ÚTIKRITIKA.HU / Melbourne

Melbourne

Melbourne dióhéjban | Vélemények | Utazás | Hasznos információk | Látnivalók | Magyar külképviselet | Fotóegyveleg

Fotó by Elter

Melbourne dióhéjban

 • Melbourne Ausztrália második legnagyobb városa, 4,5 millió lakossal. Melbourne Ausztrália Victoria nevő szövetségi államában található, a hatalmas ország dél-keleti részén.
 • Néhány nemzetközi felmérés szerint Melbourne a világ legélhetőbb nagyvárosa (fő szempontok: stabilitás, egészségi ellátás, környezet, oktatás és infrastruktúra)!
 • A világ nagyvárosai közül Melbourne-ben a legnagyobb az egy főre jutó kávézók és éttermek száma.
 • Európán kívül Melbourne-ben van a leghosszabb villamoshálózat.
 • Melbourne lakosságának csaknem 40 százaléka nem Ausztráliában született! Közülük a legtöbben Nagy-Britanniából, Kínából, Vietnamból, Olaszországból és Görögországból jöttek. Athén után Melbourne a legnagyobb görög lakosságú város.
 • Melbourne utcáin naponta 90 tonna kutyakaki rakódik le. Az oda készülő turistának nem kell aggódni: el is takarítják.

Repülőjegyek Melbourne-be

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Tényleg meg lehet érteni, hogy miért nevezik Melbourne-t a világ legélhetőbb városának

2. Pontoon (terasz), St. Kilda Beach 

Nem tetszett

1.

2.

Vélemények

"A legeurópaibb ausztrál város elvarázsolt villamosaival, kiszámíthatatlan időjárásával, pezsgő kulturális életével és romkocsmaszerű bárjaival. Hátizsákos beszámoló Melbourne-ről. Tapasztaltabb lakótársaim mutatták meg a Lentil as Anything nevű vegetáriánus éttermet, ahol annyit fizetsz, amennyit nem szégyellsz. A hely humanitárius alapon működik, a pincérek és a szakácsok önkéntesek, a vendégek pedig távozáskor annyi pénzt tesznek a perselybe, amennyit gondolnak, illetve amennyit megengedhetnek maguknak. Ráadásul a fogások nagyon finomak, főleg ázsiai ízekkel kombinálnak, az étlapon sokféle curry található, de például isteni a sütőtökös lasagne is. A legtöbb hátizsákos utazó egy-öt dollárt dob be a perselybe, de hallottam olyat is, hogy valaki egy fillért sem fizetett a vacsorájáért.

Ha igényünk lenne aussie-kkal (így hívják magukat az ausztrálok) találkozni, akkor el kell merészkedni a város más részeire. Fitzroy környékét minden budapestinek ajánlom, az ember úgy érzi magát, mintha a hetedik kerületi romkocsmákban járna, csak mindenki angolul beszél, és háromszor annyiba kerül a sör. A hipertrendi Naked for Satan tetőteraszáról az egész várost belátni, és hétköznaponként egy-két dollárért lehet tapasokat eszegetni. A környék tele van jó hangulatú helyekkel, sok az utcazenész, és rengeteg az élőzenés bár. A melbourne-i kávékultúra teljesen magával ragadott. Csodálatos apró kis kávézók találhatóak a város minden részén, ahol a legkülönlegesebb kávébabokból frissen pörkölik az elképesztően erős, de lágy koffeines csodákat. Nóra barátném mutatta meg az Espresso 95 nevezetű helyet, ahol igazi varázslatban volt részem. A Magic nevű kávéjuk egyszerűen tökéletes. Valahol a macchiato, a cappuccino és a latte között helyezkedik el, nagyon erős, de nem keserű, roppant lágy. Nem olcsó, 4 dollár, azaz 800 forint, de néha egy backpacker is engedhet a csábításnak.

Fontos tudni, hogy a kávé Ausztráliában akár kétszer-háromszor is erősebb, mint otthon. Napokig nem értettem, miért fáj a fejem és zakatol a szívem, aztán rájöttem, hogy az otthon megszokott napi két kávé helyett itt egy is elég lesz. Néha úgy érzem, még az is sok, és itt nem csak az árra gondolok. Melbourne-t nem véletlen tartják a legeurópaibb városnak Ausztráliában. Sűrű villamoshálózat szövi át, amitől a hangulat tényleg egészen olyan, mintha az öreg kontinensen lennénk. Az időjárás sem tipikus ausztrál, nagyon szeszélyes. A nyár közepén érkeztem, mégis megesett, hogy reggel nyolc fok volt, délben meg már 25-30, majd este jött egy elképesztő vihar. A helyiek azt mondják, egy nap alatt négy évszakot is meg lehet élni, a komfortérzet kulcsa a réteges öltözködés. Sydney nem fogott meg. Szép, érdekes, napsütötte, de valahogy idegen. Melbourne viszont szerelem első látásra. Az emberek bicikliznek, kabátot hordanak, és isteni kávékat isznak. Ha valaha mégis arra a döntésre jutnék, hogy átteszem a székhelyem a világ másik felére, akkor egyelőre Melbourne a befutó. (2014)" forrás

Ajánlott linkek Melbourne-ről:

Utazás

Hasznos információk

Közlekedés

 • Melbourne-ben sűrű metró-, villamos, és buszközlekedést tartanak fent.
 • A City-Circle villamos ingyenes és bejárja a belvárost 10 perces időközönként.
 • A belvárosban sok parkolóház található. A parkolás ezekben meglehetősen drága.
 • Érdemes autót bérelni a repülőtéren, ha valaki nagyobb túrában gondolkodik.

Étkezés

Melbourne híres arról, hogy gasztronómia élvezetek tekintetében hatalmas választékot kínál. Egyes felkapott negyedekben (pl. St. Kilda) a hétvégéken és ünnepnaokon annyira sokan akarnak étterembe menni, hogy a vendéglátóhelyek a nagy keresletet az adott napokra magasabb árakkal "díjazza". Aki kínai kaját akar enni, annak érdemes a Chinatownban a Lt. Bourke Street kifőzdéi közül választani. Hétköznap, ebédidőben nagyon jutányosan lehet enni menüt, de a kínai levesek önmagukban vannak olyan tartalmasak, hogy utána már további fogásra nincs is szükség. A kynain kívül az ászai konyha rengeteg vonulata található meg a nagyváros vendéglőiben. Sok a kebab árus.

Vásárlás

Érdemes ellátogatni a Queen Victoria Market piacra, ahol nagy választékban árulnak fross élelmiszereket és ínyencségeket. Ezen a piacon sok szuvenírt is árulnak turistáknak. A Spencer Street-en a Southern Cross Station-nél található a Fashion Outlet Center, ahol jutányosan lehet vásárolni divatárukat.

Melbourne - Blender Lane Artists market

Látnivalók

Fantasztikus Timelapse videó Melbourne-ből

Magyar külképviselet

Tiszteletbeli konzul: Világos István

 • Cím: 123 St Georges Road North Fitzroy VIC 3068
 • Telefon/Fax: (+61) (3) 9486-3397, (+61) (3) 9830-0952
 • E-mail: hunconsmelb@hotmail.com

Fotóegyveleg

Melbourne - Degraves street

Sok a kínai

Melbourne - süllyedő könyvtár

Melbourne - Tehén a fán - installáció

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon