ÚTIKRITIKA.HU / Tanzánia és Zanzibár

Tanzánia és Zanzibár

Földrajz | Időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett

Földrajz

Tanzániában található Afrika legmagasabb csúcsa a Kilimandzsáró (5895 m), a Serengeti nemzeti park, (a kenyai Masai Mara másik oldala), a Ngorongoro kráter, Zanzibár.
Tizennégy nemzeti park található az országban, ebből kettő a Világörökség része (Serengeti, Ngorongoro).

Időjárás és éghajlat

Az esős évszakok március közepétől májusig tartanak illetve november és december is esősnek mondható. Az utazásra a legkellemesebb a június vége és október közötti időszak.

Történelem

Január 12.: a "zanzibári forradalom" napja (1964)
Tanzánia 1961 decemberében, Zanzibár 1963 decemberében nyerte el a függetlenségét. A két terület 1964. április 26-án lépett unióra. Tanzánia első elnöke Julius Nyerere volt.

Manapság

A Tanzániai Egyesült Köztársaság államformája elnöki köztársaság. Az erős elnöki hatalmat gyakorló köztársasági elnök egy személyben az állam és a kormány feje. Az autonóm Zanzibárnak – jóllehet integrálódott az ország kormány- és pártrendszerébe – saját elnöke, törvényhozása és bírósági szervezete van.

,, Levadássza és bíróság elé állítja a tanzániai rendőrség a homoszexuálisokat - közölte hétfőn egy helyi rendőrparancsnok azután, hogy a hatóságok a múlt héten 20 embert őrizetbe vettek a kelet-afrikai országban bűncselekménynek számító homoszexualitás gyanújával.
Tanzániában 30 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható az, aki homoszexuális kapcsolatot folytat.
"Nem fogjuk eltűrni őket, levadásszuk és bíróság elé állítjuk őket, mert a homoszexualitás törvényellenes az országunkban" - mondta egy helyi rendőrparancsnok az Afrika keleti partjainál található, Tanzániához tartozó Zanzibáron. Zanzibár szinte teljes egészében muszlim.
Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet júliusi jelentése szerint "hallatlan módon" lépnek fel a melegekkel szemben Tanzániában. A hatóságok olyan anális vizsgálatokra kötelezik a homoszexuálisokat, amelyek kegyetlenek, embertelenek és megalázóak, kínzással érnek fel az AI szerint. (2017)" forrás


,, Egészsègügy Tanzániában

2016: 1,4 millió HIV fertőzött, 4.2 millió ember él fogyatékossággal, 1000-ből 67 gyermek nem éli meg az 5 éves kort.

A számok ijesztőek, de az egészségügy az utóbbi 25 évben jelentősen fejlődött. 2002-től működnek magán egészségügyi pénztárak, illetve 2007-ben vezették be a társadalombiztosítást.
2010-ben 25000 betegre jutott egy szakképzett orvos. A rendszer hierarchikus. Orvosi rendelők olyan falvakban vannak, ahol van politikai befolyás. Ez felett az egészségügyi központok egyházközösségi szinteken működnek, illetve regionális kórházak működnek. A magánintézményeket csak nagyon kevesen tudják kifizetni, és a magánbiztosítók kínálta szolgáltatásokhoz is csak a lakosság egy része jut hozzá.
A halálozások vezető oka a HIV vírus. Ez mögött elsősorban a szexipar és a droghasználat áll, de az utóbbi években a bányászat fejlődése is szerepet játszott ezekben a megbetegedésekben.
A malária (7%), TBC (5%), rák (5%) a következőek a vezető halálozási okoknál. Sok esetben ezek a megbetegedések megelőzhetőek lennének vagy gyógyíthatóak. A betegségeket nem ismerik fel időben, illetve az ellátottság miatt nem kapják meg a megfelelő kezeléseket. Falvakban élőknek, sürgős esetekben esélyük nincs a kórházi szolgáltatások igénybevételére, amit a rossz közúthálózat is megnehezít.
Míg nálunk egy nagyvárosban mindennapos, megszokott a mentők szirénázó hangja, addig itt Dar es Salaamban, ahol 7 millióan laknak kb fél év alatt egyet láttam.
2016-ban az anyák 63%-a tudott valamilyen egészségügyi intézményben szülni. A maradékot bábák, rokonok segítették otthon. Kiemelkedőek a szülési komplikációk következtében elhunyt nők és újszülöttek számai is. A tanulmányok szerint csak minden második nő szoptatja újszülöttjét, miközben a gyermekek jó része alultáplált. Az anyatejes táplálással 80000 életet menthetnének meg évente.

A gyermekházasságok és a rokonok közötti házasságok következményei tovább rontják az adatokat. A kormány aktuális fejlesztési programja 2030-ra becsüli a statisztika jelentős javulását a már elért eredmények mellett.

Addig is a hagyományos doktorok, varázslók szolgáltatásai mellett az utcán vehetünk árusoktól különböző gyógynövényeket. "Ezt a pálcát rágcsálva megszűnik a fogfájás, ez a botocska hasfájásra, s ez a világos megszünteti örökre a csuklást."
S ha ez sem működne? A hit erejét, a szinte minden utcára jutó templomokban, mecsetekben, ingyen adják. (Colors of Tanzania, 2018)

A helyiekről

A lakosság 30%-a keresztény, 35%-a muzulmán. A törzsi vallásúak aránya szintén 35% százalék. A zanzibári lakosság 99 %-a muzulmán.

Turista etikett

A hölgyeknek nem javasoljuk a kísérő nélküli sétákat. A helyi szokások szerint a hosszú szoknya, fedett váll a nőknél az elvárt viselet.


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon