ÚTIKRITIKA.HU / Varsó


Varsó

Varsó dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Közbiztonság | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Varsó dióhéjban

 • A lengyel fővárosnak, Varsónak hozzávetőleg 1,7 millió lakosa van. Varsó légvonalban 545 kilométerre van Budapesttől. Országúton e táv megtétele kb. 11 óra (megállás nélkül), a 739 kilométeres úton csupán 223 kilométeres szakaszon kínálkozik autópálya.
 • Varsó csupán 1918 lett Lengyelország fővárosa. A második világháborúban Varsót teljesen romba döntötték.
 • Varsó lengyel neve Warszawa (vársává).

Óváros - fotó by Elter

Látnivalók és nevezetességek, amiket mindenképpen érdemes megnézni:

 • Az óváros és a középkori Barbakán
 • A vár
 • Szent Kereszt templom
 • Királyi Fürdőpark
 • Willanow – Kis Versailles
 • Varsói Felkelés Múzeuma
 • A város központjában van egy természetvédelmi terület, a Jeziorko Czernikowskie.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A parkok
 2. Jó a tömegközlekedés
 3. A "Sztálin-barokk" épületek annyira giccsesek, hogy már érdekesek
 4. Kedvesek a helyiek, ha éppen nem rohannak, a lengyeleket rokonszenvesnek találom egyébként is
 5. Viszonylag tiszta és nem rossz a közbiztonság
 6. Varsó a magyar utazónak erőteljesen manifesztálja, hogy ők, a lengyelek mennyire dinamikusabban fejlődnek
 7. Az Odette Tea Room cukrászda (a legnívósabb Varsóban) - Twarda 2/4

Nem tetszett

 1. A nem eredeti Óvároson kívül a város nem igazán szép
 2. Az irigység, hogy látni az ő ütemesebb fejlődésüket
 3. A széles sugárutak lélektelensége
 4. A házgyári épületek
 5. A Prága nevű városrészük

Vélemények

,, Varsónak jól áll az ősz. A város lelkéhez valahogy jobban passzolnak a szomorkás színek, de ez abszolút nem azt jelenti, hogy lehangoló hely lenne. Bár kevés földdarab élt át több csapást, a lengyel főváros mégis bőven tartogat izgalmakat egy hosszú hétvégére.

Varsóra mindenféle csúnya jelzőt szoktak mondani. Például, hogy nyomasztó. Meg, hogy betondzsungel. Aki nem lát túl a paneltömbökön, az valóban lehangolónak találja majd a várost, de más szemüvegen keresztül nézve nagyon izgalmas, ahogy a szocialista múlt, a második világháború előtti elegancia, és a modern építészet keveredik. Varsó a kontrasztok városa.

Mindehhez vegyük hozzá, hogy a lengyelek nagyon barátságosak. Nem áll szándékukban kinyalni a turisták seggét, de nem is zárkózottak, jó pénzért jó falatokat tesznek elénk, kezdve az oroszos leveseken át a pirogiig, vagy a különböző káposztás csodákig, melyek elfogyasztása után garantáltan szuszogva sétál haza az ember. Akkor is segítenek, ha látják, hogy valaki nehezen találja a „Zbwyzrgwyska” utcát a térképen és abszolút igaz a klisé: ha elhangzik a „Polak, Wegier, dwa bratanki”, azonnal megy a pacsizás, ölelés, tűzijáték.

Varsó Budapestnél sokkal többet szenvedett a második világháború alatt. Gyakorlatilag Európa felmosórongya lett. Mindenképp érdemes elmenni a Varsói Felkelés Múzeumába, ahol szépen kézen fogják és végigvezetik az érdeklődőt az ország történelmének legborzasztóbb néhány évén. A háború végén a város 85% pusztult el, a németek gyakorlatilag legyalulták az egészet, hogy kíméletlen bosszút álljanak az ellenállási mozgalom aktivitásáért, miközben a teljes zsidó lakosság koncentrációs táborokba kerül. Mintegy 800 ezer ember vesztette életét, ebből 200 ezer a koncentrációs táborokban.

Szóval Varsó a nulláról indult, de hamar a nyakába kapta a szovjeteket, akik picit később jöttek, mint amikor számítottak az érkezésükre '44-'45 környékén. Az ő mementóikat már nem kellett újjáépíteni, nagyjából minden lépésben ott vannak. Nem úgy, mint a ma óvárosként ismert történelmi negyedet, ahol alig akad olyan épület, amit ne a háború után építettek volna újra a korabeli fotók és dokumentumok alapján.

A város szimbóluma mégsem itt található, hanem a meglepően modern vonatállomáshoz közel. Ez Kelet-Európa Empire State Buildingje, a Kultúrpalota. Minden hűtőmágnes-árus álma, hogy legyen egy ilyen ikonikus épület a városban, ahol a boltja pörög. A hatalmas torony nagyjából az 1.7 milliós város minden pontjából látszik, maga Sztálin építette az ’50-es években, 42 emelet magas, 3288 helyiség található benne, most főként múzeumként szolgál, és a mai napig Lengyelország legmagasabb épülete.

Kihagyhatatlan a Praga negyed, ahol korábban nem volt érdemes „Turista vagyok, rabolj ki!” pólóban, backpack-kel a háton sétálgatni este az utcai útonállók miatt, mára azonban sokkal nyugisabb környék lett. Igazából ez a helyi menőség centrum, a panelek közül kinövő underground fészke, ahol van orosz vodkagyár és olyan leharcolt blokk is, amiből a fiatalok művészközpontot kreáltak berlini mintára.

Varsó remek példa arra, hogy ha már kénytelenek ilyen díszletek között élni a lakói, legalább hivatalos engedélyük van rá, hogy feldobják a kulisszákat. A városban számtalan helyen találni a helyi művészek által festett hatalmas graffitit, így a street art turisták is izgalmas tematikus túrákat szervezhetnek maguknak. (2016)" forrás


,, Varsó annyiban nagyon különbözik Budapesttől, hogy sokkal kevesebb a látnivaló. Bár a középkori városrész helyreállítása számomra csodaszámba megy, azon kívül engem semmi nem fogott meg a városban. Amennyire szeretem Budapestet, annyira sosem tudnám megszeretni Varsót, már ami a hangulatát illeti.

Közlekedés szempontjából talán valamivel jobb a helyzet, mint otthon, mert a kötöttpályás hálózat, főleg a városi vonatok nekem sokkal szervezettebbnek tűntek. Ha valaki az újjáépített belváros közelében talál szállást, nem lesz szüksége tömegközlekedésre, mert pár utca az egész, ahol a látványosságok vannak.

Az emberek nagyon szimpatikusak voltak, segítőkészek és barátságosak. A szállás és a kaja, pia talán egy picivel olcsóbbnak tűnt, mint Budapesten. A boltok is az otthonihoz hasonló árakkal dolgoznak. A helyi kaja, amit ettem jó, bár nem túl változatos. Enni nem feltétlenül a sétálóutcákban kell. (2016)" forrás

Repülés

Szállás

Érdemes a belvárosban lakni és gyalogosan alaposan körülnézin.

Ajánlott szállodák:

2 csillagos: Patchwork Design Hostel, Hotel Ibis Warszawa Centrum

3 csillagos: Hotel Gromada Warszawa Centrum, Hotel Hetman

4 csillagos: Hotel Mercure Warszawa Grand, Polonia Palace Hotel

5 csillagos: Hotel Radisson Blu Centrum Warsaw

Közlekedés

"A reptérről a 175-ös busszal lehet bejutni a belvárosba, a menetidő 25-30 perc, a jegy 3 PLN-be kerül. (Éjszaka a busz N32 néven közlekedik). Ha valaki taxival szeretné megközelíteni a szállodát, bátran választhat a reptéren álló autókból, a hiénákat nem engedik be. A taxi viteldíja kb. 30 PLN. Modlinból vonattal érhető el a belváros. A varsói tömegközlekedés kiváló, már épül a kettes metró is (ez időnként fennakadásokat okoz a közlekedésben a lezárások miatt)." forrás


,, A városban 1 metróvonal van, amit még most is építenek, de az legalább használható. Ami még talán a legjobb választás, ha mentek valahova, az a villamos. De a buszt az utolsó esetben válasszátok csak. Reggeli és délutáni csúcsforgalomban a busznál még gyalog is gyorsabban eljutsz bárhova. Az éjszakai buszjárat elég ritka, kb. 30 percenként jön valami, és minden busz a centrumba megy, tehát, ha te a város másik végébe akarsz menni, akkor a centrumban egy újabb 30 perces várakozás után mehetsz tovább. Meglepő módon a taxi nagyon olcsó, úgyhogy ha éjszaka kell valahova menni, akkor érdemes azt választani, annak, aki nem szeret várni." forrás

Étkezés

Szórakozás

A Plac Zbawciela (egy tér) Varsó nem hivatalos hipszter gyülekezőhelye. Tele van menő kávézókkal, bárokkal és éttermekkel.

Közbiztonság

Varsó alapvetően jó közbiztonságú város. A városközpontban erős a rendőri jelenlét és emiatt (Is) nagyon biztonságos térség. 

A főváros Prága nevű részének nincs a közbiztonság tekintetében jó híre, de a valóságban nem olyan rossz a helyzet. 

A busz- és vasúti pályaudvarok környékén Varsóban is sok a hajléktalan és a részeges alak. Ártalmatlanok, nem bántanak segít, legfeljebb kellemetlen látni őket.

Zsebtolvajok azért Varsóban is működnek, főleg a zsúfolt utcákon és buszokon. A repülőtér és a városközpont között közlekedő 175-ös busz pl. elhíresült arról, hogy sok zsebtolvaj kedvelt terepe. Egyes bárokban, klubokban tanácsos vigyázni az értékeinkre. 

Varsóban erőszakos cselekmény áldozata leginkább azáltal válhat a turista, ha késő este vétlenül belekeveredik valami piálós társaság verekedésébe. Figyelemreméltó az a jelenség, hogy az utcai, vagy szórakozóhelyeken mindenki vigyáz arra, hogy lányok, nők ne legyenek verekedések szenvedőalanyai. Ez összefügg azzal, hogy Lengyelországban a nők testi biztonságára szokás ilyen esetekben is vigyázni (általános lovagias magatartási hagyomány). 

A foci huligán társulatokat széles ívben ki kell kerülni.  

A belvárosban este, éjszaka előfordul, hogy különböző bároknak dolgozó lányok angolul leszóílítják a turista pasikat. Elcsábítják őket egy bárba szórakozni, aztán ott alaposan lenyúlják Budapesten is szokásos trükökkel.

Látnivalók

Varsóban érdekes, nem hagyományos közlekedési eszközökkel is felfedezhetik a várost a látogatók. Például az óvárosban közlekedő lovas omnibusz, vagy a fiáker, de van motoros kis vonat, és 50-es évekbeli antik villamos. Ez utóbbi hétvégeken és ünnepnapokon közlekedik, fa belsővel, pianínóval, LCD monitorokkal, WiFi-vel felszerelt. Tematikus útvonalakon halad, tartanak rajta mini koncerteket a megadott hétvégeken. A város megismerésének alternatív módja a Segway túra. A tíz kilométer hosszú út során, mintegy három óra alatt megtekinthetők a főváros legfontosabb látnivalói. A Visztulán kirándulóhajók, vízi villamos, és kompok is viszik az utasokat. A vízi villamos májustól augusztus végéig közlekedik a Visztulán, két megállóhelye van. Közel kétórás útján a hajón grillezett ételeket, hideg-meleg italokat lehet vásárolni. Különleges közlekedőeszközként kerékpáros riksára, vagy annak elektromos változatára is fel lehet szállni.

Olvasmányos linkek

,, Szerintem Varsóban az árak 30-50%-kal lettek magasabbak az elmúlt két-három évben, ami elég brutális. Amikor legelőször jártunk ott, meglepően olcsó volt minden, most már nem annyira.

A közlekedés ára viszont majdnem megduplázódott. Az ottani új metró, a 2-es vonal elég szerény dizájnú, nincs is olyan mélyen, mint az itteni M4. Mondjuk a folyó alatt sem megy át… (még) (2015)" forrás


"A városnézést a Starówskaban, az óvárosban érdemes kezdeni, amit vörös téglás fal vesz körül. A Barbakánon (olasz tervezésű erődítménykapu) belépve hamisítatlan középkori város látványa tárul elénk. Mintha eltévedtünk volna, inkább mondanám Hanza városnak vagy éppen toszkán kisvárosnak, semmint szláv metropolisnak. A Nowomiejska utcán haladva érjük el a főteret, a Ryneket. A szabályos négyszög alakú piactér közepén a várost jelképező sellő szobra áll, kezében karddal és pajzzsal.

Körbepillantva megdöbbentem azon, milyen alapos munkát végeztek a restaurátorok, a díszes házak, aranyozott motívumok több száz évesnek tűnnek. (A rekonstrukcióban sokat segítettek a várból elrabolt és később visszaszolgáltatott Bernardo Belotto festmények is.) A korstílusok keverednek, késő gót, reneszánsz és barokk motívumok épültek egymásra. A Tudományok Palotáját ma már nem akarják elbontani, nem is lenne értelme, lehetetlen pótolni 120 ezer négyzetméter hasznos teret, 3900 helyiséget. Múzeumok, színházak, kiállítótermek, mozi, koncertterem, sőt még uszoda is található itt. Toronyóráját az ezredfordulón adták át, a világon a második legnagyobb, csak a Big Ben előzi meg. A szocialista időkből itt maradt monstrum tőszomszédságában, a központi pályaudvarhoz kapcsolva épült meg az Arany Teraszok nevű bevásárlóközpont, számos márkás üzlettel és megszámlálhatatlan kávézóval. Igazi, jó értelemben vett pláza." forrás


"Természetesen nem lehet négy nap alatt megismerni egy várost, de azt kell mondjam, menthetetlenül szerelmes lettem Varsóba. Először is, valami szürke betonvárosra számítottam, és annak ellenére, hogy tudtam hogy a lengyelek jobban élnek mint a magyarok, azért csak arra emlékeztem, amit gyerekkoromban Zakopánéban, vagy Krakkóban láttam. Szürke betonról márpedig szó sincs! Varsó az egyik legzöldebb főváros, ahol valaha jártam. Elképesztően sok parkkal, széles utakkal, még szélesebb járdákkal, ahol egymást követik a kávézók, cukrászdák, kis éttermek, mind kiülős asztalokkal, tele mosolygós, kedves lengyelekkel. Szinte nem is volt olyan vendéglátó hely, aminek ne lett volna kinti terasza is, nyilván a varsói önkormányzat nem a vendéglátósokon akar meggazdagodni, inkább úgy látom, hogy az élni és élni hagyni elv a követendő. Ami igazán izgalmas volt Varsóban, az az, hogy a reggeliző helyektől kezdve a “kocsmákig” minden tele. (2014)" forrás


"A zeneszerzőről elnevezett repteret magunk mögött hagyva széles sugárúton juthatunk a városközpontba. A külváros hangulata megerősítette bennem, hogy szép szocreál műemlékek bemutatásával fog telni a napom. Ennek megfelelően II. világháború alatt a földig rombolt város utcáin csak helyenként szakította meg, pár szemre is tetszetős épület a modern építészet hányaveti módon odalöttyintett betonkupacait. Elhaladtunk a Kultúra és a Tudomány Palotája mellett, amely a hős szovjet nép ajándékaként épült meg a város központjában, emléket állítva az utókor számára, a múlt egy olyan időszakáról, amikor ezt a „hatalmas megtiszteltetést” nem lehetett visszautasítani. Az épület a moszkvai toronykomplexumok mintájára készült, amilyen a Lomonoszov Egyetem épülete is. Mindez csak beigazolta a várakozásomat, hogy milyen látnivalóval fokozható az első megerősítő élmény. Az utunk széles, többsávos utakon vezetett a város belseje felé. A széles sugárutakat minden felé zöld területek szegélyezték. Meglepően sok és szépen rendben tartott parkok érnek szinte egymásba a városban. Nagyon élhetőnek tűnik a magamfajta betondzsungelhez szokott városlakó számára. A parkok mentén villamos vonalak húzódnak a sugárutakkal párhuzamosan, a megállókból árnyas sétányok indulnak az inkább kis erdőnek nevezhető zöld belseje felé. Amint az egyik városi parknak vége szakad, az út túloldalán felfedezhet az ember egy másik parkot, ahol ismét csendesen borulnak a fák a keskeny sétányokra. (2014)" forrás


"Varsó lendületes ütemben fejlődő nagyváros, számos luxusszállóval, elegáns üzletekkel és a legkülönbözőbb szolgáltatóintézményekkel. Amennyiben érdekel a színház, a jó vendéglátás, szeretsz bevásárolni, szívesen jársz múzeumba vagy bolhapiacra, úgy egyetlen más lengyel város sem kínálja a választási lehetőségek olyan gazdag tárházát, mint Varsó." forrás


"Nekem nagy kedvencem a Kultúrpalota, amit anno kommunista vezetők hivalkodása ihletett és engem leginkább az Empire State Building-re emlékeztet, mintha levágták volna a tetejét és iderakták ( hasonló épülettel Rigában is találkoztam ). Közvetlen mellette egy tetszetős üveg-design-nal kialakított pláza található, boltjai és szolgáltatásai ugyanolyanok, mint bármelyik itthoni plázának. Sőt, ami kellemes meglepetésként ért, az áraik sokszor jóval kedvezőbbek, mint nálunk. Akár egy jeges tea a trafikból, akár egy éttermi étkezés, legalább 10-20%-kal olcsóbb, mint itthon. Valójában eddigi európai utazásaim során itt költöttem legkevesebbet ételre, kb a negyedét, amit ugyanennyi idő alatt Koppenhágában fizettem, pedig mindig jóllaktam. Ugyanez igaz a belépőjegyekre is, akár ezer forint alatt is megnézhetünk egy múzeumot.

Másik nagy kedvencem a Park Lazienkowski pici kastélyaival. A park nagy és gyönyörű, jólesik bolyongani a váratlanul felbukkanó pavilonok között. Emelkedők, lépcsők, sétányok hálózzák be, a kicsi, de vízen álló központi kastély kedves látványa, a sok hattyúval és vadkacsával megnyugtató. A jegy kombinált, amely több épületbe is bejutást enged. (2013)" forrás,, A lengyel légitársaság (LOT) pici propelleres gépével mentem, aminek a menetideje nem sokkal több, mint egy óra. Ha jól tudom napi két gépet is indítanak. Nagyon kellemes út volt és az kifejezetten előny, hogy nem volt a nagy gépeknél már megszokott tömeg. Árban természetesen drágább, mint mondjuk a fapados Wizz Air.

A hotel környékén számos felhőkarcoló volt, ami megmondom őszintén, hogy meglepetésként ért, mivel nem tudtam, hogy Varsóban ilyenek is vannak.:) Az utca végében volt a város egyik nevezetessége, a Tudomány és Kultúra Palotája, ami egyben Lengyelország legmagasabb épülete is. A helyieket eléggé megosztja. Vannak, akik utálják, mert a kommunizmusra emlékezteti őket, viszont majdnem ugyanennyien a város egyik legfontosabb szimbólumának tartják. 1952 és 1955 között építették, a Szovjet Unió (Sztálin) ajándéka volt a Lengyel népnek.

A 2. világháborúban szinte porig bombázott várost, azóta újjáépítették és újra benépesítették. Az igaz, hogy sok energiát fektettek abba, hogy a történelmi városrész legfontosabb épületeit helyreállítsák (némelyiket az alapoktól), de a város barokk jellege örökre elveszett és nem maradt más, mint a nagyon erős szocreál feelling.

Bejártam az újjáépített óvárost. Ezután már tudtam, hogy érdemes lesz ide visszajönni néhány napra. Az árak talán még alacsonyabbak, mint Budapesten, az ételek nagyon finomak és a hangulata is nagyszerű az óvárosnak. Varsó eddig nem volt fent a közeljövőben meglátogatandó városok listáján nálam, mert akadt ugyan aki jókat mondott róla, viszont a legtöbben inkább negatív vagy semleges véleménnyel voltak egy-egy látogatás után. Azzal sem vagyok tisztában, hogy milyen más látnivalók vannak az óvároson kívül, de a tapasztaltak alapján Varsó igazán megérdemel legalább egy hosszú hétvégés látogatást.:) (2016)" forrás


,, Varsó központjában égig érő felhőkarcolók és furcsa üvegépületek. Én meg azt hittem, hogy Varsó régimódi és romantikus. Az bizony. Csak egy kicsit távolabb kellett menni a buszpályaudvartól, az újváros központjától. Egy kilométerrel arrébb már sokkal barátságosabb lett a hangulat.

Négy napot töltöttünk Varsóban. Meglátogattuk a régi vásárteret, sétáltunk a sikátorokban. Körbejártuk háromszor a Kanonia tér óriási, tizenhetedik századi harangját, hogy szerencsénk legyen. Megkóstoltuk a hagyományos lengyel konyha remekeit, a zurek leves azóta is visszatér a legszebb álmaimban.

xxx

A szovjet Empire State Building, ahogy a helyiek hívják. Senki sem szereti ezt a 234 méter magas kőhalmazt, sztálini ajándék, az elnyomás szimbóluma. Egy régi vicc szerint a legszebb panoráma Varsóról az épület kilátójából nyílik, mert ez az egyetlen hely, ahonnan maga az épület nem látszik.

(2016)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon