ÚTIKRITIKA.HU / Bosznia-Hercegovina


Bosznia-Hercegovina

Egészség | Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás és vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

Bosznia-Hervegovina - Utazás

Egészség

A járványügyi helyzet, a leggyakrabban előforduló, jellemző megbetegedések a magyarországihoz hasonlók. Egészségügyi és járványügyi szempontból Bosznia-Hercegovina biztonságos országnak mondható, amennyiben a turista betartja az általános higiéniai szabályokat. Bosznia-Hercegovinában az állatorvosi szolgálat folyamatosan ellenőrzi a boltokban, és a vendéglátóhelyeken felszolgált hús minőségét. Ez az ellenőrzés már kevésbé hatékony az út menti, utcai és piaci alkalmi árusoknál, pecsenyesütőknél. Ezért javasoljuk, hogy alkalmi árusoknál ne vásároljanak húsárut.

A pénz- és gyógyszerhiánnyal küszködő, hiányosan felszerelt közkórházak, egészségügyi intézmények mellett az elmúlt évek alatt kiépült a modern műszerekkel felszerelt magánorvosi rendelők viszonylag széles hálózata, ahol igen hatékonyan és magas színvonalon folyik a gyógyítás. A magánorvosi szolgáltatásokért azonban a nyugat-európaihoz közelítő árszínvonalon kell fizetni. Betegség-baleset és poggyászbiztosítás megkötése javasolt.

.

Becézik

Az ivóvíz iható, az ellenőrzött húsáru, baromfi, hal, a gyümölcs, a zöldségfélék, a boltokban kapható (pasztörizált) tej és tejtermékek biztonságos élelmiszerek. Az ezekből megfelelő módon elkészített – főzött és sütött – ételeket nyugodtan lehet fogyasztani. A jól megmosott vagy meghámozott gyümölcsökön kívül nem ajánlott nyers hús, egyéb élelmiszer, vagy a nem megfelelő módon elkészített étel (pl. nyers tej) fogyasztása.

Télen az egészségre ártalmas mértékű a légszennyezettség a Szarajevó és a Zenica kantonokban (megyékben).

A nagyobb városokban több helyen árulják a „tenger gyümölcseit”. Ajánlott, hogy csak a modernebb, megfelelő hűtőlánccal rendelkező bevásárló-központokban vásároljunk ezekből, mert csak itt kaphatunk garantáltan friss árut.

Bosznia-Hercegovina déli részén, elsősorban Mosztár környékén, a hegyi fennsíkokon és a szurdokokban két őshonos viperafajta, a homoki és a foltos vipera igen elterjedt. A párzás idején csapatokba tömörülő viperák éjszaka vadásznak, nappal pihennek. Az általában félénk állatok a nyári nagy melegek és a párzás idején agresszívebben viselkednek, ha valaki behatol a területükre. Ha valaki véletlenül megzavarja őket vagy ingerli őket búvóhelyeiken, azonnal támadnak mérgük ÉLETVESZÉLYES!

A veszélyeztetett településeken az orvosi rendelőket és gyógyszertárakat ellátták ellenszérummal. Viperamarás esetén két órán belül feltétlenül orvoshoz kell fordulni!

Ugyancsak a déli országrészeken fordul elő a „Fekete özvegy” mérges pók. Baleset esetén szintén rövid időn belül orvoshoz kell fordulni, mert bizonyos esetekben csípése halálos kimenetelű lehet. forrás

Közlekedés

Autóval

Annak, aki repülővel érkezik Szarajevóba és szeretne vidéken is körül nézni, érdemes autót bérelnie. Városi közlekedésre nem szükséges, csak annak, aki  esetleg a külvárosban szállt meg.

Az úthálózat bővítése folyamatos. A főutak állapota általában jó, karbantartásuk folyamatos, a mellékutak állapota ugyanakkor sok kívánnivalót hagy maga után. Gyakran hiányoznak az útjelző táblák, a padkák állapota elhanyagolt.

Bosznia-Hercegovinában az autóval való utazás bizonyos kockázatokkal jár. A vezetésnél mindig figyelembe kell venni az utak állapotát, túlzsúfoltságát, a helybeliek kiszámíthatatlan (gyakran túl lendületes, helyenként túl lassú) vezetési stílusát, illetve a technikailag erősen amortizálódott autóparkját, az abból fakadó kockázatokat. FIGYELEM! A helyi szokásoknak megfelelően a „zöld-sárga” lámpánál az országban már nem hajtanak át, hanem inkább lefékeznek. A hegyekben kanyargó utakon a sűrű forgalom miatt csak alacsony átlagsebességgel (60-70 km/h-val) lehet közlekedni. Számolni kell – különösen ősszel és tavasszal nagyobb esőzések idején – útomlással, vagy azzal, hogy kövek hullnak az úttestre, illetve épp az útomlás miatt elterelik, vagy csak egy sávra korlátozzák a forgalmat.

Az éjszakai vezetés a terepviszonyok miatt veszélyesebb lehet, ezért javasoljuk, hogy lehetőség szerint csak napközben utazzanak. A benzinkúttal való ellátottság jónak mondható, a töltőállomások száma napról napra növekszik. 30 – 50 km távolságon belül találhatunk benzinkutat a főutak mellett. Utazáskor számolni kell azzal a körülménnyel, hogy a benzinkutak általában reggel 6 órától este 22 óráig üzemelnek, de a főutak mellett vannak éjjel-nappal nyitva tartó kutak is. Növekszik az utak menti gumijavító és autószervizek száma is, azonban a megfelelő márkaszervizek ritkák.

Rendszeresek a közúti ellenőrzések, illetve sok helyen vannak rövid szakaszos sebesség korlátozások (40-60 km/h). A felső sebességhatárt jelző táblákra célszerű fokozottan figyelni! Általában 50 km-ként találkozhatunk sebességméréssel, gyakran a nyílt országút egy-egy veszélyesebb szakaszán is. VIGYÁZAT! Az intézkedő rendőr a terep miatt esetenként hirtelen lép ki a gépkocsi elé a forgalmi sávba, ezzel is hirtelen fékezésre késztetve a vezetőt.

Figyelembe kell venni továbbá, hogy a Budapestet Szarajevóval és Mostarral összekötő M-17 (E73) főútvonal nagy része Bosznia-Hercegovinában kisebb településeken, falvakon keresztül vezet, ezért a mezőgazdasági munkagépek, szekerek és gyalogosok (utóbbiak akár éjszaka is!!!) az úton/út mellett tűnhetnek fel. Fokozott óvatossággal kell vezetni a lakott településeken kívül is, különösen télidőben és éjszaka. Fokozott figyelem ajánlott az esetleges gázolások elkerülése érdekében, mivel azt a helyi törvények szigorúan büntetik. FONTOS! Baleset esetén NE menjünk bele az egyezkedésbe, hanem feltétlen várjuk meg az intézkedő rendőrt, a jegyzőkönyv felvételét– melyet a határokon kilépéskor kérhetnek - független attól, hogy mekkora fennakadást okozunk ezzel.

Út Mostar és Szarajevó között

,, Mostarig újabb 2 óra autózás következett, ami helyi mértékegységben 1500 szembe haladó Volkswagen Golfnyi távolságnak felel meg. Elképesztő, mennyi leharcolt német járgány küzd még mindig az életéért, úgyhogy senkinek sem ajánlom a „minden Golfnál egy kupica” játékot, hacsak nem akarja utazótáskában hazavinni a máját. (2016)" forrás

Közlekedési szabályok

Bosznia-Hercegovinában, az itteni KRESZ szabályok értelmében minden év november 15 és március 15 között minden gépjárműnek KÖTELEZŐ a téli gumi használata.

A közúti közlekedésre vonatkozó szabályozás legfontosabb, az országba gépkocsival belépő külföldiekre is vonatkozó része az alábbiakban foglalható össze:

 • Biztonsági öv kötelező használata;
 • Kötelező a tompított fényszórók állandó használata, lakott területen is;
 • TILOS a mobiltelefonok vezetés közbeni használata;
 • TILOS az ittas- és kábítószer befolyásoltság alatt álló személyek, valamint
 • TILOS a 12 éven aluli gyermekek vezető ülés melletti első ülésen szállítása;
 • Az 5 év alatti gyermek csak a hátsó ülésen rögzített gyerekülésben vagy felnőtt felügyelete mellett utazhat
 • TILOS véralkoholszint 3 ezrelékkel történő túllépése, hivatásos jogosítvánnyal rendelkezők esetében a véralkoholszint nem haladhatja meg a NULLA ezrelékszintet;
 • A 23 év alatti, jogosítvánnyal rendelkező személyek 23.00 és 05.00 óra között csak egy 25 éves vagy idősebb, érvényes jogosítvánnyal rendelkező személy kíséretében vezethetnek járművet.

A fentiekben felsorolt közlekedési szabálysértések büntetési tétele: 30-40 KM (konvertibilis márka), azaz 15-20 euró. Ittas vezetés esetén a büntetés összege nagyobb (300-600KM) és a jogosítványt is bevonhatják, akár hat hónapra is.

A gyalogosokra vonatkozóan új szabály, hogy amennyiben járda vagy kiépített gyalogút van, az e mellett haladókat 40,- KM (azaz 20 euróra) büntetik.

Drasztikus mértékben megemelték a lakott területen belüli gyorshajtás büntetési tételét: 10-30km/óra mértékű sebességkorlátozás-túllépés esetén a büntetési tétel: 100-300 KM, azaz 50-150 euró, s ebben az esetben is bevonhatják a jogosítványt.

Biztosítás, nemzetközi zöldkártya

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a biztosítók és autógyárak által biztosított assistance szolgáltatások NEM érvényesek Bosznia-Hercegovinában. Az utazáshoz nemzetközi gépjármű biztosítási bizonylat, az ún. zöldkártya kiváltása kötelező. Ugyanakkor a helyi biztosítási rendszer fejletlensége és a hazaitól eltérő gyakorlata gondot okozhat a balesetet előidéző vagy abban részes magyar állampolgároknak.

Utazás a horvát tengerpartra Bosznia-Hercegovinán keresztül

A horvát tengerpartra Bosznia- Hercegovinán keresztül utazó magyar turisták számára a következő útvonalakat tudjuk javasolni:

 • Mohács – Udvar (határ) – Bosanski Samac (határ) - Doboj - Szarajevó - Jablanica - Mosztár – Metkovic (határ)
 • Barcs - Daruvar - Bosanska Gradiska (határ) - Banja Luka - Jajce - Bugojno - Livno – Kamensko (határ)

A bosznia-hercegovinai Nemzeti Autóklub (BIHAMK) 24 órás tájékoztató és diszpécser szolgálatot tart fent, angol nyelven is. „DISPECSERSKI CENTAR” – (Sárga Angyal) (ROAD ASSISTANCE SERVICE) „Pomoč na cesti” Tel. GSM-ről: 033 1282 / 033 987

"Az utak állapota – a folyamatosan felújított főutakon kívül – katasztrofális, ráadásul a hegyi utakon igen gyakoriak a kisebb omlások, ezért nem árt óvatosan, lassan vezetni. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a helyi közlekedési kultúra nem túl fejlett – erőszakos, balkáni vezetési stílus dívik, kiöregedett járműparkkal – akkor megérthetjük, hogy miért javasolja minden fórum, hogy utazás előtt kössünk utasbiztosítást. Érdemes megjegyezni ezzel kapcsolatban, hogy a biztosítók és a szervizek asszisztencia-szolgáltatásának nagy része nem működik az országban. (2012)" forrás


"Saját tapasztalat szerint a nemzetközi közlekedés sokat romlott az elmúlt pár évben, a fapados légitársaságok nem igazán repülnek az országba, a vonatjáratokat megszüntették (Budapest és Belgrád közötti közvetlen összeköttetést). A vonatközlekedés és a busz nagyon lassú, a rossz minőségű sínpályák és utak, illetve a változatos, hegyes terep miatt. Az emberek (balkáni vezetési stílushoz hűen) veszélyesen vezetnek, nem néznek körül, sok a baleset, vigyázzunk. Amúgy Európa szerintem egyik legszebb,a hidakkal és alagutakkal szabdalt Mostar-Szarajevó vasútvonalat nem szabad kihagyni!" (Ö. István, 2013)


,, Szarajevó felé igyekeztünk, de kis hiba csúszott a számításba, ugyanis a navigációra hallgattunk, ami gazdaságosra volt programozva, tehát a legrövidebb úton bevitt bennünket az erdőbe.

Eleinte még közönséges betonút volt, aztán kezdett szakadozni az aszfalt, később el is fogyott. Egy darabig azt gondoltuk, ez nem a legjobb út, de majdcsak jobb lesz! (Olvastam több utazótól, hogy errefelé elég rossz az úthálózat, autópályáról ne is álmodjunk) Szóval, türelem!Egy óra zötykölődés után gyanússá vált a dolog, nemhogy jobb, de egyre rosszabb lett.

Murvás, poros, keskeny úton, birkanyájak között evickéltünk. Sehol egy autó, szóval rájöttünk, hogy elhibáztuk, de visszafordulni már kár lett volna. “Andrea” lelkesen navigált egyre beljebb és beljebb. Úgy 15 km-t tettünk meg kb. egy óra alatt. Lehet, hogy gyalog többre mentünk volna! Csodaszép helyeken jártunk, átvágtunk egy magas hegyen, de sajnos a kilátásban nem volt kedvünk gyönyörködni, mert minden idegszálunkkal az útra koncentráltunk.

Hatan, két autóval, fenn a hegyen, mindjárt sötétedik, katasztrófa! És mi délutánra városnézést terveztünk Szarajevóban! Szerencsére jött egy helyi autós, aki megerősítette, hogy jó irányba megyünk, majd ő elvezetett minket a főútig." forrás

Vasúti közlekedés

Jön!

Étkezés

Az éttermekben az árakban nem kalkulálnak kötelező szervizdíjjal, tehát az elégedettségünk kifejezését szolgálhatja egy kb. 10 százalék mértékű borravaló. Általábn elmondható, hogy Boszniában remek a választék és a minőség is. Nyilván lehet vacak helyeket találni, de nagy rá az esély, hogy bőségesen és jó minőségben ehetünk egy átlagos bosnyák étteremben. Érdemes próbálkozni.

"A Balkánon Boszniában (és Koszovóban) vannak a legjobb bárányételek és csevapok. Szarajevóban nem szabad kihagyni az óvárosi részben található valamelyik csevapos éttermet, amit frissen vágott nyers vöröshagymával és a helyi jellegzetes, meleg, friss, (lepény)kenyérrel szolgálnak fel. Alkoholos italokat ezekben az éttermekben ne is próbáljunk kérni, mivel muszlimok üzemeltetik. Üdítőt lehet kapni, de ha autentikusan szeretnénk enni, akkor kérjünk hozzá egy jó hideg ájránt. Kifejezetten tetszett mindig is, hogy ezeket fém (ezüst) tányérokon hozzák ki (amúgy mindent). A burekkel gyakorlatilag bárhol jól járunk, Szarajevóban a legfinomabbat az óvárosban a Baščaršija téren ettem. Feltétlenül próbáljuk ki mindegyik ízben (spenótos, húsos vagy sajtos, illetve ezek keveréke), ehhez is jól tud esni egy jó hideg ájrán. A sajtválaszték nagyon jó Boszniában (kecske, juh) mindenhol vannak őstermelők, tőlük vegyünk." (Ö. István, 2013)

Ćevabdžinica a neve azoknak az étkezőhelyeknek, ahol a csevabcsicsa a főszereplő 

"A gasztro-ámokfutásunk öt napján mindenesetre nem sikerült az étkezésre elkülönített (egyébként nem túl sok) pénzt elverni, még úgy sem, hogy reggel burekkel kezdtünk, majd étteremben ebédeltünk, vacsoráztunk, és emellett napközben lazán lecsúszott néhány pljeska burger, útszéli rostilja, vagy csevapcsicsa. A trendi és drága, felsőkategóriás éttermeket kihagytuk, de a teljes képhez hozzátartozik, hogy Boszniában inkább izgalmas a közép és alsó kategóriában halászni, olcsóbb, sokszínűbb és a minőségbeli különbség sem ordító. Annyira, hogy elégedetlenül sehol sem sikerült felállni az asztaltól, a legnegatívabb tapasztalat is annyi volt, hogy bolti ajvárt és a helyi szupermarketben kapható, előre összekevert (de természetesen a hagyományos recept szerint) csevapot szolgálták fel az egyik világvégi szállás konyháján. (2013)" forrás

Vásárlás és pénzváltás

Bosznia- Hercegovinában az egyetlen, mindenütt elfogadott hivatalos fizetőeszköz a konvertibilis márka (1KM = 100 pfennig). Árfolyama az euróhoz rögzített: 1 EUR = 1,955830 KM. Papírpénzből 10, 20, 50, 100 és 200 márkás címletek, fémpénzből 1, 2, 5 márkás, 50, 20, 10, 5 pfenniges érmék vannak forgalomban, csak ezzel lehet fizetni az országon belül, az eurót ezért célszerű még a határ átlépése előtt KM-re váltani. (egyes helyeken EURO-t is elfogadnak, de biztonságosabb márkát váltani).

A konvertibilis márka Magyarországon is váltható néhány magánpénzváltónál. 2012-ben megjelent Bosznia-Hercegovinában az Exclusive Change pénzváltó iroda, amely magyar forintot is vált helyi konvertibilis márkára. (Szarajevóban egyelőre a BBI és Alta bevásárlóközpontokban működik).

Bankkártya elfogadóhelyek inkább csak a nagyobb településeken találhatók, de a bank automaták száma folyamatosan nő. A szupermarketekben már a bejáratnál jelzik, hogy az üzletben milyen típusú bankkártyát fogadnak el a pénztáraknál. Egyes éttermekben, főleg a kisebb helyeken elsősorban a készpénzes fizetésre van lehetőség.

A bankok általában hétfőtől péntekig, reggel 8 órától délután 4 óráig tartanak nyitva, de egyes nagyobb pénzintézeteknél akár este 8 óráig, illetve szombat délelőtt is lehet pénzt váltani. Vannak, olyan pénzváltók, amelyek hétvégén is nyitva tartanak (nagyobb bevásárló központokban érdemes keresni őket). Utazási csekket csak igen kevés helyen fogadnak el, általános gyakorlat szerint általában készpénzzel fizetnek mindenhol. Minden turista maximum 1000,- Euró értékhatárig a pénz eredetének igazolása nélkül lépheti át a határt. Ennél nagyobb összeg esetén kérhetik a pénz eredetének, ill. a pénz felhasználásának igazolását (pl. áru- vagy ingatlanvásárlás céljából tart magánál nagyobb összeget az illető). A pénzmosás elleni törvény alapján minden 30 000.- KM (azaz 15.000,- EUR) értéket meghaladó összeg bankból történő kivételekor, illetve bankban történő elhelyezésekor a pénzintézet köteles bejelenteni és ellenőrizni azt. Nagyobb pénzösszeg felhasználásakor ajánlott eljárás a bankszámláról bankszámlára történő átutalás.

"Az utóbbi években semmi gond nem volt a pénzváltással, azonban a legutóbbi túrámon (2013. július), én már csak hosszú sorban állás után, bankban tudtam váltani a Konvertibilis Márkát ( ez az ő pénzük). Korábban ezt szinte bárhol beváltották, úgyhogy erre érdemes odafigyelni, főleg hétvégén, amikor zárva vannak a bankok is. Az árfolyam továbbra is FIX az Euróval szemben. 1 EUR = 2 BAM." (Ö. István, 2013)


,, Általánosságban az árak a magyarországiakhoz viszonyítva 10-40%-kal alacsonyabbak. Középkategóriájú éttermek kb. 30%-kal olcsóbban lehet megvacsorázni, mint otthon. A piacon a helyi zöldségek, gyümölcsök kb. 20-30%-kal kerülnek kevesebbe. (2017)" forrás

Szórakozás

Szarajevóban ajánlott kellemes klub: Zlatna Ribica (Kaptol utca), ülőhelyes, nagyon népszerű, korán kell menni, hogy helyhez jusson az ember.

,, Az olcsóság miatti felszabadító érzés rendesen megdobta az esti mulatozást is, főleg hogy sikerült összebarátkozni a helyi erőkkel. Mivel a világ ezen pontján még lehet cigizni a szórakozóhelyeken is, ezért gyakorlatilag olyan terhelést kapott a tüdőnk, mintha egy kolbászfüstölőben lógtunk volna egész hétvégén, úgyhogy másnap a hosszú sétákat választottuk ahelyett, hogy megnéztük volna a kocsival megközelíthető remény alagútját, ahol az ostrom alatt fegyvert és élelmet csempésztek a városba, vagy az 1984-es téli olimpiára épített bobpályát, amit szintén lövészek birtokoltak a véres évek alatt. (2016)" forrás

Közbiztonság

Az utcai bűnözés mértéke viszonylag alacsony, jellemzően a zsebtolvajlás és az autófeltörés esete fordulhat elő. Nő Szarajevóban a gépkocsi feltörések száma. A cselekmény nem kimondottan a turisták ellen irányul, a helyi lakosok többnyire a károsultak. A helyi rendőrség azt tanácsolja mindenkinek, hogy a gépkocsik utasterében soha ne hagyjanak semmit. Általában azokat a személyautókat törik fel, amelyekben valamilyen értéknek tekinthető tárgyat látnak. Bosznia-Hercegovina közbiztonsági helyzete az utóbbi időben lényeges javulást mutat, igaz a lakosság körében még mindig sok az illegálisan tartott fegyver. A külföldi turistát nem fenyegeti közvetlen veszély a közterületeken, az utakon. Nyugodtan lehet sétálni este a városok utcáin. Az országban a biztonsági helyzet nem rosszabb a magyarországinál. Aknaveszély miatt javasolt, hogy a látogatók a főútvonalakat lehetőleg ne hagyják el, terepen lehetőség szerint a kijelölt útvonalakon közlekedjenek és kerüljék a földutakat.

Aknákra figyelmeztető tábla az erdőben

A mezőkre, erdőbe lehetőleg ne, vagy csak a terepet jól ismerő helyi lakosokkal, vagy a velük, valamint a BH-MAC-val történt konzultáció után menjenek be.

A BH-MAC - Bosnia-Herzegovina Mine Action Center elérhetőségei:

BH-MAC Director Office:

 • Cím: Tvornicka 3, Sarajevo
 • Telefon: + 387 33 253 800 ,+ 387 33 253 834
 • Fax: + 387 33 464 565
 • E-mail: info@bhmac.org
 • Public relations - Telefon: +387 33 253-812

BH-MAC Office Sarajevo:

 • Telefon: + 387 33 253 861
 • Fax: + 387 33 464 599

A Konzuli Szolgálat javasolja, hogy a Bosznia-Hercegovinába beutazó magyar állampolgárok regisztrálják magukat a konzuli szolgálat honlapján, hogy munkatársaink bármilyen vészhelyzet esetén kapcsolatot tudjanak teremteni velük.

"A közbiztonság jó, sohasem tapasztaltam semmi rosszat, persze a zsebtolvajokra, mint mindenhol, figyelni kell." (István, 2013)

Magyar külképviselet

Nagykövet: Négyesi József

Konzuli hivatal Szarajevóban:

 • Cím: 71000 Sarajevo, Splitska u. 2.
 • Telefon: (00-387-33) 238-512, 238-513 (8.00-16.30)
 • Ügyelet: 00-387-63-895-639
 • E-mail: consulate.sjj@mfa.gov.hu
 • Konzul: Gulyás Leonóra
 • Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/sarajevo
 • Ügyfélfogadás: H-CS 9:00-12:00; P 9:00-11:00

Egyéb hasznos információk

Jön!

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Légrádi Péter, 2018. 06. 17. 15:21
Azt szeretném kérdezni milyen bolthálozat rendszer van?
Légrádi Péter


úti kritikus, 2018. 06. 02. 08:26
Kedves Tibor,
Nyugodtan utazzon át Bosznián, mert migránsok bizonyosan nem fogják akadályozni a közlekedésben. Boszniában valóban vannak problémák a migránsok elhelyezésével, de az országutakon ez nem befolyásolja a forgalmat.


P Tibor, 2018. 06. 01. 20:49
Üdv!
Csak átutazni szeretnék Bosznián
Montenegróba annyi a kérdésem, amennyiben egy nagyobb városba sem
akarok bejutni, tapasztalható-e valami a megnövekedett migránslétszám miatt, vagy ajánlatos inkább a hosszabb horvát autópályán közlekedni. Köszönöm!


Pék Gyula, 2018. 05. 14. 16:05
A nagyobb benzinkutakon mindenhol lehet debit(normál betéti) bankkártyával fizetni, de a hitelkártyákat (credit) kevés helyen fogadják el.A 95-ös benzin jelenleg 2,14 és 2,19 KM között van,tehát durván 1,1 euró. Eurót az ország déli részén (Mostar, Blagaj,Stolac,Pocitelj környéke)mindenhol elfogadnak legyen akár érme akár papír,viszont Jajcében és Szarajevóban csak a bankjegy eurost fogadják el és KM-ben adnak vissza.Érdemes kisebb címletű euros bankjegyeket vinni (5-10 euro).A meglepi elkerülés végett érdemes az éttermekben és boltokban a belépéskor az euros vagy bankkártyás fizetés lehetőségére rákérdezni. Angolul főként, de németül is szinte minden helyen tudnak,hiszen a helyi 50-55%-os munkanélküliség mellett szinte minden családban van valaki aki nyugaton dolgozik. Az élelmiszer jóval olcsóbb, mint itthon, de a hotelek minibárjában is csak 2 KM egy üdítő, vagy sör.
Az éttermi árak is jóval alacsonyabb áron vannak, mint nálunk. Magyar előfizetésű mobillal senki ne telefonáljon onnét haza,nagyon drága, a telekomnál pl. majd 400Ft a hívás megkezdett percenként, az adatletöltés pedig csillagászati, csak a szállásokon (ez már mindenhol van)az ingyenes wifi-n keresztül szabad fellépni a netre. Az igaz, hogy a sebességet több helyen mérik, a régi magyarhoz hasonló 3 lábon álló kamerával, de a kanyargós utak és a sok lakott terület miatt nagyon nehéz túllépni, átlagsebességként 50 körül lehet számolni az utazás tervezéseknél Bosznia-Hercegovinában, kivéve a Szarajevótól Banja Luka felé vezető 51 km-es autópályaszakaszt, ami fizetős, 6 KM a személyautóknak.Sokkal veszélyesebb ebből a szempontból, ha Horvátországon nem a fizetős utakon mész át(pl.Magyarországról a Barcs - Daruvár - Banja Luka útvonalon). Itt a legváratlanabb helyeken mérik a sebességet a rendőrök a pisztolyhoz hasonló kézi radarral. Szóval itt érdemes betartani a táblákat, de sokszor látni olyat hogy egyik lakott területről kilépsz és 20 méter múlva egy másikba már be is lépsz, ráadásul, van ahol lakott területen megengedik a 70 Km/h-t,máshol viszont nem.Mind Szarajevóban, mind Mosztárban rengeteg a kolduló és a különféle indokokkal kéregető.(ez elég zavaró,főként Mosztárban láttuk több helyen, hogy 3-4 éves gyerekeket ültetnek ki az utcákra koldulni). A horvát-BIH határátkelő pontoknál mindenhol kell várakozni, egy kicsit olyan retro érzés.... és persze egy átlépésnél kétszer is, hiszen külön van a horvát határ és vám és külön a BIH határ és vám. Ahogy figyeltem a fülkékben szolgálatot teljesítők munkáját, a horvátok kicsit váratják a boszniai állampolgárokat, ők meg fordítva. A mi esetünkben maga az útiokmányvizsgálat kb.10 másodperc volt, ennyi ideig tart, amíg beszkennelik a személyiket. Két esetben az autó papírjait is kérték a boszniai oldalon, de amikor elővettem, csak ránéztek és intettek.A várakozást nagyban befolyásolja a tankolni átjáró horvát autósok száma, hiszen náluk majdnem 400Ft átszámítva a benzin literje. Összességében egy nagyon szép ország,a közbiztonsággal nincs gond, vendégszerető és segítőkész emberekkel találkoztunk mindenhol.Mi nyáron visszamegyünk, ezúttal az egyetlen tengerparti városukba, Neumba.


úti kritikus, 2018. 01. 28. 01:56
Kiegészítés, pontosítás:
Útvonaltól függ. A legtöbb esetben lehet bankkártyával fizetni a kutakon, de sajnos előfordul, hogy a hegyekben a hálózati problémák miatt nem működik a kártyás fizetés. A nagyobb városokban (pl. Szarajevó, Banja Luka, Travnik, Doboj) nem jellemző a probléma, mindenesetre nem árt rákérdezni tankolás előtt. A kutakon egyébkén ugyanúgy szokás jelezni az ajtón a fizetési lehetőségeket, mint Magyarországon, úgyhogy ez is segítség lehet.


úti kritikus, 2018. 01. 28. 01:52
Ervin!
A Visa Electron és a Maestro sok benzinkútnál elfogadott, a Visa és a Mastercard szintén. Az American Express és a Diners Club sokkal keesebb helyen elfogadott.


K.ervin, 2018. 01. 27. 20:24
Az érdekelne, hogy a benzinkutaknál van-e kártyás fiztési lehetőség.
Köszönöm


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon