ÚTIKRITIKA.HU / Tanzánia és Zanzibár


Tanzánia és Zanzibár

Tanzánia és Zanzibár dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek

Tanzánia és Zanzibár - Utazás és nyaralás

Tanzánia és Zanzibár dióhéjban

 • Tanzánia az Indiai-óceán partján, Kenya és Mozambik között fekszik, területe 947.300 km2, ami tízszer akkora, mint Magyarországé. A tengerpart hossza: 1.424 km.
 • A főváros Dar es Salaam, de a kormányzati központ Dodoma.
 • A lakosság száma meghaladja a negyvenegy milliót.
 • Hivatalos nyelv az angol és a szuahéli.  
 • Többek szerint Zanzibár nagyon szép, de megrázó a helybéliek szegénységének látványa azok számára, akik még nem jártak Fekete-Afrikában.
 • A Zanzibárból történő elutazáskor fejenként 48 amerikai dollár kilépési illetéket kell fizetni. Tanzánia szárazföldi részét elhagyva a kilépési illeték csak 25 amerikai dollár.

Az UNESCO kulturális világörökségének részei:

 • Zanzibár kővárosa
 • Kilwa Kisiwani romjai és Songo Mnara romjai

Az UNESCO természeti világörökségeinek részei:

 • Ngorongoro Természetvédelmi Terület
 • Serengeti Nemzeti Park
 • Selous Vadrezervátum
 • Kilimandzsáró Nemzeti Park

Tetszett & Nem tetszett (Zanzibár)

Tetszett

 1. Zanzibáron motorcsónakból a delfinrajok elé vetődni a tengerbe
 2. Zanzibár "fővárosa" Stone Town érdekesebb volt, mint azt feltételeztük
 3. Gyönyörűek a tenger vizének a színei, a Jambiani strand
 4. Jók a sznorkelezési és scuba lehetőségek (keleti part)
 5. Jópofa a fűszeres program (Spice Tour), ha magyar az idegenvezető és követni lehet a magyarázatokat
 6. Barátságosak az emberek, jó a közbiztonság
 7. A Jozani Forest (esőerdő)
 8. A szuper friss halak és tenger gyümölcsei
 9. A fővárosban a nagy múzeumuk a magyarázatokkal
 10. Stone Town-ban a piac és a promenád
 11. Zanzibáron a The Rock étterem, az elképesztő elhelyezkedése miatt 

Nem tetszett

 1. A Freddy Mercury-féle szülőház kimerül abban, hogy van egy szokványos szuvenírbolt a földszintjén
 2. A fő hotelzóna (északi part) közvetlen környékén sehová nem érdemes kisétálni, mert nincs semmi érdekes, így az emberek bezárva érzik magukat a hotel területén
 3. A hotelek előtti strandokon a homokon sétálókat folyton zaklatják a zugárusok
 4. A mellékutak állapota vacak
 5. Folyton alkudozni kell
 6. Kockázatosak a nem 5 csillagos hotelek
 7. A központi város, Stone Town sok helyen elég szemetes, szegényes
 8. A turisztikai infrastruktúra még nem igazán fejlett
 9. A korrupt rendőrök bepróbálkozásai
 10. Áprilisban sok az eső

Vélemények

"Fakultatív programok dolgában és a Zanzibár némileg mélyebb megismeréséhez számunkra valóságos főnyeremény volt, hogy rátaláltunk a csaknem 20 éve a szigeten élő, szegedi születésű Aishára (eredeti keresztneve: Mariann). Aisha nagyon színvonalas, élvezetes programokat szervezett nekünk: a fűszer túrát, a zanzibári utazásunk legnagyobb élményét, a delfin túrát és Stone Town, a főváros óvárosának meglátogatását." (Jani, 2013)


"Zanzibárt igazán megismerni Aisha nélkül nem lehetett volna. Főnyeremény egy magyar lány, aki 20 éve a szigeten él. Mindent tud a szigetről, az ott élő emberekről, félelmeikről, hiedelmekről. A rabszolgabarlang, a hajókirándulás egy lakatlan szigetre, a helyi ételek biztonságos kóstolása és ismertetése és persze a fűszertúra valamint a delfintúra. Mind mind kihagyhatatlan. Zanzibár Aisha-val az igazi. Keressétek meg, kérjétek a segítségét. Super a sziget és Aisha!!!! (Gabi, Imre 2015)" 

Aisha elérhetőségei:

Olvasmányos linkek

"Egy zanzibári nyaralás nem lenne teljes anélkül, hogy megismerd a sziget életét meghatározó fűszerültetvények történetét. A termékeny talaj ideális feltételeket nyújt a fűszertermesztésre. Az ománi szultán volt az, aki 1818-ban bevezette a szegfűszeget, ennek köszönhetően Zanzibár jelenleg is e fűszer legnagyobb exportőre a világon. Idővel más fűszereket is meghonosítottak, beleértve a szerecsendiót, a fahéjat, a fekete borsot és a vaníliát. A túra során részletes leírást kapsz a különböző fűszerekről, az egészségre gyakorolt jótékony hatásukról, valamint felhasználásukról a főzésben, illetve a szépségiparban. Ha nem csábította el érzékeidet a kardamom, a sáfrány és a szerecsendió aromás illata, biztosan megadod magad a trópusi gyümölcsöknek. Zanzibáron ugyanis a legegzotikusabb fajtákkal találkozhatsz, mint pl. a guava, a rambután, a malájalma vagy a sapodilla. A túra végén megvásárolhatod a friss fűszereket, és elkölthetsz egy hagyományos szuahéli ebédet." forrás


"Zanzibár csodás hely! Kevés a malária és sok a pálmafa" – veregeti a vállam egy matróz a Dar el-Salaam -- Stone Town közt ingázó kompon. Stone Townba eljutni régi álmom, egyike Afrika azon kevés szeletének, ahol a gyarmatosító seregek az ománi szultántól a brit protektorátusig kövekbe foglalta hatalmasságukat, hogy aztán a kóbor macskák verjenek tanyát mérnöki bravúrjaik minden szegletében. Stone Town olyan, mintha több világot zárt volna össze Allah: a sült saslik illata Pakisztánt idézi, a motorokból kipufogó szén-monoxid Egyiptomra emlékeztet. A rohadó hal nyugat-afrikai piacok szagát facsarja orromba. Egy sikátor arab szupermarketet rejt. A szupermarket után taktikát váltok és megpróbálok hozzáverődni néhány helyihez. Ez nem könnyű feladat, mert az európai ember jár, az afrikai vár. Itt nincs miért sietni, a jövő sokadlagos szereplő, a jelen az úr. Este egész Afrika egy rosszul megvilágított konyhává változik. Fehér sapkás srác hív pultjához. Miután megtudja, hogy magyar vagyok, eldarálja a "répa-retek-mogyorót" és már repül is egy afrikai pizza papírtányéromra. Ez a pizza leginkább egy pirogra hasonlít, amelybe fűszeres darált hús és zöldségek kerülnek. Hogy miért nevezik pizzának, az Afrika egy megfejthetetlen rejtélye... (2013)" forrás


"Sokan félnek Afrika déli része felé utazni, hiszen a hírekben csupa rosszat hallhatunk erről a térségről, elmaradottnak és háborúsnak tűnhet. Zanzibárt ezzel szemben, a béke és boldogság szigetének is nevezhetnénk. A zanzibáriak feltétlen szeretettel és kedvességgel fogadják az idelátogatókat. A nagy szegénység ellenére is sugárzik a boldogság a lakosokról. A lakosság túlnyomó részt muzulmán hívőkből áll. Zanzibár csodálatos fehér homokos tengerparttal rendelkezik. A sziget közepében pedig fűszerültetvények, és egy természetvédelmi őserdő is található ahol a ritka mangrove fák is helyet kaptak. A felfedezők Illatos szigetnek is hívták, hiszen az itt termelt fűszerek illatát már a tengerről meg lehetett érezni. Zanzibári látogatásunk során, betekintést nyerhetünk a kulturális sokszínűségben, hiszen a szállodákat őrző maszáj harcosokon kívül a mai napig sok indiai kereskedő leszármazottja él itt, talán a leghíresebb közöttük az itt született és egy csapásra híressé vált Freddie Mercury. Az ő szülőházán kívül, a híres szárazföldi óriás teknősöket is megtekinthetjük, melyek az úgynevezett Prison Island-en, vagyis a régi börtön szigeten találhatóak. (2013)" forrás

Vissza az elejére


Kommentek

Szilvia, 2017. 08. 10. 14:42
Sziasztok!
2017.03.23-04.02. között szeretnénk Zanzibárra utazni Bécsből férjemmel és 14 éves lányunkkal. 500,- Euro/fő áron jó a repjegy? Segítséget szeretnék kérni, hogy hová érdemes, milyenek ott az árak, elég a reggeli, vagy félpanzió, all.inc.? Köszönöm!


Weismann rachel, 2017. 06. 29. 12:22
Jó szallodat tud valaki?


úti kritikus, 2017. 01. 21. 02:22
Kedves Róbert!
Zanzibáron a május már az esős évszak legvége, s ezen belül a hónap második felében még kevesebb az esélye az esőnek. Napsütésből sok van. Ilyenkor szép a táj is a virágzások miatt. A nappali átlaghőmérséklet jellemzően 27-29 fok körül mozog. Éjszaka többnyire nincs 23 fok alatti hőmérséklet. A tengervíz nagyon meleg: 27-28 fokos! Átlagosan napi 8 órán keresztül lehet napsütésre számítani. Május azért nem esőmentes, bár kevesebbet esik, mint áprilisban. Többnyire délután szokott jönni egy kisebb, rövidebb zivatar. A statisztikák szerint május hónapban 10 olyan nap van, amikor esik valamennyi eső. A sziget azért nem olyan nagy, hogy lényeges különbségek lennének különböző részei között. Talán a keleti part tekinthető némileg kevésbé csapadékosnak, amit jelez is a szikár talajú táj képe is. Mivel júniusban kezdődik a hosszú száraz évszak, így azért jó esély van arra, hogy május második felében kevesebb legyen az eső, mint az első felében. A globális felmelegedés miatt nehéz biztosra venni bármit az időjárás tekintetében. Nem lehet alapozni arra, hogy mi volt tavaly, vagy azelőtt. Az tény, hogy Zanzibáron a mezőgazdaság kárára valamivel egyre kevesebb az eső. Egyébként május bizony nem minősül turista szezonnak Zanzibáron. Ez persze előnyös, mert olcsóbbak a hotelárak, de hátrány, mert jelzi, hogy az időjárás miatt május nem annyira vonzó a sziget. Úgy tartják, hogy az év két legcsapadékosabb hónapja az április és a május. Igaz, inkább az április. Május után júniusban gyorsan csökken a csapadékosság. Legyen szerencséjük az időjárással. Zanzibár szuper hely.


Robert, 2017. 01. 20. 21:13
Sziasztok
Szeretnék tanácsot kérni hogy május másik felében milyen az idő Zanzibáron.
Zanzibár melyik részén nem esik az eső májusban?Melegre és sok napsütésre vágyom.
Köszönöm


János, 2016. 01. 03. 14:22
Zanzibár pihenni és új ismereteket szerezni, kirándulni is kiváló hely - de ha mindkettőt szeretnénk, nem elég hozzá egy hét.
Zanzibárt (és látványosságait) jobban megismerni Aisha nélkül szinte lehetetlen. Saját szemünkkel láttuk, mit ad egy átlagos túravezető, és mit nyújt akkor, ha Aisha is a csoporttal van. (Ezen nem szabad spórolni).


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon