ÚTIKRITIKA.HU / Laosz


Laosz

Földrajz | Időjárás | Történelem | Manapság | A laokról | Turista etikett | Gasztronómia | Fotóegyveleg

Földrajz

Laosz hegyekben gazdag ország. Főleg az ország északi része van tele magas hegyekkel, amik megközelítik a 3 ezer métert is. Az északi és keleti területeit sűrű erdőségek borítják. A Mekong-folyó képezi Laosz határait Thaifölddel és Burmával. A mekong 1500 kilométer hosszúságban folyik át Laoszon.

A laoszi Khone Papeng egész Délkelet-Ázsiában a legnagyobb vízesés.

Időjárás és éghajlat

  • Novembertől márciusig kellemes, 20-30 közötti hőmérséklet, kevés csapadékkal, azért a hegyekben éjszaka rendesen lehűl a levegő.
  • Áprilistól májusig elviselhetetlen hőség uralkodik, 35-40 fok közötti hőmérséklettel.
  • Június és október között esős évszak van áradásokkal, közeledési fennakadásokkal, útlezárásokkal. Viszont ebben az időszakban érdekes a Mekongon való hajózás.

Történelem

  • Az ország a 14. század közepén kezdődött formálódni a Lan Xang királyság idején. Ekkortájt vált a buddhizmus elsődleges vallássá.
  • A 18. század vége felé a királyság összeomlott és a sziámiak vették át Laosz ellenőrzését. Aztán a 19. században jöttek és gyarmatosítottak a franciák. 1907-ben rögzítették szerződésben Laosz mai határait.
  • A 2. világháború alatt a japánok szállták meg Laoszt. A japánok veresége után, 1945-ben a franciák függetlenséget adtak Laosznak, de katonáik nem távoztak. Tényleges függetlenség csak 1954-ben jött létre. nyomban kitörtek a belső harcok az USA és a szovjetek által támogatott erők között. A komcsik végül hatalomra jutottak és hagyományaikhoz híven önkényuralmat gyakoroltak. Sokan ez elől Nyugatra menekültek.

Manapság

"El tudnak képzelni egy országot, ahol a kommunista párt főtitkára rendszeresen ad alamizsnát szerzeteseknek? Avagy egy olyat, ahol a templomokon kint leng a sarló-kalapácsos zászló? Nos Laosz ilyen hely. Persze jobb ha tudjuk, Buddha a lelke mélyén kommunista volt. Közben persze Laoszban is virágzik a kapitalizmus - ami a gazdaságot illeti - Vientiánban megnyílt a tőzsde, és tárt karokkal várják a külföldi tőkét. Ezen már senki nem lepődik meg - a rendszer (gazdasági nyitás politikai lazulás nélkül) elég ismerős a nem túl távoli Kínából és Vietnamból. Van viszont, ami nagyon is más. Kínában - bár az utóbbi időben mintha a hagyományos kínai vallásokkal kicsit engedékenyebbek lennének - a párt alapvetően a hagyományos "nép ópiuma" szinten kezeli az egyházakat. Inkább a tűrt, mint a támogatott kategóriában vannak. Laoszban viszont lépten-nyomon találkozhatunk buddhista szerzetesekkel." forrás


"Egyáltalán nem lepett meg, hogy például Laoszban vagy Nepálban a buddhista szerzetesek a legnagyobb nyilvánosság előtt mobiloztak. Egyik laoszi buddhista kolostor udvarán óriási parabolaantenna jelezte, hogy a szerzetesek ilyen módon is tartják a kapcsolatot – ha nem is égi feljebbvalójukkal, hanem – a külvilággal. Abban a szerencsében részesültem, hogy beszélgethettem is egy szerzetessel. A fiatalember még 1995-ös thaiföldi utazásom idején szólított meg egy bangkoki wat udvarán, mondván, angol szakra jár az egyik helyi buddhista egyetemre, és szeretné a nyelvet gyakorolni. Sok szegény fiatalnak egyébként ezek az egyetemek jelentik a felemelkedés lehetőségét, hiszen ingyenesek, és ha utóbb nem választják véglegesnek a szerzetesi életet, az ott tanultakat, például tanárként, a civil életben is hasznosíthatják. Laoszban a túravezetőnk olyan férfi volt, aki tizenhét évet (!) húzott le Luang Prabang egyik monostorában. Megtanulta a történelmet és az angolt, jó ideje már a turizmusban dolgozik, családja is van. Elutazásunk napján korai kelésre biztatott bennünket: meg akarta mutatni, hogyan jönnek – szó szerint százával – a szerzetesek a különböző kolostorokból a belvárosba, ahol a hívek már étellel várják őket. Azt is észrevettem, hogy szinte mindegyik szerzetes mellett ott toporgott egy-egy fiúcska, s megkérdeztem, hogy mi végre. Vezetőnk elmondta, hogy ők nagyon szegény családok gyermekei, és ha a szerzetesek a szükségesnél több élelmet kapnak, a fölösleget átadják a gyerekeknek." forrás

A laokról

"Nagyon vallásosak (buddhisták), családközpontúak, szívják rendesen a füvet. Melegszívű, barátságos emberek. A thai konyhát próbálják koppintani a turisták számára, mérsékelt sikerrel. Maguk ragacsos rizst (sticky rice) esznek. Nyugisak, tudják hogy kell boldogan élni szerény körülmények között is. Hisznek a karmában és a szellemekben. A politika az emberek többségét nem érdekli." (V. S., 2014)


"Laoéknál, ha valami konfliktus van, vagy valaki hibázik, akkor azt mondják mindenre mosolygósan: No Problem! Az fizet, akinek több pénze van egy baleset során és nem az, aki a vétkes. Valahogy az a benyomása az embernek minden mindegy és semminek nincs következménye! Talán a korrupció is ezért melegágya az országnak. Persze mosolyognak meg kedvesek, de valahogy hiányzott az a tudatosság vagy rendszerezettség, ami a mi társadalmunkat jellemzi. Az, hogy van egy kitűzött cél és minden nap tesznek érte, hogy elérjék! Ott nem láttam koncepciót! Csak úgy elvannak a kis langyos vízben! Pedig az az ország turisztikailag kincsesbánya lehetne, ha a sarkukra állnának és próbálnának egy kicsit tudatosabban élni!" forrás

Turista etikett

  1. Laoszi törvények tiltják állampolgáraik külföldiekkel házasságon kívül létesített szexuális kapcsolatát. A törvénysértők pénz-, vagy börtönbüntetéssel sújthatók (a bírság összege 500-tól 5.000 USD-ig terjedhet). A laoszi rendőrség gyanú esetén a szálláshelyek szobáit is ellenőrizheti.
  2. Nyelvi tipp:

"Ha egy lao azt válaszolja egy angolul feltett kérdésre, hogy "I don't know" - akkor az az esetek többségében azt jelenti, hogy "I don't know enough English to tell you". Ilyenkor általában elég, ha végletesen leegyszerűsítve újra feltesszük a kérdést. Felejtsük el a nyelvtant! A "What time bus go?" ugyan nem fog lingvisztikai kitüntetéseket szerezni a mellünkre, viszont a minimál-angolos helyi erők is megértik. Ezzel szemben a "Would you be so kind as to tell me when this bus leaves?" verzióhoz sok sikert kívánok a küzdő típusoknak." forrás

Gasztronómia

"Laoszban termesztik a világ egyik legjobb minőségű kávéját, a varázslatos Bolaven-fennsíkon, ahol az ember tátott szájjal sétál a hihetetlen vízesések, ősi népcsoportok és örökzöld kávéültetvények között. A kávétermesztés gyakorlatilag kőkorszaki színvonalú, és szinte kizárólag minigazdaságokban folyik. Kommunista ország lévén a kávét állami szövetkezetek dolgozzák fel és értékesítik durván őrölt formában, jelentéktelen műanyagzacskóban. A legjobb minőségű kávé kilója 200 forint Laoszban. Laoszi kávét két ország importál, a szomszédos Vietnam és a volt gyarmatosító Franciaország, ahol luxuséttermekben árulják rendkívül drágán. Laoszban a kávé elkészítése pofon egyszerű, nem kell hozzá olasz főzőgép, csupán egy alumíniumdrótra lógatott zokni - ebbe két kiskanál őrölt kávé, rá forró víz, és kész a méregerős, világbajnok kávé. Fogyasztható feketén (kafé dam), illetve sűrített tejjel (kafé nom)." forrás


,, Laoszban az utazó elsőre könnyen sokkolhatja magát egy étteremben, a helyi konyha ugyanis iszonyatosan csípős. Két alkalom után tanultuk meg, hogy a rendelést a "no chili please" mondattal kell befejezni, ekkor kapunk olyan ételt amire otthon már odarajzolják a kis paprikát az éttermi menükön. A gondos helyiek ilyenkor is kihoznak egy kis tálkában kb. egy evőkanálnyi chilit, hátha mégis szükséged lenne rá. (Nem lesz - akkor sem, ha csípősen szereted az ételt.) Emellett sok helyen kis tálban levesszerű lé érkezik, ami még jobban fokozza az ízhatást. (Ellentétben Nepállal, ahol joghurt jön a tálkában - hogy enyhítsd az étel erősségét ha szükséges.)
Az ételek nem sokban térnek el itt sem a kambodzsaitól/vietnamitól: húsok/tengeri herkentyűk rizzsel vagy tésztával kombinálva. Általánosságban azonban a színvonal jóval elmarad a fentiektől. Ugyanakkor több helyen ettünk kiemelkedő pad thai-t érdekes módon - közte életünk legjobb pad thai tésztáját is Vang Viengben az AMD étteremben. Miután harmadszor mentünk vissza ugyanoda vacsorázni, bekéredzkedtünk a konyhára ahol megtekintettük a főzés teljes folyamatát - és így megvan a recept is, leszámítva a szószt, aminek csak az összetevőit árulta el a tulaj bácsi. Otthon azért próbálkozunk majd reprodukálni....(2017)" forrás

Fotóegyveleg

Jön!

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon