ÚTIKRITIKA.HU / Indonézia

Indonézia

Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

Fürdőszoba árvíz idején

Egészség

 • Nem javasoljuk a csapvíz fogyasztását! Ügyelni kell az étkezéseknél a higiéniai körülményekre, mert előfordulnak hasmarsok.
 • Az országra fokozott malária és dengue-láz veszély jellemző. Nyugat-Jáván időszakosan megjelenik a madárinfluenza, a gyermekbénulás (polio) és a fent említett dengue-láz időszakos terjedése az ország egész területét érinti.
 • A potenciális járványveszély miatt kockázatos úti cél: Aceh, Észak- és Nyugat-Szumátra.
 • A kiutazás mellett döntő magyar állampolgárok a megelőzésről és a betegségek tüneteiről előzetesen feltétlenül konzultáljanak szakorvossal. Az országba történő utazás előtt ajánlott a megfelelő védőoltások beadatása (tífusz, hepatitis A és B).
 • Javasolt minden kockázatra kiterjedő egészségügyi biztosítás megkötése. Magyarországon a Vista utazási irodákban alapos, tárgyilagos tájékoztatást szoktak adni az egyes utasbiztosítási lehetőségek előnyeiről és hátrányairól. Tanácsos ezt a szolgáltatási hozzáadott értéket igénybe venni.

Abból a rózsaszínű merítő kanálból locsolsz vizet rá a feneked nyílására vécépapír használata helyett - de ügyes legyél!

Közlekedés

Belső légi közlekedés

Indonézián belül több tucat helyi légi közlekedési vállalat üzemeltet járatokat, ezek közül számos nem felel meg az európai légiforgalmi előírásoknak. Az Indonéziába látogatók biztonsága érdekében javasoljuk, hogy a nagyobb, lehetőség szerint a nemzeti légitársaság járatait (Garuda Indonesia) részesítsék előnyben.

Járműves közlekedés

Az országban baloldali közlekedés van. A közlekedés általánosságban kaotikus, a közúti szabályokat egyáltalán nem tartják be. Vezetés közben ezért fokozott éberség és figyelem szükséges. Gépjármű vezetéséhez, ill. bérléséhez nemzetközi jogosítvány szükséges. Forgalmasabb városok egyes útvonalain csúcsidőben a „three in one” intézkedés érvényes: egy gépjárműben legalább három személynek kell utaznia. Biztonsági öv használata kötelező, a szankcionálás 100 USD összegig terjedhet. Vezetés közben mobiltelefon használata tilos.

2013. szeptemberi állapot szerint 1 liter üzemanyag 6500 rupia (kb. 125 HUF), azaz rohadt olcsó, de ez a kormányzati szubvenció eredménye (nálunk mér nem mán?)

"Mindenki folyton dudál, ez helyettesíti a káromkodást, helyzetjelzést és a világítást. A teherautókat a sofőrjeik gyakran női nevekkel illetik. Olyasmi szokás lehet ez, mint nálunk a vicces beceneves rendszámtábla kiakasztás a szélvédő mögé. A becenevek rendre rá vannak festve a buszra, ilyesmik hogy pl „Putri Cintah”. A Putri nőt jelent. Amúgy bájaikat mutogató nőket előszeretettel festenek a járművekre itten.

A távolsági buszokat is nagy előszeretettel dekorálják bukolikus életképekkel, 80-as évekbeli akciósztárokkal, pókemberrel, stb. De láttam már Beethoven-t vagy Einstein-t is visszaköszönni a busz hátsó oldaláról. A nagyon kreatív buszsofőrök a saját gyerekeiket is ráfestik akár a járműveikre, a kevésbé ötletesek pedig fehér szigszalagból malacságokat írni ki, mint pl. Sexy Bus vagy You Sex. Most képzeljük el együtt, ahogy a fogatlan indonéz öregasszonyok könyökkel ölik egymást azért, hogy melyikük jusson fel előbb a szexi buszra. Bicikliken SOHA nincs lámpa. A motoron a szülőkkel utazó gyerekeken pedig soha nincs bukósisak." forrás

Taxizás

Nem kötelező borravalót adni. Sok taxisnál nincs váltópénz avagy úgy tesznek, azaz az utast az összeg felkerekítésére kényszerítik. Ha éppen nem ez az eset, ezt a felkerekítést magunktól is megtehetjük.

"Sok idegesítő szokása van az indonézeknek, de minket egy sem tudott úgy felhúzni, mint a rosszul visszaadás. Fogsz egy taxist. Megbeszélitek az úti célt. Megállapodtok, hogy 12000 rúpiáért elvisz. El is visz. Fizetsz két darab tízezer rúpiással. Visszaad négyezret, és bután néz. Mondod, hogy hé. Ad még hármat. Ekkor dönthetsz, hogy tovább balhézol a 15 forintnak megfelelő hiányzó ezresen, vagy a lelki békéd megőrzése érdekében inkább legyintesz." forrás

Hajón

Motorozás

A motor egész Indonézia és dél-kelet Ázsia legfontosabb közlekedési és szállítási járműve. Ezért a rá vonatkozó szabályok is különlegesek:

 • talán a legfontosabb ilyen szabály, hogy motorral bárhova, bármikor, bármilyen irányba közlekedhetsz, így pl. forgalommal szemben menni ér.
 • a piros lámpa motorokra nem vonatkozik (már ha van lámpa, és az feltéve működik is).
 • a motorvezetésnek nincs alsó korhatárra (láttam 10 éves gyereket vezetni nem egyszer haza az iskolából, és mögötte két fiatalabb testvérét szállította).
 • a motoron a sofőrön kívül bárki aludhat.
 • bukósisakot nem kötelező hordani (elméletileg igen, de lázadni is kell néha a szbályok ellen).
 • éjszaka nem kötelező bekapcsolni a világítást
 • bármekkora tárgyat, élőlényt szállíthat a motoron, de a módját neki kell kitalálni (elképesztő, amikor pl. motorral költözött egy család, vagy 2 hatalmas szekrényt pakoltak fel rá).

forrás

Étkezés

Mi az a warung? Sok étterem a számlához mindig hozzácsap 5-10 százalékot szolgáltatási költség címén. Ha ilyet nem látunk a számlán, akkor adhatunk kb. 10 ezer rupia borravalót, vagy 10 százalékot.

Vásárlás és pénzváltás

Indonézia pénzneme a rúpia (1 forint megközelítőleg 52 rúpia 2013 szeptemberi állapot szerint).

Fontos! A 2003 előtti kibocsátású, D-szériaszámú, gyűrött, összehajtott vagy tollal felüljegyzett amerikai dollár bankjegyeket az indonéziai pénzváltók csökkentett árfolyamon vagy egyáltalán nem váltanak be.

"A helyi pénznem az indonéz rúpia, 1 HUF = 45 IDR, 1 EUR = 12500 IDR, 1 USD = 9500 IDR. Ebből talán már látszik, hogy aki idejön költekezni, annak jó sok nullával tudnia kell számolnia, a legnagyobb pénzegység a 100.000 rúpiás bankó, s még ez is csak kb 2300 HUF-ot ér. Kisebb vidéki üzletekben általában gondot jelent az eladónak, ha százassal fizetsz, sokszor nem tudnak visszaadni…

A (külföldi) bankkártyával fizetés sok helyen macerás, az én kártyámat nem mindenhol fogadja el a gép, arról nem is beszélve, hogy ebben az esetben is felszámolnak kezelési költséget, valami 2% körül. Tehát ha idejössz, hozzál készpénzt, lehetőleg dollárt, és azt váltogasd be, amikor elfogy a rúpiád. Bankban valamiért csak a szép, egyenesre vasalt bankókat váltják be, de ne csüggedj, a feketepiacon nem ilyen igényesek, és az árfolyam ott se sokkal rosszabb a hivatalosnál." forrás


Közbiztonság

A turisták kárára elkövetett legjellemzőbb bűncselekmény a lopás és a rablás. Előfordulása zsúfolt közlekedési járműveken és üdülőövezetekben, strandokon a leggyakoribb.

Általános tanács: a turisták mindenkor tanúsítsanak az átlagosnál fokozottabb óvatosságot, tartózkodjanak a késő éjszakai mozgástól. Készpénzt csak a szükséges mennyiségben tartsanak maguknál. Fizetéskor lehetőleg használjanak bankkártyát vagy hitelkártyát. Különösen figyeljenek értéktárgyaikra, útlevelükre. Lehetőség szerint mindig vegyék igénybe a szállodák széfjét, értékmegőrzőjét. Bérelt gépkocsikban értéktárgyakat ne hagyjanak.

Jáván és Szumátrán gyakoriak az áradások, földcsuszamlások - az iszap időnként falvakat sodor el, vagy temet maga alá. A jávai Merapi-hegy körzetében a vulkánkitörés veszélye folyamatos.

Földrengések folyományaként a szökőár (cunami) bármikor kialakulhat, a frekventáltabb turistahelyeken a menekülési útvonalak jelölve vannak.

A kinti nagykövetségünk álláspontja szerint Indonéziában a terrorfenyegetettség mértéke magas. Gyakorlatilag bárhol, bármikor és mindennemű előzetes figyelmeztetés nélkül bekövetkezhetnek külföldiek sérelmére elkövetett terrorakciók. Legutóbb 2009-ben történt több halálos áldozatot követelő - két nyugati tulajdonú szállodát célzó – terrorcselekmény.

Az ország egyes részei utazás és ott tartózkodás szempontjából „II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek” kategóriába tartoznak, ezek: Aceh tartomány, Szumátra szigetének északi része, Maluku, Nyugat-Timor, valamint Pápua szigetének indonéz tartományai (Pápua, Nyugat- Pápua).

A térségbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig egyes helyekre való utazásukat halasszák későbbre.

A magyar nagykövetség felhívja az Indonéziában tartózkodó, illetve oda utazni szándékozó magyar állampolgárokat, hogy nevük, utazási időpontjuk, tartózkodási helyük és elérhetőségeik megadásával regisztráljanak a Konzuli Szolgálat, illetve a nagykövetség honlapján, annak érdekében, hogy vészhelyzet esetén megkönnyítsék munkatársainknak a kapcsolatfelvételt és segítségnyújtást.

Biztonság, közbiztonság szempontjából kockázatos országrészek:

 • Aceh
 • Pápua
 • Lombok déli partszakasza
 • Közép-Celebesz (Poso)
 • Maluku (Ambon)
 • Nyugat-Timor
 • Nias

A helyi rendőrség szerint az internetes vásárlásnál rendkívül óvatosan kell eljárni, ismeretlen cégnek előre sosem szabad pénzt utalni, ez nem is gyakorlat a világnak ebben a felében, mert az üzleti kultúra, a megbízhatóság teljesen más, mint Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban.

Kábítószer és alkohol

Figyelem! Kábítószer forgalmazásért és csempészésért Indonéziában halálbüntetés jár, akár kis mennyiségű birtoklásért és fogyasztásért is több évtizedes börtönbüntetés szabható ki. Ne fogadjunk el ismeretlen eredetű csomagot, italt vagy élelmiszert. Alkoholt, a gyakran életveszélyes hamisítványok elkerülése érdekében, csak hivatalos árusítóhelyen vásároljunk.

Magyar külképviselet

 • Cím: Jl. Rasuna Said Kav. X/3 Kuningan, Jakarta 12950
 • Telefon: (00)-(62)-(21) 520-3459
 • Ügyelet: (00)-(62)-(815)-110-37-991
 • Fax: 520-3461
 • E-mail: jkt.missions@mfa.gov.hu

Egyéb hasznos információk

A hat államilag elismert vallás (iszlám, katolicizmus, protestantizmus, hinduizmus, buddhizmus, konfucianizmus) ünnepei hivatalos ünnepeknek minősülnek. Az iszlám böjthónap, a ramadán jelenleg a magyarországi nyár végére esik (évente 11 nappal sorol előbbre).

Fotóegyveleg

Yogjakarta - riksák

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon