ÚTIKRITIKA.HU / Grúzia


Grúzia

Földrajz | Időjárás | Történelem | Manapság | A grúzokról | Turista etikett | Grúz konyha | Fotóegyveleg

Grúz lányok - fotó by Elter

Földrajz

 • A grúzok a saját országukat Sakatvelo-nak nevezik. Vitatott, hogy angolul miért nevezik az országot Georgia-nak, illetve más európai nyelveken miért alakult az ország elnevezése ehhez kötődően.
 • A grúzok őshonosak Grúzia területén, azaz nem bevándorló nép, mindig is itt éltek.
 • A grúz nyelv (kartvéli) teljesen egyedi, semmilyen más nyelvvel nincs rokonságban, éppenséggel teljesen más, mint a szomszédos népek nyelvei.
 • A grúzok nem tízes, hanem húszas számrendszert használnak.

Időjárás és éghajlat

Grúzia klímája hasonló a magyarországihoz, azzal a különbséggel, hogy az átlaghőmérséklet néhány fokkal melegebb, mint nálunk. A nyár általában forró, a tél enyhe. Grúziában ritkán esik hó az ország nem hegyes részein.

Történelem

 • Grúzia volt a világon a harmadik ország, amely felvette a kereszténységet, mégpedig az időszámítás utáni 328-ban.
 • Grúziát tekintik a bor szülőhelyének. Grúzia területén találták meg a legrégebbi boros kancsók leleteit.
 • Grúzia először 1918-ban vált függetlenné. Több mint száz éves orosz uralom alól szabadultak fel akkor. 1921-ben újra idegen uralom alá kerültek, ekkor már a Szovjetunióba kényszerítették bele.
 • Grúzia 1991-ben szabadult meg a Szovjetuniótól.
 • Az elnök, aki kirúgta az ország összes rendőrét

fotó by Elter

Manapság

 • 2014 júniusában Grúzia társulási szerződést kötött az Európai Unióval. Ez Grúziának azt a távlati reményt kínálja, hogy egyszer teljes jogú tagja lesz az Európai Uniónak. Ez azonban odébb van.
 • Grúziában nagyon drága a víz- és energiaszolgáltatás. Igen ritka a központi fűtés- és meleg-vízszolgáltatás. Az emberek a lakásokban elektromos vízmelegítőt és fűtést használnak.
 • Grúziában a sokemeletes lakóházakban (mint Pesten a régi időkben) fizetni kell a lifthasználatért. Egy liftezés jellemzően 10 tetribe kerül (kb. 3 forint).
 • Állítólag Grúziában az átlagfizetés havi 70 ezer forintnak megfelelő helyi pénz körül mozog.

A grúzokról

A grúzok nagyon családcentrikusak. nem csupán a hagyományok miatt, hanem azért is, mert az államra, a mindenkori kormányzatra kevéssé támaszkodhatnak. A szociális háló szerepét csak a család nyújtja megbízhatóan. A grúzok rendkívül gyermekszeretők. Azt mondják, hogy a gyerek annyira tiszta lélek, hogy az Istenéhez hasonló az illata. A magyar turista rácsodálkozik (mint arab országokban is) arra, hogy Grúziában szokásos, hogy a férfiak - ha barátok vagy egy család tagjai -kéz a kézben sétálnak az utcán. Szó sincs arról, hogy homoszexuálisok lennének. Amúgy a grúzok éppenséggel nagyon homofóbok, azaz erősen negatívan előítéletesek a melegekkel kapcsolatban. (Egy 2016-os nemzetközi felmérés szerint a grúzok a világon a leginkább homofóbak.)

Grúziában az esküvői rituáléban még mindig eljátsszák a menyasszony megszöktetését, ami régen igazán hagyomány volt.

A grúzok nagy többsége utál szinte mindent, ami őket a Szovjetunióhoz tartozásra emlékezteti. A kivételek közé tartozik a grúz Sztálin, akinek a németek elleni honvédő háborús győzelmét nagyra értékelik. A grúzok a magyarokat egyszerre tekintik rokon- és rokonsorsú népnek, s ezt érzékeltetik is amikor velünk, magyarokkal beszélgetnek. A rokonnép-tudat alapja vélhetően az, hogy a Kaukázusban elveszett nyolcadik magyar törzs legendáját Grúziában többen ismerik, mint nálunk. A rokon sors érzése pedig abból táplálkozik, hogy hányatott grúz történelem során nagyrészt ugyan azon hódítóktól és elnyomóktól szenvedett, mint Magyarország. Grigol Abashidze kiváló Petőfi-fordításai azért is oly népszerűek Grúziában, mert Petőfi költeményeiben a grúzok saját hazafias és forradalmi lelkületükre és érzésvilágukra ismernek rá. A grúzok Magyarországhoz való kötődéséhez jelentős mértékben hozzájárult az is, hogy több éves grúziai tartózkodása során Zichy Mihály készítette el a grúz nemzeti eposz legszebb illusztrációit, ami miatt Zichyt Grúziában ma is szinte nemzeti festőként tisztelik. Grúziában amúgy nem alakult ki magyar kolónia.

"Hiába számít Grúzia szegényebb országnak, és kerül minden még magyar mércével is szinte fillérekbe, a helyiek főként vidéken mindig kedvesek, és ha van idejük, biztosan meghívnak egy koccintásra.  Egy kolostort kerestünk fel, amikor egy dinnyéző-borozó család meglátott minket, és bár nem beszéltünk egyetlen közös nyelvet sem, elég jól eltársalogtunk és elszórakoztunk, sűrű koccintások közepette" – mesél egyik élményéről Péter. De még a nagyvárosban sem veszett ki a hagyományos grúz vendégszeretet: a tbiliszi tévétoronynál a kilátásban gyönyörködtek, amikor szóba elegyedtek a mellettük lévő grúz és azeri társasággal. Ők sem akarták elengedni őket anélkül, hogy meg ne mutatták volna, melyik is a legjobb khinkali a környéken,és hogyan illik enni ezt a grúz nemzeti ételt, amely valójában darált hússal töltött tészta. „De olyan is volt, hogy leültünk megpihenni, és helyi fiatalokkal beszéltünk, amikor egy középkorú úr egyszerűen megjelent pár sörrel, hogy koccintsunk valamivel" (2015)" forrás

fotó by Elter

Turista etikett

 1. A grúzok rendkívül büszkék a boraikra. Ha megkóstoljuk, ízleni is fog, de biztos, ami biztos, semmilyen negatív észrevételt ne tegyünk, ellenben magasztaljuk az egekbe a minőséget, az ízt. Így praktikus és udvarias.
 2. A grúzok beszélgetés közben gyakran emelik fel a hangjukat. Ez a külföldi idegennek úgy hathat, mintha veszekedő embereket hallana. Valójában a nyelvükben nincs hangsúlyozás, csak egy-egy szótag erősebb, hangosabb intonálásával jelzik a hangsúlyt.
 3. A grúzok szinte mindig megkérdezik a külföldi turistát, hogy mennyire tetszik neki az országuk. Nehogy elkezdjünk valami árnyalt fejtegetést. Mondjuk azt, hogy minden nagyon tetszik, főleg az emberek, a táj, az étkeik és a boraik. Még füllenteni sem kell, mert a turista amúgy is ezt gondolja Grúziáról.
 4. Oroszországot semmilyen formában ne dicsérgessük egy grúznak, mert a grúz nem komálja Oroszországot, nem csak a szovjet múlt miatt, hanem azért, mert az utóbbi 20 évben Oroszország ellenük volt háborúval járó területi vitákban (Dél-Oszétia)

Grúz konyha és gasztronómia

A grúz konyha nagyon finom, nekünk magyaroknak is. Szeretik a fűszereket, a csípős étkeket. Sok húst és zöldséget esznek, sok kukoricát és kukoricalisztet használnak. Szuperek a sajtjaik.

Hachapuri

A chacha, a grúz pálinka - fotó by Elter

Grúz kenyér - fotó by Elter

Fotóegyveleg

Álarc árus

primadonna

Tbiliszi - fürdőtetők - fotó by Elter

Grúzia - szuvenírek - fotó by Elter

Grúz sajátosság: gyümölcskolbász

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon