ÚTIKRITIKA.HU / Bejrút


Bejrút

Bejrút dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Látnivalók és programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Bejrút dióhéjban

 • Bejrút városát a történelme folyamán kilencszer rombolták le, és kilencszer épült újjá. Ezért is hasonlítják a főnixhez.
 • Bejrútot a "Közel-Kelet Párizsának" szokták nevezni. A CNN amerikai hírtelevízió néhány évvel ezelőtt "a világ egyik legjobb bulivárosának" nevezte a libanoni fővárost. A szíriai polgárháború miatt azonban mostanság az éjszakai élet lanyhább.
 • Bejrút déli negyedeiben, elővárosaiban siita muzulmánok laknak. Itt mindenhol láthatók az amerikaiak által terrorszervezetnek nyilvánított, Libanonban azonban sikeres politikai pártként is működő Hezbollah mozgalom vezetőjének a portréi.

Fő látnivaló:

 • Mohammad Al-Amin mecset

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A Zaitouna-öböl szép sétányának esti nyugalmassága
 2. A Hamra Street (Bejrút Chamos Elysées-je) elképesztő forgataga, dinamizmusa
 3. A Szent György görög ortodox katedrális a csodás ikonosztázokkal
 4. A Corniche sétány, de inkább a kora délelőtt, nyugalmasabb időszakában
 5. A Bliss street fantasztikus vendéglői, kulináris választéka, nagyon rokonszenves utca
 6. Kellemetlen látvány a sok gépfegyveres járőr, ugyanakkor sajátos módon biztonságérzetet ad a turistának

Nem tetszett

 1. A nevezetességeknél a túl gyakori biztonsági igazoltatás, dacára annak, hogy ez a mi biztonságunkat is szolgálta
 2. Az ósdi taxik, és egyéb régi autók környezetszennyező gáz kibocsátása
 3. A bazárok (szuk), piacok túl modernizáltak, sajnos a polgárháború idején elpusztultak a hiteles hangulatú régi piacok
 4. A villanegyedben a külföldre emigráltak egykor elegáns házai a lepukkanás folyamatában

Vélemények

"Tetszett nekünk Bejrút. Persze nem kellemes, idilli látvány a partmenti sugárúton látni a sok állig felfegyverzett katonát, a szögesdrótakadályokat, de a turista elkönyveli mindezt annak, hogy végül is az ő biztonságát szolgálják ezek az intézkedések. A májusi kellemes melegben kellemes nézni, ahogy a helyiek igyekeznek a város északi és nyugati strandjaira. Feltűnő a bejrutiak jólöltözöttsége, nagyon adnak a divatirányzatokra. Sok a csinos férfi és nő. Este pezseg az élet a központban a bárok teraszain. Az ottani török hódoltsági múltat a városközponthoz közeli egy-két negyedben lehet tetten érni. Hangulatosak a szűk utcák, a sok kis bolt. A háborúk folyamán romba döntött központ helyreállítása, modernizálása ellentmondásosra sikeredett. Túl steril, a múltat valahogy nem hitelesen tükröző az egész. Persze tetszetős, mert minden tiszta, elegáns. Az igazi hangulat azért hiányzik." (B. T., 2015)

Közlekedés

Jön!

Étkezés

Vásárlás

"A helyiek büszkék arra, hogy a Verdun utca a 33. helyet foglalja el a világ legdrágább bevásárlóutcái között, egy szinten van a New York-i Madison Avenue-val és a londoni Oxford Street-tel. Apropó, vásárlás. Ez az egyik legnépszerűbb elfoglaltság Bejrútban. Az árak, a színvonal és a kínálat meghaladja a Ny-európai átlagot. Más arab országokból is idejárnak a hölgyek, hogy a csador alá vegyenek valami divatosat Ferragamo, Valentino vagy épp Dolce&Gabbana butikjában. Teljes testet eltakaró, csak a szemnek rést hagyó öltözetet libanoniak nem viselnek, akin ilyet látni, konzervatívabb országból jött.

A legnépszerűbb, elegáns bevásárlóutca a Weygang, de itt, a nagy márkák mellett van a Beirut souks nevű központ is. Ennek helyén valamikor valóban szuk, azaz bazár volt, de most lazán egybefűzött üzletek labirintusát találni több szinten. A teljes alagsort olyan méretű és szintű élelmiszerbolt foglalja el, amilyen Európában sincs. Csak tésztából közel 100 fajta van, köztük lazacos, szarvasgombás, kakaós vagy balzsamecetes. A sarkon Hermés butik, a plázaszintű boltok között egy Európában is igen exkluzívnak számító Porsche Design - itt egymás mellett találhatók az olcsóbb és a drágább üzletek is. (2011)" forrás

Szórakozás

"A belvárostól kissé kijjebb, a Hamra igazi kereskedelmi negyed, főutcája szűk, de boltokkal, kávézókkal, éttermekkel teli. A Barbar nevű utcai büfé előtt hatalmas luxusterepjárók, a kocsiban ülve, vagy a kerékre támaszkodva családok falják a pizza szerű sajtos lepényt vagy a pitába csomagolt döner kebabot. Estére változik a kép, a családok hazamennek, a belváros, elsősorban a keresztény negyed utcáit a szórakozni vágyók lepik el. Sok a divatos, fiatal, csinos lány, aki bármelyik kifutón megállná a helyét, és ugyanilyen sok a filmsztár külsejű, vakítóan fehér fogú fiatalember is. Hömpölyög a tömeg, étteremből ki, kocsmába, bárba be.

A fundamentalista muzulmánok nem nézik jó szemmel a hedonizmust, de itt, Bejrútban mindent szabad. Szabadnak érzi itt magát hátizsákos, kispénzű turista és szaúdi herceg is, aki végre nyugodtan ihat egy sört és átszórakozhatja az éjszakát. Bejrút igazi partifőváros. Az éttermek nagy része vacsora után átalakul bárrá vagy diszkóvá. Az Achrafiye negyedben hetente nyitnak meg új szórakozóhelyeket, aki csak inni szeretne, a Gemmayzeh negyed bárjaiban válogathat a világ minden fajta szeszes italából. Az éjszakai élet nagyon ki van találva. Este 8-9 között kezdődik az élet az éttermekben egy kiadós vacsorával és némi szesszel, majd este 11 és hajnali 2 között masszív kocsmázással folytatódik. Az aranyifjak és a hozzájuk tartozó dekoratív nők ezután a különböző éjszakai klubokban folytatják reggel 5-6-ig, majd egy kiadós reggeli és esetleg egy tengerben fürdés után térnek nyugovóra. Sokan megtehetik, hogy nap, mint nap így éljenek. (2011)" forrás

Közbiztonság

Libanon más részeihez képest Bejrút biztonságosabb hely a turista számára. A libanoni főváros egy-két déli negyedét tanácsos elkerülni. A főváros kockázatos negyedei amúgy sem érdekesek turista látványosságok szempontjából.

Látnivalók és programlehetőségek

"A modern óváros"

Olvasmányos linkek

"A hostelünk melletti kifőzdében találkoztunk először a libanoni konyhaművészettel, amely közismerten a legjobb az egész Közel-Keleten. A következő két napban bejártuk a belvárost és a tengerpartot, természetesen elsétáltunk a Galambok sziklájához is, Bejrút legismertebb nevezetességéhez. Felkerestük az egykori libanoni kormányfő, Rafic Hariri sírját, akit 2005-ben autóba rejtett pokolgép ölt meg. Nem aprózták el a dolgot, egy tonna TNT-nek megfelelő robbanószert használtak (máshol 1,8 tonnát olvastam), amely ügyes elhelyezés esetén egy kisebb falut is a földdel egyenlővé tud tenni. Összesen 21-en haltak meg.

Az áldozatok síremléke a Kék-mecset lépcsőinek lábánál fekszik. Az exkormányfőt nagyon szerették a libanoni emberek, ennek még ma is számos megnyilvánulását láthatjuk, például az ő nevét viseli a bejrúti repülőtér. A robbantás után egy hónappal a Mártírok terén, amelynek szélén ma a síremlék áll, egymillió ember tüntetett. Szép szám, különösen, ha hozzátesszük, hogy ez Libanon teljes lakosságának egynegyede. A belvárosban mindenhol látszottak a polgárháború nyomai. A Mártírok terének közepén golyó szaggatta szoborcsoport állt, az egyik alak karját teljesen ellőtték. Nem messze tőle teljesen szétlőtt, félig lerombolt valamikori mozi, mellette beomlott tetejű keresztény templom. A tér egyik oldalán a Kék-mecset, a másik oldalon az ortodox Szent György-katedrális tornyosult fölénk, amely az egész város egyik legrégibb épülete. (2014)" forrás


"Bejrút hangulata valaha Párizst idézte, de sajnos a több mint tíz évig tartó polgárháború és az izraeli bombázások során lerombolt, az olasz mediterrán stílusra emlékeztető házak helyét napjainkra modern vasbeton építmények vették át. Ez a helyiek szerint is elhibázott döntés volt, a belvárosban csúfoskodó plázákat csak az impozáns Mohammed al-Amin Mecset látványa feledteti. A mecset melletti Mártírok terét állig felfegyverzett katonák őrzik, különösen, mert ma van a hat éve merényletben elhunyt Rafiq Hariri elnök halálának évfordulója. Szerencsére a város nem csak háborús sebeiről híres, hanem pezsgő, nagyvilági éjszakai életéről is. Az ide látogató csekély számú hátizsákos turista és utazók által kedvelt, óvárosias Gemmayzeh kerület egyes utcáiban még hétköznap éjszakánként is élénk mulatozás folyik, de az igazi partik nyáron, a tengerparti luxusszállók strandján és tetőteraszain folynak. De ahhoz már minimum a legújabb sportkocsival kell érkezni." (forrás: vjm.hu Ketésszakadt ország Libanon, 2013)

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS