ÚTIKRITIKA.HU / Libanon


Libanon

Egészség | Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

Egészség

Libanonban a közegészségügyi állapotok európai szintűek. Jól szervezett az egészségügyi rendszer. Az orvosi ellátás azonban drága s ezért (Is9 mindenképpen ajánlott az utazásra való felkészüléskor egészség- és baleset-biztosítást kötni. Leginkább a Vista irodában, mert ott alapos tájékoztatást adnak a biztosítási lehetőségek előnyeiről és hátrányairól. Európában és az Egyesült Államokban átlagosan 100 lakosra jut egy orvos: Libanonban (szinte hihetetlen) 10 lakosra jut egy!

Közlekedés

Libanonban a közlekedés biztonságosnak mondható, persze tekintetbe véve a katonai ellenőrzőpontok történek igazoltatások kényelmetlenségeit, és az autólopások kockázatait. Télen a hegyes vidékeken tartósan, de az ötszáz méter alatti magasságban is rövidebb ideig havas útburkolatra kell számolni. A közel-keleti országban a közlekedési állapotok erősen eltérnek az európaitól. Tömegközlekedés szinte nincs is. Az iránytaxiként közlekedő mikrobuszokat a külföldi turistáknak nem tanácsos használni kényelmi, higiéniai és főleg biztonsági okokból. Ráadásul menetrend, buszmegállók nincsenek, a járatok rettentően és kiszámíthatatlanok. Viszont a taxik a városokon belül könnyen, elég olcsón használhatók.

A forgalmi viszonyok eléggé kaotikusak, a közlekedési szabályok betartásának egyszerűen nincs hagyománya. A legtöbb városi utcai nagyobb kereszteződésben rendőrök irányítják a forgalmat. Az utak állapota - főleg Bejrúton kívül - sok helyen rendkívül rossz, egyes hegyvidéki területeken csak négy kerék meghajtású terepjárókkal lehet biztonságosan közlekedni. A megengedett sebesség városon belül 50 km/h, főútvonalon, 90 km/h, autópályán 110 km/h, de ezt jellemzően nem tartják be, mindennaposak a városon belüli apróbb, autópályán a súlyosabb balesetek. A helyi közlekedési sajátosságok, és az utak zsúfoltsága miatt, csak helyismerettel bíró, tapasztalt és gyakorlattal rendelkezők részére tanácsos Libanonban gépkocsit vezetni.

Étkezés

Pénzváltás

A legpraktikusabb amerikai dollárt vinni a libanoni utazásunkra.

Vásárlás

Szórakozás

Közbiztonság

Ha a közbiztonsági helyzetet próbáljuk lefesteni, akkor külön kell választani a politikai feszültségekből adódó kockázatokat és a ,,normál", köztörvényes büncselekmények okozta veszélyeket. A köztörvényes bűncselekmények vonatkozásában Libanon közbiztonsága nemzetközi összehasonlításban inkább jónak minősíthető. Ha nincs bérautónk és hotelben lakunk, akkor a betörések és az autólopások minket, turistákat nem igazán érinthet. Az utcákon ugyanis az értékeink miatt nem fognak kirabolni, és a lopások is ritkák.

A politikai feszültségekből adódó kockázatok vonatkozásában mindig változó a helyzet Libanon rizikós területeinek megnevezéséhez. Mindig tájékozódnunk kell, hogy az adott utazásunk idején hova nem ajánlott, veszélyes utazni. Bejrút és az ország középső részei alapvetően biztonságosnak mondhatók. Ezek 2014 őszén a rizikós libanoni területek: a palesztin menekülttáborok és környékük; a dél-libanoni határtérség, s azoknak a Litani folyótól délre eső területei; a szíriai-libanoni határtérség; a Bekaa völgy; Észak-Libanonban az Akkar régió, Bejrút déli részén a Dahiye negyed. Szóval: ezekre a helyekre ne!

Külföldi turisták ellen több támadás is volt 2013-ban, de legtöbbször csak akkor, amikor az utazók veszélyes övezetekbe mentek, tévedtek. Libanonnak az izraeli határhoz közel eső területeire nem utazzunk. Önmagában már azért sem, mert a korábbi háborúk miatt az aknákat nem mindenhol semlegesítették. Ráadásul azon a határon bármikor kialakulhat valami fegyveres konfliktus. Ugyan abban a térségben járőröznek a nemzetközi békefenntartó misszió (UNIFIL) erői és a libanoni hadsereg katonái, de ők sincsenek mindenhol és mindig jelen.

Magyar külképviselet

A libanoni fővárosban van magyar nagykövetség, konzuli hivatal. Szidón városában pedig van tiszteletbeli magyra konzul.

Konzuli hivatal

  • Cím: Beirut, Sanayeh, Justinien street, BAC building, 9th floor
  • Telefon: (00-961-1) 730-083, 741-260
  • Fax: 741-261, 730-587
  • Ügyelet: 00-961-3-660262
  • Konzul: dr. Süveges András
  • E-mail: mission.bej@mfa.gov.hu
  • Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/beirut
  • Ügyfélfogadás: hétfő, csütörtök: 10.00-13.00
  • A magyar nagykövetségen a rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Váradi László

Egyéb hasznos információk

Jön!

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonSZÁLLÁSFOGLALÁS