ÚTIKRITIKA.HU / Lengyelország


Lengyelország

Általános tanácsok | Varsó | Krakkó | Gdansk | Poznan | Wróclaw | Kielce | Lodz (Łódź) |Szczecin |Lublin| Fotóegyveleg

.

Gdansk - fotó by Elter

.

Általános tanácsok

Gdansk

Gdansk közúton 1098 kilométerre van Budapesttől (879 km autópálya). 12 óra 15 perc alatt tehető meg a táv megállás nélküli autózást alapul véve. 

"Lássuk tehát Észak-Európa egyik legszebb városát! Gdańsk a Balti-tenger fontos kikötője és egyben az észak-lengyelországi Pomeránia székhelye. A szomszédos Gdyniával és Sopottal egybenőve alkotja a Trójmiastót, azaz a Hármasvárost. Persze a megmaradt másfél napomon én csak Gdańskra fogok koncentrálni, sőt, annak is csak a belvárosára. De van is itt bőven néznivaló, hiszen a XIV. században a Hanza-szövetség tagjaként gazdag város volt. Igaz, a II. világháborúban szinte porig rombolták… de aztán újjáépítették, majdnem teljesen olyannak, amilyen azelőtt volt.

Innentől kezdve a sétálóutcát mindkét oldalon a gyönyörű, jellegzetes, keskeny, színes, gdański házak kísérik, amelyektől olyan szép és hangulatos a belváros. Legtöbbjük a Hanza-korból való, legalábbis eredetileg akkor épült. A II. világháború pusztításai azonban majdnem mindet tönkretették. Az utána következő helyreállítások során csak néhány épület – a legszebbek - kapták vissza száz százalékban az eredeti formájukat, a többit modernizálták, így ma már nem láthatóak pl. a bejáratok előtti lépcsős teraszok."

.

,, Gdansk elsőre is nagyon kellemes városnak tűnt. A hőmérséklet a máshol tomboló 40 fok helyett csak 20-22 fok volt :)  A város pedig maga a csoda!

Az óvárosi rész elég nagy, több utcányi gyönyörű épülettel, ezeréves templomokkal, festett homlokzattal.Gyönyörű! Igazi szerelem első látásra! Meglepő, hogy ennyire nem ismert. Nem sok külföldivel találkoztunk kint.

Mivel nem egy hatalmas városról van szó, így körülbelül 10 perc után már az óvárosban voltunk. Csak kapkodtuk a fejünket, olyan szépeket láttunk!  (2015)" forrás

Poznan

Poznannak kb. 560 ezres lakossága van. Városi története a 9. századig nyúlik vissza.

Poznan közúton 787 kilométerre van Budapesttől (458 km autópálya), a táv 10 óra 40 perc alatt tehető meg megállás nélküli közlekedést alapul véve.

.

POZNAN - TISZTELETBELI KONZULÁTUS

  • Cím: ul. Gniewska 97, 60-454 Poznan, Poland
  • Telefon: +48-61-841-0140 (fax is)
  • Tiszteletbeli konzul: dr. Witold Abramowicz
  • E-mail: witold@abramowicz.pl

"Az állomástól egy nagyon hosszú és nagyon forgalmas út, a Swiety Marcin vezet az óvárosig, tulajdonképpen a város egyik főütőere. Ezen az úton végigsétálva olyan érzésem volt, mintha egy igazi nagyvárosban lennék, és hát Poznań végül is nagyváros, több mint félmillió lakossal, éppen Wrocławot követi a sorban, mint az ötödik legnagyobb lengyel város. És ha már itt tartunk, csak a rend kedvéért, az első három Varsó, Lódz és Krakkó, aztán Wrocław, Poznań és Gdańsk.

Szóval egy csomó régi épület, toronyházak, autók, buszok, villamosok, gyalogosok, igazi nagyvárosi nyüzsgés. Fotóztam a látnivalókat, Egyetem, Zeneakadémia, 56-os emlékmű, Kultúrpalota, Operaház, Császári kastély. Poznań, akárcsak Wrocław és Gdańsk, német város volt évszázadokon keresztül. A város főterében aztán nem csalódtam, színes, árkádos házak itt is, mint olyan sok más városban Lengyelországban, és egy monumentális városháza. Biztos nem szabad olyasmit kijelenteni, hogy Lengyelországban vannak a legszebb városházák, de azt meg kell hagyni, hogy gyönyörűek és méltóságteljesek." forrás

,, Az út Varsó és Poznan között 3 óra, a táj pedig unalmas. Lapos, mindenhol ugyanaz, mező, rét, erdő, mező, rét, erdő, szántó, és ugyanez váltakozva, néha néhány tehén. Néha egy tó. Ennyi.

Poznanról azt írták az okosok, hogy tök ésszerűtlen a közlekedése. Én nem értettem mi lehet egy közlekedésen ésszerűtlen, de ott megértettem. Amikor kijöttünk a pályaudvarról volt egy tábla a turisztoknak, mi merre van. Egy pont hiányzott róla: az itt vagy most. Ez innen nézve hülyén hangzik, de ott tök jó lett volna, ha odatesznek egy piros pöttyöt, hogy “hé, te marha, itt vagy”. Sikerült eltévednünk, de nem volt baj, – szerintem – mert így láttuk milyen a külváros. Hát, az nem annyira fejlett, sőt Varsóhoz képest igencsak lepukkant volt. (2015)" forrás
,,Eláll az ember szava, mikor belép a főtérre, ami méretben legalább kétszerese a híres brüsszeli főtérnek. És azt nem állítom, hogy szebb is - mert ez ízlés kérdése -, de mindenképp változatosabbak és izgalmasabbak a körülötte található házak és a tér közepén álló épületek. A régi városházát a lengyel történelem fontos alakjainak arcképei díszítik, mellette több házat izgalmas geometriai mintákkal festettek le.

A pompás reneszánsz tér másik oldalán pedig ott virít két oda nem illő kockaépület. Az Arsenał galéria helyén egykor egy 17. századi lőporraktár állt, Wielkopolska hadi múzeuma pedig egy 14. századi posztócsarnok helyére épült a második világháború után. Sokan nem szeretik ezeket a kockaházakat a városban, de mivel ezek is a történelmük részei, együtt élnek velük.

Nem bontották el a 19. századi sörfőzde épületét sem, pedig egy belvároshoz közel eső, értékes területen áll. Egy gigantikus projekt keretében részben bevásárlóközponttá, részben művészeti központtá alakították át a Stary Browar vörös téglás épületét. Még a gyárban talált régi vaseszközöket is felhasználták egy steampunk installációhoz.

A boltok persze ott is hasonlóak, mint itthon, de a Stary Browar food courtját minden itthoni pláza elirigyelné! A legfelső emelet nyáron nyitott tér, kiülős kávézókkal és éttermekkel, körben művészeti installációk és kiállítások kapnak helyet ilyenkor, rendszeresen bulikat is rendeznek itt. Majd a hideg idő beálltával télikertté alakítják a felső szintet, és már kisebb területen mozoghatnak a vendégek, de továbbra is élvezhetik a „kiülős” hangulatot.

Találtunk egy szuper kávézót is. Pontosabban többet is, de a Taczaka 20 nem csak a kávéja miatt különleges. Poznańi kísérőnk azt mesélte, hogy egy közösségi kísérlet hívta életre a helyet: a tulajok mindenről egyeztetnek a ház lakóival, együtt döntik el a nyitvatartást, a programokat, és azt is, hogy a parkolókból mekkora helyet foglaljon el a kávézó terasza. Az nem derült ki, hogy cserébe mit kapnak a ház lakói, de az biztos, hogy mindenki jobban jár így, mintha a lakók feljelentgetnék a kávézót, a kávézó pedig állandóan borsot törne a lakók orra alá. (2016)" forrás


,, Ez egy kicsivel több, mint félmilliós város, magyar viszonylatban nézve nagyvárosnakmondható. Milyen látványosságok és érdekességek találhatók arra fele? Annyira nem sok, nem egy igazi turisztikai központ. A főterén megtalálhatók a híres-neves színes épületek, az ezekből szerteágazó utcákban pedig szórakozóhelyek, éttermek, bárok és kocsmák tömkelege.
A város pedig nagyon is él- nem csak nappal, hanem éjszaka is, a hét minden napján. Ez az, ami nekem nagyon tetszett. Éjjel- nappalik nincsenek, azonban van a „Zabka” nevű bolt, ahol este 11-ig tudsz venni bármit. Voltunk élményfürdőben is, állatkertben, történelmi parkokban, temetőkben, sőt a nagyobb buszmegállók mellett bármikor fillérekért tudtál bérelni biciklit, ha ahhoz volt kedved, hogy körbe tekerd a várost. Rengeteg pláza van, mikor elmentem, akkor
kezdték el építeni a legújabbat, hogy ezzel együtt már ötre rúgjon a számuk." forrás

Wróclaw

  • A kb. 634 ezres Wrocław Nyugat-Lengyelország legnagyobb városa.

  • Lengyel kiejtése: vrocuáv (de az ó, nem hosszú hangzás, mint a magyarban!, az ł betű hangzása is más, mint a magyar l-é, az u és az l sajátos egyvelege, ha úgy vesszük)

  • Wroclaw közúton 617 kilométerre van Budapesttől (csak 416 km az autópálya hányad), non-stop 8 óra 20 perc lenne.

"Nehéz otthagyni egy olyan helyet, ahol az ember a hét minden napján szórakozóhelyek tucatjai közül válogathat kedvére, aki fiatal és hozzá hasonló korú fiatalokkal szeretne együtt lenni, a belváros meg az egyetemek környéke tele van ilyen helyekkel, a huszonéves korosztály képviselőivel teletömve folyamatosan. Wrocław az a hely, ahol soha nem lehet unatkozni, egyetlen pillanatra sem. Ez a város beszippantja az embert. És akkor ott vannak még azok a szép színes házak, a Városháza, a rengeteg templom, meg az Odera számtalan mellékága által körülölelt szigetek, egy csomó olyan kis hely, aminek van valami különleges varázsa. Rynek, Wyspa Słodowa, Ostrów Tumski. (2010)" forrás

,, Történelmi emlékektől hemzsegő, hangulatos, ötletekkel és élettel teli hely, amely mindenképpen megér egy néhány napos látogatást. Csupán 650 kilométerre van Budapesttől, de mivel nincs autópálya, kicsit körülményesebb az odajutás. Wrocław nem csak a kultúra, a folyók és a hidak városa is. Az Oderán kívül még négy kisebb folyó találkozik itt, és ma is több mint kétszáz híd ível át rajtuk, annak ellenére, hogy a második világháború végén a város jó része romba dőlt (azelőtt 303 híd állt itt).

A wrocławi főtér impozáns méretű, 175 méter széles és 212 méter hosszú. A teret körülölelő színes lakóházak varázslatos hangulatot árasztanak. A városháza egész Lengyelország legszebb gótikus épülete, amely a legrégebbi lengyel óraharangot és a legrégebbi európai éttermet, a legutóbb 1519-ben átépített Piwnica Swidnickát rejti magában. A helyi sört, a swidnickát maga Goethe és Chopin is kóstolta.

Ha átsétálunk az Odera nagy szigetére (Wyspa Piasek, azaz Homok-sziget), a híd korlátain ezernyi lakatot találunk, mind-mind egy nagy szerelem emléke. Vajon hány kapcsolat tart máig a lakattal megpecsételtek közül?

Akár szerelmesek vagyunk, akár nem, este kilenc óra tájban sétáljunk el a Hala Ludowa, a Centenáriumi Csarnok előtti nagy parkba, ahol húszperces fényjáték és zeneszó kényezteti a közönséget. (2016)" forrás

,, A történelmi látványosságok tekintetében ma ez az egyik leggazdagabb lengyel város. Sétánkat rögtön a város legrégibb épületével, a székesegyházzal kezdjük. Az Ostrów Tumski nevű szigeten álló épület történetének gyökerei egészen 968-ig nyúlnak vissza. A hatalmas téglaépítmény azóta többször is megsérült, kibővítették és felújították, míg végül elnyerte mai, háromhajós formáját. A 81 méter hosszú és 44 méter széles templomban összesen tizenkét kápolna és két sekrestye található, így érdemes pár percnél többet is rááldozni a körüljárására.

Az ország harmadik legnagyobb piacterére érve a város képe teljesen megváltozik: a teret körbeölelő kicsi, kétszintes, színes házak, a tér közepén álló régi Városháza és a kávézók teraszainak sora olyan idilli hangulatot sugároz, amelynél megkapóbbat egy városnéző turista nem is kívánhat.

Ide-oda csalogat a látvány és a kézműves árusok portékái, finom kávéillat csapja meg az orrunkat, de a Városházát bámuló tömeg hangos csodálkozása minket is közéjük vonz. Az épület tornyából két fémkecske bújik elő, és pontosan tizenkétszer egymásnak szegezik szarvukat. A viadal végeztével az állatok az odújukba, a bámészkodók nagy része pedig a kávéházakba és éttermekbe tér vissza. Mi sem teszünk másként: az ebédünket stílusosan a két kecskéhez címzett étteremben költjük el.  (2017)" forrás

Kielce

A közép-lengyelországi nagyvárosnak közel 200 ezres a lakossága. Kielce közúton 531 kilométerre van Budapesttől (ebből mindössze 60 km az autópálya). Közel 10 órát kell vezetni oda.

"Aki igazi nyüzsgésre vágyik az Kielce-nél keresve sem találhatna magának jobb helyet. Szentkereszt régió központjaként itt a vallási jellegű műemlékek mellett rengeteg szórakozóhely és egész évben fesztiválok, utcai rendezvények várják a látogatókat. Ottjártunkkor éppen Szent Iván éjjelét ünnepelték szó szerint három napon és három éjen át." forrás

Łódź

Kiejtése kb.: udzs (magyarosan l  hangzás nincs az elején)

A 720 ezres lengyel nagyváros közúton 767 kilométerre van Budapesttől (576 km. autópálya). A táv nyolc és félóra alatt tehető meg megállás nélküli autózást alapul véve. 

"Lodz-ról ez a piros téglavörös szín jut eszembe és a sok üresen álló épület. Szokták a lengyel Liverpoolnak is nevezni ezt a várost, mivel ott is a textilgyártás és hasonló építészet volt jellemző. Végigsétáltam a Piotrkowska utcán, ami Európa egyik leghosszabb sétálóutcája. Lodz-ban nagyon népszerűek az utcai művészetek. Szinte mindenhol bele lehet botlani egy érdekes szoborba vagy tűzfali festésbe. Lodz híres még a filmművészetről is. A sétálóutcán hasonló csillagok vannak, mint Hollywoodban. Elmentem a filmművészeti múzeumba is, ami egy volt gyárigazgatói palotában van berendezve. Lodz elég szegény város, a sok megszűnt gyár miatt nagy a munkanélküliség is, viszont teljesen más a hangulata, mint a többi lengyel városnak, ahol idáig voltam, épp ezért tetszett nagyon. (2013)" forrás

Szczecin

Szczecin Lengyelország északnyugati csücskében fekszik, a német határnál. Kb. 410 ezres a lakossága.

Lengyel kiejtés: scsecsin

Látnivalók:

Főtér

Kikötő (az Oderán, nem a tengeren)

,, A 400 ezres Szczecin nem büszkélkedhet különleges látnivalókkal, a hangulata viszont magával ragadó. Emberi léptékű hely, ahol békésen, boldogan élnek az emberek. Csak néhány példa: a nyüzsgő német nagyváros után jólesett, hogy itt megálltak az autók, hogy átengedjék a gyalogosokat, a kérdéseinkre minden járókelő kedvesen válaszolt, sőt egy étteremben kérés nélkül sietett a segítségünkre egy helybéli, hogy a számunkra értelmezhetetlen lengyel étlapon el tudjunk igazodni. 

A belváros gyalog is kényelmesen bejárható. A kikötő télen kevésbé izgalmas, nyáron viszont annál inkább. Mivel a város nem a Balti-tenger partján fekszik, hanem az Odera folyó kiszélesedésénél, nyaranta remek lehetőség nyílik kajakozásra.

Az egykori óváros szinte teljesen elpusztult a második világháborúban. Az eredeti stílusban újjáépített házak szépek, de nem túl nagy az élet körülöttük. (2016)" forrás

Lublin

Fotóegyveleg

fotó by Elter

Bialowieza - fotó by Elter

Zamosc főtere - fotó by Elter

Sopot

Sopot 2.

Gdansk

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon