ÚTIKRITIKA.HU / Tanzánia és Zanzibár

Tanzánia és Zanzibár

Egészség és higiénia | Mit vigyünk? | Közlekedés | Étkezés |Vásárlás| Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk

Egészség és higiénia

2015. február óta Dar es Salaamban növekvő számú Dengue-láz megbetegedést regisztráltak. A láz terjedésének megelőzésére jelenleg nincs védőoltás. A fertőzés megelőzésére az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a szúnyogcsípések elleni védekezést javasolja.

A kórházi ellátás a fővárosban elfogadható minőségű, az ország más részein azonban rendkívül alacsony színvonalú. A malária elterjedt, főleg Északon, így a Serengeti nemzeti parkban is. A kolera veszély miatt csak üveges víz fogyasztását javasoljuk. A felnőtt lakosság 5,6 százaléka fertőzött AIDS-el.

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. Sárgaláz oltás kötelező, ha fertőzött országból érkezik az ember.

Utazás előtt javasoljuk felkeresni az Országos Epidemiológiai Központot.

Mit vigyünk?

Mindenképpen tanácsos szúnyogriasztó szereket és gyomorrontásra való gyógyszert vinni még otthonról. Meg elemlámpát, mivel vannak rövid (szerencsére nagyon rövid) áramkihagyások.

Közlekedés

A taxi a szigeten elég drága, ugyanakkor nem javasoljuk a távolsági buszon történő utazást. A buszok rossz állapotúak, az utasok biztonsága nem garantált. Csak regisztrált taxivállalatok szolgáltatását vegyék igénybe és ellenőrizzék a taxisok igazolványát.

Az elmúlt években több súlyos kompbaleset is történt Tanzánia és Zanzibár partjainál. Kérjük, a magyar állampolgárokat, hogy lehetőség szerint kerüljék a kompos utazást a szárazföld és a szigetek között.

Taxi

,, Mivel a sziget több részén szálltunk meg és a kényelmet és a gyorsaságot részesítettük előnyben, ezért a hosszabb távokat taxival tettük meg. Egy nagyon kedves, néha picit búskomor fiatalember volt a sofőrünk, akinek már több magyar kuncsaftja is volt és mi is csak ajánlani tudjuk. Rajab szolgáltatásást az első naptól kezdve az utolsóig használtuk. Ő jött értünk hajnalok hajnalán a reptérre, utaztatott délről északra, majd ismét vissza délre. Ellátott minket rengeteg információval, sztorizgatott, és ami nagyon fontos, mindig pontosan ott volt a megbeszélt időpontban, akár hajnalban, akár késő este. És árban is jobban jöttünk ki, mintha pl. a szálláson keresztül intéztük volna a fuvart." forrás

Robogó

,, Kisebb távokat robogóval is meg lehet tenni, bár ehhez kell azért némi bátorság, hiszen nemcsak, hogy az utak minősége sok helyen nem kecsegtet a legmegfelelőbb (csak a főbb útvonalakon van beton, van, ahol teljesen jó állapotban, de vannak helyek, ahol eléggé kifogásolhatóak) kondíciókkal, ráadásul az út bal oldalán közlekednek, ami ugye sokunk számára eléggé idegen. És hát mit mondjak, a közlekedési kultúrájukkal kapcsolatban nincsenek a helyzet magaslatán. A robogó napi bérleti díja a legtöbb helyen 30 USD körül mozog." forrás

Étkezés

A nemzeti étel a kukoricalisztből főzött ugali.

Vásárlás

,, A helyiek alapvetően tanzániai schillingben gondolkodnak, a túrsiták részére a kirándulási ill szuvenír árakat viszont dollárban adják meg. Az euró ugyanolyan jó fizetőeszköz, váltják is és számolnak is benne, viszont az a nagy hátránya , hogy az euró érmékkel nem tudnak mit kezdeni és nem tudják átváltani bankban, viszont rengeteg kacat kapható egy dollárért, és az ugye papír és átváltható, nagyobb összegű papírpénzes tételeknél ugyanúgy játszik az euró. (M.M., 2018)

Közbiztonság

Tanzániában az elmúlt években nem voltak terrortámadások, helyi rendőrség, hadsereg hatékonynak bizonyult a biztonság garantálásában. Ugyanakkor ennek ellenére sem kizárható, hogy a szomáliai Al-Shabaab kiterjeszti tevékenységeit Tanzániára is.

Burundi határvidék: A burundi határvidék látogatását a Burundi helyzet romlása miatt nem javasoljuk. Az elmúlt időszakban több ezer menekült érkezett ezekre a területekre, a Burundiban kialakult politikai helyzet miatt. A menekültekről hatóságok gondoskodnak, közbiztonsági problémát nem jelentenek.

Ádeni Öböl: Az Ádeni-öbölben és az Indiai-óceánon, így Tanzánia partjainál is, a hajók a kalózok támadásainak vannak kitéve.

Az idegenforgalmi szezonban jellemzően megemelkednek a lopások, az emberrablások száma mind a szárazföldön, mind Zanzibáron. Értéktárgyaikat, útleveleiket tartsák széfben. Az országban való tartózkodás alatt az értékeiket (készpénz, ékszer, személyes és üzleti dokumentumok) elhelyezést széfben javasoljuk. Az útlevél adatoldaláról és a vízumról (beléptető pecsétről) javasoljuk fénymásolat elkészítést és a másolatok használatát a kirándulások, városnézések, üzleti tárgyalások alkalmával.

A 2015. őszén tartott választások eredményét a helyi Választási Bizottság érvénytelenítette, a 2016 tavaszán tartott választást az ellenzék bojkottálta. A belpolitikai helyzet ennek köszönhetően még mindig feszült. Javasoljuk, hogy kerüljenek el minden tömegrendezvényt!

Magyar külképviselet

Tanzániában nincs magyar nagykövetség, az ország a Nairobi-i nagykövetségünkhöz tartozik diplomáciai szempontból. De van a tanzániai fővárosban egy tiszteletbeli konzulunk: Obedie Solomon Kimaro

  • Címe: P.O. Box 31895, Dar-Es-Salaam / Tanzánia
  • Előhívó: 255
  • Mobil: 255/754 299 753
  • Iroda: 255/ 222 700 720
  • Fax: 255- 222 701 924
  • E-mail: macon@ud.co.tz

Egyéb hasznos információk

  • Az ország telefonos kódja: 255.
  • Időzóna: GMT+ 3 óra.


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon