ÚTIKRITIKA.HU / India


India

Mit vigyünk? | Egészség | Pénz | Közlekedés | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

Mit vigyünk?

Indiai utazásunkkor ajánlatos a megfelelő öltözék gondos megválasztása, hiszen általában nincs alkalom naponta többször is átöltözni. Érdemes már reggel úgy indulni neki a napnak, hogy minden hasznos holmi elérhető legyen egy városnézés vagy túra alatt. Fontos a kényelmes cipő, mert néhol nehezített terepen haladnunk. Ez lehetőleg legyen könnyű vászoncipő, vagy szandál, hiszen az időjárásra is gondolni kell. Ruhák tekintetében hasznos a könnyű, világos, lehetőleg vászonból készült ruha, mely eltakarja a lábat és a vállakat, dekoltázst is. Ezzel egyszerűbbé tehetjük a templomok meglátogatását, és egyben védjük magunkat a perzselő naptól is. A templomok esetében a zokni is jó megoldás lehet, bár néhány helyen cipőre húzható lábvédőben is látogathatóak a szent helyek.

Az indiai hölgyek többsége szebbnél szebb, sokszor rikító színekben pompázó kendőt visel a fején, aki vásárolni szeretne ilyet, tegye meg már az első napon, hogy rögtön munkába is foghassa. A sálak és kendők viseletét nem csak a vallás és a tradíciók követelhetik meg, hanem nagyon hasznos is; óvja a fejet a naptól és a napszúrástól, az arcot pedig, a széltől, mely sokszor port és homokot sodor a szemünkbe. Pont e miatt az érzékenyebb szeműeknek és kontaktlencsét hordóknak hasznos, ha mindig van kéznél szemcsepp, a szemüvegesek, napszemüveg használók pedig, egy törlőkendőnek vehetik sokszor hasznát.

A téli hónapokban Indiában érdemes kardigánt is vinni, felkészülve a hűvösebb estékre. A fényvédőszerek (pl. naptej) használata főleg a nyári időszakban javasolt, a magyar bőr valószínűleg az „enyhébb” indiai napsütésre sincs felkészülve.

Hasznos a drogériákban kapható kis kiszerelésű kézfertőtlenítő szer, mert a kézmosás nem túl hatékony, és ha valaki igazi indiai módra szeretne falatozni, készüljön fel rá, hogy kézzel fog enni.

"Nedves törlőkendő nélkül el sem indultam sehova. A higiénia mellett nagyon hasznos volt, hogy néha le tudtam törölni a port az arcomról és a kezemről, ráadásul frissítő is volt a nagy melegben."

Érdemes ugyanakkor előre gondolkodni és nem telepakolni a bőröndöt, mert Indiában a bazárok és a rámenős utcai árusok rengetegében szinte elkerülhetetlen a vásárlás.

A házi patika legalapvetőbb, jól bevált kellékei ne maradjanak ki a poggyászból! A fájdalom- és lázcsillapítókon kívül számítani kell a fűszeres ételek okozta gyomorpanaszokra is, főleg az érzékenyebb gyomrú, de a helyi gasztronómia megismerésére nyitott utazóknak. Az autókban, boltokban és szállodákban használt légkondicionálók pedig megfázáshoz, torokfájáshoz vezethetnek, erre is érdemes gondolni. Sok magyar erős alkohollal próbálja „fertőtleníteni” gyomrát, ez nem mindenkinek hatásos, ráadásul a nagy hőségben az alkoholfogyasztás nagyobb mennyiségben nem is javasolt (gondolva a kiszáradásra). Az asztmások különösen figyeljenek arra, hogy mindenhol nagy a levegő porkoncentrátuma, ezért a megfelelő szerekről gondoskodni kell.

"Hogy tudtam volna ellenállni az indiai ételeknek? Muszáj volt mindent megkóstolnom, de tudtam, hogy rossz vége lesz. Előre felszerelkeztem Imodiummal, széntablettával és vitaminokkal. Tudom, hogy gyenge a gyomrom, de az otthon jól bevált gyógyszerek segítségével végig tudtam élvezni az utazást. A lényeg, hogy mindent megkóstoltam, amit csak tudtam!"

Szúnyogriasztót is hasznos napi szinten többször használni, lehetőleg válasszuk a leghosszabb időn át védő spray változatot. Folyamatosan kenjük magunkat a készítménnyel, hogy elkerüljük a maláriát is terjesztő rovarok csípését!

"Nem is értem eddig hogy kerültem el a tehénszart. Csak egy pillanatra nem figyelek oda és máris kényezteti a lábamat a finom, meleg, puha szarpakolás. Fél lábon ugráltam el a zuhanyzóig. A szandál egyből karanténba került. Megpróbáltam összeállítani az ideális indiai öltözéket. Vállak, lábak takarva, zárt cipő a fent említett bajok kivédésére." forrás

Hasznos információ, hogy a zajokra érzékenyeknek jól jöhet éjjel a füldugó. Bár a nap közben folyamatosan hallható duda és közlekedési zajok éjszakára kicsit elcsendesülnek, a forgalom Indiában sosem áll le teljesen. A hotelek többsége ezért hangsúlyt fektet a hangszigetelésre.

Mindhárom városban előfordulhatnak áramkimaradások, főleg a melegebb hónapokban, hiszen a hatalmas embertömeg igényét nehéz kiszolgálni (pl. légkondicionáló). A menő hotelek némelyikében e miatt elemlámpát is bekészítenek a szobába, hogy még a pár percnyi sötétség se okozzon kényelmetlenséget. Akiket ez kimondottan zavar, azoknak érdemes egy kisebb zseblámpával készülniük, ám általában a rövid kimaradás nem szokott nagy gondot vagy pánikot okozni.

Egészség

Az indiai utazásnak nincsenek igazán egészségügyi kockázatai, ha a turista kellően körültekintő. A gyomorfertőzés fordul elő a leggyakrabban. Hasznos információ, hogy az ivóvíz az európai ember szervezete szempontjából nem iható. Mindenhol hozzá lehet jutni palackos ivóvízhez. Érdemes vinni antibakteriális gélt. Ilyesmit lehet itthon venni patikákban. Kötelező oltások nincsenek, ám vannak javasolt oltóanyagok, jobb félni, mint megijedni alapon ezek beadatása megfontolandó. Indiában jelentős probléma az AIDS terjedése.

A szemét eltakarítása sok helyen probléma, az erre érzékenyeknek javasolt a megfelelő zárt cipő választása. Hasznos megfelelő gyógyszerekkel készülni, sokaknak szükségük lehet például Imodiumra, főleg azoknak, akik szeretik kipróbálni a különféle helyi ételeket és italokat. Nem minden európai gyomra van felkészülve ezekre az étkezési élményekre.

Az indiai hasmenés fő kórokozói ellen véd hatásosan az új gyógyszer, amely milliók egzotikus nyaralását teheti biztonságosabbá.

"Új, szájon át szedhető vakcinát fejlesztettek ki a Cambridge Egyetem kutatói az indiai hasmenést okozó baktériumok ellen. A betegség hozzávetőlegesen tízmillió embert fertőz meg évente, a trópusi országokba utazók nagyjából felét sújtja. Hasi görcsöket, hányást és hasmenést okoz, és általában a szennyezett étel vagy víz fogyasztása következtében lép fel." forrás

Betegség, baleset kockázatára készülve mindenképpen kössünk utasbiztosítást, mégpedig magas értékhatárt, ugyanis a kórházi számlák jellemzően borsosak. Partnerünk, a Vista oldalán lehetőség van online biztosítás megkötésére.

Vécé helyzet

Indiai felirat: Használj vécét. Ne vizelj ide. Állati jellegű emberek vizelnek ide.

Pénz

Indiában a hivatalos pénznem a rúpia, aminek a váltópénze, a paise ritkán kerül használatba. Rúpiából a legnagyobb címlet az ezres, ezt nagyon kevés helyen fogadják el, azaz pénzváltásnál ne fogadjunk el ilyet. Viszont tízes, húszas és ötvenes bankjegyekből hasznos sokat bespájzolni, mert ezekre nagyobb szükség van. Felesleges itthon próbálkoznia az indiai fizetőeszköz, a rúpia beszerzésével. Körülményes lenne amúgy is, ráadásul hivatalosan tilos bevinni rúpiát az országba. Egyébként az országból indiai rúpia kivitele nem engedélyezett. A repülőtéren a rúpiát váltják vissza dollárra, euróra stb.

Az alábbi fotó egy nulla cimletű bankjegyet mutat az indiai korrupcióellenes kampány egyik remekeként:


Egyformán érdemes eurót vagy dollárt vinni. Az 500 eurós bankjegyet nem szívesen fogadják el. Indiában a repülőtéren érkezéskor is tudunk pénzt váltani, bár gyakran sorba kell állni ehhez. Pénzváltáskor győződjünk meg arról, hogy épek-e a bankjegyek. Pénzváltáskor kérhetnek útlevelet.

India kisebb városaiban, turisták által nem látogatott településeken gyakran nincs egyáltalán pénzváltóhely. Tájékozódni kell helyben, hogy el lehessen dönteni, hol érdemesebb váltani, bankban vagy pénzváltónál. A bankkártyát egyre több helyen elfogadják Indiában, szállodában szinte mindenhol, de kisebb üzletekben is.

A pénz átszabható nagyobb értékre

Alkudozás

Indiában teljesen elterjedt az alkudozás. A taxisokkal, és főleg a riksákkal mindig állapodjunk meg előre a viteldíjban, és ez alkudozással járhat. Termékek, ajándéktárgyak vonatkozásában hasznos megnézni, hogy mennyibe kerül az adott árucikk a fix árakkal dolgozó üzletekben. Piacokon általában a kereskedő által ajánlott ár felét célul kitűzni. Ha egy helyen több mindent veszünk, akkor erre hivatkozva nyomatékosan nagyobb engedményt kérjünk. Itt is érvényes az alkudozás egyik alapszabálya, azaz nem szabad kimutatni a konkrét áru iránti erős érdeklődésünket. Blazírt pofát vágjunk!

"Városnézésre és vásárlásra is 1000 Ft körül költöttünk naponta a két és fél hónap alatt. A belépők egy külföldinek általában tízszer, tizenötször többe kerülnek, mint egy indiainak, az átlagos belépő még így is kevesebb 1000 Ft-nál. Vásárolni mi csak a legszükségesebbeket vásároltuk: ruhát, kozmetikai termékeket, felszerelést, szinte semmi szuvenírt. (2010)" forrás

Közlekedés

Az Indián belüli közlekedés vonatkozásában a csoportos utazások előnye nyilván az, hogy nem kell megküzdeni a bizonytalanságokkal, a kommunikációs nehézségekkel, és főként a forgalmi káosszal. Az úti kritikus egyértelműen lebeszél mindenkit arról, hogy autót bérelve kitegye magát a közúti közlekedés elképesztő zűrzavarának.

"Nem egy könnyű dolog Indiában közlekedni, igénybe veszi az ember minden idegszálát. Az utakon elképesztő összevisszaságban láthatjuk a különféle járművek tömegét, mindenki megy mindenfelé, de valahogy ebben az őskáoszhoz hasonlítható tumultusban mindenki közlekedik, viszonylag balesetmentesen. Az egész közlekedésük egy alapelvre épül: akinek nincs dudája, annak nem működik az autója. Mert Indiában mindenki dudál, úton útfélen, állandóan.

Itt nem kell meglepődni, ha az autópályának számító „hihgway”-en a te sávodban szemben jön egy jármű, egyszerűen békésen egymásra dudálnak, és minden el van intézve. Nem azért dudálnak, mert idegesek, ez egyszerűen a közlekedés része, valamilyen manőverezési szándék jelzése. A rendőrök nem használnak sípot, mert minek, a hangzavarban úgysem hallani, van nekik egy 1 méteres botjuk, amellyel minden járműre, súlyosabb esetben a sofőrre is, rávágnak, ha szabálytalankodik. Emiatt és az úgynevezett 15 cm.-es szabály miatt ép autót szinte nem is lát az ember. (2015)" forrás

Utazás autóval

Indiában lényegében mindenki fittyet hány a szabályokra, folyton dudálnak, a visszapillantó tükört szinte egyáltalán nem használják. A bal oldali közlekedés a szabályos, de a sofőrök ezt nem mindig tartják be, ezért a leállósávban a forgalommal szemben közlekedő autós vagy motoros teljesen megszokott jelenség. A külföldi turista úgy érezheti, hogy Indiában a közlekedést nem a szabályok alakítják, hanem a végzetszerűségbe vetett hit. A mellékutcákból úgy vágtatnak ki a járművek a főutcára, mintha orosz rulettet játszanának.

Noná, hogy a gyalogos is veszélyeknek van kitéve, azaz a turistának nagyon éberen kell áthaladni az úttesten, persze a fejet más irányba fordítva, mint az otthon szükséges. Indiában azért dudálnak szinte folyamatosan, hogy jelezzék a jármű puszta létezését azok számára, akik látószerveikkel ezt amúgy nem nyugtáznák. A káoszt tarkítják az úton sétáló lomha tehenek, és a teve vagy ló húzta szekerek. Bizony az autópályán is megtörténhet, hogy a haladási iránnyal szemben tevefogat vagy tehéncsorda vánszorogjon. Delhiben sem könnyű vezetni, még a rátermettebb sofőröknek is nagy kihívás, sok a közlekedési baleset. A fővárosban minden főút közepén kerítés húzódik, hogy legalább egy irányú közlekedésre kényszerítsék az út egy-egy oldalát. A járműveken jellemzően mindig többen utaznak, mint az feltehetően engedélyezett, lett légyen szó iránytaxiról, kerékpárról, robogóról, buszokról.

Állítólag az autóvezetők többsége még járművezetési tanfolyamon sem vett részt. A jogosítványokat úgy adják-veszik, mint az alapvető élelmiszert. Az eredmény nem marad el: az utakon senki nem törődik a táblákkal, a másikkal, csak csökönyösen csinálja azt, amit jónak lát éppen. Érdekes a magyar utazónak megtapasztalni, hogy ebben a nyers közúti állapotban mennyire meglepően ritkák az anyázások, és az indiaiak milyen angyali, békés mosollyal képesek vadulni.

Utazás vonaton

A vonaton való utazást mindenképpen meg kell tapasztalni, mert a pályaudvarok nyüzsgő légköre és a vasúti utazás indiai sajátosságai önálló turistás kalandnak szokott bizonyulni, többnyire pozitív értelemben. A vasúti közlekedés viszonylag biztonságos.

A vonaton öt vagy hat különböző vagon van általában:

 • C - sima másodosztály baromi olcsón, cserébe kisebb lakótelepnyi ember van egy vagonban. Pár órára jó, ha nem para, hogy nincs helyed, rád ülnek-fekszenek, lekajálnak és nem zavar, hogy minden megállónál háború megy a le és felszállni akaró utasok között (amik között neked is lenned kell egyszer befelé és egyszer kifelé). Szóval ez ilyen indiaisabb, amihez hangulat, türelem, meg egy kis rátermettség kell.

 • Sleeper -szimpla alvó osztály, ami már helyfoglalós, de nagyon gyorsan betelik. Itt nyolc ágy van egy szekcióban: három három a kabinban keresztbe, és kettő a folyosón. Itt is szó nélkül ráülnek a hátadra alvás közben, ha épp kajálni vagy beszélgetni támad kedvük egymással.

 • 3 AC - a széria légkondis osztály. Olyan, mint a sleeper, csak van légkondi (amit kb úgy használnak az indiaiak, mint mi magyarok a svédasztalt), és cserébe háromszor annyiba kerül.

 • 2 AC - a középső légkondis osztály. Itt már csak két két ágy van kabinonként, ami azért jelentős, mert mivel nincs középen is ágy, mindenki szabadon eldöntheti, hogy mikor alszik, és mikor ül. Minimális összeggel több, mint a 3 AC.

 • 1 AC - a top légkondis osztály. Itt olyan teljesen haszontalan dolgok vannak a kabinban, mint a szekrény, meg az asztal meg a tükör, cserébe majd kétszer annyi, mint a 3 AC.

 • AC chair - ülős légkondis osztály. Ilyet még nem láttam, de úgy képzelem el, hogy ülnek, és van légkondi.

(2013) forrás

Vonatjegyekről tanácsos jó előre gondoskodni, mert gyakran elkel minden üléshely. A nagyobb pályaudvarokon vannak pénztárablakok, amelyeknél csak külföldieket (foreigners) szolgálnak ki.

Általában számoljunk azzal, hogy Indiában a vonatok, buszok ritkán tartják be a menetrendet, gyakoriak a késések. Biztonsági okból javasolt a vonaton a drágább osztályokon való utazás.

"Indiában lehetetlen pár nappal az utazás előtt vonatjegyet foglalni. A légi közlekedés ellenben sokkal egyszerűbb folyamat. Mivel egy héttel az út előtt találtam ki hogy egyáltalán megyek, nem volt sok reményem. Megnéztem a vonattársaságok oldalait, csak várólistás jegyet tudtak biztosítani. Lemondtam arról hogy társaságban utazzak le Agrába a Taj Mahalhoz. De hogy egyáltalán ne tudjak lejutni oda egy heti előkészülettel - nonszensz. Egy kis koszos utazási iroda váltotta valóra az álmomat, az ő segítségükkel jutottam el végül Agrába, onnan Khajurahoba (káma szútra templomok), majd Delhibe vonattal. Hálás vagyok nekik, de nyilvánvalóan pont miattuk nem tudtam személyesen jegyet venni... az előzetes foglalásokra épül egy egész üzletág. (2013)" forrás

Repülőterek és utazás

Új-Delhi repülőterének mind a nemzetközi, mind a belföldi terminálja kifejezetten zsúfolt. A fapados belföldi járatok esetében kifejezetten jellemzők a késések. Nagyon kockázatos egy ilyen belföldi járathoz közvetlenül kapcsolni a nemzetközi repülésünket. Ha nem érkezünk időben, és lekéssük a nemzetközi járatunkat, akkor a jegyátírás nagyon nehézkes.

Ajánlott linkek a közlekedés témakörében:

Étkezés

"Tetszett az indiai gyorsétkezde sztájl. Természetesen McDonalds itt is van a hagyományosan nem romló, örökéletű kajákkal (ha eszembe jut, felteszem a videót róla), de az emberek többsége az utcán kerekes asztalokkal (a mobilitás rendkívül fontos Indiában) kiálló ad hoc szakácsoktól veszi az ételt. Magyar gyomornak az első pár alkalommal lehet, hogy hasmarsos élményt jelentene, de alapvetően forró kajákat is tálalnak, nem csak elősütött 'péksüteményeket'." forrás

Samosa árus

,, MI vegetáriánusok vagyunk. Indiában mind vallásilag, mind tradícionálisan mellőzik a húsfogyasztást. Ez azt jelenti, hogy általában minden étterem húsmentes. De nem csak húsmentes, hanem igazán vegetáriánus, változatos, és szuper választékkal. Gondoljátok el azt az érzést, hogy bemegyünk egy étterembe, s bármit választhatunk az étlapról. Mindezt úgy, hogy bárhol máshol, ha étterembe kell ennünk, akkor 1-2 húsmentes (nem is igazán teljes étel, csak kihagyva a hús, vagy salátta, vagy üres köret) étel közül választhatunk általában. Itt a nagy váraszték, meg teljesen megzavart bennünket. De India az a hely, ahol a “ragadozóknak” kell szenvedni, és keresgélni olyan hely után ahol kielégíthetik hús-szzomjukat. Na jó, azért találni, de szigorúan elkülönítve, s általában a közös étkezések során a húsevőket különültetik. Erről már korábban írtunk.

Összegezve: olyan nagyszerűek itt az ételek, (különösen a tejtermékek, melytől minden utikönyv óva int, de mi mindenkinek ajánljuk, curd és a lassi a legjobb) hogy még Zolinak sem volt kellemetlen hiányérzete az egy hónapban, amíg egyáltalán nem evett húst. " forrás

Ez igazán lábas - fotó by Elter

Közbiztonság

Az Arany háromszög térségében a közbiztonság nem rossz, de nem is teljesen megnyugtató. Elsősorban Delhiben kell óvatosnak lenni, mert a közbiztonság némileg romló tendenciát mutat. A fővárosban sajnos egyre gyakrabban fordulnak elő lopások és nők elleni erőszakos cselekmények.

Indiában jó néhány magyar turistától loptak el pénzt és útlevelet. Tanácsosabb az útlevelet szállodai széfben őrizni, és csak egy fénymásolatot magunkkal hordani. Hasznost az útlevél lényeges oldalairól fénymásolatot készíteni, vagy még itthon beszkennelni és elmenteni a levelezőprogramunkra. A fővárosban tanácsosabb elkerülni sötétben egyes negyedek rosszul megvilágított mellékutcáit. Ezekben sem találkozik a turista kötelezően haramiákkal, ám biztos, ami biztos. Miként a világ sok más országában, itt is kerülje a turistának azt, hogy drága ékszereket, órát hordjon bizalmat nem gerjesztő negyedekben.

Hasznos információ, hogy női utazók sötétedés után egyedül ne sétáljanak a főváros utcáin. Előfordul az is, hogy a turistát idegenek étellel, itallal kínálják (pl. vonaton) és aztán elkábult helyzetében kirabolják. Azonban ne gyanítsunk minden a turistát leszólító emberben bűnözőt Indiában. Vannak lejmolók, koldusok, őket le lehet vakarni, ők nem veszélyesek, legfeljebb idegesítők.

"Biztonság: Az mondják, ha vigyázol Magadra és nem vagy óvatlan, akkor nem érhet baj. Ezt én is elmondhatom, de azért megvan az emberben a bizonytalanságérzet, amikor mindenki megnézni, aztán jönnek kéregetni. Meg kell szokni, mást nem tehetsz. Egyszer adtunk pár kéregető gyereknek egy kiló banánt. Nagyon gyorsan kikapták a kezemből, és szétmarcangolták, mint egy prédát. Ez még rendben van, ha szegények sok kaját nem látnak. De utána még többen jöttek. Szóval egy ördögi kör, még akkor is, ha szívesen adnál a saját nyugalmad érdekében jobb, ha nem teszed, és inkább magadban, elmormolsz érte pár sort." forrás


,, A szent tehén sem haver. Amíg szélesek az utcák, addig rendben van a szent tehénkedés, de a keskeny sikátorokban nem. Az egyik vége öklel, ha éppen olyanja van, a másik meg szaros. Lehet választani, hogy melyiknél nyomakodik át az ember a fal mellett. És nemcsak tehenek kóborolnak az utcákon, hanem bikák is. Nagy bikák. Érdemes figyelni a helyieket, sokszor bátran szétugrálnak." forrás

Magyar Külképviselet

Újdelhi Nagykövetség

 • Cím: 2/50-M, Niti Marg,Chanakyapuri New Delhi - 110021
 • Előhívó: (00)-(91)-(11)
 • Telefon: 2611-47-37
 • Ügyelet: Mobil:(00)-(91)-(98)-11-09-11-71
 • Fax: 2688-67-42
 • Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Dr. Németh Iván
 • E-mail: huembdel2@vsnl.com

Újdelhi Konzuli hivatal

 • Cím: 2/50-M Niti Marg,Chanakyapuri New Delhi - 110021
 • Előhívó: (00)-(91)-(11)
 • Telefon: 2611-47-37
 • Ügyelet: Mobil::(00)-(91)-(98)-11-09-11-71
 • Fax: 2688-67-42
 • Konzul: Rapp Katalin
 • E-mail: huembdel2@vsnl.com
 • Ügyfélfogadás:
  • H,SZ 9:30-11:30, 14:00-14:30
  • P 9:30-11:00,13:00-13:30

Egyéb hasznos információk

 1. Indiában fényképezni számos helyen tilos (pl. laktanyák, repülőterek, egyes hidak, vízi erőművek). Több turisztikai látványosságnál, műemléknél, történelmi emlékhelynél csak a belépőjegy kiegészítéseként vásárolt külön jegy megvételével tudunk fényképezni és videózni.
 2. Érdemes egy zacskó cukorral, nyalókával készülni, hogy tudjunk mit a minket megrohamozó, kéregető gyerekeknek ajándékozni. Nyilván nem lehet mindenkinek pénzt osztogatni, de az ember nehezen állja meg, hogy ne adjon valamit. Pár szem cukorral nagy örömet szerzünk nekik és utána mi is nyugodtan folytathatjuk a városnézést.
 3. Készüljünk fel lelkileg az útra, hogy ne sokként érjen bennünket a szegénység, a nyomor. Jó, ha még itthon alaposan utána olvasunk az országnak, hogy tudjuk mire számíthatunk.
 4. Vista.hu: India országinformációk (Ajánlott link)

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Delhibe Repülőjegyek Delhibe
Olcsó repülőjegyek Delhibe a Vistánál
SZÁLLÁSFOGLALÁS