ÚTIKRITIKA.HU / Izrael

Izrael

Egészség | Közlekedés | Árak | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk

Szent rock

Egészség

Utasbiztosítást mindenképpen kössünk, hiszen a kinti ellátás nagyon drága de világszínvonalú. A kórházak jól felszereltek, az orvosok pedig felkészültek. Kötelező védőoltás nincs. A csapvízfogyasztást nem ajánlják az országban, de saját tapasztalat alapján teljesen iható következmények nélkül. A nagy melegben ásványvíz mindig legyen nálunk!

Tel Aviv - nyilvános vécé

Közlekedés

A nagyvárosok között jó a vonatközlekedés, távolsági buszok is vannak de bevett eszköz az iránytaxi is, főleg péntek és szombat este között, amikor leáll a tömegközlekedés az országban. A reptérről Tel Avivba, Haifába és Jeruzsálembe is vonattal juthatunk be a legolcsóbban és leggyorsabban. A városokban metró sehol nincs, villamos is csak Jeruzsálemben üzemel, a helyi buszok viszont jól működnek mindenhol. Elsőre furcsa lehet, hogy minden járművön és megállóban fegyverrel rendelkező fiatalokkal lehet találkozni, ők a sorkatonai szolgálatukat teljesítő katonák, akik a bázisuk és az otthonuk között utaznak és sohasem válhatnak meg a fegyverüktől a szolgálat alatt. Egy idő után teljesen megszokható lesz a napszemüveges, retikülös, csinos katonalányok látványa. Az autóbérlés csak hidegvérű és jó sofőröknek ajánlható, mert a vezetés stresszes lehet, bár baleset kevés van de a koccanások mindennaposak.

"Az autóbérléssel kapcsolatos minden dolog nagyon kifejlett, sok egymással versengő cég van (egyre több) és rájöttek, hogy csak színvonalas szolgáltatással lehet talpon maradni. Aki vezet Izraelben, annak tudnia kell, hogy a közlekedés nagyon lüktető, nem szabad nagyon óvatoskodni, udvariaskodni, mert az itt nem divat... Az átlag szabályosan, a szabályokat betartva, kulturáltan autózik, de rámenősen! Persze itt is vannak barmok, de ha felveszi az ember a tempót, nincs baj. Nem mindig indexelnek, inkább dudálnak... a keleti és nyugati stílus keveréke. A benzin ára a különböző nevű kutaknál csak elenyészően különböző, sok kút van mindenhol.... A mai ára pl. a 95-ös benzinnek 7.60 és 7.70 között van, ami 1.65€ kb., durván 500 HUF." (Pisti Izraelből, 2013)


"Izraelben nagyon sok bosszúságot okoz a navigátor. A helyiek ugyanis minden héberül írt nevet, helyet, utcát, bármit ezerféleképpen írnak át (pl. a Qumran felirat Jeruzsálem és a Holt-tenger között vagy hatszor látható, éppen annyi módon), de a navigátorok ezekből az átírásokból mindig csak egyetlen egyet ismernek. Ebből nagyon sok bajunk volt... " (H. Juli, 2014)

Árak

Néhány hozzávetőleges ár forintra átszámolva (2017. június):

1 liter tej: 440 HUF;  1 kiló narancs: 400 HUF; egy főre étkezés olcsóbb étteremben: 4300 HUF; egy üveg helyi sör: 1000 HUF; 1 csomag Marlboro: 2300 HUF; 1,5 literes ásványvíz: 340 HUF; 1 liter benzin: 460 HUF; 1 buszjegy: 520 HUF.

1 havi átlagfizetés (nettó): 580 ezer HUF. Egy 1 hálószobás, külvárosi lakás havi bérlése: 185 ezer HUF

"Ha a legdrágább országokat akarjuk összegyűjteni, Izrael keveseknek ugrik be, pedig a legtöbb összesítésben az első 20 hely valamelyikén találjuk. Ez végül is logikus: a sivatagban vizet és ételt is nehéz beszerezni, a katonai büdzsé óriási, magasak az adók. Ezt mind tudtuk, és fel voltunk készülve arra is, hogy a brutálisan túlértékelt sékel miatt forintban gondolkodva még drágábbnak tűnik majd minden. (2014)" forrás

Pénzváltás

Ráklikkelve láthatóvá válik a friss árfolyam.

Étkezés

Mint annyi helyen a világon, Izraelben is azokat az éttermeket kell kipécézni, amelyek a helyiek láthatóan frekventálnak. Nyilván az is számít, hogy mennyire néz ki gondozottnak, gusztusosnak az adott étterem, vagy egyéb étkezőhely. Sok étteremben van étlap angolul, de ahol nincs ilyen, nyugodtan számíthatunk arra, hogy a pincér tud angolul és segít a választásban. A legtöbb étterem és gyorsbüfé reggeltől estig nyitva tart, sőt a bárként is üzemelő éttermek akár a hajnali órákig is. A nagyvárosokban nem gond nyitva tartó étkezőhelyet találni, akármikor is támad kedvünk az éhségünket csillapiítani.

"Rengeteg különböző méretű és árfekvésű étterem/étkezde van és sok "utcáról" típusú is. Ismert helyi ételek, amit ki lehet próbálni: a falafel , a swarma, humusz, thina. Érdemes a piacokon lévőket is felkeresni. A jeruzsálemi piac nagy élmény, a neve: Shuk Máháné Jehudá. Érdemes még tudni, hogy a legtöbb helyen nem keverik a húsos ételeket a tejessel!!! Mindenhol van rendes beülős étterem. Sokat fejlődtek a tisztaság és a figyelmesség szempontjából, az ismert laza izraeli stílustól nem kell megijedni, egyszerűen számításba kell venni mindig azt, hogy ez egy nagyon impulzív ország, nincs fölösleges udvariaskodás, kezeit csókolom meg ilyenek! Viszont van udvarias és gyors kiszolgálás." (az Izraelben élő Pistitől, 2013)


"Izrael igazi kulináris olvasztótégely: a réges-régi zsidó ételkülönlegességek mellett az arab konyha csodálatos ízeinek és az Európából érkező askenázik konyhájának is virágzó kultúrája van – pizza, tészta, fondü, és kürtős kalács is van, minden mennyiségben. A kávé pedig egyenesen lenyűgöző – a mai napig nem sikerült felfedeznem, hogyan képesek ilyen, itáliai élményeket megszégyenítő selymes habot készíteni a kapucsínóhoz. A Shuk Ha Karmel a város ételpiaca. Mivel én jobban szeretek otthon sütni-főzni, mint étterembe járni, itt szerzem be a friss zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat, datolya-mézet, az olívabogyót... és néha egy-egy nyakláncot, gyűrűt, vagy karkötőt is. Frissen facsart gránátalma dzsúsz, ropogós kenyér és sült hagyma mesés illata keveredik a levegőben, az árusok pedig egymást túlharsogva kiáltozzák: "Mangó, mangó!", "Spice, spice!", vagy épp "Yeled, bo le po!", azaz "Hé, fiú, gyere ide!" forrás

Kávé-tea - Jobb mint a Starbucksban

"Egyik jeruzsálemi étterem jobb a másiknál – bár ismeretlen fogalom arrafelé a nálunk divatos molekuláris konyha. Helyette háziasan elkészített előételek hada sorakozik középütt az asztalokon: tahini, különféle marinált és töltött zöldségek, humuszkrémek, saláták, utána hozzák a vegyes hústálakat, saslikot, muszakát, köretnek krumplipürét, rizottót, desszertnek pedig baklavát, csokoládés piskótákat és különböző gyümölcsöket (dinnye, gránátalma, fügefélék). Mind olyan isteni, akárcsak bármelyik izraeli vörösbor, a söreik azonban feledhetők. Kávéjukban az olasz vonalat hozzák. Sokszínű, változatos nép él az országban – ezt tükrözi gasztronómiájuk. És az a jó, hogy nem akarnak a megszokott európai szokásoknak megfelelni, hanem saját izgalmas ízvilágukat kínálják éttermekben és szállodáikban reggel, este, bármikor. A reggeliztetésnél nincs a hagyományos, Európában megszokott kínálat, errefelé olyan fogásokat kínálnak, amit a vallási előírások szerint a helybéliek is ehetnek: halakat, salátákat, sajtféléket, pitát, sok-sok gyümölcsöt és joghurtfélét. (2014)" forrás

Vásárlás

Izraelben minden olyan terméket és márkát megtalálni, amit Nyugat-Európában plusz a közel-keleti különlegességek. Természetesen judaika vásárlására mindenhol lehetőség van, de a legszebb és legautentikusabb tárgyakat a Jeruzsálem óvárosában lévő piacokon lehet beszerezni. A piaclátogatás amúgy is igen ajánlott tevékenység, szuper bolhapiacok vannak a hétvégéken Tel Aviv-ban, de a sima piacok árubősége is figyelemreméltó, egzotikus gyümölcsök és fűszerek minden mennyiségben kaphatóak. Ha már az ételeknél tartunk, akkor nem érdemes távozni az országból pár adag jó minőségű hummusz, halva (szezámból készült édesség) és egy üveg finom izraeli bor nélkül (a Judeai dombságon termelő Domain du Castel az egyik legjobb pincészet). Ezek az utolsó percekben is beszerezhetőek a Ben Gurion repülőtér boltjaiban. Figyeljünk oda, hogy pénteken délután 5-6 óra körül a legtöbb üzlet, bevásárlóközpont bezár és csak szombaton este nyit ki újra!

Szórakozás

A legjobb tipp, amit adhatunk, hogy megérkezve az izraeli reptérre vegyünk el egy ingyenes Time Out Israel magazint és böngésszük át a városba érkezésig! Ebben mindig az aktuális koncertek, színházi és múzeumi események szerepelnek, és benne van a nagyvárosok (leginkább Tel Aviv, Jeruzsálem és Haifa) éttermi és szórakozóhelyi listája rövid leírásokkal, ajánlásokkal. A három fenti városról szóló mondás egyébként teljes igazolást nyer ottlétünkkor: Jeruzsálem imádkozik, Haifa dolgozik, Tel Aviv bulizik! És még hogy bulizik…

Egymást érik a kiülős bárok, trendi éttermek és olcsó szendvicsezők, mindenki megtalálja a maga társaságát és akkor még a híres-hírhedt tel avivi megadiszkókról még nem is beszéltem (a legmenőbbek a Wonderland, Octopus, Gossip, Mojo).

Fantasztikus környezetben, a viszonylag jó állapotban megmaradt caesareai római arénában, komolyzenei koncerteket hallgathatunk és egy éve újra megnyílt Tel Avivban a csodálatosan felújított Habima Nemzeti Színház, ahol kortárs tánc és színházi darabokat játszanak.

Közbiztonság

Nyilván a közbiztonság említésénél nem felejthetjük el az ország geopolitikai helyzetét és történelmét, de jelenleg semmilyen, a biztonsági helyzetet befolyásoló esemény nincs. Utazás előtt mindig tájékozódjunk az aktualitásokról a külügy honlapján!

A sorok írója évek óta jár az országba, de soha sehol nem történt vele semmilyen negatív dolog a leégésen kívül. A nagyobb boltok és pályaudvarok bejáratánál biztonsági ellenőrzés van, de ez csak egy pár másodperces rutin csomagellenőrzés. Turistáknak semmilyen formában nem ajánlott, hogy a gázai övezetbe vagy a környékére látogasson (érdemes elkerülni Sderot és Askelon izraeli városokat, nincs semmi látnivaló, viszont túl közel vannak gázához.).

Ciszjordánia látogatható, érdemes tudni azonban, hogy bár nagy részén az izraeli erők szavatolják a biztonságot, de egyes nagyvárosok és környékük, ilyen Betlehem és Jerikó is, teljes mértékben palesztin igazgatás alá tartoznak és így, az utazóknak fokozott biztonsági kockázatot jelentenek! Názáret Ciszjordánián kívül, izraeli területen fekszik és teljesen biztonságos.

Kíváncsiságból sem ajánlatos felkeresni az ultra-ortodox zsidónegyedeket (Mea Shearim a leghíresebb Jeruzsálemben), nem nézik ugyanis jó szemmel a nem megfelelően öltözött turistákat, ha pedig szombaton vagy valamilyen ünnepkor megyünk (ebből pedig, számos van az év során) akkor atrocitás érhet minket dohányzás, mobil használat vagy a fotózás miatt.

Általánosabb szabályként soha se hagyjuk a bőröndjeinket őrizetlenül, és ha ilyet látunk, jelezzük az illetékesek felé! A köztörvényes bűnözés szintje átlagos európai szinten van, az utazó még éjszaka is biztonságban érezheti magát a városokban.

"Veszélyes-e Izrael? Fontos megjegyezni, hogy rövid időt töltöttünk az országban, nem jártunk északon a vallási zarándokhelyeken, nem mentünk a gázai övezet közelébe és nem léptünk át semmilyen szaggatott vonallal jelölt határt (Ciszjordánia/Palesztína). A déli régióban semmiféle veszélyes helyzettel nem találkoztunk, és nem is hallottunk ilyesmiről.

Azt érdemes tudni, hogy Izraelben általános hadkötelezettség van férfiak és nők számára egyaránt. Gyakran találkozni gépfegyveres fiatal katonákkal az utcán, de ez a látvány csak elsőre ijesztő. Számukra ez éppúgy a hétköznapi élet része, mint számunkra az érettségi. Az izraeli emberek kedvesek, nyugodtak, nem találkoztunk turista-nyaggatással, lehúzással, átveréssel, tukmálással, politizálással, vallási fanatizmussal és semmiféle negatív tapasztalatunk nem volt.

Izraelt biztonságos, rendkívül szimpatikus és kellemes országnak éltük meg, ahova mindenképpen szeretnénk még visszatérni. (2016)" forrás

Magyar külképviselet

Nagykövetség és Konzulátus Tel-Avivban:

 • Cím: Tel-Aviv 6266108, Pinkas St. 18. (PO Box 22197)
 • Előhívó: (00)-(972)-(3)
 • Telefon: (00)-(972)-(3)-545-6666
 • Ügyelet: (00)-(972)-54-454-6601
 • Fax: (00)-(972)-(3)-546-7018
 • Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: dr. Nagy Andor
 • E-mail: mission.tlv@mfa.gov.hu
 • Konzul: Trombitás Zsófia, Végh Roland
 • Konzulátusunk e-mail címe: consulate.tlv@mfa.gov.hu
 • Konzuli kerület: Izrael Állam, Palesztina

Van egy tiszteletbeli konzulunk is Tel-Avivban, David Wiernik személyében:

 • Cím: Hanadiv str. 71, Herzliya, Izrael
 • Előhívó: (00)-(972)-(4)
 • Telefon: (00)-(972)-(4)-626-5080
 • Fax: (00)-(972)-(4)-626-5095
 • E-mail: david@gpsmore.com

Egyéb hasznos információk

 1. Izraeli shékelt itthon nehéz váltani, érdemes eurót vagy dollárt vinni és már a repülőtéren beváltani, de rengeteg pénzváltó üzemel egyébként mindenhol. A kártyás fizetést széles körben elfogadják.
 2. Érdekesség: Az izraeli papírpénzen Braille-írás van, így a vakok számára beazonosíthatók a címletek.
 3. Tartsuk fejben, hogy péntek estétől szombat estig az üzletek, éttermek, a tömegközlekedés jó részt nem működnek!
 4. Tel Avivban ingyenes lesz a WIFI a köztereken (link)
 5. Felmerül a kérdés, hogy az izraeli bélyegek hátulján lévő enyv kóser-e. A válasz: igen.
 6. Az Izraelben hazsnálatos konnektor három keskeny, szögletes profilú lábbal rendelkezik. 1989-es módosítása óta a nem földelt C típusú "Europlug" csatlakozó bedugható.

Fotóegyveleg

Bar Refaeli világhírű izraeli szupermodell (Leonardo di Caprioval is járt, de végül egy Tel-Aviv-i üzletemberhez ment hozzá)

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon