ÚTIKRITIKA.HU / Athén / Athén látnivalói


Athén / Athén látnivalói

Általános tanácsok | Akropolisz | Akropolisz múzem | Athéné Niké temploma | Areioszpagosz | Olümpiai Zeusz-templom | Parthenon | Agora | Héphaisztosz temploma | Nemzeti Régészeti Múzeum | Benaki múzeum | Egyéb múzeumok | Hadrianus kapuja | Herodész Attikosz Színháza | Dionüszosz színház | Anafiotika | Monastiraki tér | Syntagma & Parlament | Őrségváltások | Templomok | Egyéb látnivalók | Athén érdekes negyedei | Athén térségének a strandjai | Pireusz | Athénhez közeli látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Esti látvány az A for Athens szállodából - Kovács Ádám fotója

Athén turistás bejárásához általános tanácsok

Kevesen tudják, hogy az Acropolison vagy más görög történelmi építménynél levetetik a hölgyekről a magas sarkú, hegyes cipőket, mivel ezek komoly sérülést okozhatnak az ősi építmények padlóján. Ha valaki nem tesz eleget a kérésnek, bizony még börtönbe is kerülhet. (2018)" forrás

Kovács Ádám fotója

Akropolisz

A nyári hőségben ajánlatos vízzel felszerelkezni, mert helyben nincs lehetőség innivaló beszerzésére! Ajánlatos olyan lábbelit vinni, aminek a talpa a legkevésbé csúszik a csúszós kövezeteken. Tanácsos kora délelőtt érkezni, mert 10 óra után már többnyire túl nagy a tömeg. A késő délutáni időzítéssel is van esély a tömeg elkerülésére. A látogatás időzítésének azért is jelentősége van, mert az Akropolisz területén alig van árnyékos rész. Akinek szoros az athéni programja, az két óra alatt bejárhatja a helyet. A 12 eurós belépőjeggyel az Akropoliszon kívül más, közeli ókori helyet (pl. két agorát és egy hajdani könyvtárat) is meg lehet látogatni. Vannak, akik némileg csalódnak az Akropolisz meglátogatásakor. Egyrészt mindig vannak felújítások, amik zavarják a látványt, másrészt helyben válik érezhetővé, hogy mennyire hiányoznak azok a épületdarabok, részletek, amik Londonban, a British Museum-ban vannak kiállítva. Ami biztos nagy élmény: a látványos kilátás (a tenger s még távoli szigetek is), és nézni valami nagyszerűt, amit 2500 évvel ezelőtt építettek, zseniálisan.

Kovács Ádám fotója

"A legnagyobb szám természetesen a város fölé magasodó Akropolisz, melyet folyamatosan turisták tömkelege keres fel. Ha el szeretnénk kerülni az ember hordákat (és olyan fotókat készíteni, amibe nem lógnak be lépten-nyomon fejek, kezek-lábak), akkor mindenképpen érdemes reggel, nyitás után, vagy este, zárás előtt érkezni. Mi 10 órakor már éppen végeztünk, és kifelé jövet már érdeklődők százaival, és nyüzsgő diákcsoportokkal találtuk szembe magukat. Ott jártunkkor (2017 március) a műemlékek éppen felújítás alatt álltak (állítólag már jó ideje). Az állványok és daruk kicsit kiábrándítóak voltak, de a lényegen nem változtatott, hiszen így is találtunk bőven olyan részt, amit nem rontott el a modern kori gépek látványa. Aki egy kicsit is érdeklődik a történelemnek ezen korszaka iránt, nem szabad kihagynia. Éjszaka is érdemes megnézni („lentről”, a városból), mert kivilágítva különösen gyönyörű. A kilátás a hegy tetejéről mesés, szép időben az egész várost be lehet látni." (Bozai Katalin, 2017)

Kenéz Barna fotója

Erechtheion

Kovács Ádám fotója

Akropolisz múzeum

  • Rendkívül tartalmas, értékes élményt nyújt. Az Akropoliszhoz hasonlóan kötelező athéni látnivaló.
  • Modern (sőt futurisztikus), ízléses, építészetileg nagyon kitalált múzeum. A 2. emeleten nagy Parthenon-terem lenyűgöző. Ez egy időutazás. Az első emelet nem annyira nagy szám, mint a második. Szerintem.
  • Nézzük az Akropolisz térségéből való régészeti leleteket, közben a hatalmas üvegfalakon keresztül látjuk magát az Akropoliszt is. Ez így elképesztő élménykombináció. Ha este vagyunk a múzeumban, akkor megvilágított Akropolisz panorámát kapunk ajándékba.
  • A múzeum kávézójának nagy körteraszára mindenképpen menjünk ki. Megéri. A látvány varázslatos. Persze, ha éppen jó az idő.
  • 5 euró a belépő.

Kovács Ádám fotója

Athéné Niké temploma

Kenéz Barna fotója

Areioszpagosz

Kovács Ádám fotója

Olümpiai Zeusz-templom

Kovács Ádám fotói

Kenéz Barna fotója

Parthenon

Kovács Ádám fotója

Agora

Jön!

Héphaisztosz temploma

Jön!

Nemzeti Régészeti Múzeum

Benaki múzeum

Egyéb múzeumok

Jön!

Hadrianus kapuja

Herodész Attikosz Színháza

Jön!

Dionüszosz színház

Jön!

Anafiotika (Plaka negyeden belül)

Monastiraki tér

Kovács Ádám fotója

Syntagma & Parlament

"Az athéni Parlament épülete tényleg nem nagy szám (főleg nekünk, magyaroknak), de az őrségváltás a bejáratnál annál inkább. A nap 24 órájában, a hét minden napján óránként váltják egymást egy szigorú szabályok szerint meghatározott, látványos ceremónia keretében. Innen a Monastiraki metróállomás felé haladva egy nyüzsgő, hangos, emberekkel teli sétálóutcán keresztül juthatunk el, ami tele van tavernákkal, bárokkal és kávézókkal. A környék egyébként biztonságos, de a tömegben jobb, ha az ember odafigyel a táskájára, mert – bár nem jellemző, de – akár itt is elfordulhatnak zsebtolvajok. (Bozai Katalin, 2017)

Kovács Ádám fotói

Örségváltások

Kovács Ádám fotója

Templomok

Panaghia Kapnikaréa

Egyéb látnivalók

Nemzeti kert

Városi Levéltár

Kenéz Barna fotója

Akadémia

Likavitosz domb

Kovács Ádám fotója

Kaisariani kolostor

Panatheanic stadion

El Venizelou parti sétány

Plaka negyed

Kovács Ádám fotói 

Psirri (belváros)

Kovács Ádám fotója

Pireusz

Kovács Ádám fotója

Mikrolimano jachtkikötő

Kovács Ádám fotói

Athénhez közeli látnivalók

"Athénból érdemes kirándulni egyet a Vouliagmeni-tóhoz, mely mindössze kb. 45 percre van a fővárostól. A sziklákkal körülvett termálvizes tó mellett egy hangulatos kis parkot alakítottak ki, ahol teljes nyugalomban pihenhetjük ki az úszás fáradalmait a szikrázó napsütésben, hallgathatjuk a madárdalt, vagy elszürcsölhetünk egy igazi görög frappét. A tavat tápláló gyógyvizes források télen sem engedik 20 fok alá hűlni a vizet, mely nyáron akár 28 fokra is felmelegedhet, így egész évben látogatható, és fürödhető. A vízben található kis halak pedig gondoskodnak a pedikűrről. Ha még tovább megyünk a part mentén dél felé, a Vouliagmeni-tótól még kb. 45 perces utazással elérjük az Attikai-félsziget legdélebbi csücskén található Sounion-fokot, melynek meghatározó látványossága a tenger fölé magasodó Poszeidon templom.

Mindenképpen megéri legalább egy egynapos kirándulás erejéig felkeresni a fővárostól nyugatra (bő egy órás autóútra) található Korinthoszi- csatornát, és Korinthosz ókori városát. Itt megtekinthetjük a híres Apollo templomot, illetve a múzeumot is, mely bemutatja a korabeli mindennapok használati tárgyait, mozaikokat, edényeket, szobrokat, a temetkezési szokásokhoz kapcsolódó kellékeket. Kóbor kutyákból itt sincs hiány. Szerencsére szelídek, és ha épp nem a turistákat kísérgetik, akkor henyélnek az árnyékban.

Loutraki: Athéntól nyugatra, kb. másfél órás autózásra/buszozásra található Loutraki üdülővárosa. A turisták körében népszerű, de talán még nem annyira felkapott városka igazán hangulatos parti sétánnyal, tavernákkal, bárokkal, gyönyörű, kristálytiszta vízzel, és kavicsos tengerparttal várja az ide érkezőket. A város egyik büszkesége a spa, mely számos gyógyvizes szolgáltatást és masszázst kínál. A szállások palettája vegyes; találunk 5*-os szállodákat, és 3*-os, családias boutique hoteleket egyaránt. A központtól távolabb eső szállások taxival könnyen megközelíthetők." (Bozai Katalin, 2017)

Olvasmányos linkek

Flisvos Marina sétány - Kovács Ádám fotója

Fotóegyveleg

Ókori színház - Kovács Ádám fotója

Akropolisz múzeum - koncert - Kovács Ádám fotója

Athén panorámája a Himettoszról

Anafiotika - csendélet - Kovács Ádám fotója 

Nemzeti Könyvtár - éjjel

Kilátás a Philopappos dombról - Kovács Ádám fotója

A Zappeion eleje és körül - Kovács Ádám fotói

És az őr köteles nem röhögni

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Tippek olcsó repülőjegy foglaláshoz!!! Tippek olcsó repülőjegy foglaláshoz!!!
Olcsó repülőjegyek Athénba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS