ÚTIKRITIKA.HU / Francia Guyana

Francia Guyana

Francia Guyana dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Időjárás | Egészség | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Cayenne | Kourou űrközpont | Ördög-sziget | Egyéb látnivalók | Programlehetőségek | Földrajz | Történelem | Manapság | A helyi emberek | Turista etikett | Helyi konyha | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Francia Guyana dióhéjban

  • Francia Guyana Franciaország tengerentúli területe. lakóinak kb. 90 százaléka egyáltalán nem akar függetlenedni Franciaországtól, ami Dél-Amerikában a legmagasabb életszinvonalat biztosítja a lakosságnak.
  • 92 ezer négyzetkilométeres területe alig kisebb Magyarországnál, viszont csupán kb. 200 ezres a lakossága.
  • Francia Guyana nyugaton Suriname-mal, délen és keleten Brazíliával határos. Északon az Atlanti-óceán mossa partjait.
  • Euró a hivatalos fizetőeszköz. Francia a hivatalos nyelv, de sokan beszélnek egy keverék nyelven, kreolul.
  • Magyar állampolgároknak nem kell vízum Francia Guyana meglátogatásához. A terület (Franciaország részeként) az Európai Unió része, de nem tartozik a Schengen-övezethez.
  • A lakosság zöme városokban lakik és óceánparti falvakban. Etnikailag sokféleség van: indiánok, európaiak, brazilok, kínaiak, haitik és líbiaiak.
  • A turista számára a legérdekesebb program a belső területek valamelyik esőerdőjének a meglátogatása. Gyakorlott turázó válllajlon be ilyesmit.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

  1. Jópofa, hogy a nem francia származású helyiek mennyire büszkék francia mivoltukra

Nem tetszett

  1. A drágaság

Vélemények

"Az európai űrkutatás csúcstechnológiájú fellegvárától induló kiváló minőségű utakon alig néhány kilométernyi autózás után elég egy motorral felszerelt facsónakba átülni, és az Amazonas valamelyik mellékfolyóján félóra alatt az őserdő közepén találja magát az ember, ahol az az érzése, hogy előtte még senki nem járt az érintetlen természetben." forrás

Odajutás

Repülés Franciaországból

Az Air France és az Air Caraibes közlekedtet menetrend szerinti járatokat Párizs és Cayenne között.

Repülés karib szigetekről

Martinique-ről és Guadeloupe-ról repül ide az Aifr France.

Szárazföldön Surinamból

A Surinam-i Maroniból 15 perces, a Oyapoque-folyón keresztüli hajóutazással jutunk át Francia Guyanába. A menetdíj nem drága, ha bérautó nélkül utazunk. 

Szárazföldön Brazíliából

Időjárás

Decembertől májusig/júniusig tart az esős évszak. Ilyenkor minden nap vannak erős záporok, és tartós esők. Az esős évszakban hűvösebb a klíma, kb. 25 fok körül mozog. Június és december között van a száraz évszak. Ilyenkor is előfordulnak kisebb esők. A levegő páratartalma nagyon magas.

Egészség

Sárgaláz elleni oltást bizonyító okmány nélkül nincs belépés Francia Guyana területére! A területen malária és dengue járványoknak is van veszélye. A turistának a testet kellően fedő öltözékkel ajánlatos védenie magát a szúnyogoktól. Ha csak a fővárosban és més városokban turistáskodunk, akkor a kockázat csekély.

Állóvizes tóban nem fürödjünk egyáltalán a paraziták miatt. A folyókban fürdés kevésbé rizikós.

Ne igyunk se csapvizet, se természetben talált vizet.

Ami jó, hogy az orvosi ellátás csaknem olyan színvonalú, mint az anyaországban, Franciaországban. Az ellátás költségei viszont itt magasabbak. A trópusi betegségek kelezésére jól felkészültek.

Szállás

Túlárazottak a hotelek. 100 euró/éjszaka alatti árakon csak ócska szálláshelyeket találunk.

Közlekedés

Nincs egyáltalán vasúti közlekedés. Az országutak jó állapotúak.

Étkezés

A tipikus helyi ételben van hal, vagy valami tenger gyümölcsei, illetve vadhús. A köret rizs, vörösbab és couac (szárított kaszavából örölt lisztféleség). Alaposan megfűszerezik az étkeiket. De hiszen a főváros neve Cajyenne, amiről a Cayenne-borst elnevezték. A vendéglőben kérhetjük, hogy az étkünket ne füszerezzék túl erősre.

Vásárlás

"Az árak átlagosan 30 százalékkal magasabbak, mint Párizsban. Az élelmiszerek nagy részét és minden egyéb árucikket Franciaország európai részéről szállítják a tengerentúli megyébe." forrás

Közbiztonság

Az ország egyes részeit (pl. az űrközpontot és környékét) a francia idegenlégió járőr egységei védelmezik és ebből a turista is profitál a biztonságérzete tekintetében.

Egyéb hasznos információk

Jön!

Cayenne

Kourou űrközpont

Ördög-sziget

Jön!

Egyéb látnivalók

Jön!

Programlehetőségek

Madárnézés

Kirándulások a természetbe

Indiánok meglátogatása

Földrajz

Francia Guyana területének 90 százalékát őserdő borítja.

"A francia külbirtok arról is híres, hogy a világon itt a legnagyobb a biológiai sokszínűség. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy errefelé sem az őslakos indiánok, sem a későbbi civilizációk nem irtották az amazoniai őserdőt, és nem okozták egyetlen faj kipusztulását sem. A 84 ezer négyzetkilométer 94 százalékát őserdő borítja, ez határozza meg az itt élők életét. Madárfajból mintegy 700 él itt, ugyanannyi, mint egész Európában. Denevérből száz faj repked, a pillangók és a békák itt a legszínesebbek. A folyókban több mint ötszáz halfaj, az őserdőben közel hatezer növényfaj figyelhető meg. Ezen a partvidéken lehet találkozni a világ legnagyobb, 2 méter hosszú és 600 kilogramm súlyú úgynevezett Luth óriásteknőseivel. A medúzákért a kanadai partokig is elvándorló teknősök ugyanis kizárólag Guyanában szaporodnak, április és június között éjszakánként a part menti homokban rakják le a tojásaikat. Franciaország dél-amerikai megyéje területének csaknem egyharmada természetvédelmi terület, amelynek megóvását 75 százalékban brüsszeli támogatásokból fedezik, az őslakos indiánok vadászó-halászó életmódjának tiszteletben tartása mellett. A helyiek fegyvertartási engedély nélkül szabadon vadászhatnak, az idegeneknek viszont a védett területeken ez szigorúan tilos. (2013)" forrás


Francia Guyana - Tanár fogta be puszta kézzel az 5 méteres anakondát! - videó (Miután az óriáskígyó megette a szomszéd kutyáját)

Történelem

"Az 1848-as rabszolga-felszabadítást követően a francia kormány száz éven át fegyenctelepként használta a területet. Guyana az volt a franciáknak, ami Ausztrália a briteknek. A parthoz közeli Ördögszigeten kívül - amelyet Henri Charriere Pillangó című regénye és az abból készült film tett világhírűvé - a mintegy harminc őserdei fegyenctelepen kegyetlen körülmények között fogvatartott 90 ezer fehér bőrű elítéltnek alig 10 százaléka élte meg a szabadulást. Ők aztán a közben kialakult fekete bőrű burzsoáziának dolgoztak. A többiek belehaltak a kényszermunkába, a kínzásokba vagy a pusztító járványokba (sárgaláz, malária). Valamennyien megfordultak a jelenlegi suriname-i határ mentén található Saint Laurent településen kialakított elosztótáborban, ahova hajón érkeztek az elítéltek Európából. Többek között az árulással vádolt, antiszemita indíttatású perben ártatlanul elítélt Alfred Dreyfus is. Az egykori büntetőtáborok jelentős része eredeti formájában megtekinthető." forrás


A Pillangó című regényből ismertté vált Ördög-szigeten valóban pokol volt az élet

Manapság


"Remblier-Putnoki Stella, az űrközpont egyetlen magyar munkatársa öt éve él Francia Guyanában. Őt a szúnyoginvázió és a 28-30 fokos állandó meleg sem zavarja, bár a 90 százalékos páratartalom és a trópusi napsütés jelentősen igénybe veszi a szervezetet. Szerinte nincs nagyobb élmény, mint az Egyenlítő mentén reggel 7-kor a Nappal együtt kelni, s este 7 körül a naplementében gyönyörködni. Leginkább azonban a helyiek kedvessége és nyíltsága miatt érzi magát otthon a legszegényebb francia megyében, ahol a fogyasztói társadalom kevésbé van jelen, és az emberi értékek sokkal inkább meghatározóak, mint Franciaország európai részén.

A miskolci születésű lánynak beilleszkedési problémája soha nem volt. A világ egyik legritkábban lakott vidékén az alig 240 ezer fős társadalom ugyanis olyannyira kevert és színes, mint egy európai vagy amerikai metropolisban. Stella a közösségi oldalakon Francia Guyanában szolgálatot teljesítő magyar idegenlégiósokra is talált, akikkel időnkét együtt főznek székelykáposztát, vagy sütnek pogácsát az őserdő mélyén. Az őslakos amerindián törzsek néhány ezer tagja a társadalomtól elkülönülve a folyók mentén kialakított falvaikban él. Kihalásukat semmi nem fenyegeti, a különélés biztosításával elsősorban ősi szokásaikat védi Franciaország. Többségben vannak a gyarmatosító európaiak által Afrikából behurcolt fekete bőrű rabszolgák leszármazottai, a kreolok, ők teszik ki a guyanaiak mintegy negyven százalékát. (2013)" forrás

A helyi emberekről

A helyiek elsöprő többsége katolikus vallású.

"A lakosság mintegy 20 százalékát kitevő fehérekkel szemben itt nincsenek olyan ellenérzések, mint más egykori francia gyarmatokon. A keveredés manapság pedig teljesen mindennapos és elfogadott a különböző származásúak között. A közelmúltban kínaiak is letelepedtek itt, s légkondicionált boltokban kínálják portékáikat. A 70-es években pedig Franciaország idemenekítette volt ázsiai gyarmatáról, Indokínából, a hmongok egy részét, akiket a függetlenné vált Vietnamban és Laoszban üldöztek. Ők pedig magukkal hozták az ázsiai agrárgazdálkodást. Teljes falvak élnek déligyümölcsök termeléséből, piacaik hamisítatlan ázsiai hangulat árasztanak." forrás

Turista etikett

Jön!

Helyi konyha

Sok halétel, és kedveltek az őserdők állatainak húsai.

Érdekességek

Jön!

Olvasmányos linkek

"Franciaország más tengerentúli megyéivel és a környező dél-amerikai országokkal ellentétben errefelé nincsenek part menti üdülőfaluk és luxusszállók. Összesen ezer hotelszoba áll rendelkezésre, de azok a legmagasabb európai színvonalat nyújtják. Az évi alig 100 ezer turista negyven százaléka a kouroui űrközpontba érkezik hivatalos útra, s azt követően eltölt néhány napot a megyében. Többségük (95 százalék) francia, a többiek elsősorban németek, svájciak és belgák, akik az őserdő miatt rajonganak Guyanáért. (2013)" forrás


"A vidék tök üres. A három Guyana, a francia, a holland (Suriname) és az angol (a ma már független Guyana) tényleg a világ legritkábban lakott vidékei közé tartoznak. Francia Guyanánál egyetlen országnak tekinthető ország, Mongólia rendelkezik csak kisebb népsűrűséggel, még olyan, szintén nem a tömegnyomorról közismert vidékek, mint Mauritánia és Szaúd-Arábia is zsúfoltabbak. Cayenne-en kívül gyakorlatilag csak néhány utcás falvak vannak, valamint a Centre Spatial Guyanais, a trópusok Bajkonurja. Az Egyenlítőhöz nagyon közeli kilövőállomásról kevesebb üzemanyaggal, sokkal gazdaságosabban lehet bármit felküldeni az űrbe, így ma már a világ kereskedelmi műholdjainak jó részét innét indítják. 3-6 hetente szokott lenni kilövés, ezeket a helyszínen meg is lehet tekinteni, nekem viszont olyan pechem volt, hogy több hetet kellett volna várnom a következő műsorra, így erről a programról lemondtam, Az űrközpont a csendes napokon is látogatható, de az én érdeklődésem a mérnöki teljesítmények iránt nem olyan heves, hogy végigbírjak egy több órás, francia nyelvű idegenvezetést. Így csak Cayenne maradt, ami 110 000 lakosával nagyjából egy francia kisváros trópusi megfelelője. És messziről még úgy is néz ki, mint egy francia kisváros, a bevezető út melletti nagy Carrefourral és a számtalan körforgalommal. Közelről viszont már semmi köze nincs Franciaországhoz. Én csak azért érkeztem ide, hogy kiváltsam a Suriname-i vízumom, amire végül egyetlen délelőtt elég volt, így maradt néhány napom teljesen céltalanul mászkálni egy látnivalóktól teljesen mentes, cserébe viszont mellbevágóan érdekes városban. (2012)" forrás

Fotóegyveleg

Cayenne

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon