ÚTIKRITIKA.HU / Melbourne

Melbourne

Melbourne dióhéjban | Vélemények | Utazás | Hasznos információk | Látnivalók | Magyar külképviselet | Fotóegyveleg

Fotó by Elter

Melbourne dióhéjban

 • Melbourne Ausztrália második legnagyobb városa, 4,5 millió lakossal. Melbourne Ausztrália Victoria nevő szövetségi államában található, a hatalmas ország dél-keleti részén.
 • Néhány nemzetközi felmérés szerint Melbourne a világ legélhetőbb nagyvárosa (fő szempontok: stabilitás, egészségi ellátás, környezet, oktatás és infrastruktúra)!
 • A világ nagyvárosai közül Melbourne-ben a legnagyobb az egy főre jutó kávézók és éttermek száma.
 • Európán kívül Melbourne-ben van a leghosszabb villamoshálózat.
 • Melbourne lakosságának csaknem 40 százaléka nem Ausztráliában született! Közülük a legtöbben Nagy-Britanniából, Kínából, Vietnamból, Olaszországból és Görögországból jöttek. Athén után Melbourne a legnagyobb görög lakosságú város.
 • Melbourne utcáin naponta 90 tonna kutyakaki rakódik le. Az oda készülő turistának nem kell aggódni: el is takarítják.

Repülőjegyek Melbourne-be

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Tényleg meg lehet érteni, hogy miért nevezik Melbourne-t a világ legélhetőbb városának

2. Pontoon (terasz), St. Kilda Beach 

Nem tetszett

1. Egyes nyugati, szakadtabb elővárosokban a rossz közbiztonság a Feket-Afrikából és az óceániai szigetekről migrált fiatalok bandái miatt

2. A Dockland meglehetősen unalmas, érdektelen

Vélemények

"A legeurópaibb ausztrál város elvarázsolt villamosaival, kiszámíthatatlan időjárásával, pezsgő kulturális életével és romkocsmaszerű bárjaival. Hátizsákos beszámoló Melbourne-ről. Tapasztaltabb lakótársaim mutatták meg a Lentil as Anything nevű vegetáriánus éttermet, ahol annyit fizetsz, amennyit nem szégyellsz. A hely humanitárius alapon működik, a pincérek és a szakácsok önkéntesek, a vendégek pedig távozáskor annyi pénzt tesznek a perselybe, amennyit gondolnak, illetve amennyit megengedhetnek maguknak. Ráadásul a fogások nagyon finomak, főleg ázsiai ízekkel kombinálnak, az étlapon sokféle curry található, de például isteni a sütőtökös lasagne is. A legtöbb hátizsákos utazó egy-öt dollárt dob be a perselybe, de hallottam olyat is, hogy valaki egy fillért sem fizetett a vacsorájáért.

Ha igényünk lenne aussie-kkal (így hívják magukat az ausztrálok) találkozni, akkor el kell merészkedni a város más részeire. Fitzroy környékét minden budapestinek ajánlom, az ember úgy érzi magát, mintha a hetedik kerületi romkocsmákban járna, csak mindenki angolul beszél, és háromszor annyiba kerül a sör. A hipertrendi Naked for Satan tetőteraszáról az egész várost belátni, és hétköznaponként egy-két dollárért lehet tapasokat eszegetni. A környék tele van jó hangulatú helyekkel, sok az utcazenész, és rengeteg az élőzenés bár. A melbourne-i kávékultúra teljesen magával ragadott. Csodálatos apró kis kávézók találhatóak a város minden részén, ahol a legkülönlegesebb kávébabokból frissen pörkölik az elképesztően erős, de lágy koffeines csodákat. Nóra barátném mutatta meg az Espresso 95 nevezetű helyet, ahol igazi varázslatban volt részem. A Magic nevű kávéjuk egyszerűen tökéletes. Valahol a macchiato, a cappuccino és a latte között helyezkedik el, nagyon erős, de nem keserű, roppant lágy. Nem olcsó, 4 dollár, azaz 800 forint, de néha egy backpacker is engedhet a csábításnak.

Fontos tudni, hogy a kávé Ausztráliában akár kétszer-háromszor is erősebb, mint otthon. Napokig nem értettem, miért fáj a fejem és zakatol a szívem, aztán rájöttem, hogy az otthon megszokott napi két kávé helyett itt egy is elég lesz. Néha úgy érzem, még az is sok, és itt nem csak az árra gondolok. Melbourne-t nem véletlen tartják a legeurópaibb városnak Ausztráliában. Sűrű villamoshálózat szövi át, amitől a hangulat tényleg egészen olyan, mintha az öreg kontinensen lennénk. Az időjárás sem tipikus ausztrál, nagyon szeszélyes. A nyár közepén érkeztem, mégis megesett, hogy reggel nyolc fok volt, délben meg már 25-30, majd este jött egy elképesztő vihar. A helyiek azt mondják, egy nap alatt négy évszakot is meg lehet élni, a komfortérzet kulcsa a réteges öltözködés. Sydney nem fogott meg. Szép, érdekes, napsütötte, de valahogy idegen. Melbourne viszont szerelem első látásra. Az emberek bicikliznek, kabátot hordanak, és isteni kávékat isznak. Ha valaha mégis arra a döntésre jutnék, hogy átteszem a székhelyem a világ másik felére, akkor egyelőre Melbourne a befutó. (2014)" forrás

Ajánlott linkek Melbourne-ről:

Utazás

Hasznos információk

Közlekedés

 • Melbourne-ben sűrű metró-, villamos, és buszközlekedést tartanak fent.
 • A City-Circle villamos ingyenes és bejárja a belvárost 10 perces időközönként.
 • A belvárosban sok parkolóház található. A parkolás ezekben meglehetősen drága.
 • Érdemes autót bérelni a repülőtéren, ha valaki nagyobb túrában gondolkodik.

Étkezés

Melbourne híres arról, hogy gasztronómia élvezetek tekintetében hatalmas választékot kínál. Egyes felkapott negyedekben (pl. St. Kilda) a hétvégéken és ünnepnaokon annyira sokan akarnak étterembe menni, hogy a vendéglátóhelyek a nagy keresletet az adott napokra magasabb árakkal "díjazza". Aki kínai kaját akar enni, annak érdemes a Chinatownban a Lt. Bourke Street kifőzdéi közül választani. Hétköznap, ebédidőben nagyon jutányosan lehet enni menüt, de a kínai levesek önmagukban vannak olyan tartalmasak, hogy utána már további fogásra nincs is szükség. A kynain kívül az ászai konyha rengeteg vonulata található meg a nagyváros vendéglőiben. Sok a kebab árus.

Vásárlás

Érdemes ellátogatni a Queen Victoria Market piacra, ahol nagy választékban árulnak fross élelmiszereket és ínyencségeket. Ezen a piacon sok szuvenírt is árulnak turistáknak. A Spencer Street-en a Southern Cross Station-nél található a Fashion Outlet Center, ahol jutányosan lehet vásárolni divatárukat.

Melbourne - Blender Lane Artists market

Látnivalók

Fantasztikus Timelapse videó Melbourne-ből

Magyar külképviselet

Tiszteletbeli konzul: Világos István

 • Cím: 123 St Georges Road North Fitzroy VIC 3068
 • Telefon/Fax: (+61) (3) 9486-3397, (+61) (3) 9830-0952
 • E-mail: hunconsmelb@hotmail.com

Fotóegyveleg

Melbourne - Degraves street

Sok a kínai

Melbourne - süllyedő könyvtár

Melbourne - Tehén a fán - installáció

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon