ÚTIKRITIKA.HU / Grúzia


Grúzia

Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Magyar külképviselet | Fotóegyveleg

Grúzia - közlekedési dugó - fotó by Elter

Egészség

Grúzia meglátogatása előtt itthon mindenképpen kell betegség- és egészségbiztosítást kötni! Ajánljuk erre a célra a Vista utazási irodáit, mert nagyon lelkiismeretesen adnak tájékoztatást egyes biztosítási kategóriák előnyeiről, hátrányairól. E-mail: foiroda@vista.hu

A grúz egészségi ellátórendszer jelenleg meglehetősen elavult. Tbilisziben és a nagyobb városokban van megfelelő magán orvosi ellátás, de rendkívül drága. A grúz orvosok és kórházak gyakran előre kérik befizetni a gyógykezelés költségét. Tbilisziben sürgős esetekben a Medi- Club Georgia rendelőt célszerű felkeresni, melynek szolgáltatása drága, de a rendelő hivatalos számláját a magyar egészségbiztosító elfogadja.

Medi Club Georgia

Minőségi gyógyszerek vény nélkül, gyógyszertárakban is beszerezhetőek. Gyógyszer vásárláskor ajánlott kiemelt figyelmet fordítani a készítmény szavatosságára! Csapvíz fogyasztása nem javasolt, a boltokban kapható palackozott víz biztonságosnak tekinthető.

Közlekedés

Grúziában a városi tömegközlekedés nem drága, de meglehetősen átláthatatlan és kaotikus. A tömegközlekedés igénybevételét nehezíti az is, hogy a járműveken elhelyezett útvonaltáblák grúz nyelvűek. A szovjetrendszerből megmaradt az iránytaxik, "marshrutkák" hálózata. Az iránytaxik a megadott útvonalon gyakorlatilag bárhol megállíthatóak, nem kevés bosszúságot okozva ezzel a közlekedés többi résztvevőjének. A Tbiliszi metróhálózat két vonalból és 22 földalatti állomásból áll. A metró használata teljes mértékben biztonságos. A városi és a vidéki utak minősége, és a vidékre vezető utak mentén az út menti szolgáltatások színvonala igen sok kívánnivalót hagy maga után, a hegyi utak az esőzéseket, havazást követően hosszú időre járhatatlanná válhatnak.

A grúz autóvezetők elképesztően vadul, erőszakosan vezetnek. A közutakon az újgazdagok a terepjáróikkal úgy parádéznak, hogy valósággal kiszorítják az úttestről a kisebb autókat. A nagy gépcsodáikkal a pöffeszkedők egymást sem kímélik. A grúz autósok egyszerűen nem törődnek a közlekedési szabályokkal. Minden további nélkül bemennek ellenkező irányból az egyirányú utcába, és még a dupla záróvonal sem akadályozza meg őket az előzgetésben. Persze a sebességkorlátozást is csak viccnek tekintik. Külön gond, hogy sok autóvezetőnek suttyomban vásárolt jogosítványa van, nem is járt tanfolyamra. Még jó, hogy megszegik a közlekedési szabályokat, hiszen nem is ismerik azokat.

A gyalogosok sem ártatlanok a közlekedési káosz állapotáért. Veszélyesen, váratlanul lépnek az úttestre. Mivel az autóvezetők még a zebráknál sem ügyelnek a gyalogosokra, el lehet képzelni milyen veszélyes helyzetek alakulnak ki ott, ahol nincs is kijelölt átkelőhely, de vannak fegyelmezetlenül átjáró gyalogosok. Miközben a korrupció visszaszorítására a hatóságok óriási erőfeszítéseket tesznek, úgy tűnik már nem marad kellő energiájuk a közlekedési morál javítására. A közlekedési rendőrök nagyon ritkán büntetik a vétkes autóvezetőket. Még a durva szabálysértéseket is elnézik.

Mindezek leírása után érthető, hogy az úti kritikus nem javasolja, hogy a turista Grúziában autót béreljen és pár nap alatt próbálkozzon idomulni az ottani közúti állapotokhoz. Ráadásul a közutakon sok helyen az útburkolati jelek láthatatlanná koptak el. A közlekedési lámpák pedig, az áramkimaradások miatt gyakran nem is működnek. Az éjszakai közlekedés még veszélyesebb és a hegyi utakon (esők , havazások) is roppant veszélyes az autózás egy külföldi turistának. Grúziában - akárcsak nálunk - az autóvezető semmilyen mennyiségű alkoholt nem ihat vezetés előtt, alatt.

Grúziában más a helyzet mint nálunk abban a tekintetben, hogy ott az autók forgalomba helyezéséhez nem kötelező megkötni a másoknak okozott károk kompenzálására szolgáló felelősségbiztosítást. Persze így a grúz autók nagy többségének nincs is ilyen biztosítása. A másoknak okozott károkat a károkozó általában közvetlenül a károsulttal „rendezi le”, ami számos feszültséget és vitát szokott teremteni. Ha mégis autót bérelnünk akkor legalább kössünk teljes körű casco biztosítást ugyanakkor (nem kötelező) felelősségbiztosítást is.

"Az ígértekkel ellentétben nem egy új, légkondicionált, WiFivel felszerelt busszal vittek kettőnket, hanem egy sok százezer kilométert futott, lestrapált, lengéscsillapító és kipufogó nélküli Mercedes Sprinterrel. A fűtés sem működött és a sofőr nyitva tartotta az első ablakot a mínusz tíz fokban, hogy akadálytalanul köpdöshessen kifelé menet közben. Ha szerencsénk volt, kifelé vitte a huzat, ha nem volt szerencsénk, akkor befelé... Aki szokott orosz autós fedélzeti videókat nézni, annak a közlekedési morál ismerős lehet. Semmilyen szabály nem szent, sebességkorlátozás, záróvonal, piros lámpa, elsőbbségadás mind ismeretlen fogalmak. Nem mondom, hogy nem volt néha halálfélelmünk. Félúton átváltottunk iránytaxi üzemmódba, elkezdtük az út szélén integető embereket felszedni. (2015)" forrás

Étkezés

"Van egy úgynevezett limonádé italuk (Natakhtari Lemonade), palackozott, enyhén szénsavas verziót képzeljetek el. Mindenféle ízben lehet kapni. Szerintem mind nagyon finom, de utastársaim között volt aki azt mondta, hogy ihatatlan némelyik. Van körtés – nagyon édes, picit vaníliás- van gyógynövényes, mentás, vagy a személyes kedvencem a krémes. Vanília az alapíze, szerintem nagyon jó. Érdemes megkóstolnotok! Másik érdekes italuk a víz. Sós ásványvíz! Anyám hívta fel a figyelmet rá, először ő kereste a boltban. A Borjomi ásványvíz nagyon extra, feltétlen kóstoljátok meg ezt is -egyébként mindent. Az ásványvíz természetesen szénsavas, (nem utólag van beletéve a bubi), vulkanikus eredetű 1500 éves vizecske. A vele megegyező nevű területről származik -nahát- és a grúz export 10%-át adja. Durva, nem? Szóval igyátok, vegyétek, kóstoljátok, nem mindennapi (v)íz!

Teák: emlékszem, hogy zsenge gyerekkoromban a grúz tea még minőség volt, nagy szám. Nem véletlen. Az országnak ugyan vannak most is teaföldjei, de már korántsem olyan kiterjedtek, mint egykor. Hoztam haza grúz teát, de a boltban a legalsó sor leghátuljába volt eldugva, nehogy észrevegye valaki. Amúgy ahogy láttam, ők is a nagy nemzetközi márkákat tartják, mint mi. Itthon kóstoltam meg, nem nagy durranás a tea. Az ország második kiviteli cikke. Nem véletlen! Ennek az országnak vannak a legrégebbi és a legkifinomultabb borkészítési eljárásai. Tudtad, hogy több, mint 500 féle szőlőjük van??? Nem is mesélek róla többet, ha mentek, kötelező bort inni!

Leghíresebb ételük a Khachapuri. Ez több verzióban létezik náluk, kb úgy, mint nálunk a halászlé. Annyiban megegyeznek, hogy tészta alapú étel és sajt van benne. Van kelt tésztás verziója, itt hajószerűen szétnyílik a tészta és a “batyuban” van a rengeteg (tényleg sok) sajt, meg egy tojás ha éppen a tojásos verzióhoz van szerencséd. Aztán van hacsapuri leveles tésztás verzióban, négyszögletű, téglalap alakú, mindenféle alakban. Mind finom. Személyes kedvencem a khinkali nevű tésztaétel. Tipikus keleti batyuszerű kaja, benne lehet bármi. Pl husis, zöldséges, gombás, stb. Jó ízű. Imádtam benne a koriandert! Úgy kell enni, hogy leharapod a tészta “fogóját”, kiszívod a levét és megeszed. Egyszerre minimum 4 darabot kell kérni egy azonos töltelékesből. 4 darab kb 2 eurónyi összegbe kerül.

Husik: a húsok is jók, grillezve készítik őket. És végül az adjika. Ha szereted az inidai ételeket, akkor ez a szósz tetszeni fog. Húsokat pácolnak vele vagy kenyér mellé is adják. Alapja a paprika (kicsit csípős) fokhagyma, paradicsom, mindenféle fűszerek, köztük a koriander és só. Torták, édességek: megszámlálhatatlanul sokfélét megkóstoltam, ugyanazokat kapni, mint itthon. Nem jobbak és nem rosszabbak. (2015)" forrás

Préselt gyümölcslé árus - fotó by Elter

Vásárlás és pénzváltás

Tbilisziben a nagy élelmiszer-áruházakban gyakorlatilag minden olyan termék megvásárolható, ami Magyarországon. Nemrégiben három olyan magyar tulajdonú bolt is nyílt, ahol magyar élelmiszereket lehet venni.

A hatóságok ellenzik, hogy az országban a szolgáltatásokban, a kereskedelemben más készpénzt fogadjanak el, mint a grúz lari (GEL). Az eurónkat vagy dollárunkat a hivatalos pénzváltóknál akadálytalanul be tudjuk váltani. A bankkártyákat a legtöbb helyen elfogadják, viszont nehézkes az utazási csekkel elfogadtatása.

Gyümölcskolbászt árusító asszony - fotó by Elter

Közbiztonság

Grúzia a turista szempontjából szuper közbiztonságú ország, az országban az utóbbi években látványosan javult a helyzet. Sok mindent elárul az ottani viszonylatokról, hogy a grúzok sok háznál, lakásnál be se zárják az ajtót elmenetelkor. Nyilván biztonságot ad az is, hogy az utcákon erős a rendőri jelenlét. Grúzia manapság jobb közbiztonságú ország, mint a legtöbb európai állam. A városokban az erőszakos bűncselekmények száma nagy mértékben csökkent. A turista (is) nyugodtan sétálhat a városi éjszakában, mert semmi veszély nem fenyegeti. Jópofa, hogy elnöki rendelet alapján a rendőrőrsök falai átlátszó üvegből vannak, hogy az egyszerű polgárok szabadon láthassák mit csinálnak a rend őrei. (Ez olyan, mint az éttermekben a látványkonyha...). Tbilisziben meglepően alacsony az autótolvajlások száma.

Egy 2016-os nemzetközi felmérés szerint Grúzia a világ 3. legbiztonságosabb országa (Dél-Korea és Szingapúr után).

Egyéb hasznos információk

 1. Grúziában az elektromos feszültség 220 volt. Gyakoriak és jelentősek az áramingadozások és áramkimaradások.
 2. A Magyarországon használatos, előfizetéses mobiltelefonok Grúziában is működnek.
 3. Grúziára nem jellemzőek a nagy bevásárló- és szórakoztató központok, multiplex mozik. A főváros egyik mozijában hetente több alkalommal is lehetőség van a filmeket eredeti nyelven megnézni.
 4. Tbilisziben orosz nyelvű színház is működik, de a színház programja csak ritkán változik.

Magyar külképviselet

Tbiliszi Magyar Nagykövetség

 • Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Szabó Sándor
 • Elsőbeosztott, konzul: dr. Gyebnár István
 • Cím: 83 Lvovi Street (off Budapesht Street), Saburtalo, 0160 Tbilisi, Georgia
 • Telefon: (Előhívó:+995) 32 239 90 08
 • Fax: 32 2399-004
 • Konzuli ügyeleti mobil (kizárólag sürgős konzuli ügyekben): + 995 595 580777
 • Web: www.mfa.gov.hu/emb/tbilisi

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon