ÚTIKRITIKA.HU / Koppenhága / Látnivalók


Koppenhága / Látnivalók

Általános tanácsok Koppenhága felfedezéséhez| Nyhavn| Strøget| Amelienborg palota|Christiansborg palota|A Kis hableány|Tivoli|Christiania| Frilandmuseet| Más múzeumok|Experimentarium|Egyéb látnivalók|Refshaleøen| Érdekes negyedek|TemplomokVárosnéző hajótúrák|Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

Varga Gábor fotója

Ennek az aloldalnak a tartalommal való feltöltése folyamatban van. Kérünk némi türelmet.

Általános tanácsok Koppenhága felfedezéséhez

Nyhavn

,azaz Új kikötő

(dán kiejtés: nűhán)

Strøget

(dán kiejtés: sztrade vagy sztrae)

Amelienborg palota

Christianborg palota

A Kis Hableány

Tivoli

Christiania

,, Mindenképpen Christianiara voltam leginkább kíváncsi, arra is vettük az irányt. A „mini államnak” több bejárata is van. Ahogy belép az ember egy teljesen más világ tárul elé. Az eddigi letisztult, modern épületeket, üvegfalú irodaházakat, patyolattiszta utcákat és jól szituált embereket felváltják a vidám hippik, betépett rasztafárik, afroamerikaiak, különböző művészek, zenészek, romos de tetőig telefújt színes ipari épületek és különféle vicces kis lakóházak, amik inkább tákolmányok, de a célnak megfelelnek.

Egyébként elég komolyan veszik az önfenntartást és az autonómiát, saját postájuk van, éttermeik, bárok, kis boltok, jazz és bluesklubok, stb. És persze a füpiac, ahol kb. 25-30 standon vásárolhatsz különféle dolgokat a marihuanától a hasison át a varázsgombáig. Nem pult alatt eldugdosva meg ilyenek, hanem mit otthon a piacon, hatalmas kupacokban a fű, vagy negyedkilós tömbökben a hasis, mindenen kint az ára. 10€/g körül mozognak az árak meg ettől felfele. Itt persze nem szabadott fényképezni, ahogyan egyébként egész Christianiaban nem szabad, de itt elég komolyan is vették.

A hatóságok egyébként kommunaként tekintenek rájuk. De a koppenhágaiak inkább egy sikeres társadalmi kísérletként. Az államvezetés többször próbált fellépni ellenük, vagy szabályozni őket, de a nép mindig kiállt értük, és mivel az egyik legdemokratikusabb és legliberálisabb rendszer működik itt, a nép akarata érvényesül. (2018)" forrás

Frilandsmuseet

Más múzeumok

Nemzeti Múzeum

Dánul: Nationalmuseet (kiejtés: nesönelmüsze)

Dán Nemzeti Galéria

dánul: Statens Museum for Kunst (SMK)

Glyptotek

(dán kiejtés: glüptoték)

Kellemes, szép kinézetű múzeum egy nagy, pálmafás, kávézós télikerttel a közepén.

Ízlésesen keveredik az antik és a modernitás. A gyűjteményben vegyesen egyiptomi, görög, római antikvitások, és későbbi korok európai festészete. Fő látványosság: ókori egyiptomi és római szobrok és freskók. 

Keddenként ingyenes a belépés.

Experimentarium

Egyéb látnivalók

Városháza

Elefánt kapu

Refshaleøen

(dán kiejtés kb.: refszhélü)

Érdekes negyedek

Indre By

Vesterbro

Nørrebro

(dán kiejtés: nőrbo)

Ørestad

(dán kiejtés: őrestal)

Norreport

Frederiksberg

Templomok

Városnéző hajótúrák

Olvasmányos linkek

,, Reggel először végigsétáltunk a belvároson, egészen a kikötőig. A víz a kikötőben is olyan tiszta, hogy úszni lehet benne azt mondják. Itt bementünk a Fekete gyémántnak nevezett Központi Könyvtár épületébe, ami egyébként elképesztő építészeti műalkotás.

Kint szemerkélt az eső egész nap szinte, de nem volt veszélyesen hideg. Innen metróval mentünk tovább, ami egyébként sofőr nélküli, az elején egy hatalmas panoráma ablakból nézheted ahogy suhansz az alagútban. Az emberek elég kedvesek és nyitottak itt, mindenki beszél szinte angolul, talán Európában a legnagyobb arányban, mint idegen nyelvet. Amúgy a környezetvédelem, és a jólét mellett, nagyon sok dologban élen járnak. A dán állampolgároknak alanyi jogon jár a társadalombiztosítás, az egészségügyi ellátás és az oktatás. Itt a legnagyobb a béregyenlőség, azaz az egyszeri melós is relatíve hasonló színvonalon élhet, mint a feljebbvalói.

A bérek nagyon magasak, de egyébként a kiadások is sokkal magasabbak, mint a tőlük délebbre, de az biztos, hogy a megélhetésen nem kell aggódniuk. Korrupció nagyjából nulla, és több felmérés szerint is az egyik legboldogabb ország. Ja és hivatalosan ugyan nem legális a marihuana fogyasztás, de nem szólnak érte. Christiania városrészben konkrétan boltban megveheted ugyanúgy, mint Amszterdamban. Hát lehet így is csinálni. (2018)" forrás

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon