ÚTIKRITIKA.HU / Galle


Galle

Galle dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények |Szállás| Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Galle dióhéjban

Kb. 100 ezres lakosságú Galle város a szigetország délnyugati részén fekszik. Egy-két napra érdemes idelátogatni - kár lenne kihagyni, elvégre Galle óvárosában az erődítmény az Unesco kulturális világörökségének a része. 

2004-ben a cunami jelentős károkat okozott a városban.

Colombo nemzetközi repülőterétől Galle-ig az út taxival kb 2 és fél óra, autóúton (Expressway) kb. 75-100 dollárba kerül.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

  1. A gyarmati múlt kulturális-építészeti öröksége, hangulatos épületek
  2. Gyönyörű strandok, nagy sétálások
  3. Az erődítmény és az óváros
  4. A fish curry mennyei, markáns ízvilága

Nem tetszett

  1. Kicsi választék van éttermekből
  2. A szigeten máshol az emberek kedvesebbeknek tünnek, mint az itteniek
  3. Nincs semmi éjszakai élet
  4. A szemetes utcák
  5. Az ország turistás felfedezése szempontjából Galle elhelyezkedése nem annyira praktikus, mint Negombo-é

Vélemények

,, A portugálok által alapított és a hollandok által felfejlesztett óvárost az útikönyvünk is melegen ajánlotta. A meleggel nem is volt gond, az jött menetrendszerűen, nem úgy a helyi járat, ami egyszerűen meg sem állt a megállónkban, pedig úgy tűnt, nincs is tele.
A tömegközlekedés rendkívül olcsó errefelé, az állam dotálja. Egy buszjegy például az öt kilométeres útra 40,- Ft. volt. Vannak maszek járatok is, azok általában jobban fel vannak cicomázva és még diszkózene is bömböl a hangszórókból. De vannak állami járatok, amik ha lehet, még szakadtabbak és semmi cicoma, de nagy valószínűséggel az is eljut A-ból B-be.

A gallei erőd, ami maga az óváros, egy teljesen európai, kulturált negyed, max. félnapos program. Pénzváltó hely nincs, de azt tanácsolták nekünk, hogy ékszerboltokban szívesen váltanak fel dollárt és egész normális árfolyamon. Ezt én is alátámasztom, a második helyen ugyan, de nagyon szívesen felváltották a zöldhasút és még a kínálatukat sem volt muszáj végig néznem. Több keresztény templomot is láttunk, de vagy zárva volt, vagy mecsetté alakítva, mit sem törődve a gótikus stílussal. (2017)" forrás

Szállás

Ajánlott hotelek:

4 csillagos: Jetwing Lighthouse Hotel (7 nap/6 éjszaka)

Látnivalók

Erőd

Olvasmányos linkek

"Azért Galle városát, amely szintén szerepel az UNESCO-listán, még meglátogattam. Galle egész Délkelet-Ázsiában a legpompásabb példája az európaiak által épített erődítményeknek, melyekben a dél-ázsiai tradíciók az európai építészettel ötvöződtek. A város hosszú évszázadokon keresztül a szigetország legjelentősebb kikötője volt, a krónikák szerint időszámításunk előtt már Salamon király is innen importált elefántcsontot, pávákat, fahéjat és más értékes árukat. A jelenleg is álló erődítmény a holland gyarmati uralom alatt, a 18. században épült ki teljes nagyságában. Régi megfigyelésem, miszerint az évszázados utak és épületek általában tartósabbak a moderneknél, itt is megállta a helyét. A tömör bástyákkal erősített masszív városfalak hathatós védelmet jelentettek a 2004-es cunami ellen is. Míg Galléban az újváros szinte teljesen elpusztult, az évszázados régi falakkal övezett óváros gyakorlatilag sértetlen maradt. A cunami nyomait csak az utolsó nap láttam, amikor Unawatunából a főváros felé hajtottunk. Ekkor végig a tengerparton vezetett az út, ahol még sok romos ház állt. Úgy vettem észre, a helyiek nem szívesen beszélnek a tragédiáról. Elmondták ugyan egy-két mondatban, hogyan élték meg, de legtöbben hozzátették, hogy szeretnék azt a szörnyű napot mihamarabb elfelejteni. (2014)" forrás


"Galle városáról azt lehet tudni, hogy a portugálok itt szálltak először partra a 16. században. Fejlődés csúcspontját a Holland megszállás alatt érte el. A város egy erődítmény a Sri Lanka déli csücskében, híddal összekötve a város többi részével. Erődítménybe lett a szállásom, itt csak turisták szállnak meg."

További érdekes linkek:

Fotóegyveleg

dagoba

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon