ÚTIKRITIKA.HU / Francia Polinézia


Francia Polinézia

Tahiti | Moorea | Bora Bora | Huahine | Más szigetek

Tahiti

185 ezren laknak a szigeten.Ez Francia Polinézia legnagyobb szigete és ugyebár itt van a főváros Papeete (franciás kiejtése: pápet vagy pápiti, avagy páp piti).

Fő látnivalók:

A Gauguin-múzeum (Musée Gauguin) a fővárostól nyugatra, 51 kilométer távolságban található.

Papeete, a főváros

kiejtés: pápéiti vagy pápiti

"Papeete-hez hasonló nagyváros nincs is több egész Francia Polinéziában: a többi szigeten legfeljebb apró, néhány ezer lakosú településeket találunk. A lakosság eloszlása meglehetősen egyenetlen errefelé: a 118 szigetből 76 lakatlan, a 250 000 fős összlakosság háromnegyede a Társaság-szigeteken tömörül, annak is a fele itt, Papetee-n telepedett le. És ez a nagyvárosiasság a maga zsúfoltságával, zajos forgalmával, a kereskedelmi kikötők, a tömött házsorok, a McDonald's-ok és a szupermarketek látványával nem is válik Tahiti előnyére. Fél órába is beletelik, míg dzsipünkkel átvergődünk a bedugult városon. Aztán a forgalom lassan elmarad mögöttünk, az út a sziget északi peremén vezet. Mindenütt fekete homok borítja a tengerpartot, ami különös látvány, és a többi szigetre nem is jellemző." forrás


"Tahiti strandjainak többsége egyáltalán nem fehér homokos szuper-beach. Hanem sötétebb, néhol sziklás. Vagyis az álomszép partok néhány kivételtől eltekintve nem a főszigeten vannak, hanem a környező korallzátonyokon (pl. Bora Bora 220 kilométer)."

 • A tahiti lányok nem mesés bombázók, ritka az igazán szép. Azok elmennek Párizsba modellkedni. Inkább olyanok a nők, mint Gauguin festményein.

 • A tahiti nők legendájára alapozva naptárak százait kínálják a szuvenírboltok, sokban ugyanazok a helyi modellek szerepelnek.

 • Jó az infrastruktúra, remek hotelek vannak, egyáltalán nem kunyhós-sátras sziget.

 • A reptéren, Faaa mellett, tyúkok kapirgálnak a kifutópályán - a nyugalom szigete, az biztos.

forrás

fotó by Elter

Bora Bora

 • Bora Bora közel 9 ezres lakosságú sziget. Sokan állítják, hogy a világ legszebb szigete. Az úti kritikus - személyes tapasztalatai alapján - egyetért ezzel az állítással.
 • Bora Bora Tahititől északnyugatra terül el, 230 kilométer távolságban. Bora Bora 29 négyztekilométer és a szigetet körbeölelő, parti közút 32 kilométeres. Amúgy ez az egyetlen közút a szigeten.
 • Bora Bora varázsllatos, titokzatos kinézetéhez nagyban hozzájárul a sziget területének nagy részét betöltő két hegy a 727 méter magas Otemanu és a 661 méter magas Pahia.

"Bora Borán nem sok látnivaló van. A többi polinéz szigethez képest főleg. Míg Francia Polinézia más szigetei a búvárok (pl. Fakarava), illetve a szörfösök (pl. Tahiti) körében nagyon ismertek, ez a sziget inkább a luxusszállodáknak otthont adó korallzátonyokról szól. A luxusszállodák saját zátonyra, motura épülnek, csak a hotel saját hajójával lehet őket megközelíteni. A központi szigeten pár strandon kívül nincs sok turisztikai érdekesség. A tengerpart viszont makulátlanul tiszta, a homok épp annyira fehér, amennyire kell, a víz kellemesen langyos és kristálytiszta, a korallok élővilága búvárszemüveg nélkül, térdig a vízben állva is élvezhető. Még víz alatti fényképezőgép sem kell a megörökítésére." (2014) forrás

"Bora Bora luxusszállodás kis szigetei valóban gyönyörűek, egy-két hétre. Mi viszont negyedik éve rostokolunk a fő szigeten, ahol két bolt, két benzinkút, egy kávézó, valamint gyöngyboltok találhatóak a kátyús, veszett kutyákkal tarkított út mentén. A házak lerobbantak, a szennyvíz a tengerbe folyik, így a legtöbb helyen nem lehet a vízbe menni. A szemetet összevissza dobálják, autóroncsok mindenhol, s az itteni trópusi betegségeket sem kívánom senkinek. (2015)" forrás

Huahine

 • Huahine Tahiti szigetétől északnyugatra, 175 kilométer távolságban fekszik, kb. 5500 lakosa van. A sziget 78 négyzetkilométer nagyságú.
 • Huahine sok tekintetben sokkal inkább idilli légkörű, mint Tahiti vagy Moorea, és tájképe sokkal változatosabb, mint Bora Boraé.
 • Nem nehéz gyorsan bejárni körbe a szigetet a többnyire földúton: 50 km az egész. Sokkal izgalmasabb bemenni a sziget belső részébe.
 • kiejtés: húehine

Más szigetek

Marlon Brando egykori magánszigete: Tetiarora (forrás)

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon