ÚTIKRITIKA.HU / Eilat


Eilat

Eilat dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Strandolás | Étkezés | Szórakozás | Egyéb hasznos információk | Programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Eilat dióhéjban

Eilat, a híres izraeli nyaralóhely 309 kilométerre van Jeruzsálemtől és 346 kilométerre (kb. 4 órás autózás) Tel Avivtól. Eilat a Negev-sivatagban fekszik, Izrael déli csücskén. Ez az egyetlen izraeli város a Vörös-tenger partján. Fő vonzerere, hogy ott a tengervíz hőmérséklete egész évben lehetővé teszi a fürdőzést. Télen is valamivel melegebb a tenger, mint 20 fok. Gyakorlatilag soha nem esik az eső, legfeljebb télen (főleg januárban) vannak alkalmanként kisebb záporok. Nyáron 40 fok fölötti hőmérséklet is lehet, szóval Eilatba inkább ne nyáron utazzunk. A téli hónapokban 20 fok körüli a nappali hőmérséklet (éjszaka 10 fok körül). 

Eilat minden más izraeli várostól távol esik. Sajátos módon éppen ez biztosítja azt, hogy az Izraelben mostanság (is) létező terrorfenyegetettség Eilatban minimális. Nincs helyben arab lakosság. A amatőr és profi palesztín terroristáknak túl komplikált, kockázatos Eilatban elkövetni terrorcselekményt. Szóval, Eilat Izraelen belül az egyik legbiztonságosabb hely. A legközelebbi valamennyire kockázatos város, Be'er Scheva kb. 240 kilométer távolságban van.  

Eilat hátránya, hogy a Vörös-tengeri partvonal mindössze kb. 10 kilométer hosszú, és erre a rövid szakaszra tömörül össze sok hotel, a turisztikai és kereskedelmi infrastruktúra. Amúgy Eilat mesterséges város, Izrael állam megalakulása után hozták létre éppen nyaralóhely megteremtése céljából. Eilatnak legfeljebb 50 ezer állandó lakosa van, s azok is más városokból költöztek ide dolgozni.  


    

"Délre haladva a sivatagos hangulatot felváltja egy másik tenger illata...a Vörös-tengeré. Jordánia és Egyiptom közé ékelődött be Eilat üdülővárosa, amely egyben fontos kikötőváros is, hiszen összeköti Izraelt a Csendes-óceánnal. A város ideális nyaralóhely, ahol akár párban, akár gyerekekkel is érdemes pár napot eltölteni. Történelmi jelentőségű műemlékei nincsenek, itt inkább a pihenésen és a szórakozáson van a hangsúly. Tengeralatti obszervatóriumában megcsodálhatjuk a vízi állatokat, de a Dolphin Reef-ben delfineket is simogathatunk. Van lehetőség tevegelésre is a külvárosi részeken, sőt még korcsolyázhatunk is a nemrég épült Ice Mall-ban, miután végigjártuk a világmárkák boltjait. A kikötő mentén számtalan szórakozóhely, szebbnél szebb hotelek és éttermek várják a vendégeket. Eilat reptere szinte a város közepén van, innen kb. 45 perc alatt Tel-Avivba érhetünk belföldi járattal." forrás

Időjárás

Az igazat megvallva, vonzó az itthoni télből elmenni a melegebb Eilatra, mindazonáltal a dél-izraeli nyaralóváros meglátogatására az időjárás tekintetében nem a legideálisabb a december, a január és a február. Nem lehet igazán kiélvezni az ottani tengerparti nyaralás fő értékeit. Az alábbi táblázat által mutatot téli adatok azért inkább óvatosan lefelé ,,kerekítenek".  

Eilat időjárása

,, A nyári 40-45 fokot prímán lehet bírni, tengerből ki-be. Száraz meleg van, kevesbé izzadsz, mint Pesten 30 fokban... A nyári páratartalom 10 % kőrül jár, és ha fúj a szél, az is meleg.leszarítja az izzadtságot, A lakások, hotelek, űzletek mind légkondisak. Ha egy üzletben vagy és látják, hogy rákvörös a fejed, akkor megkérdezik, hogy kérsz-e egy pohár vizet. (Ágnes, 2016)

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A város fő sétányának hangulatossága, esténként
 2. A friss gyümölcsökből préselt koktélok
 3. Teljesen jó a közbiztonság
 4.  Sznorkelezés itt: Coral Reef Natural Reserve-ben és az Isrotel Princess hotellel szembeni szabadstrandon
 5. A Tengeri Obszervatórium (többórás program)
 6. Dzsip túra a hegyekben (Desert Eco Tours)
 7. Eilat Shamamon, a modernebb városrész szép épületei, üzletsorai (érdemes megnézni)

Nem tetszett

 1. A snuba búvárkodásnál szégyenemre, oktalaunl beijedtem lent a tengerben
 2. A tevegelés a beduinos porgramnál nekem nem jött be
 3. A bárokból harsogó techno zene
 4. Túl nagy infrastruktúra nehezedik egy nagyon kicsi partszakaszra
 5. A városközpont nem igazán csinos
 6. A bulihelyeken az árak nagyon magasak (egy üveg sör kb. ezer forint)

Vélemények

,, Mnt helyi lakos, hadd tegyek pár észrevételt. A tengerparton megszüntek a bódék (sajnos). A repülőtér forgalma semmiféle különösebb zajt nem okoz. A tengerparton száll le, pontosan a Tel Avivba menő főútvonal mellett, ahonnan lényegesen nagyobb zaj érkezik.

A városközpont tényleg cefetül néz ki. Az egészet le kellene buldózerezni. Eilat mentségére szóljon, hogy az 50-es években a sivatag végén épült, rohamtempóban, hiszen jöttek Európa táborainak túlélői, és az észak-afrikai foradalmi hevületben elűzöttek. 

Viszont felépült egy új, gyönyörű modern városrész, az Eilat Shamamon csodás házakkal, sétányokkal, üzletsorokkal és villákkal. De hát arra egy turista se jár, pedig megér egy misét...

Péntek este és egész szombaton csúcsosodik a forgalom a városban. Leginkább lefelé tartanak az izraeliek a tengerre. A lakossák kb. 5 százaléka vallásos, és ők otthon csücsülnek. Az összes orosz delikátesz üzlet nyitva és szinte minden sarkon vannak 24 órán át nyitva tartó kis boltok, ahol alapvető élelmiszereket, üdítőket, sört, könnyű borokat, csokoládét lehet kapni. A buszok  ilyenkor valóban nem közelekdnek, de szombat délután már igen, és a repülők is elindulnak már ebéd után.

Az egész város és a tengerpart közlekedésének megkönnyítésére úton-útfélen körforgalom van. A közepüket remek dekorációkkal ékesítik.

Mellesleg minden tengerpart unalmas (a görög, olasz, spanyol strandokon is), és itt is sok a gagyi, meg túláarazottak a teraszok. Ha látni akarsz tartalmasabbat, akkor el kell menned taxival vagy busszal jóval messzebb. Hát ez itt is így van. Amúgy a taxi nem is túl drága.

A nyári 40-45 fokot primán lehet bírni: tengerből ki és be. Száraz meleg van, kevésbé izzadsz, mint Pesten 30 fokban. A nyári páratartalom 10% körül mozog és fuj a szél, s az is meleg. Leszárítja az izzadtságot. A hotelek, üzletek, lakások mind légkondisak. Ha egy üzletben vagy, és látják a rákvörös fejedet, megkérdezik, hogy kérsz-e egy pohár vizet. Adnak, ingyen, több pohárral is. Vajon ilyen helyzetben Pesten is így lenne? 

A tengerpart végig ingyenes, csak a napozóágyak bérléséért kell fizetni. Eilatban talán csak két olyan szálloda van, amelyiknek privátstrandja van. Azt persze csak a hotelvendégek használhatják."  (Ágnes kommentje ékezetesítve, 2016)


Ilyen a homok

Megközelítés

Repülés

A Ryanair ír fapados légitársaság heti 2 közvetlen járatot müködtet Budapestről Eilat megközelítésére. A járat izraeli fogadó repülőtere Ovdában van, ami kb. 58 kilométerre északra van Elilattól. A gépek szerdán és szombaton repülnek.Budapesti indulás: 11.35-kor illetve 11.00 órakor. Onnan hamar indul vissza a gép, és 19.40-kor illetve 19.05-kor érkezik vissza Budapestre.

Az Ovda-i repülőtérről busszal másfél óra alatt, taxival 1 óra 10 perc alatt lehet eljutni Eilatba. A Ryanair szombati érkezésénél probléma lehet, hogy vannak buszjáratok, amik nem közlekeddnek szombatonként. Amúgy a buszjegy oda-vissza csupán kb. 3 ezer forintnak megfelelő sékelbe kerül (per fő). Csak egy út: kb. 1800 forint. 

A Ryanair az Ovda repülőtérre közlekedik, ahonnan a város negyven perces transzferrel érhető el. Építik az Eilattól 20 percre fekvő nemzetközi repülőteret, ami helyi információk szerint 2017 végén lesz kész. Aztán Ovdán megszűnik az utasforgalom, és katonai repülőtér lesz belőle.

Busszal

Eilatot több buszvonal köti össze Izrael többi részével. Valamennyi járat az Eilat-i központi buszpályaudvarról indul és oda is érkezik. Tel-Avivból 90-120 percenként indulnak járatok Eilatba. A buszozás kb. 5 és fél óra. A viteldíj egy útra 78 sékel (kb. 5500 forint). Jeruzsálemből napi 4 járat megy Eilatba. A menetidő 5 óra, és a jegyár ugyanannyi, mint Tel-Avivból. 

Gépkocsival

Elilatból északra autózva hosszú szakaszon, kb. kétszáz kilométeren sivatagos tájon vezet az ember. Kétféle országúti alternatíva létezik. Tel-Aviv és Eilat között az országúti távolság 360 kilométer és ezt autóval 4-5 óra alatt le lehet vezetni.   

Szállás

Az alábbi listán klikkeljen a hotel nevére és feltárul Önnek a Vista ajánlata. Ha árban és az alapinformációk alapján megfelel egy ajánlat, akkor érdemes a Vista utazási tanácsadói közül valakihez fordulni, hogy részletesebb tájékoztatást kapjon a kiválaszott hotel előnyeiről és hátrányairól, az egyéni szempontjainak tükrében. 

Ajánlott hotelek:

 • 2 csillagos: Blue Hotel
 • 3 csillagos: Isrotel Riviera Club, Soleil Boutique Hotel
 • 4 csillagos: Soleil Boutique (kicsi, kellemes), Leonardo Privileg (all inclusive, jó elhelyezkedésű)
 • 5 csillagos: Dan Panorama (tényleg jó), Magic Palace (szuper személyzet, kényelmes), Hotel Dan (szuper elhelyezkedésű, tiszta, jól felszerelt) 

Tűrhető, elfogadható hotelek, ha vonzó az árfekvés:

Némileg kockázatosak:

Strandolás

Eilat egyik legnépszerűbb strandja az Aqua Beach. Tiszta, biztonságos, mozgalmas strand. Kellemes a tengervíz, és a homokföveny. Van búvárközpontja, ahol lehet bérelni cuccokat a scuba búvárkodáshoz és persze a sznorkelezéshez is.  A koraalos terep nem nagy szám. Szépek a tengeri panorámák. A tengervízbe bemenetelkor kissé meg kell küzdeni a kövekkel. 

Vigyázat! Tengeri sünök

Étkezés

A fő sétányon rengeteg stílusos turista étterem található. Némelyikükben kifejezetten magas színvonalú a konyha. Magasak az árak, de némivel olcsóbbak, mint a tel-Avivi és jeruzsálemi menő éttermekben. A szabály az, hogy minél távolabb megyünk a központibb turistás utcáktól, annál olcsóbbak az éttermi árak. A szupermarketekben is lehet venni készételeket azoknak, akik nem akarnak beülni étterembe. 

Szórakozás

Egyéb hasznos információk

Közlekedés

Programlehetőségek

Scuba búvárkodás

Ez speciel nem scuba, hanem snuba 

Delfines programok

"Nem vagyok nagy barátja az amerikai stílusú delfinúszásoknak, amikor belekapaszkodik mindenki egy -egy idomított delfinbe és közben úgy érzi, hogy most akkor igazán közel került a természethez. Viszont tényleg hatalmas élmény ilyen állatok társaságában úszkálni, csak nem mindegy, hogy hogy zajlik, és ebben nagyon szimpatikus a Dolphin Reef, ahol semmit se garantálnak, mivel - az önkéntes etetéseket leszámítva - nagyjából szabadon garázdálkodó delfinekről van szó, szigorúak a szabályok (például szigorúan tilos megérinteni az állatokat), cserébe nem érzi magát az ember elefántnak a porcelánboltban. Leszámítva mondjuk az úszásudását és -eleganciáját, mert abban kicsit jobban teljesítenek a delfinek. (2015)" forrás

Timna Park

Igazán kár kihagyni ezt a látnivalót. A tájak, a színek rendkívüliek. Ez Eilaton kívül (30 percre) egy oázis, amit jellemzően egy félnapos kirándulás keretében látogatnak meg. Izgalmasak a sziklák és főleg, amilyen érdekes színekben pompázik a homok. Különlegesek a kő- és a hegyformációk, és főleg az úgynevezett Salamon-oszlopok. Ha éppen ottlétünkkor nincs sok turista, akkor mély benyomást tesz az emberre a sivatag csendje.

A kis park kb. 25 kilométerre fekszik Eilattól (kb. 30 perc). Az oázisban van egy étterem is (nem is rossz). Nagyobb élmény bérautóval odalátogatni és nem szervezett csoporttal. Így nagyobb a függetlenségünk. Ha van kelllő időnk és nem a nyári hőségben járunk ott, akkor érdemes helyben kapott térképpel végigjárni egy-két gyalogutat. A helyi turisztikai szakma szereti ,, izraeli Grand Canyonnak" nevezni a Timna Parkot. 

Lehet Eilatban 4 órás időrtartamra taxit bérelni és azzal meglátogatni a parkot. Ez kb. 35 ezer forintnak megfelelő helyi pénzbe kerül.

,, A közeli (kb. 30 km) Timna Parkot feltétlenül érdemes meglátogatni: a Bibliai helyszínen időszámításunk előtti hatodik évezredtől Ramszesz fáraón át Salamon király koráig találtak itt különféle leleteket, barlang-és sziklarajzokat. Látványos, szavannai tájak, homokdűnék, kanyonok, különleges sziklaformációk, türkizkék oázis várja a túrázókat.

A park ugyan busszal (kb. 2000 Ft) és stoppal is könnyen megközelíthető, de a buszmegállótól gyalogolni vagy stoppolni kell, hogy a kb. 13 km-re lévő park központig eljussunk. A parkban egy betonút vezet körbe (kb. 40-50 km), amelyről a gyalogos túrautak leágaznak. A Timna tó partján található park központban lehet biciklit bérelni (1400 Ft/h), amellyel eltekerhetünk a kiválasztott túraútvonalak kezdetéig. A park hatalmas méretei nem kedveznek a gyalogosoknak, azonban a stoppolás a parkon belül is könnyen megy (bár szezonon kívül kevesen járnak ide). Figyelem: fejenként 5l víz az ajánlott mennyiség egy napi túrához, még télen is! (2016)" forrás

Sivatag

"A sivatag lenyűgözően kontrasztos. Vad és szeszélyes, mégis amikor ott jártunk békés és nyugodt volt. Mintha megállt volna az idő az ősi tengerek visszahúzódása után. Hatalmas sziklaformációk napközben pasztelles színekben vigyázban állva több millió év történéseit rejtik magukban. Egyiptomi fáraók, kincskeresők, teve karavánok járhattak ezeken az utakon, ahol mi is egy jeeppel zötykölődünk. „Ingyen masszázs” – mondja a jeep vezetője héberes angolsággal, majd megnyalja a szája szélét és jobban beletapos a gázba. Ez az autentikus hullámvasút és nem, ami Disneylandben van. Akár délre, akár északra indulunk el a városból sziklás sivatagi kalandban lehet részünk. Dél felé, amerre a teve farmok vannak, megállunk egy pihenőre. A kövek között cseppnyi életet látunk, félig elszáradt fák és sivatagi vad növények bújnak ki a nap felé bízva, hogy egy csepp víz éri majd őket. Ron Harari, idegen- és jeepvezető furcsa odaadással van a sivatag iránt. Habár a kitaposott úton haladunk, mégis érzem, hogy Ron mindent tud a környékről. Felkap a földről egy termést, a magot kiszedi belőle, két csepp vizet pöttyint rá és szemlélteti mi történik amikor néha esik az eső. A mag pukkan egyet, kinyílik és pár perc múlva egy zselés védőburkot képez maga körül. Nem engedi, hogy a víztől berohadjon és elpusztuljon. Életben akar maradni a zord körülmények között. Mintha egy biológia órán lennék, de amíg azokat nem szerettem, itt a helyszínen ez a kísérlet mégis elvarázsol. Ilyen az ember is, gondolom magamban, védőburkot képezünk, hogy átvészeljük a támadásokat. (2015)" forrás

Red Canyon

Olvasmányos linkek

"Eilat próbál előnyt kovácsolni abból, ami az egyetlen adottsága nevezetesen, hogy tengerparti város. Izraelben ez persze nem különösebben kivételes, de a Vörös tenger partján nincs másik izraeli település és ez már elég ahhoz, hogy megéljen belőle. Eilat 20 év alatt sokat változott, de valahogy úgy sikerült, hogy alapvetően ugyanaz maradt: semmilyen. Bódésorral a promenádon, lepusztult közparkkal a centrumban és zajos reptérrel a kellős közepén. Igaz ugyan, hogy mára szépen kiépült a tengerparti szállodasor és a lagúnák kialakításával tovább terjeszkedhettek az ingatlanbefektetők, de ettől még Eilat drága gagyi maradt, meg unalmas, ami azért sokat hoz a konyhára.

Az élet sokaknak bejön Eilaton - legyen szó lakókról, befektetőkről, vagy turistákról. Még nekünk is - legalábbis három napra biztosan. Leginkább azért, mert nem volt gatyarohasztó meleg. Így ugyan a tengerparti tespedést kénytelenek voltunk minimalizálni, de ez nem is volt baj, mert a hűvös Jeruzsálemből eleve megfázva érkeztünk Eilatra. A nagyívű pancsolás tehát kimaradt, de három napnyi családi programot így is ki tudtunk sajtolni Eilatból. A nagyon kellemes 24-25 fokban végigmentünk minden fontosabb attrakción. Megnéztük az Oceanariumot, ahol szomorúan állapítottam meg, hogy milyen pusztuláson ment át a korallvilág. Egy napot elvoltunk a Delfináriumban is, ahol a gyerekeket a homokos tengerpart, minket felnőtteket a gyönyörűséges vízi emlősök kötöttek le. A fennmaradó időnkben ellátogattunk az Eilat közelében fekvő Hai-Bar nevű szafariparkba és a lenyűgöző Timna nemzeti parkba.

Kisgyerekekkel több nem is kell és igazából ezeken kívül más nem is nagyon van, ami számukra is élvezhető látványosság. Még így is szerencse, hogy jó sorunkban (köszi Nagyi a szponzorációt!) januárban vetődtünk el Eilatra, mert ilyenkor még meg lehet maradni a szabadban. Májustól októberig nem is tudom mihez kezdtünk volna a gyerekekkel az elképesztő napsütésben és hőségben. (2013)" forrás

"Először azt tapasztaltam Eilatról, hogy olyan mint Siófok csak delux kiadásban. Ott a parti korzó, ahol csilivili boltok kínálják a gagyi szuveníreket, ahol lehet "Zsuzsivonatozni" vagy neon ringlispielezni és ahol pár sékelért csinálnak rólad egy bénácska karikatúrát. Persze ezeket a kötelező nyaralóhely kellékek a gyerekekkel érkezők imádják. A kicsiket lekötik a fények és hangok, a felnőttek addig nyugisan tudnak frissen préselt gránátalma juice-t inni. Ha azonban kicsit megtervezzük az eilati telelést, akkor zsuzsivonat-mentes fantasztikus élményekben lesz részünk. A jó idő és a tengerparti feeling adott, lehet napozni, vízisportolni. Ha nem figyelsz oda a bérelt hajóddal akár még a Jordán vizekre is könnyen átsodródhatsz.

A part mentén elegáns hotelek, vámmentes butikok és bárok sorakoznak. Az árak még a dutyfree övezet ellenére is magasak. Egy üveg víz 5-800 Ft-ba kerül a kis közértben, egy korsó sört a Three Monkeys bárban 2000 Ft felett mérnek, de mellé kapunk élő zenét is. Este 8-kor a parti sétányon ingyenes zumba órát tartanak, pár sarokra egy mobillal vezérelhető interaktív színes-zenés szökőkút táncol, a mellette lévő kifakult neon tábla pedig azt hirdeti, hogy Eilat testvérvárosai között van Sopron is. (2015)" forrás


,, Eilat gyönyörű városa – ahol egyébként mindenhol elérhető nyílt wifi van – számos kikapcsolódási lehetőséget kínál. Hogy az olcsóságnál maradjunk: a helyi strand ingyenes, a városi buszokat pedig az izraeli árakhoz képest olcsón tudjuk igénybe venni.

Mivel Izraelben a lakosság több, mint 80%-a zsidó vallású, nem árt figyelembe venni, hogy számukra péntek naplementekor kezdődik az ünnepnap és szombat naplementéig tart. Ez azt jelenti, hogy a boltok, nemzeti parkok bezárnak, a buszok ritkábban járnak, az emberek nem ülnek autóba. Eilat belvárosában és a tengerparti ‘turistás’ helyeken azonban az élet zavartalanul folytatódik (még szezonon kívül is). (2016)" forrás

Fotóegyveleg

   Ajánlatos a vízbe úszópapucsban bemenni. Ne érintsed a fürdő övezetet kijelölő kötelet. Csípés- és szúrásveszélyes tengeri állatok

Vannak hátsó gondolataink

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2017. 02. 04. 13:41
Kedves Zsolt!
2016. március közepén 20-21 fokos volt a tengervíz, 2015-ben pedig, 21 fokos, eléggé folyamatosan. Én fürödnék idén is.
Úti kritikus


Zsolt, 2017. 02. 01. 14:19
Március közepén megyünk Eilatba öt napra. Van rá esély, hogy fürdünk a tengerben? Lehetőség szerint olyanok válaszát várom akik ebben az időszakban már megmártóztak a vízben.


detre agnes, 2017. 01. 02. 01:25
Kedves Terka.....
Az a kerdes mennyire birod a hideg vizet...a szokasosnal kisse hidegebb miat addigra valoban lehul a viz...a fama ugy tartja 24 fok ala nem hul,de az igazsag az ,hogy februar vegere bizony 19 fok is lehet...ha szerencsetek van az id,akkor mar 24.25 fok lesz..proba szerencse...a Timna Parkhoz a varosbol autobusz visz ki...,vagy kattintsatok ra az eilat.hu ott szallast is kaptok olcson es idegenvezetest kocsival a kornyeken...hivatkozzatok ram...


terka, 2017. 01. 01. 22:37
Szia Ágnes!

Február végén érdemes lehet elutazni Eilatba? pár napra szeretnénk menni, kb 5. lehet akkor fürdeni a tengerben? milyen módpn a legjobb meglátogatni a közeli nemzeti parkot? köszi


agnes, 2016. 12. 31. 17:08
A helyi lakossag kb 5% vallasos, a fenti 55 szam eliras volt.bocs..


AGNES, 2016. 12. 31. 17:04
mINT HELYI LAKOS,HADD TEGYEK PAR ESZREVETELT...A TENGERPARTON MEGSZUNTEK A BODEK(sajnos)az olasz tengerpart u.ilyen...a Balaton parton is dragabbak a sorok,vagy a palackos viz...a repuloter forgalma semmifele kulonosebb zajt nem okoz...a tengerparton szall le,pontosan a T.A .meno foutvonal mellett,ahonnan lenyegesen nagyobb zaj erkezik.A varoskozpont tenyleg cefetul nez ki,az egeszet le kene buldozerezni...mentsegere szoljon,hogy az 5o-es evekben a sivatag vegen epult,rohamtempoban,hiszen jottek Eurpa taborainak tuleloi,E.Afrika forradalmi hevuleteben eluzottek....ellenben felepult egy uj gyonyoru modern Eilat Shamamon neven..csodas hazakkal,setanyokkal,uzletsorokkal,es villakkal...de hat arra egy turista nem jar,pedig meger egy miset...Pentek este es egesz szombaton van forgalom a varosban, leginkebb lefele tartanak az autok a helyi lakosokkal a tengerre...a lakossag kb 55-a vallasos es csucsul otthon...ezenkivul az osszes orosz delicates uzlet nyitva..es vannak szinte minden sarkon 24 oras kis uzletek,ahol alapveto elelmiszereket,uditoket,sort,konnyu borokat,csokoladet lehet kapni...
A buszok valoban nem kozlekednek,de szombat d.u.mar igen....es a repulok is elindulnak mar ebed utan.....az egesz varos es a tengerpart kozlekedesenek megkonnyitesere uton-utfelen korforgalo,amelynek a kozepet remek dekoraciok ekesitik....mellesleg minden tengerpart unalmas,gorog,olasz,spanyol stb...vannak uzletek,sok gagyi,bodesorok,draga teraszok....ha latni akarsz el kell menned taxival v. busszal..joval messzebb hogy lass valamit az orszagbol....hat ez itt is igy van....a nyari 4o-45 fokot priman lehet birni,tengerbol ki-be....szaraz meleg van,kevesbe izzadsz mint Pesten 3o fokban...a nyari paratartalom 1o% korul jar,es a fuj a szel az is meleg.leszaritja az izzadsagot...a lakasok,hotelek,uzletek, mind legkondis..ha egy uzletben vagy es latjak a rakvoros fejedet,megkerdezik,kersz-e egy pohar vizet...adnak ..ingyen..tobb poharral is.Bp-en is??
A tengerpart vegig ingyenes csak az agyak kerulnek penzbe..talan 2 szalloda van sajat stranddal,ahova nem lehet bemenni...
Mara ennyi..
Egyeblent a taxi sem draga...


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon