ÚTIKRITIKA.HU / Pakisztán


Pakisztán

Földrajz | Időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett

Pakisztán - női egyenjogúság

Földrajz

  • Elsősorban földrengéssel kell számolni, különösen az ország északi részén és az afgán határ mentén. Az északi, hegyvidéki területeken gyakoriak a lavinák, sziklaomlások.
  • A világ 12 legmagasabb hegyéből négy Pakisztánban van. A négy közül a leghíresebb: a K2.

  • Pakisztán a világ 6. legnépesebb országa (Kína, India, USA, Indonézia és Brazília után).
  • Pakisztán neve perzsa és urdu nyelven annyit jelent, hogy "tiszta föld".

Időjárás és éghajlat

Négy évszak különíthető el:

  • Hűvös, száraz tél (decembertől februárig)
  • Forró, száraz tavasz (márciustól májusig)
  • Nyári évszak, sok csapadékkal és magas páratartalommal, a délnyugati monszun időszaka (júniustól szeptemberig)
  • A monszun elvonulása (október és november között). A tavaszi évszak során jellemező az erős nappali felmelegedés, a hőmérséklet helyenként és időnként a 45-50° fokot is meghaladja.

A nyári időszakban kialakuló nagy erejű ciklonok elsősorban az ország déli, tengerparti övezeteiben és nagyvárosaiban okozhatnak jelentős áradást és pusztítást. Különösen a zsúfolt pakisztáni nagyvárosokban gyakoriak a sok halálos áldozattal járó tűzesetek főleg a gázcsövek és konvektorok szerelési-karbantartási hiányosságai miatt. A monszun időszakban számolni lehet pusztító árvizekkel, földcsuszamlásokkal is. Télen az ország északi részén állandó a lavinaveszély. Ebben az időszakban az északi hegyek hágóit lezárják, túlnyomó részük járhatatlan

Történelem

Pakisztán 1947-ben vált függetlenné. Brit gyarmat volt.

Pakisztán 1979 - a katonai diktatúra ellen cikket író újságírókat botoznak meg

1998-ban Pakisztán vált a világ első mozlim nukleáris hatalommá. E tekintetben azóta is az egyetlen. 

Manapság

A pakisztáni férfiak és nők "salwar kameez"-t hordanak (a salwar egy lenge, pizsamaszerű nadrág, amely a lábszárán bő és az alja felé vékonyodik, a kameez egy hosszú ing vagy tunika). Az utcán többnyire csak férfiak közlekednek gyalogosan. A nők többsége fejkendőt visel, de ez nem kötelező viselet. A külföldi nőknek sem kötelező a fejkendő, de vállra terítve hasznos ruhadarab lehet. Még a fővárosban is ajánlott a szolid, nem feltűnést keltő ruházat viselete (rövidnadrág és ujjatlan póló viselése nem javasolt).

Fodrász szalon Lahor-ban

Hétköznapok Pakisztánban - fotók

Gazdaság

Állítólag a világ labdarúgásában használt kézzel varrott labdák csaknem felét Pakisztánban gyártják.

Érdekességek

A pakisztáni Lahore város rendőrsége nemrégiben bíróság elé állíttatott egy 9 hónapos csecsemőt gyilkossági kísérlet vádjával. A kisded az ugyancsak megvádolt nagypapája kíséretében volt jelen a bíróságon. A csecsemő elkezdett sírni, amikor a nagypapája az ujjának begyét rákényszerítette egy tintapárnára, ugyanis így kellett aláírnia azt a papírt, aminek révén átmenetileg szabadlábra helyezték. Kérdés, hogy a csecsemő egyáltalán képes volt-e már a szabad lábára állni és magától kilépni a bíróság épületéből.

A vád szerint a csecsemő a papájával, a nagybátyjával és a nagypapájával együtt rátámadt a ki nem fizetett gázszolgáltatás leállítását végrehajtani szándékozó gázműves emberekre és a velük érkező rendőrökre. Állítólag a család botokkal volt felfegyverkezve és lehetséges, hogy a csecsemő kezében is volt valami fadarab. Igazság szerint a bírósági idézést elrendelők nem tudták, hogy az egyik vádlott csecsemő, a család meg talán a hecc kedvéért engedelmeskedett az idézésnek.

A helyiekről

Állitólag Pakisztán világelső a meleg pornófilmek nézésében.

"Nyugaton rengeteg pornófilmet forgatnak, a nőknek nem kell csadorban járniuk, a szexualitásról beszélni nem istenkáromlás, és még egy hamburgert is el lehet adni meztelen nővel. Talán ez az oka, hogy nálunk a pornófogyasztást nem övezi olyan, tiltott gyümölcsöt övező lelkesedés és misztikum, mint az iszlám országokban, és nem is kell elfojtani az ezzel kapcsolatos problémákat. A muszlim országokban viszont nem kezelik nyíltan sem a pornográfia, sem a pornófüggőség kérdését; mivel egyszerűbb a dolgokat a szőnyeg alá söpörni, és letagadni, hogy egyáltalán létezhetnek, inkább szemet hunynak a dolog fölött. (Vagy megkorbácsolják az illetőt, de ez a helyi berendezkedés függvénye is.)

Ettől persze még a muszlim országokban is bőven néznek pornót; sőt, ami azt illeti, a szexuális tartalmú online keresésekben az élmezőnyben járnak. A Google rendszeresen közzétesz statisztikákat az ilyen találatokról, és a legtöbb Pakisztánból érkezik. Igen, onnan. Az interneten nagy derültséget keltett az az ötlet, hogy az ország nevét talán meg is változtathatnák Pornósztánra. Már csak azért is, mert a keresőkifejezések alapján a pakisztániakat érdekli a legjobban az is, hogy mit lehet kezdeni a disznókkal, szamarakkal, kutyákkal, macskákkal, tehenekkel, kecskékkel, kígyókkal, majmokkal, medvékkel, elefántokkal és más élőlényekkel. Igen, úgy értve. (2015)" forrás


,, Pakisztáni káromkodás: Lenne már föld a fejeden!” (értsd: dögölnél már meg!)

Turista etikett

  • Az istenkáromlási (Blasphemy) törvény alapján akár halálbüntetéssel is sújtható az a személy, aki a prófétára sértő kijelentést tesz, vagy a Koránt megrongálja.
  • A turistának Pakisztánban minden tekintetben nagyon, de nagyon tiszteletben kell tartania a helyi szokásokat, kommunikációs, társadalmi szabályokat. Pakisztán lakosságának nagy többsége hithűen a Korán szerint él. Semmiféle formában ne érzékeltessünk ezzel kapcsolatos kételyeinket, ellenérzéseinket. A nőket nem kötelezik törvény szerint a fátyol viselésére, de nagyon sok asszony önként vagy/és családi, és társadalmi elvárás alapján a lehető legtöbbet takar magából.
  • A mindenkori elnökre vonatkozóan semmi sértőt nem szabad mondani. Pakisztánban akár 14 év börtönt is kaphat az, aki megsérti az elnök becsületét.
  • Tartózkodjunk mindenféle viccelődéstől, poénkodástól ami a vallásukat, politikai berendezkedésüket, szokásjogaikat illeti.

Pakisztáni konyha

Fotóegyveleg

Utcakép Ravalpindiben

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS