ÚTIKRITIKA.HU / Indonézia


Indonézia

Általános tanácsok | Jakarta | Jogjakarta | Borobudur | Surabaya | Szumátra | Szulavézi | Timor | Flores | Lombok

Borobudur

Általános tanácsok

Az UNESCO világörökségének részei Indonéziában:

  • Komodo-szigetek Nemzeti Park (természeti)
  • Ujung Kulon Nemzeti Park (Jáva) (természeti)
  • Borobudur buddhista templomegyüttese (kulturális)
  • A prambanani templomegyüttes (kulturális)
  • Sangiran, a jávai előember lelőhelye (kulturális)
  • Lorentz Nemzeti Park (természeti)
  • Szumátra trópusi esőerdő öröksége (természeti)

Ajánlott linkek a témában:

Jakarta

,, Jakartában sem skytrain, sem metró, (amik egybéként vannak Bangkokban) de van 6 órán át tartó dugó, ahol a hatsávos úton ülhetsz egy légkondis taxiban három emelet magasan befagyott autósztrádákon és közben nézheted, ahogyan a fejed felett elhúz a repcsid, amelyiken rajta kellett volna legyél…

xxx

külön rész van a nőknek és külön a férfiaknak a buszon és van egy olyan ikon-matrica a buszon a ne egyél és a ne hallgass zenét között, hogy ne húzogasd a lányok szoknyáját!" forrás

Látnivalók

"Függetlenségi Emlékmű: egy obeliszk szerű építmény, amelynek a tetejébe lifttel lehet felmenni, kb. 200 Ft-ba kerül, és szép kilátás nyílik a városra, ha épp olyan az idő. Maga az emlékmű a parkból közelíthető meg, egy föld alatti folyosón, a park Gambir állomás felöli oldaláról. A belépő ára kb 400 Ft, ezzel bemehetünk a múzeumba is, amely kis interaktív táblák segítségével mutatja be Indonézia múltját, gyarmati létét, és függetlenné válását. A belépő emellett a Függetlenségi Terembe biztosít belépést, ahol Sukarno néhai elnök, nemzeti hős, felszabadító harcos beszédét lehet meghallgatni indonézül.

Nagy Mecset: Kelet Ázsia legnagyobb mecsete, ahol a hívők napi szinten gyakorolják hitüket, de a helyi egyik iskola is az épületben van. A belépés ingyenes, angol nyelvű vezető kísér körbe, miután cipőnket levettük, és ha megfelelő öltözékben érkeztünk. (Ha mégsem, akkor nők is és a férfiak is kapnak egy csador szerű köpenyt kapnak).

Taman Mini: Indonézia skanzenje. Egy hatalmas területen fekvő múzeum falu, amely egész Indonézia tipikus építészeti jellegzetességeit bemutatja, a nevével ellentétben nem miniben. Ha az utazó el szeretne ide látogatni, mindenképp egy teljes napot szenteljen ennek a programnak, mert nagyon érdekesek a házak, és a berendezésük is. Emellett itt található a gyönyörű Indonéz Nemzeti Múzeum, egy 3D-s mozi, színház is, ahol az indonéz kultúrát mutatják be kiállításokkal, filmekkel, színi előadásokkal. Gyalogosan körbe lehet menni, de kisvasút, felvonó is közlekedik a parkban, de lehet robogót és kerékpárt is bérelni. A park közepén egy hatalmas tó van, mesterséges kis szigetekkel, amely az indonéz szigetvilágot mintázza, de már miniben. A szigetek között lehet vízi biciklizni. A park végén egy mini vidámpark van a kicsiknek. Tudni kell, hogy ez nem egy szokványos múzeum, a helyiek inkább egyfajta közösségi térnek használják, eljönnek ide piknikezni, beszélgetni, előadásokat nézni. Turisták nem igazán vannak, így egyfajta csoda, ha külföldieket látnak, de kedvesen viszonyulnak a helyiek is a turistákhoz, nem csak a vendéglátósok.

Kevéssé javasolt ide helyi tömegközlekedéssel eljutni, mert a hatalmas méretek miatt nem igazán derül ki, hogy melyik is a park főbejárata, és bizony néhány nap alatt nem lehet kiigazodni a városi buszok úti célján, menetrendjén. Ezért mindenképp taxival érdemes ide eljönni, egy központi hoteltól kb 2000 Ft-ért hozzák el az utasokat a taxisok. Fel kell készülni arra, hogy a városon belül is vannak fizetős utak, amelyet a taxisok az utasokkal fizettetnek ki, ez mintegy 100 Ft-ot jelent kapunként, és kettőn halad át a taxi. A jakartai taxisok nem tudnak angolul, így kézzel-lábbal mutogatnak, mikor kapuhoz érünk, és fizetni kell, de ők a világért sem fizetnék ki a díjat. Nem érdemes ezen bosszankodni, egy táblán kint vannak az árak egyértelműen, így mi is tudjuk ellenőrizni, hogy ne csapjon be bennünket a taxis." (Szandra, 2013)

Ajánlott linkek a témában:

Jogjakarta

Ajánlott linkek a témában:

Borobudur

fotó by Elter


Ajánlott linkek a témában:

(Elter Károly géniusz fotója)

Surabaya

Ajánlott link a témában:

Szumátra

Szumátráról külön fejezet van épülőben itt

Ajánlott linkek a témában:

Szulavézi

Elter Károly géniusz fotója

Ajánlott link a témában:

Timor

Ajánlott linkek a témában:

Flores

Ajánlott linkek a témában:

Lombok

Lombokról külön oldal olvasható itt

Fotóegyveleg

Mt Bromo

Vörös Jancsi hölgykoszorúban

Szulavézi - vizibivaly áldozat - fotó by Elter


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon