIII. kerületi önkormányzat nevében ültettek. Nem messze innen az Ararat konyak gyár. A híres italgyár hasonló kiállítást működtet, mint mondjuk az amszterdami Heineken-, vagy a dublini Guinness sörgyár. Csak amíg azokba egyszerűen besétál az ember és megnézi a bemutatót belépőjegy ellenében, holott ez inkább egy reklám a cégnek, nos itt nem annyira egyszerű a helyzet, mert csak előre lefoglalt időpontban lehet bemenni. Így ez mi kihagytuk, helyette megnéztük a kék mecsetet, az egyetlen muzulmán imahelyet a városban. Éppen építik, de amúgy sem túl látványos épület. Szembe vele a nagycsarnok aszalt gyümölcs és friss zöldség árusokkal. Mindegyik kóstolóval kínálgat, de ez nem olyan, mint a Tescoban, itt ciki, ha aztán nem veszel tőle semmit. A Világosító Szent Gergely katedrális egy hatalmas, új építésű, de a régi ornamentikán alapuló templom. Éppen mise volt, kicsit belenéztünk, de elég rossz az akusztikája, mert nem értettünk egy szót sem.

A többi helyet már gyalog jártuk be, esernyővel hadonászva a kezünkben. Az évek óta épülő sétálóutcát végében a Köztársaság térrel, a Cascade lépcsősort, aminek tetejéről, tiszta időben látni az Ararát hegy hósipkás csúcsát. A belvároson nem látszik akkora szegénység, mint faluhelyen, itt is megtalálható az összes világmárka butikja, méregdrága óraboltok, KFC és miegymás. Bementünk egy Moszkvicska nevű közértbe és elámultunk a választékon, csak belga csokiból húszféle volt. Megnéztük a konyakárakat is, kétezer forinttól, félmillió forintig lehet megvásárolni egyetlenegy üveggel. Na persze ez nem jellemző Örményországra, sőt még a fővárosra sem, úgyhogy nem is írok ezekről tovább. A jellemző inkább az, hogy lepusztult helyiségekben, gyakran bádog bódékban árulják az élelmiszereket, gyér világítás mellett. (2011)" forrás


"A belvárosban sétálva te is szemtanúja lehetsz a múlt és a jelen különös keveredésének, a rózsaszín tufából készült házak mellett megtekintheted a szovjet stílusú épületeket, míg a Köztársaság téren láthatod az éneklő szökőkutakat és a Nemzeti Galériát. A Szoborpark egy kis zöld zóna az Opera közelében, amely része a Cafesjian Művészeti Központnak, akárcsak a Kaszkád – egy art déco változata Babilon híres függőkertjének, a hatalmas fehér lépcsők tetejéről csodálatos kilátás nyílik az örmények szent hegyére, az Ararátra és a város színes háztetőire. Ha egy kis lazításra vágysz, irány az „Északi sugárút", ahol megkóstolhatod a frissen őrölt örmény kávét (soorj), esténként pedig élő jazzt hallgathatsz. Érdemes egy kis figyelmet szentelned a Világosító Szent Gergely-katedrálisra, amely a legnagyobb és talán legszebb örmény templom a világon. (2014)" forrás

Fotóegyveleg

Operaház - Elter Karesz fotója

Elter Karesz fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon