ÚTIKRITIKA.HU / Moldova


Moldova

Kisinyov | Bortúrák | Tiraspol | Bender | Rezina | Fotóegyveleg

Kisinyov

Moldáv nyelven: Chișinău, amit így ejtenek ki: kisináu

Egy 1940-es földrengés, valamint a 2. világháborús harcok következtében Kisinyov épületeinek hozzávetőleg 70 százaléka rommá vált. Az újjáépítés a szocialista klasszicizmus (,sztálin barokk") stílusát erőltette. Ez határozza meg ma is a főváros képét, bár a függetlenség óta már más, normális modern stílusban építkeznek.

"Kisinyovban a tömegközlekedés gerincét egy jól szervezett trolibuszhálózat alkotja, ezt egészíti ki a marsrutkák és buszok hada. A trolibusz 2 leibe, a busz és a marsrutka 3-5 leibe kerül (1 lei kb. 17Ft). A városi közlekedésnél érdemes résen lenni, mert a legtöbb vonal nem a nálunk megszokott este 11-ig közlekedik, ha nagyon későig kimaradunk, főleg a külvárosokban, könnyen hoppon maradhatunk! A fő szabály az, hogy minden fontosabb útvonalon van egy főjárat, ez az, amelyik a Stefan cel Mare központi részét érinti, pl. a Ciocana lakótelep esetében ez a járat a 24-es. Ezek a járatok járnak a legtovább, a belvárosból kifele még este 11-körül is van egy-egy indulás, viszont a város széléről az utolsó kocsik inkább 9-10 óra között mennek el. Mi egyszer egy külvárosi étteremben vacsoráztunk, és 9:20-kor már az utolsó előtti 24-esre szálltunk fel, még 15 percet maradtunk volna, és már nem tudtunk volna visszajutni a belvárosba. A fenti, ciocanai példánál maradva, ugyanezen az útvonalon 3 másik járat is közlekedik, a 13,23,26. Ezek között lehet olyan,ami kifejezetten csak munkanapon csúcsidőben közlekedik, és olyan is, ami ugyan minden nap közlekedik, de az utolsó járat már 6-7 óra fele elmegy. (2014)" forrás

.

,, Kisinyov (moldáv nevén Chisinau, de én a magyarban jobban meghonosodott orosz alakját fogom használni), Moldova fővárosa.

Kisinyov fő tengelye a Stefan cel Mare sugárút, a legtöbb látnivaló itt, vagy ezen út közvetlen közelében található. Kisinyov lakossága hétszázezer közelében van, így bár nagyvárosról van szó, a belváros gyalog is felfedezhető. A Stefan cel Mare sugárúton mindenképpen érdemes egyszer végigsétálni, de az út kellemes hangulata miatt ez jó kikapcsolódás akár több alkalommal is. Az út a várost dél-kelet – észak-nyugat irányban szeli ketté. dél-keleti végétől nem messze van a vasútállomás, és ide jutunk akkor is, ha repülőtérről érkezünk a városba.

A városban persze nem csak a Stefan cel Mare sugárúton vannak látnivalók. Kisinyovnak két igazán érdekes múzeuma van, az egyik a Moldáv Történeti Múzeum illetve a Moldáv Néprajzi és Természettudományi Múzeum. Ez utóbbinak az épülete is elég érdekes, az építész közép-Ázsiában tanult, ezért az épülethez ottani motívumokat használt fel. Mindkét múzeum a Kormányépület mögötti területen található.

A belváros egyik leghíresebb látnivalója a Puskin ház, mely az óvárosban az Anton Pann és a Ion Pruncul utcák kereszteződésében áll. Puskin itt töltötte 3 éves száműzetése nagyobb részét, és itt kezdte el írni híres művét az Anyegint.

A Puskin-háztól függetlenül is érdemes egy rövid séta erejéig ellátogatni az óvárosba, melynek neve nem annyira a régi épületekre utal, hanem arra, hogy a nagy városrendezések ezt a részt elkerülték, így a terület megőrizte régies úthálózatát. Az óvárosnak ironikus módon már-már falusias jellege van, girbe-gurba földutak, kertes házak alig egy karnyújtásnyira a 2X2 sávos, nyüzsgő Stefan cel Mare sugárúttól.

A város külső részei már nem bővelkednek ennyire látnivalókban, ám egy-egy érdekes épület a városhatár közelében is előfordulhat, csak nyitott szemmel kell járni. A városkapunál (Portile Orasului, lásd fentebb), a Botanica városrészben található a városi állatkert, illetve itt található az egész kerület névadója a botanikus kert is. Az egész város nagyon zöld, rengeteg park, erdő található Kisinyov területén, emiatt ez Európa egyik legzöldebb fővárosa. A sok zöld igen barátságossá, és kellemessé teszi a környezetet.

Kisinyovba Budapestről sajnos nem egyszerű az eljutás. Kocsival 2 napot rá kell szánni, valahol Erdély keleti részén esetleg Moldvában egy éjszakát be kell iktatni. A moldáv útviszonyok bizony nem a legjobbak, ezért ha saját kocsival megyünk, készüljünk erre fel. Kisinyov és környékének úthálózata nagyjából rendben van, de vidéken még a főutak között is van olyan, ami nincs leaszfaltozva.  (2014)" forrás

Bortúrák

Tiraspol

Bender

Rezina

82 kilométerre fekszik a fővárostól.

Fotóegyveleg

báli kötözött sonka

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonSZÁLLÁSFOGLALÁS