ÚTIKRITIKA.HU / Szerbia


Szerbia

Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Magyar külképviselet | Fotóegyveleg

Egészség

Szerbia és Magyarország között kölcsönös megállapodás van arról, hogy a magyarországi biztosított állampolgároknak ingyenes sürgősségi ellátás jár Szerbiában. A teljes ellátás, illetve az esetlegesen szükséges egészségügyi elszállítás miatt célszerű komplex utazási és egészségbiztosítást kötni az utazás időtartamára. Szerbiában biztonságos a csapvíz fogyasztása.

Szerbia világelső az egy főre eső dohányzásban! Ennek a nem doháyzó turista is szenvedő alanya a vendéglátóhelyeken.

nem színes, de szélesvásznú

Közlekedés

Aki nem saját autóval utazik, attól kérhetik-e a tulajdonos írásbeli meghatalmazását az autó kiviteléhez. A szerb autóklub tájékoztatása szerint elfogadják a Magyar Autóklub által kiállított nemzetközi meghatalmazást. Szerbiában a magyar állampolgároktól nem kérnek nemzetközi vezetői engedélyt. Szerbiában november 1. és április 1. között kötelező a téli gumi használata. A téli gumikon a gumi abroncsainak mintázati mélysége nem lehet 4 mm-nél kevesebb. A jelzett időszakban lakótelepülésen kívül kötelező a hólánc megléte is, melyet a meghajtott kerékre kell szerelni azokon az útszakaszokon ahol kijelölten kötelező a hólánc használata havas, jeges úton. Taxizásnál sokan adnak 10-15 százalék mértékben borravalót, vagy felfelé kerekítik a számlát.

,, Itt az idő még lassan telik. Van Szerbiának egy retró hangulata, régi autók, teherautók, lepukkant buszok (is) járják az utakat. Személy szerint nekem nagyon tetszett, hogy rengeteg Zastava, Yugo, kettes Golf, Renault 4-es vesz körül. Először azt hittem Fiat 500-asok rohangálnak az utakon, de aztán kiderült, hogy azok Zastava 750-esek. A legújabb Zastavák Fiat Punto mintára készülnek, a megszólalásig hasonlítanak.

Az ország úgy alapvetően kicsit rendezetlen, ami személy szerint engem nem zavar, de lehet, egy svájci idegbajt kapna. Mondok egy példát. A közlekedési táblák egy része cirill, egy része latin, egy része pedig mindkettővel van írva. Láttunk olyat, hogy a falut jelző letérő tábla az egyik irányból jövőknek cirill, a másik irányból jövőknek latin betűkkel volt írva. Mi a megoldás? Jó felől kell érkezni. Ennyi. Sokat könnyít a helyzeten, ha van a csapatban egy cirillt olvasni tudó egyén, de ne keseredjen el senki és ne tartsa vissza a szerbiai látogatástól, ha még sincs. A vezetési morál nem vészes, érdekes, hogy úgy találtuk a Vajdaságban a legtürelmetlenebbek és legagresszívebbek az emberek a volán mögött. Először idegesített minket, hogy ránk dudálnak hátulról az autósok, de aztán rájöttünk, hogy ez a „Vigyázz, jövök!” kifejezése szeretne lenni. Az összes rendőr, akivel találkoztunk jó fej volt, beszélt valamilyen idegen nyelven és elköszönésképpen vagy megveregette a vállunkat, vagy kezet fogott velünk.

Az utak állapota alapvetően jó, de persze a kis hegyi utakon van kátyú bőven. Kóbor kutya van, de nem voltak különösebben agresszívek velünk. Az utak mellett az elhunytaknak nem fejfát állítanak, hanem egy síremléket. Rágravírozva nem csak az elhunyt adataival, de a képével, sőt láttunk olyat is, hogy hármas Golfnak támaszkodva ábrázoltak a fiatalembert. (2015)" forrás

Étkezés

Az éttermekben, bárokban sok helyen a borravalót szervízdíjként belefoglalják a számla összegébe, mindazonáltal így is sokan adnak 10-15 százalék borravalót.

Szerbiában 2016 első napjától életbe lépett a teljes körű dohányzási tilalom, ami azt jelenti, hogy közterületeken és a vendéglátóipari létesítményekben egyaránt tilos rágyújtani. Kivételt jelentenek a kerthelyiségek. Nem lehetnek dohányzásra kijelölt helyek sem a vendéglátóipari létesítményekben, sem a bevásárlóközpontokban.

Vásárlás és pénzváltás

,, Szerbia talán egy leheletnyivel olcsóbb, mint Magyarország, inkább azt mondanánk, hogy van, ami olcsóbb, de nagyjából hasonlóak az árak. Itt most az étel, ital árakra gondolunk, az albérletről és rezsiről fogalmunk sincs, de ez minket az elkövetkező időszakban nem is érint, lássuk be. Mindent lehet kapni és finomak az ételeik. Jók a grillezett húsokban, a csevap és plejskavica bizonyára többeknek ismerős már, a feta jellegű sajtjaik (szír) világbajnokok és már simán kapni 600Ft/kg ártól. Jók még a lepénykenyereik is, de persze nekünk is a burek volt a sláger. Aki nem ismerné, ez egy leveles péksütemény, amit háromszög alakúra vágnak. Kicsit hasonló a mi rétesünkhöz, de sokkal kraftosabb. A hagyományos burek szírrel készül, de van húsos, sonkás, és pizzás is. Az újhullám ugye. Kávéból leginkább a török kávét isszák vidéken, mi is nagyon rákattantunk. (2015)" forrás

Közbiztonság

Szerbiában a közbiztonság európai viszonylatban átlagosnak mondható. A turista szempontjából a legkockázatosabbak a tömegrendezvények, a sportesemények és a nagyvárosok egyes környékei. A zsúfolt közterületeken, a repülőtereken, vasútállomásokon és a tömegközlekedési eszközökön vigyázni kell az értékeinkre. Az erőszakos bűncselekmények többnyire a szervezett bűnözéssel függnek össze. Az utóbbi években a nagyobb városokban elszigetelten előfordultak fegyveres erőszakkal terhelt bűnesetek, maffiajellegű leszámolások, de a turisták ezeknek nem célpontjaik.

A turistának minden elszenvedett bűncselekményt (útlevél ellopását is) és az úti okmány elvesztését is mielőbb jelenteni kell a rendőrségen (rendőrségi sürgősségi szám: 192), és jelezni célszerű az illetékes magyar külképviseleten (a Belgrádi Nagykövetség Konzuli Osztályán, illetve a Vajdaság területéről a Szabadkai Főkonzulátuson). Az utazóknak figyelemmel kell lenniük arra, hogy a biztonsági helyzet Szerbia déli részén gyorsan változhat. A Dél-Szerbián átutazóknak ajánlatos a helyzetről a belgrádi nagykövetségünkön érdeklődni az utazás megkezdése előtt. Szerbia egyes, főleg déli részein időnként etnikai feszültségek tapasztalhatók, ami külön kockázati tényező. A tüntetésektől a turista maradjon távol!

Szerbia sportszerető ország, több sportágban világklasszis versenyzőkkel és csapatokkal büszkélkedhet – ez utóbbiakat sokszor magyar riválisaikkal sorsolják össze. Az ideérkező magyar szurkolónak nem árt tudni, hogy a nagyobb egyesületek szurkolótáborainak a „kemény magja” néha – a stadionokon belül és kívül is - provokatív magatartást tanúsít, összetűzést kezdeményez a vendégszurkolókkal, legyenek azok hazaiak vagy külföldiek. Célszerű nem „felülni” az esetleges provokációnak, illetve a magyar szurkolók se kezdeményezzenek ilyet.

A Vajdaság területén- és főként a magyarok lakta Észak-Bácskában és a Tisza-mentén- a magyar turista szívesen látott vendég. Főleg a tartomány északi részén sokan beszélnek magyarul, a szerb anyanyelvűek zöme, különösen a fiatalok, angolul is megfelelő szinten beszélnek. A Vajdaság a magyar állampolgárok számára biztonságos térségnek számít, a közbiztonság a tartományban jó. Az elmúlt három évben nem érte atrocitás az ide utazó magyar állampolgárokat, csak tömegrendezvényen keveredtek néhányan kisebb incidensbe. A Szabadkára látogató magyar állampolgároknak nem árt tudni, hogy az „ócska piacon” gyakori a zsebtolvajlás. A tapasztalatok szerint az iratok, értéktárgyak, pénzösszegek eltulajdonítása a karácsonyi ünnepeket megelőző időszakban a szokásosnál is nagyobb számban fordul elő! Ajánlott a maximális óvatosság a vásárlók részéről.

Az utakon és a közterületeken erős a rendőri jelenlét. Koszovó elismerését követően sem alakult ki magyarellenes hangulat a tartományban, az ide utazó magyar látogatókat nem érte atrocitás. Azt tanácsoljuk az ide utazó magyar állampolgároknak, fokozottan tartsák tiszteletben a fogadó ország szabályait, tartózkodjanak a provokatív magatartástól!

Egyéb hasznos információk

Jön!

Magyar külképviselet

Magyarország belgrádi nagykövetségének konzuli osztálya

 • Cím: Krunska 72. 11000 Beograd
 • Telefon (munkaidőben): (00-381-11) 243-8395, 244-3739
 • Vízuminformáció: 243-8381, 243-8382, 243-8383
 • Ügyelet: 00-381-63-211-602 (sürgős esetben)
 • Fax: 243-8393

Nagykövet: Pintér Attila

A Konzuli Osztály vezetője, konzul: Szerencsés János

 • Ügyfélfogadás:
  • Vízumügyintézés: Hétfő - csütörtök 08.30 - 13.00 - kérelmek átvétele, 14.00 - 15.00 - útlevelek kiadása
  • Más konzuli ügyekben: Hétfő - csütörtök 09.00 - 13.00 között, Pénteken nincs ügyfélfogadás!
 • E-mail: mission.blg@mfa.gov.hu
 • Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/belgrade
 • Konzuli kerület: Vajdasági Autonóm Tartomány kivételével Szerbia

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

otika, 2015. 01. 04. 20:38
Legalább ők már felfogták, hogy téli gumi nélkül nem lehet rendesen közlekedni. Balkáni ország és ebben mégis előttünk járnak, amit persze a fenti kép nem igazán tükröz.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon