ÚTIKRITIKA.HU / Tanzánia és Zanzibár

Tanzánia és Zanzibár

Repülőjegy | Szállásválasztás | Vízum

Repülőjegy

Az országból repülővel történő kilépéskor 25 USD/fő kilépési illetéket (airport service charge, departure tax) kell fizetni.

Érkezés Dar es Salaam-ba

,, Julius Nyerere International Airport: Különös hely. Ha már Tanzániába készülsz utazni, a repülőtéri körülményekre nem árt felkészülni.
Amire szükséged lesz: toll, illetve nèmi folyadék vagy nasi az országba valò belépéshez szükséges 2-3 òrás procedúra túléléséhez.

A repülő folyosòlyát elhagyva egy lépcső tetejéről szembesülsz a káosszal. Tájékozòdást segítő táblák nincsennek, sem kordonok, amik egyértelművé tennék merre is tovább. Bal oldalon könyöklőkre vannak kihelyezve a vízum igényléséhez szükséges papírok. A legjobb esetben a vízumot már itthon elintézted, ami nagykövetség hiányában nem is olyan egyszerű, esetleg a repülőn a személyzettől előre megkaptad és kitölthetted. Toll persze nincs és ha szemüveges vagy, jobb ha az is kéznél van, a dokumentum mikro méretű betűkkel nyomtatták.
Ha ez megvan tessék mosokyogni. 😊 Fénykép és újlenyomatvétel bal oldali pultnál. Kb mindenki itt fog állni aki a repülővel érkezett. Szerencsére általában 2 járat érkezik egyszerre. A szerencsésebbek, vízummal rendelkezők mehetnek egyenesen tovább.
A pult után a pult mögötti kis ablakhoz lehet sétálni, itt kell a vízum díját kifizetni, illetve begyűjtik az okmányt.
Következő lépés várakozás. Kitartás. Ülőhelyek nincsennek, sem lehetőség arra hogy legalább folyadékot vegyél. Az útleveleket látszòlag random adják ki, az érkezési sorrendre mindenképpen rácáfolnak, de lehet van rejtett logika. A folyamat egyszerű: egy alkalmazott egy tucat útlevéllel néha megjelenik, a neveket kiabálva keresi a gazdájukat. Gyors pillantás a képre, még egy azonosítás. Örömmel veszed át az iratot, bízva benne hogy innen már gyorsan kiléphetsz a repülőtér ajtaján, de irány a következő sor.
Ùtlevél ellenőrzés. Itt kis fülkék vannak, igy legalább átláthatò sorok alakulnak ki. Az irányítò ha látta hogy a vízumos csoportbòl érkezel átenged, ha nem várakozás, de itt gyorsabban megy.
Ha ez is kész lehet begyűjteni a poggyászokat. Ez a teljes káosz helyszíne. Egy kupacba lepakolják. Ha megtaláltad, és végre elrendezted melyik csomagot melyik kezedben tudod cipelni, szembesülsz vele, hogy bizony a biztonsági scannerhez viheted, pakolhatod fel magadnak és rendezheted ismét. Jobb esetben kocsit sikerül szerezni, hogy ne cipekedj.
A scannerekhez valò eljutás izgalmas. 3-4 fő áll egymás mellett az átláthatatlan sorokban, amit félkörìvből lehet megközelíteni. Mire ide érnek az emberek, mindenki fáradt, de jön a neheze. A scannerek megközelítése az erősebb előbb kijut alapon működik. Ne add fel! 😊
Gyakorlásnak remek, a városban a forgalmasabb kereszteződések is igy működnek.
Ha sikerült a scanner túloldalán összegyűjteni ismét a csomagokat, már csak néhány lépés a szabadságot jelentő ajtò. Végre kijutottál.

Az országbòl valò kilépés talán kevésbé körülményes, s bár általában 2 òrát javasolnak a ellenőrzéseken valò átjutáshoz, napközbeni járatoknál célszerű 3 òrával számolni. Előfordult hogy az első pontnál a sor vége a parkolòban áll. (2018)" forrás

Szállásválasztás

Ajánlott hotelek Zanzibáron:

           4 csillagos: The Royal Zanzibar Beach Resort - Nungwi Beach (5 nap/4 éjszaka) , Ocean Paradise Beach Resort- Pwani Beach (5 nap/4 éjszaka)

  • 5 csillagos:
  • Breezes Beach Club - Bwejuu Beach (5 nap/4 éjszaka)
    • Nungwi hotelzónában a Royal Zanzibar Beach Resort (hivatalosan: Hotel Seaclub Royal Zanzibar Beach Resort)

"Zanzibár magyar utas: Elnézést, de mi tengerparti szállodát foglaltunk. Nézze meg hol a tenger. - Uram jöjjön vissza pár óra múlva és akkor nézze meg újra a tengert. - Miért akkor mi lesz? Csak nem jön ide a tenger? - De igen, akkor lesz dagály."

Vízum

Magyar állampolgár vízum birtokába és megfelelő anyagi fedezet felmutatásával utazhat be Tanzániába. A vízum a határokon felvehető, ára 50 USD. A vízum kiadásakor az útlevélnek legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie. A normál vízum a beutazástól számított három hónapig érvényes és kizárólag egyszeri beutazásra jogosít, A szárazföldi Tanzánia és Zanzibár szigete közötti mozgás országon belüli utazásnak számít, így ehhez külön vízumra nincsen szükség.

A vízumdíj bankkártyával is fizethető.


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon